Ahojte maminky, chcela by som sa poradit ohladom mojho takmer 1,5 ročného synčeka. Je to také živé striebro - a to myslím doslova. Od malinka bol strašne aktívny, žiadne také ako vidím ostatné maminky, že si sedia spokojne so známymi na kávičke alebo na čomkolvek a dietatko im kludne sedi v kočíku alebo spinka. U nas také nikdy neexistovalo. Nevydržal ani v kočíku, ani na rukách, neustále potreboval zmenu a to ho tiež po chvíli omrzelo. Teraz má takmer rok a pol a ako to u nas vyzerá? Najvačší problém malého je, že sa nevie na absolútne nič sústredit. Všetko ho zaujíma max 5 sekund /nie, naozaj nepreháňam/ a dost, uteká za niečím iným, to ho tiež zaujme na takú istú "dlhú" dobu a takto funguje celý deň. Nevie sa prehrat so ziadnou hračkou, či nehračkou, rozprávky ani nič podobné ho absolútne nezaujíma, nech vymýšlame hocičo, nevydrží pri ničom. Detské ihriská, takisto absolútne nula bodov, nezaujímajú ho, nechce tam a hned z nich vybieha preč. Skúšali sme aj rozne návštevy známych, čo majú deti a dúfali, že malého aspon tam niečo zaujme, ked tam bude mat iné hračky, prostredie...takisto nič. Prejavuje sa to aj pri jedení, snažíme sa ho učit samého, ale to je misia nemožná. Už len samotné sedenie v stoličke je pre nho utrpením, neustále sa tam vrtí, protestuje, nechce tam sediet, takze také niečo aby sa sústredil na to ako jeme my alebo na to ako mu ukazujeme ako sa je, je zasa opat nula bodov. Nočník. To je tiež samostatná kapitola - všade čítam, že treba dieta zaujat aby tam chvílu obsedelo, ale ako mám zaujat dieta, ktoré nezaujíma počas celeho dna nič dlhšie ako pár sekund? Maly začal chodit v 11.mesiaci - a odvtedy no..on nechodí, on beží a to nonstop. Kludne chodit nevie, neustále, celý den len bezí a bezí a ja samozrejme za nim. Pediatricka mi uz naznacila, ze zrejme bude mat neskor problemy so sustredenim sa. Milé maminky, čo robit s takto aktivnym dietatom? Ja som uz fyzicky aj psychicky neskutocne vycerpana a privitam akúkolvek radu, ako takéto zivé dieta nejako zaujat. Pre upresnenie, od malička spí krasne, prespí cele noci.. velmi pekne dakujem za všetky rady 😉
@dejnas - takže sa asi nemusím pýtat ako ho aspon trocha skludnit 🙂 mne kazdy vravi, že neboj, čím bude starší, tým to bude lepšie, len ja už teraz viem, že nebude. ešte pred dvoma mesiacmi ho aspon reklamy zaujímali a také knižky, čo mal, teraz už ani to nie :/ porad aspon ako také torpédo naučit na nočník, čo s ním mám robit? čím ho zaujat aby tam sedel aspoň sekundu?
ahoj, ja ta asi tiez moc nepotesim presne takeho iste ho certika mam aj ja doma. Od narodenia je aktivny,ked sme prisli domov z porodnice tak mu spanok nic moc nehovoril 🙂 velmi malo spal ako cez den tak aj v noci. No a ked zacal chodit tak nam nastali krušne casy 🙂 ci na ihrisku ,ci doma ,si len tak na ulici jedine behom a to takym ze ja ledva stiham ,idem si hrdlo vykricat aby spomalil 🙂ale on ako hluchy ani trochu ho netankuje ze mama krici 🙂, doma tiez ziadne suce hranie ,pri kazdej veci vydrzi tak 2 min aj to je moc 🙂 ,sam sa nezahra vobec takze asi len tolko ze zatial ziadna zmena 😒
makovým odvarom 😀
@rebellefleur čo sa týka nočníka - ja som to začala riešiť až po jeho druhých narodkách, občas sa vycikal, keď som ho usadila... presne pred rokom (mal 2r. a 4 mes.) sme začali s výcvikom natvrdo a do 2 týždňov bol bez plienok... už to chápal, vedel, čo treba urobiť, tak to šlo.... také vysedávania (keď si ešte plne neuvedomoval, kvôli čomu - bolo u nás úplne bezpredmetné 😒 )
@barborka2708 presne tak, hlasivky si môžem vykričať, keď na neho vonku volám a on ... piánko 😅
náš malý mal so spánkom problém, len prvé 3 mesiace, pak bolo vcelku ok... ale tú "akčnosť" má od narodenia... keď mal asi 8 mesiacov, dokázal zdolať asi meter vysokú bariéru, ktorú sme mu urobili, aby aspoň chvíľku ostal na jednom mieste... no, nepodarilo sa nám to 😅 je drobný, ale má neskutočne veľa sily
Ahojky.moja dcerka ma tiez energie na rozdavanie.my ju musime do vecera cim viac vybehat aby sme zaspali.je to nas maly nezmar.chodit zacala uz v deviatich mesiacoch a teda tiez behat.stale len opakujem pomaly ale nejak sa neda haha.papame len za pochodu pri roznych aktivitach,kedze neobsedime.ale bezplienkujeme od 2 mes takze s nocnikom nie je problem.ale razdva 🙂 v kociku sme nikdy neobsedeli len v satke, spala dobre len ked sa natriasala takto,aj teraz rada zaspava na konikovi.je velmi kontaktna,spime spolu,kojim ju.v autosedacke nikdy neobsedela,cestujeme malo a len na kratke vzdialenosti ale zlepsujeme sa.dcerka ma tiez rok a pol.kym nechodila nosila som ju bud v satke alebo na rukach kedze stale chcela byt v pohybe.pretacala sa v 3,5 mes, lozila v 5,5 mes,vyliezla aj sama z kuchyne von do bazena v 6 mes, je to fyzicky nezmar a cez den sa striedame s manzelom ci starkou lebo sama by som nestihala...
pridavam sa, to iste mam doma ... hrat sa nevie, jest nema cas, deticky ho zabavia tak maximalne na minutu, v obchode si zoberie te kosik co sa taha a nahadzuje veci, kym nieje plny, potom vysipe a zacne odznova, na ulici sa mi smeju, bo nezastavi, len bezi a beziii ... noc nastastie prespi, az na par vynimiek
@rebellefleur my mame presne to iste doma,,ale ze do bodky..dcera ma teraz 3 roky a je strasne akcna..ani nevie chodit len uteka..a zistili sme ze nech robime,co robime,jedine co zabera je najst velky bezpecny priestor a tam ju vypustit a tam nech beha a beha a beha a spali energiu..to jedine potrebuje..aby prezivala den co den adrenalin a spalovala energiu..takze odporucane aktivity..plavanie,tobogany,behanie po lese,po veeeeelkych planach,na salašoch,liptov,donovaly..jednoducho aj vylety ktore podnikame sa snazime robit take aby proste mohla spalovat energiu..ked prave nikde nejdeme,tak ju vypustim u nas na luku obrovsku a tu sa nahaname a tu beha a beha a hotovo..ziadne hranie,kreslenie,citanie,,to nehrozi,,proste ju to nebavi ani za toho otca..takze jedine co u nas zabera,,ako hovorim hladat miesta kde spaluje energiu a kde dava von adrenalin zo seba.. 🙂
@rebellefleur prave si opisala nasu slecnu 😀 😝 ale mne sa podarilo najst nieco, co ju zaujalo. mam na chladnicke rozne magnetky ako suveniry z dovoleniek. dala som jej ich a ukazala, ze ich moze davat na radiator v kuchyni a v obyvacke. mala je teraz schopna cele hodiny behat z izby do izby a prenasat si magnetky 😀
@rebellefleur ja ked som citala tvoj prispevok ako keby si o mojom starsom synovi pisala...on uz ma 3.5roka... a neprechadza to :D pri stole doteraz neobsedi...akurat sa ti casom bude vediet lepsie pohrat ak najdete nieco co ho naozaj trochu zabavi...ale to az tak okolo 2,5roka sa u nas zacalo...s legom sa vie aj cely den ako tak prevlakovat...nie naraz cely den :D ale chvilu...postavi si robota beha s nim...potom nejaky mec si postavi, tak sermuje a tak 😀 doteraz mi hocikde odbehne...bosse ako ta len chapem...NIE JE TO JEDNODUCHEEEEEEEEEE JA VIEM 🤐 moja rada byt trpezliva...a pozitivum...ked stale za nim behas...teda ja uz za dvomi...nemas cas pribrat 😀 v zivote som na ziadnom ihrisku nesedela...na ziadnej kavicke s dietatom...ked tak nieco jedle mal v ruke...naj daco co mal zakazane...keksiky, cokolady...ale potom vsetko od toho...no za tych 5minut pokoja mi to velakrat aj stalo 😀 😀 😀
najhorsie je, ze on doteraz nema pud sebazachovy...zakazy uz chape...chape ze do vody nemoze...ale myslis, ze tam neskoci ked mu prepne? jasne ze skoci :D na zeleznej studnicke, lesne ihrisko v ba je potocik....1000deti sa tam clapotalo rucickami, nozickami, po kolena vyhrnute gate...kamoska pusti ho tam...ved vidis ako sa tam iba hraju...jasne...jediny kto tam skocil hlavicku bol moj syn...jaaaj a takychto pribehov mam tisic 😀 ale aj tak ho milujem 😀 😀 😀 vydrzat...trpezlivost...pripadne psycholog vam moze poradit ako s nim komunikovat...alebo nejaka literatura na tuto temu....vsetko dobre
@acer11 :D hehe no je to tak, ja ma tiez zivana neposedneho, a je to fuska, ale odpienkovany uz sme, za 4 dni, ma 25 mesicov, som na neho pysna, prislo to same, a pritom nikdy na nocnik nechcel ani sadnut,,,, ale uz sa nam to lepsi, aj sa zahra, autickami a knihy h velmi zaujimal´ju, tie berieme aj vonku na ihrisko 🙂 konecne si zacinam matersku troska uzivat 🙂
@rush ježiši... presne !!!! my to tiež doma vravíme, že nemá pud sebazáchovy 😝 my máme tiež stovky príbehov 😝
baby, boli ste niektorá aj u psychológa? je sa tam nejak nehrniem.... beriem to tak, že je enormne živý, nejak sa mi ho nechce "škatuľkovať" diagnózami.... len mám "obavy", či nám po nástupe do škôlky nedajú odporučenie absolovovať aj toto vyšetrenie 😀 .. ja to zas neberiem, nijak tragicky, len ma zaujíma, či ste niekto už absolvoval také vyšetrenie, práve z dôvodu takejto "hyperaktivity"
Vitaj v klube...najhoršie je to moje vyčerpanie...moja navyše málo spí 😒 ...myslím, že na detského psychológa je ešte skoro. Skôr sa jej len popýtať na jej názor, je predsa odborník. U nás nezaberá ako zaujímava činnosť nič.
@rebellefleur neuc ho na nocnik...v lete behajte nahy...on este velke mlacky nenarobi....az ked sa nauci zadrziavat...to rychlo utries...urobi mlacku tak mu to vysvetluj a tak dookola...my az v 2,5roka sme boli bez plienok...neries...casom zmudrie a aspon nejake dristy zaberu :D este je malicky...casom sa na nieco zameria...auticka, roboti, dinosaury...tak potom s tym budes akoze oblbovat...ale fakt sa to nezlepsuje....ja mam nocnu moru doteraz i z nakupov potravin, a uz to musim robit s dvoma...je to MAKACKAAAAAAAA 😀 ako fakt...spotena som ako kon kym ich ponahanam obliect sa....dole vytahom...jeden chce ist schodami druhy uz stepuje a stlaca gombiky vo vytahu...kym vytasim kocar...jeden je uz cierny od kolies aut co tam parkuju, druhy po kolena vo vode ked prave prsalo ak nie, tak minimalne pootrhane nejake kvety z predzahradky susedov...nahodim jedneho do kocara, druhemu dam instrukcie nech sa drzi kocika...to mu tak vydrzi kym prejdeme garazovymi dverami...tam sa rozbehne.....dolu kopcom...ako fasa....nevie zastavit...uz len vidim lietajuce nekoordinovane nohy vo vzduchu ...pad...dalsia rana na brade...a sak jedna sa nam prave zahojila...tak aby nam nebolo za nou smutno....a tak ideme dalej....pozoooor auto, na kraj....pozooor potknes sa..neskoro...uz sa potkol....drz sa zabradlia, tam je priepast....mamiiii drzim sa...este ze som stihla zabrzdit kocar a utekat za nim a drzat ho tiez, bo uz jedna noha mu visela...konecne sa blizime ku krizovatke...este zdolat strmu zakrutu s 400m stupanim...a sme dole...hovorim ze drz sa lebo spadnes....chyt sa mna a ideme spolu..nieeeeeeee ja saaaaam...nie sam nejdes...ale ja saaaaaaaaam reeeeeeeeev ja saaaaaaaaaa nie sam nejdes dole chodia auta je to strme....ale ja saaaaaaaam...konecne sme dole, dieta vysuchane gate na kolene...ale aspon ho nepreslo auto....a to mame este to najhorsie pred sebou :D to je len opis par 100m co musime prejst.....a to kym prideme k ihrisku alebo k potravinam...dalsie a dalsie prekazky 😀 😀 😀 😀 😀 no nenudiiiiiiiiiime sa 😀
@rebellefleur este ma napadla taka rada...ale tak nie vzdy funguje ale stalo ze hej 😀 nedavaj zakazy ktorym nerozumie typu neskac, nebez, nechytaj....nerozumie tomu....ok nemam skakat ale tak co mam robit? hovor typu neskac, sadni si, lebo si udries nos...sed... a pod...
@rebellefleur ja ta tiez nepotesim 😀 tiez mam doma maleho duracelka a teda cim je starsi, tym je to horsie 🤐 moj maly okrem toho, ze od narodenia bol velmi zivy, tak bol aj velmi uplakany a to mu zostalo doteraz...pre vsetko hned place, chyta jedy, trucuje, hadze sa o zem...bola som s nim aj u psychologicky, diagnostikovali mu hyperaktivitu a asi bude mat poruchu aj v sustredeni...taktiez nevydrzi pri nicom dlhsie ako 5 minut...kreslenie, puzzle, logicke hracky a ine veci u nas 0 bodov...ale zase je velmi nadany na sport...v 2 rokoch veselo jazdil na bicykli bez bocnych koliesok, teraz oslavil 3 roky a uz nam pomaly sam plava...vobec nema z nicoho strach a pohyb a sport to je jeho...tak sa ho aj snazime viezt tymto smerom v ktorom vynika...aj ked poviem ti po tych 3 rokoch som uz uplne ko...nonstop oci aj na riti, clovek ho nemoze na sekundu spustit z dohladu lebo hned nieco vyparati...s normalnymi hrackami sa velmi malo hra, skor len vymysla, lozi kade tade blbosti robi a pili mi nervy 😀
@rebellefleur a este jedna rada ma napada...toto som objavila az tento rok...ze ma to skor nenapadlo..kupuj mi tricka v kriklavych najlepsie neonovych farbach 😀 😀 nech ho mas furt na ociach 😀 😀
Ja mám takú dcéru tiež je strašne žívá teraz mala 2 roky. Ja som sa rozhodla to riešiť. Išla som s nou ku pedopschylogovi, ten povedal ze je vporiadku ale vyzera to na ADHD tak nas dalej poslala ku terapeutke aby sa naucila sediet a robit a vlastne celkovo zlepsit jej koncentráciu. Viem, ze je este malá no cím skor to budes risiet tým lepsie, moze sa stat neskor ze ju nebudu zvladat v skolke alebo v skole. To je len moj nazor, stretla som sa s názormy ze zbytocne také male dieta dakde vlacit no jej tým neublizujem rada sa hra s tetou 🙂 a ja som tiez kludnejsia lebo je takpovediac pod dohladom. No a na záver boli sme tam 3x, prvíkrat bola ako cert no 2 a 3x bola ako najelik pekne s nou spolupracuje, musi sa to naucit.vela stastia a pevné nervy 🙂
nepoteším.nás syn začal behať od 7,5 mesiaca.teraz má 12 a behá do dnes.robí floorbal,atletiku s tatinom chodí hrávať s dospelákmi hokejbal.trošku sa ukludnil asi tak v 9 roku.keď už mohol hrávať hry na počítači.ale to zvládne iba keď je vonku škaredé počasie.a naša 2 ročná dcéra je taká istá.keď sa dá treba zamestnať celú rodinu.a mať aspoň 2 hodiny iba pre seba a vypnúť.lebo by sa človek z toho asi zbláznil.prajem veľa šťastia a nervy z betonu . 😅
ADHD - skus sa na to popytat, spravit vysetrenia, moze to byt tym.
Máš doma dieťa životaschopné a plné energie. Mne boli dopriate také obe moje deti, možno podľa zásluhy. 😀
Hlavne ho nenechaj onálepkovať nejakou diagnózou ako ADHD! 😉
@rebellefleur ahoj, to ako by som citala o sebe 🙂 aj moj maly bol prsne takyto isty, odkedy sa postavil zo 4 na nohy, iba bezi - nevie tiez chodit pomaly. No a nepotesim ta, dnes ma 27 mesiacov a je to este horsie a stale sa to zhorsuje 🙂 tak vela stastia, lebo asi si "my" mamicky takychto deti neoddychneme az do 15 rokov nasich deti
Pridávam sa teda aj ja.Môj malý má dva roky a je taký istý ako opisuješ.Na nočníku nikdy v živote nesedel a ani si neviem predstaviť ako to poriešim.No asi nechám to naňho,nebudem ho nútiť lebo to nemá zmyseľ.Je strašne živý,je ako vietor ale to od narodenia.Ani v kočíku neobsedel ,ešte kým nezačal chodť,musela som ho stále nosiť na rukách.V posledných mesiacov akoby sa to zlepšilo,už začína si kresliť a podobné činnosti.Bavia ho aj rozprávky(tak pár minút) tak si myslím že to prejde.Už sa bojím zimy čo spravíme ak sa doma bude nudiť.Inak je veľmi šikovný,má rozum ako britva,hovorí veľmi zromutiteľne,vyslovuje úplne presne,bez chýb.Má talent na jazyky,je schopný hocičo zopakovať v hocijakom jazyku.
Prave som hladala, nejaku temu kde sa mozem vystazovat a zaroven si nechat poradit, lebo tiez uz stracam trpezlivost a nehovoriac o vycerpanosti z mojho syna.
Mam 19mesacneho syna, ktory je ako mala strela, od 10mesiacov nieze chodi, on beha. Je velmi zivy, vonku, ho nemozem nechat behat, len tak, lebo zakazdym mi uteka na cestu, vylieza mi na vsetko kde si moze ublizit. Jeho zaluba je so vsetkym trieskat, hadzat to o zem, ked mu vysvetlim ze to nesmie, vobec nereaguje, usmeje sa a robi to dalej. Ked robi veci pri ktorych si moze ublizit, a neda si vysvetlit ze to nemoze, zoberiem ho prec odtial, to sa zacne hadzat o zem a hned sa ktomu vrati spat, ked uz mu dam fakt, ze po plienke to ma vysmeje. Fakt neviem ako na neho. A ktomu vsetkemu som vo vysokom stadiu tehotenstva, takze mam sama co so sebou.
@rush ja mam o trosku kludnejsie sidlo ma 15mes ale ked si napisala o tej hlavicke do vody kompletne to iste no ked vas tu pocuvam baby tak fakt vela trpezlivosti ten nas je ozaj trochu kludnejsi aj ked ja si to vynahradzam podnikanim tak som na tom podobne. este ze ich tak lubime sidielka male 😀
@rebellefleur My sme boli takýto do 3 rokov od 3 rokov sa to zlepšilo s nástupom do škôlky. Náš robil to isté a keby to nestačilo ešte aj stále plakal a chorý bol každý mesiac a to nepreháňam.....a tie soplíky....krik...plač...Vyrástli sme imunita sa vylepšila dieťa je kľudnejšie.Ráno keď sme sa zobudili som sa modlila kedy už bude večer 😝 🙂 Vekom sa to všetko urovná a dieťa bude ešte lepšie ako tie ktoré sedeli ticho v kočiariku 🙂 🙂 😉 😉
také dieťa mám doma aj ja ...starší syn bol vždy kludnejší a mladší neobsedí ani sekundu vkuse niečo musí robiť ...neobsedí ani v kočíku a ked prídeme do nejakého obchodu to je horor 😀
@rebellefleur Ahoj. Ja mám tento problém teraz, mame 21 mesiacov a je to o tom istom čo popisuješ ty... prosím ako to hodnotíš po rokoch? Nastala zmena? Ďakujem.
@rebellefleur vitaj v klube 🙂 😝 ja má doma jedného takého.... okrem toho jedenia, akoby som o našom čítala.... úplne presne do bodky! aj ten náš má spánok dobrý... holt energie nadbytok, akokoľvek sa ho snažíme cez deň "zničiť, vyčerpať... on ide furt... kde iní končia, náš krpec začína 😝
ale asi ťa nepoteším, môj malý má 3 roky a nezlepšuje sa to vôbec 😝 a viem presne, ako vyčerpane sa cítiš ! u nás je peklo aj obyčajný nákup v potravinách 😝