ahojte,syn mal teraz 2r,nerozprava,vsetci cakaju ze kedy konecne zacne,povie sice len par slov ako mama,nie,tata,papa,mám,ham,brm ,bac aj to vacsinou len ked mu poviem aby to povedal,ked je hladny tak len ham-ka🙂,inak rozumie vsetkemu,vie ukazat zvieratka v knizke aj ako robia,ked nieco chce vezme ma za ruku a ukaze palcekom co chce,vie zobrat konkretne potraviny z chladnicky,alebo ked ho poslem po hracku vie mi doniest tu spravnu,taktiez vie ake casti oblecenia kde obliect a kadeco ine,vie podat ruku aj cudziemu,stisnut,pohladkat,rozumny je len nechce rozpravat,niekeddy mam pocit ze velmi aj chce ale nevie,dufam,ze nema nejaku poruchu ale myslim ze ked rozumie tak je rec len otazkou casu, ci???
dobre čítam? dvojročný syn? ved je to úplne prirodzené...máme na svoje deti niekedy také vysoké nároky, že sa ani nedivím, že s nami nechcú rozprávať 😉 neboj sa, on sa ti rozhovorí, až budeš s láskou spomínať na krásne časy, ked bol ticho 😉
neboj, ak rozumie co mu hovoris, urobi, co od neho ziadas, tak je uplne v poriadku. nas najmladsi bol tiez taky, Pomalicky zacal hovorit az v 3. rokoch. Teraz bude mat 5 a hubicka sa mu nezavrie ako je den dlhy. 😀
normalny dvojrocny chlapec, urcite nema ziadnu poruchu.. u deti je v norme ak sa rozrozpravaju do 3ch rokov, niektore aj neskor..
Dvojrocne dieta ma vediet 20 slov- pocitaju sa aj zvuky zvierat atd.. Takze klidek 🙂
veonli, povzbudim ta, moja mala dva roky koncom oktobra, ako sa hovori huba sa jej niekedy nezastavi, ale vsetko co hovori je v jej reci, okrem snad mami a napodobnovanie hlasov zvieratiek, ked sa jej chce, nic poriadne nepovie, tak aj my cakame, kedy sa to spusti
@veonli ahoj,toto isté aj u nas,presne ako cez kopirak 😀 všetkemu rozumie,ale rozpravat sa mu nechce.Asi maju ozaj času,a keď začnu,tak nas aj usi budu boliet 😀
@veonli Náš Maťko má o mesiac 2 roky a tiež rozpráva toľko čo tvoj, Mama Baba, Tato, tých pár slov vie povedať potom si mrmle stále tou svojou hatlaninou a to je všetko. Mám 3 detičky, staršie dcéry ked mali dva roky mleli celé vety, ale tak toto je chlapec, hovorí sa že tí si dávajú načas tak to neriešim.
@veonli urciite ti zacne, zaklad je ze ti rozumie, moja starsia dcerka nehovorila vela do 3 rokov teraz ma 6 a rozprava stale, mam doma aj mladsiu, ale ta je autistka, ale ta mala prejavy uz velmi davno , ale ona mi nerozumie, je uplne ina neboj sa tvoj je sikovny, len sa mu nechce 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
no neviem ja mam iny nazor ale mozno sa mylim, ja mam 5 rocnu dcerku, do 3 rokov vobec nerozpravala a dokonca si uz zacala tvorit posunky a cele rozvite vety v posunkoch. je sikovna a vsetko ale nerozpravala. kazdy hovoril ze je cas ved sa rozhovori ale ja ako matka som videla ze to vobec nie je v poriadku. Zasli sme za logopedickou a ta ju pozrela, oni maju na to diagnostiku a zistuju a zistila ze ma uplne ochabnute svaly na tvaricke. Ze nerozprava aj ked chce tak cvicime doteraz je super ze sme zacali tak skoro a dufam ze kym pojde do skoly tak sa to da co najviac doporiadku ale problem mame stale. Takze ty ako matka musis pozorovat ci sa to zlepsuje nabadat ho k reci a nie len nechat tak nech ukazuje. Mne presne povedala ako ju stimulovat aby bola nutena zacat skusat hovorit. Mozno to nebude vas problem ale treba to sledovat.
@veonli neries.. Obe moje deti sa rozrozpravali v cca2,5roku.. Inak len ako tvoj. A to mam teda parik a vravi sa,ze baby su sikovnejsie.🙂) akurat,ze oproti malemu rozprava cistejsie nez on v tom veku (napr.v2,9r.)
Az keby ti nerozpraval v 3r.,treba uz zajst za logopedom. My s malym chodime,lebo nevedel l,r a sykavky. Takze to trenujeme,ale to chodime len od vlanajska,ked mal 4r.,to som.uz ziadala ja moju pedinu,ze sa mi nepaci,ze tak zle hovori,napriek tomu,ze vela hovori..ale tak daleko vy este s vekom.nie ste.🙂
Moj drahy sa rozkecal a odplienkoval az v3rokoch...aspon viem,po kom mam deti.🙂,
Ja sa už tiež občas zastavím a rozmýšľam,či je to v poriadku.Môj synček má 2 roky a 10 mesiacov,všetko mi rozumie,čo mu kážem urobí alebo prinesie s tým problém nemá ale rozpráva len asi 20 max 30 zrozumiteľných slov ostatné síce hovorí ale má vlastnú reč. Ja aj doma mu všetci rozumieme všetko ale cudzí nič.S rovesníkmi radšej neporovnávam. Stále verím,že to na nás už čoskoro vybalí 🙂
@siska53
@marianax Ja sa už tiež občas zastavím a rozmýšľam,či je to v poriadku.Môj synček má 2 roky a 10 mesiacov,všetko mi rozumie,čo mu kážem urobí alebo prinesie s tým problém nemá ale rozpráva len asi 20 max 30 zrozumiteľných slov ostatné síce hovorí ale má vlastnú reč. Ja aj doma mu všetci rozumieme všetko ale cudzí nič.S rovesníkmi radšej neporovnávam. Stále verím,že to na nás už čoskoro vybalí 🙂
tiez som zufala, 3r syn necita, nepise, nevypocita ani jednu exponencialnu rovnicu 🙄
Co cakate zeny moje? Majte rozum, kazde dieta ma svoje tempo, ani ten moj nerozpraval v 2r, zacal v 2,5 a dneshovori 2 jazykmi bez problemov a celkom mu ide aj EN. Kamoskina dcera v 2r manazovala svoj zur, ale mat doma taku nervacku, skocim do dunaja
je to sikovny chlapcek a nech sa okolie stara o seba😷
Pokial ti dieta rozumie tak by som v tom problem nehladala. 🙂 Rec deti sa inak zacina riesit az ked ma 3 roky a nehovori cize vy mate kvazi este rok kym sa prejavy.
tiez som sa takto stresovala, moja mala ma 2,5 roka a konecne sa jej jazyk rozviazal az cca pred 2 tyzdnami. Dovtedy vedela povedat len par slov a z ostatnych hovorila len prvu slabiku- nebolo viac treba, ved rodicia rozumeli🙂
a teraz kazdym dnom tvori nove a nove slova...takze nic sa neboj, vsetko pride v pravy cas🙂
@veonli nasa starsia tiez zacala hovorit az po dvoch rokoch, vedela par slov, stihala som si aj pisat co sa naucila nove 😉 a potom zrazu za par dni sa rozhovorila, hned cele vety, prislo to velmi nahle, preto si myslim, ze ak rozumie, tak je este cas, urcite zacne hovorit.Netreba porovnavat, kazde dieta je ine a ak aj par slovicok vie, tak sa rozhovori...