Emócie dvojročného dieťaťa

lexilaracroft
26. júl 2016

Hovori sa ze dva roky su obdobie vzdoru. No je pravda ze ona taka nebola. Z nicoho nic vazne zo dna na den prestala sama jest musim ju krmit prestala chodit na nocnik. Ked ju tam posadim tak place a pred tym pekne bobkovala. Vzdy poobede si isla sama lahnut a ja som jej prisla iba zastriet okno. Neviem ci to je tym ze sa nam narodila dvuha dcerka lebo ked sme ju doniesli domov sa jej zo zaciatku bala a teraz aj sama za nou pride a obijme ju a to ma mala dva mesiacky. Nezda sa ze by ziarlila no nieco sa urcite stalo ked dostala zrazu sek. Vie mi niekto poradit ako sa vratit do normalu? A zabudla som povedat ze uz sa aj hadze o zem. A to len vonku doma nie. Len ked ideme niekam pekne sama ide uz chodi davno bez kocika. A uprostred cesty sa ma pusti zastavi a ked ju chcem chytit za ruku a ist dalej hodi sa na kolena jak histerka. Neviem ako na to reagovat. Ona taka nebola je mi to luto mam vycitky ci to nie je koli novemu babu ale venujem sa jej stale.

lexilaracroft
autor
26. júl 2016
katka1601
26. júl 2016

Ahoj je to urcite kombinacia vzdoru a ziarlivosti.asi si neuvedomila ze pride dalsie babo aj ked ste ju na to urcite pripravovali.je to pre nu nova situacia a upozornuje na seba.ona casom pochopi ze sa musi o maminku delit je v tazkom dvojrocnom veku.viem o com hovorim mam tiez dvojrocnu a je to s nou teraz tazke.drzim palce aby ste to zvladli a rychlo to preslo. 🙂

lexilaracroft
autor
26. júl 2016

@katka1601 dakujem za povzbudenie fakt sa mi zide. Ocinko aj babatko uz spia a isla som malu ulozit. Bolo mi do placu lebo ked som na nu rozpravala ani sa na mna nepozrela. Chcela som aby ma objala a odstrcila ma.

emmusska
26. júl 2016

@lexilaracroft ona toto teraz robi pretoze sa citi odstrcena. Ale to prejde. Pokial bude vidiet ze ich lubis obe a rovnako a rovnako sa im venujes tak s tym prestane 🙂

lexilaracroft
autor
26. júl 2016

@emmusska ved sa snazim aj ked s babom je vela roboty. Len som zvedava ako dlho to bude trvat

ciriklora
26. júl 2016

Vratit do normalu?len si uvedomit,ze prave teraz je vsetko v normale😁. Vonkajsie okolnosti v normale( nic traumatizujuce na starsiu dcerku nepada,aspon tak predpokladam) a vnutorne tiez - je to krasny,zdravy vyvoj starsej dcerky...ano,aj s napatymi siguaciami,placom,hadzanim o zem. My mamicky by sme chceli mat " pokoj", tiche,podvolujuce sa dieta,prisposobive,vzorne,ale tento vonkajsi prejav nemusi znamenat jeho zdrave rozvinutie ega,osobnosti,sebadovery. Takze zostava uz len pracovat s nasimi emociami,starsia dcerka by nemala vidiet,ze jej spravanie Vas zlozi,alebo rozhodi alebo rozosmutni,lebo to moze akoby vyuzivat a pokracovat. (Jasne,ze sa to vzdy nedari nam mamam). Ono sa to ukludni,dozrie to😁.Aj papat zacne sama, do puberty urcite,aj cikat....uzite si ich malicke ( ale zato velke emocie),za chvilu uz len budete sledovat,ako sa spolu hraju a su velke rozumceky

katka1601
27. júl 2016

@lexilaracroft toto poznam moja ma tiez niekedy od seba odstrci a ked sa jeduje tak ma aj bacne.no musi ich to prejst.treba vydrzat aj ked to urcite boli na srdiecku ale mala to pochopi .

lexilaracroft
autor
28. júl 2016

Citala som ze by bolo horsie keby svoje emocie neprejavovala. Zrejme sa vsetko deje tak ako ma dufam. Mrzi ma to ze je ako nas pokusny kralik. S nou je vsetko nove a ucime sa kazdy den zvladat nove situacie. O to lahsie to bude s mladsou dcerkou ked uz viem co treba robit mi pripada akoby ona bola kludnejsia.

zltalienka
28. júl 2016

@lexilaracroft krasna rodinka ste na tej fotke. Aj ja mam 2-rocny rozdiel medzi detmi - a dokonca na dvakrat, teda aktualne maju takmer 5,3,1. A ano myslim si tiez, ze je to vyborny vekovy rozdiel medzi surodencami.

Ano, Tvoja starsia ziarli. Aj ona by chcela mat tolko pozornosti - ved ked krmis mimino, tak aj ona chce byt krmena, ked prebalujes mimino, tak aj ona chce mat tu pozornost ..... Co pomoze?
Dopriat jej pozornosti kolko je mozne, mimino dat manzelovi (sestre, mame ..) nech chvilu popestuje, a Ty sa pohraj so starsou. Zober ju k obycajnym pracam, co potrebujes spravit - nech s Tebou naklada pracku, umyva riady ... nech sa citi ako VELKA ... moze doniest plienku, alebo puder, cumlik, ked mate.

Potrebuje ubezpecenie o laske k nej. Ako mojim dvom starsim dobre padlo, ked som im pred spanim povedala, ze ich lubim a ze su moje slniecka. Ruky mam sice obsadene najmensim (ach tie zuby) ale aspon slovne pohladenie.

Co sa tyka vzdoru, je to normalne, prejde si tym snad kazde dieta. Podla povahy dietata je to rozne, moji sa zasadne hadzu o zem doma, vonku su ako anjelici. Mozes si vybrat, ci budes "uznavat emocie" alebo "prekrocis a ides dalej" alebo "vyhovies poziadavkam" alebo "jej ukazes zrkadlo" alebo budes "silno objimat" alebo "odvedies pozornost" pripadne "podplacanie, tresty .... "
budem rada, ked niekto este dopise, co zabera, tiez sa mi zidu nove napady 🙂

lexilaracroft
autor
28. júl 2016

@zltalienka ahoj tvoj prispevok sa mi velmi pacil. Kupili sme vcera hula hop ten kruh co sa toci na pase.jej som to davala ako obruc na preskakovanie. Moc sa jej to pacilo. Vzdy ked cez to preliezla tak si aj sama zatlieskala. Potom ked sme sa dohrali chcela som vyskusat ci to viem este na pase roztocit. Tak sa rozzurila ze mi do toho vrazala. Bala som sa ze jej tym udriem do hlavi tak som to nechala tak. Ako ju mam naucit delit sa o hracky. Aj v skolke robi to iste. Zobere vsetky farbicky do hrste a uteka s nimi prec

katka1601
28. júl 2016

A toto je mozno kamen urazu.nezacalo to ine spravanie ked ste ju zacala davat do skolky? Mozno to citi tak ze ju odkladate a vy ostavate z babom doma.

zltalienka
28. júl 2016

@lexilaracroft dakujem, len sa snazim pomoct. Ani moji sa nevedia sami od seba uz vyslovene delit o hracky. Vzdy je lepsia ta hracka co ma v ruke brat. Ale ucia sa.
Ja som zaviedla pravidlo, ze druhemu sa z ruk neberie. Kto si prvy co vezme, s tym sa hra. Druhy si moze vybrat inu hracku, hraciek je dost. Ak sa zacnu starsi dvaja natahovat funguje vyhrazka, ze pobalim vsetky hracky ak sa maju na nich skriepit. Ale to vlastne ani nie je vyhrazka, ale skor prirodzeny dosledok ich chovania.
Pri najmladsom (skoro rok) je to na mne vybrat mu vhodnu hracku, lebo on chce to, co uz ma niekto v ruke a zaroven starsi ho bez problemov "okradnu o hracku."
Tusim v 2 rokoch to bolo presne to - nabrat do ruk kolko sa da - vsetko je moje. Pomahalo - do kazdej ruky 1 hracku, nie je viac ruk - nie je viac hraciek.
Mojmu skolkarovi zas ked prisiel domov zo skolky (teraz ma prazdniny) velmi pomahalo, ked sa mohol zavriet sam do izby, a v klude sa SAM pohrat s hrackou (vacsinou lego alebo aj kniha). Chcel mat chvilu svoj klud. Ale zas v tomto bude rozdiel, ako 2-rocny v skolke nebol.

lexilaracroft
autor
28. júl 2016

@katka1601 do skolky zacapa chodit ked som otehotnepa lebo som mala cas chodit s nou a v skolke sme spolu

katka1601
28. júl 2016

@lexilaracroft no tak potom naozaj len vydrzat cas vsetko vyriesi. 🙂

emmusska
3. aug 2016

@lexilaracroft u kazdeho dietata je to ine. Musis byt trpezliva. Pevne nervy prajem cmuk