Fantázia u deti

2. nov 2022

Ahojte. Už som tu raz písala. Prikladám link https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/fantazia-2-5-rocneho-dietata/
Situácia je čím ďalej, tým ,,pestrejšia".
Mne sa to proste nepáči. Myslíte, že ma psychológ vysmeje?
Ženy, ona má už vlastne auto aj vodičský. Keď sa opýtam, kde má auto, bez rozmýšľania odpovie- v servise. O tej jej škôlke rozpráva denne príbehy. Ja jej už o chvíľu aj uveriť, že tam naozaj chodí. . .
Ona si vymýšľa take, že keď bola dospelá, tak jej babka bola bábätko a starala sa o ňu...

autor
2. nov 2022

Väčšiu časť dňa je mimo reality.
Čítame strašne veľa kníh a asi to stopnem. Už si začínam myslieť, že aj priveľa kníh škodí.
Zároveň máva zle sny, pretože samozrejme ,,fantázia " pracuje. Boji sa, že k nám príde vlk, a ja sa ju snažím presvedčiť, že vlk žije ďaleko a akoby sa k nám dostal, ... ved do autobusu by HK nikto nepustil, otvoriť dvere si nevie...
Tak sa mi vysmeje, že tak ako srnky tak aj vlk sa vie dostať cez les až k nám...
Naozaj neviem, či je to stále v medziach normy?

januska12323
2. nov 2022

No tak má bujnú fantáziu, neviem čo je na tom zlé.

autor
2. nov 2022

@januska12323 bojím sa aby vedela odlišovať fantáziu od reality a aby sa to s nou netahalo celý život. Vyrastie z toho?

autor
2. nov 2022

A aby ra v škôlke nepovedala, že musí doma variť, kým je ocko v práci a mamka v škole a že večer musela spať so psom vonku, lebo v jej izbe spal ockov kamarát.....a na druhy deň nám zaklope socialka.
(Ano aj to si už vymyslela.... dokonca manžel raz riešil, aký ujo bol u nás na obed 🤣🤣🤣)

1mina
2. nov 2022

neviem, pokial okrem tejto fantazie nevidite ine podozrive znamky v chovani by som neriesila 🙂 je este mala, ma narok na take veci, a v skolke by som upozornila ze ma bujnu fantaziu :D a uvidila co to spravi po tyzdni v skolke napr,,,ja som tiez ako dieta mala velmi bujnu fantaziu, aj ked som nerozpravala takto verejne asi pribehy, ale vecne som bola zasnivana a vymyslala som si kadeco

veronika3110
2. nov 2022

ja som mala raz v ŠKD dievčatko, ktoré bolo tiež len zavŕtané v knihách.. poviem ti, že nikto sa s ňou nebavil, lebo splietala dve na tri... podobne ako opisuješ ty... proste nežila v realite, bola vždy mimo... taká zasnená celý deň... ona myslím už potom mala aj nejakú diagnózu...ale to už mala 7 rokov.. tvoja má 2,5 roka.. áno, majú bujnejšiu fantáziu, ale už nie je až taká malá, aby to nedokázala odlišovať... je rozdiel ak sa hrá na niečo a niekoho a povie, že je to akože a ked si myslí, že je to realita... :/

autor
2. nov 2022

@1mina aj ja si pamätám, že som si vymyslela a dost dlho. Sama som tomu verila a som tu 😄.
Inak je úplne normálna. Na svoj vek príliš zhovorciva🥴

autor
2. nov 2022

@veronika3110 no sama som zvedavá, ako sa začleni v kolektíve. Trochu mam z toho obavy. Ma tendenciu deti poučať a upozorňovať, ak robia niečo zle.
Rada by som tomu predísť. Možno stresujem zbytočne a bude úplne normálna...

autor
2. nov 2022

@veronika3110 keď sa hrá, a komentuje zvieratka, vie, že je to akože. Pri hre to vie. Ale keď rozpráva, presviedča ma, že naozaj.
Fascinuje ma, ako si dokáže vymyslieť mená, opíše ich výzor, presne pomenuje ako to tam vyzerá, čo dnes robili, čo sa učili.....

autor
2. nov 2022

* keď rozpráva zážitky zo škôlky (do ktorej nechodi)
Alebo keď rozpráva spomienky z minulosti - keď bola dospelá....

autor
2. nov 2022

Tvrdí, že sa starala o svoju babku (teta že bola babkina mamka, babka bola babatko🙈...psycho čisté)
Detaily, aké bola dobre a zlaté bábätko, keď ideme po meste ukazuje, kde sa chodili prechádzať keď bola babka v kočiariku 😱🙈😂😂😂

autor
2. nov 2022

Je mi aj do smiechu, . . . Ale ma 2r a 10mes!!!! Kde robím chybu???

1mina
2. nov 2022

no inak rozpravkarka je to riadne :D asi ju to bavi,,,,inak aj moja ma aj imaginarnu kamosku, povie aj co ma oblecene a vsetko :D a chodi s nou vraj aj do skolky, dokonca bolo obdobie ze sa pohadali a nemali sa radi, a teraz sa zas vratili :D niekedy ma aj nastve ta jej imaginarna kamoskamked robi hluposti 😂 ale 2rocne dietatko je podla mna este malinkeee a ma na take veci narok, pockala by som ozaj na prvy rok skolky a uvidite, inak aj ucitelky v skolke vedia sami upozornit rychlo rodicov ze sa im dietatko v niecom zda ine

tatianaba
2. nov 2022

@autorka Moj maly ma skoro dva a pol a uz mesiac rozprava,ze ked tato odide,pride druhy tato z Hajika (to je u nas mestska cast). Nemam tusenie,ako na toto prisiel. Ani tam nechodime,ani odtial nikoho nepozname,ani druheho tata nema. 🤷 Ja si naopak nemyslim,ze dieta vo veku tvojej dcery vie tak uplne rozlisit realitu od fantazie. Ona proste posplieta dokopy zazitky,emocie,pribehy z knih a potom z toho vznikne toto. Nemusi to znamenat vobec nic zle. Pockala by som do nastupu do skolky a sledovala,ako sa zacleni a co na to ucitelky. Ja ti mozem z praxe povedat,ze deti si vedia "navymyslat" take veci,ze ani dospelemu by nenapadli. 🙂

januska12323
2. nov 2022

Podľa mňa je len "príliš" inteligentná a jej myseľ si musí niečo vymýšľať lebo sa nudí. Kopa detí v jej veku ešte ani nerozpráva, v tom je popredu ale ešte tomu aj verí lebo je malá. Uvidíš keď bude chodiť do škôlky bude viac zamestnaná a menej vymýšľať.

autor
2. nov 2022

@1mina 🤣 rozpravkarka veru... uvidíme, čo bude v škôlke (o rok)
@tatianaba 😂😂😂 no pekne! Tak táto len nohy z domu vytiahne a ty už milencov si vlačiš, hej?
Potvory jedny malé!!! Ešte nas dostanú do nepríjemnosti.
To som si zas spomenula, ako som bola s ňou v banke a doma hovorila, že boli sme u uja co mal veeeeľku posteľ 😕 . . . Nakoniec sme vydedukovali, že myslela ten veľký relaxačný mech .....
A tiež mala dvoch ockov. Odvtedy voláme môjho otca dedo, lebo myslela ze môj otec je aj jej otec a potom druhy ten, čo ho ma doma.
Ach deti🙏
Mam taky ciťak, že kým vyrastie, bude to ešte pestré...

@januska12323 ďakujem.
Všetky ste ma trochu upokojili. Asi ma fakt nudný život a nič pestré sa nedeje 😅

Ešte mám príhodu, keď sme boli na svadbe a jedna staršia pani sa ma pýtala ,, a s kým mate doma bábätko Natašku? Ani sme si nevšimli, že ste boli tehotná...🤥🤕" (samozrejme nemáme žiadne bábätko, a odkiaľ prišla na také meno, opäť záhada)

autor
2. nov 2022

@tatianaba nad tým sa strašne smejem... lebo taky výmysel dokáže naozaj narobiť problémy a len ten kto zažil pochopí, že naozaj si toto dieťa dokáže vymyslieť 😃 a vraj deti vravia pravdu 🤨

heln
2. nov 2022

ahoj, asi ma naozaj bujnejsiu fantaziu a zrejme je naozaj popredu co sa tyka reci, ine deti este v troch rokoch nerozpravaju,
asi by som s nou nehrala tu hru, ale pytala sa jej, to naozaj je to tak ako hovoris? a mozno zredukovat to citanie....skratka mas doma alicu z krajiny zazrakov.
ak mas zly pocit, tak sa porozpravaj s psychologom, pre predskolsky vek je typicka bujna fantazia a tvoja jej ma teda hojne, pri prechode do skoly by to malo trosku opadnut.
s dcerou ked som chodila do skolky, tak som nikdy nesmela stupit do jednej diery na chodniku, lebo tam boli zraloky a krokodily, teraz si to uz nepamata.

hilda08
2. nov 2022

No aj moj bežne bizónov za domom vidi, odháňa jelene, divé svine, bežne v skolke hovorí ako krajal maso na veceru a porezal sa lebo mal ostrý nôž, takisto ma aj druhého ocka😅, tiez zvykne liezť na strechu a spúšťať sa z nej na sánkach, ma vela kamarátov veľkých chlapov s ktorými robi dôležitú robotu, chodí do prace na bicykli a predava tam vrtulky za tri Eura…a take srandy kadejake povymysla 😀 vzdy som bola rada, ze ma taku fantáziu, nenapadlo by ma v tom hladat nieco zle

ivangeline
2. nov 2022

Moj tiez ma bujnu fanziu ale rozlisuje co je realita co je akoze.. Aspon ja to na nom vidim a myslim,ze sa chapeme. Ale hovori kadeco. ;)

autor
2. nov 2022

😅 dobre dievčatá, ďakujem. Naozaj som pokojnejšia. My sa na tom veľmi bavíme, lebo je to niekedy fakt strašne vtipné. Tie jej vymysli majú logiku, všetko vie vysvetliť, na všetko má odpoveď, ... proste počuť od 2,5r dieťaťa vysvetlenie ako si robila vodičak, to fakt stojí za to ...
Len potom sa zamyslime, či je to normálne.
Tak idem upokojiť aj manžela, že je to proste Alica v krajine zázrakov a návštevy v knižnici obmedzime na 2x mesačne....