Prosím Vás, máte konkrétnu skúsenosť, ktorú by ste vedeli porovnať...? Počas prvého tehotenstva, v siedmom mesiaci som zažila jedno veľké emočné vypätie, naozaj obrovský nekontrolovateľný krik na moju osobu, a ja tak isto..V druhom tehotenstve som našťastie nič podobné nezažila...A sledujem na synovi(2,5roka), že má emočné výbuchy, a neviem či to pripisovať tomu alebo nie..Inak je neskutočne zlatý, šikovný, pomáha, všetko chápe, rozpráva, je učenlivý, pekne chodí sám spať, fakt, že dieťa o akom by som mohla snívať pred pár rokmi.. len tieto záchvaty sa mi nepáčia a nevidela som to u iných rovnako starých detí na dvore...A v porovnaní s dcérou tiež vidím rozdiel...Je oveľa kľudnejšia ako bol on v tom veku..Tak neviem či to mám brať proste tak-že však každé dieťa je iné, alebo že to zdedil po niekom, alebo že sa mohla tá situácia odzrkadliť takouto formou....Ďakujem
Každé dieťa je iné...ja mám tiež dve deti..syna a dcéru a povahovo sú odlišní...syn je citlivejší, nikdy sa nehádzal o zem, dal si vždy povedať, vedel sa prispôsobiť situácii...dcéra je tvrdohlavá, niekedy zúrivá, keď nie je po jej, tak sa hodí o zem, dupoce alebo len tak vreští, slzu vypustí na počkanie, zároveň je ale veľmi rozumná, chápe oveľa viac ako syn v jej veku...čiže nemyslím, že by mal tvoj syn traumu z toho kriku počas tehotenstva..skôr je inej povahy ako dcéra...tak ako u nás...🙂
@balkica vymazal sa mi prispevok, tak skusim este raz 🙂
hladala by som pricinu a suvislosti v konkretnych situaciach.... co ho provokuje k tomu spravaniu? kedy zvykne vybuchovat? ako sa to prejavuje?
je celkovo taky tvrdohlavy a ma svoju predstavu o veciach?
pravdepodobne zatial nezvlada spracovavat inak svoje emocie.... suvislost s tym zazitkom v tehotenstve by som nehladala 😉
@slavicita
@paris3 má také obdobie ja sam, ja sam..a má aj také tie bežné reakcie dieťaťa, ktoré je v období vzdoru..ale toto sú také osobité reakcie, bezdôvodné, hysterické..a momentálne je naučený tak, že sa ide vyvrieskať do detskej a potom príde...len sa vždy pozrieme na seba s mužom-že to čo bolo ?? Ale o žiadnej maznavosti reč nemôže byť, nehádže sa o zem v obchode, že u niečo nekúpime ani nič podobné...a muž je na neho tiež tvrdý..nemaznali sme si ho prehnane...Len od malička som si všimla také reakcie zvláštne..preto mi napadol tento súvis
A videla som aj dieta, co sa narodilo vecne nervoznej zene pocas tehotenstva a tam sa ta nervozita ocividne odzrkadlila...este s nim budu mat veselo ked pojde do skolky...Cize viem, ze stav pocas tehotenstva sa nejak odzrkadli..len neviem ci ma niekto skusenost aj s tymto
@balkica este ma napadlo, ze ak je maly sikovny a celkovo vyvojovo popredu, tak take deti niekedy zvladaju svoje emocie horsie, ako ostatne.... mam nadanu dceru, ktora je ovela citlivejsia ako bezne deti a celkovo niektore veci naopak zvlada horsie, ako priemerne deti. tak len mozno take nasmerovanie...
ahoj aj ja som zazila velky stres v tehu,udcudzili smi v praci obrovsky balik penazi,do toho moje tehu strasne som zvracala prvy polrok.ked sa maly narodil v kuse bol nervozny,uplakany nespal nechcel byt v kociku,autosedacke no zlee za 3 mes. som mala minus 9 kil z predporodnej vahy...mam tiez chlapceka uz vsetko preslo je zlaty mily presne ako pises o svojom ale tiez ma take reakcie nazvime to ze place bezdovodne ale tak ako keby ho rezali pre blbosti..nekrici skor place pri roznych situaciach...tiez som si vela x povedala ze za to hadam mozem ja tym co sa mi stalo a ako som to prezivala...ale naco je to dobre..pozri, mozno je to jeho prejav vyvija sa hlada sa buduje sa mu osobnost,skusa...ja by som to neriesila chodi uz do skolky?ak nie verim ze tam to prestane zacleni sa tam mu to akceptovat nebudu resp.tam si to nedovoli..ja verim ze u nas to prejde aj ked myslienky mam stale take ako ty ale vzdy si poviem bude dobre je zdravy to je najviac...
@orieska325 dakujem, som rada, ze sa vyjadril aj niekto, kto ma podobnu skusenost...Ja to mam v hlave v podstate uz asi 2 roky, ze co ak...Ale viac menej dufam, ze sa mi to len zda....No do skolky od septembra pojde, tak sa vlastne aj bojim ze tam bude ukazovat tu svoju stranku...Ale uz mi aj ini hovorili, ze tie vychovavatelky su tam na to zvyknute, vedia ako to zvladat - ved za tie roky co to robia 🙂
@balkica 😀 tak ja som si napriklad vobec nemyslela, ze dcera je nejaka sikovna... az sme kvoli inemu problemu prisli na to, ze je inteligencne asi 2 roky popredu 🙂 tiez to nerada spominam a rozhodne sa tym nechvalim, jednoducho taka je... a hlavne sa s tym spajaju ine komplikacie, takze az take terno to nie je 😉 faktory mozu byt rozne, rozhodne nepoznam tvoje dieta, ale len ma to napadlo, lebo mam s tymto skusenosti 😉
@balkica presne tak neboj bude dobre treba mysliet pozitivne a zit krasne zivot hladat krasu v malickostiach a obycajnych veciach a by vdacni za kazdy den a taaaak..u mna to funguje🙂
teraz ked som to spatne precitala znie to ako z nejakej sekty🙂 🙂 🙂 ale nieee nastastie som tiez len mama co si prezila tazku chvilu a snazi sa ist dalej🙂
@balkica no tak moja bola od narodenia taka nestandradna, ze som stale riesila, ze co som asi spravila zle 😒 nezazila som nejaku traumu pocas tehotenstva, ale tiez som patrala a patrala, ze kde je chyba. takze ti rozumiem, ze si to spajas s tym, co si zazila... len viem, ake to je tazke s takymi zvlastnymi prejavmi u dietata... a niekto si to spoji s niecim, co zazil a niekto (ako ja), si to nevie spojit s nicim 🙂 ze som lezala pocas tehotenstva, obavy z predcasneho porodu, vela magnezia, tazky porod.... tiez ma vselico napadlo.... na pricinu, ze je taky ale urcite neprides, takze to skus tak zobrat v baliku, ze je taky 😉 mne to dlho trvalo, kym som sa s tym nejako zrovnala... ale uz to neriesim 🙂
@orieska325 ved jasne, je z coho sa radovat 🙂 Kedze uz mame aj druhe..A dakujem kazdy den za nich...ale niekedy sa ozve ten "hlas"..taka zlost, ze si niekto na mne ako na tehotnej vo vyssom stadiu vybijal svoju zlost
@balkica ignorácia, ak by začal modrieť, ofŕkaj ho vodou, alebo mu fúkni do tváre, ale nedaj na sebe znať, že ťa to rozhodilo. Ak zistí, že tým nič nedosiahne, ak bude schopný lepšie spracovať svoje emócie, cirkus skončí. A tak ako je v príspevku vyššie, v jeho veku je to normálny jav u veľa detí.
@balkica skus v myslienke toho cloveka co ti ublizil objat odpustit mu..tak najdes pokoj.on to ani v pate nema a ty sa trapis...skus to.
@siska53 videla som deti v obdobi vzdoru ale toto som nevidela nikdy...A nerobi to vtedy ked mu nieco nedame alebo nedovolime, robi to skor kvoli malickostiam, hlupostiam, banalitam...Nerobi to preto aby nieco dosiahol ale preto, ze ho na nieco upozornim..a to ani hlas nezvysim-nepriklad
@orieska325 fuuu, tak to bude este asi dlha cesta kym sa to stane...ale raz urcite...ono je to v podstate take, ze odpustit ano ale zabudnut nikdy
@balkica mozno ta ukludni-kamoskina mala bola hrozne urevana..vedela plakat aj hodinu ci dve..a viackrat za den. Boli u psychologicky - vysledok? Jek skutocny vek sa nezhoduje s mentalnym (nieco v tom.zmysle),cize je vyspelejsia a inteligentnejsia na svoj vek..ono to preslo. Mala.je velmi sikovna a bystra.
Nas starsi este tiez obcas tazko zvlada emocie(po tatinkovi,takze tu aj geny),ale je to uplne ine ako medzi 20.-24.m.ci po nastupe do skolky,ked tak reagoval na zmenu,ze je od maminky-3mesiace boli tazke a to mal 4,5r.!
Malej sa to zas stupnuje od 2.r.,ale nebolo to take zle,az kym.nezacala chodit do skolky. Rev za kazdu blbost,ked jej nevyhovieme..ale radsej vydrzim.ten rev. Ved bude lepsie..
Tiez sa mi stalo,ze dieta som videla len ukazkove- a bum,raz taky zachvat,ze az..aj nasa sa dlho vonku drzala - bez zlosti. Az raz sa prejavila a kamosky sa cudovali,ako sa vie jedovat.
@balkica skus a uvidis mozno ti to pomoze..
@balkica jój, prídi ku mne do škôlky, mám triedu - ročných chrústikov. Trieskanie o zem, trieskanie hračiek, zaťaté päste, negovanie všetkého, čo kto povie 😎 😎 😎 určite som nevymenovala všetko. Mne išiel jeden chlapec pred pár rokmi do vývertky len z toho, že iný podľa neho išiel na odrážadle rýchlo....Najlepšie zaberá totálna ignorácia, ale láskavý prístup.
@balkica asi to treba brať tak, že každé dieťa je iné 🙂 pochybujem, že to má z tvojej emocnej traumy v tehotenstve. To by bolo XY labilnych deti. Ved každej sa môže v tehotenstve niečo prihodiť, aj prihodí a deti sú OK. ;)