Dvojročný syn nepočúva

bakuvi
2. okt 2022

Ahojte, mám syna, ktorý má dva a pol roka a je veľmi ťažké s ním vyjsť. Nechce sa obliecť, keď máme ísť von, nechce si ísť dať vymeniť plienku a tak podobne. Necháme mu vždy čas na spracovanie informácie, nemusí ísť hneď, ale po 5 či 10 minútach stále nie je v stave spolupracovať. Teda veľmi často nie. Už sme z toho na nervy. Kde robíme chybu? Zmení sa to, keď bude mať okolo troch rokov? Aj sa snažím namotivovať ho, ale málokedy to zaberie. Zo srandy si akože idem obuť jeho topánky.. fungovalo to asi 2x.

viestta
2. okt 2022

Áno, zmení sa to. Ako rýchlo závisí aj od jeho na túry aj od toho ako budete vy trvať na svojom a nebudete ustupovať v zásadných záležitostiach. Treba s citom nájsť rovnováhu kedy si on presadí svoje, kedy a kolko budete vyjednávať a kedy bude po vašom aj bez vyjednávania

elizabet173
2. okt 2022

@bakuvi je to prirodzené, je v období vzdoru, neviem, či sa to upraví okolo troch rokov, u niektorého dieťaťa skôr, u iného neskôr. Nerobíte chybu nikde, in objavil svoje ja a aj to, že vôbec nemusí robiť to, čo chcete vy, ale predný opak. Pomáha pevný denný režim, pokojné zaobchádzanie (viem, že je to niekedy na mašľu), skús mu dať vybrať, či si obuje tie topánky, alebo iné, daj mu vybrať mikinu, čiapku, ale o tom, či sa oblečie von alebo nie, s ním nediskutuj. Zvykne si, že platia určité pravidlá a musia sa dodržiavať, nevadí, keď si od jedu trochu poplače, ale vždy, keď je to len trochu možné, daj mu dve možnosti, aby si vybral, samozrejme také, ktoré obidve vyhovujú tebe 😉

angel993
2. okt 2022

@bakuvi skôr by som zmenila typ komunikácie. My fungujeme na dohodách. Napríklad ešte 3 krát sa šmykneš a ideme domov z ihriska. Súhlasíš? Niekedy povie áno, tak spolu počítame, nakoľko vie narátať iba do 3. Alebo povie že ešte sa chce pohojdať. Tak v poriadku raz ťa rozhojdam a keď sa dohodáš a šmykneš ideme. Ale na tie dohody som ho musela tiež naučiť. Teraz si vie pekne povedať keď sa mu niečo nepáči, ale rešpektuje keď napríklad potrebujem aby sme rýchlo išli dnu, lebo mladší plače, je hladný alebo niečo podobné.
Má 3 roky a teda sám sa neobuva ani neoblieka. Skúša to, ale radšej príde nech mu pomôžem. Ja som zistila že príkazy nefungujú. Ja s ním komunikujem ako so seberovnym, vysvetlím mu prečo ideme von, prečo potrebujem aby danú vec urobil, a rešpektujem keď na niečo povie nie. Rovnako on rešpektuje keď ja mu poviem nie.
Prajem veľa trpezlivosti. Tá je asi najdôležitejšia vo výchove. Pre svoje dieťa si tá najlepšia mamička 😉

basska_b
2. okt 2022

Hej, je v obdobi vzdoru, u nas to prave doma zacalo, ma 2.5 roka aj 1 mesiac. Zlepsi sa to, ale na zasadnych veciach treba trvat, lebo inak ti bude skakat po hlave... normalne pri druhom dietati uz to beriem ako viacrozmerny trening: krizovy manazment, sebaovladanie, jednoducha argumentacia. Takze: pred chvilou sa nechcela ist kupat, to uz trva tyzden u nas. Ze si chce citat. Povedala som 2x: ideme sa kupat, citat si budeme potom. Ja ta teraz zoberiem a idem ta okupat. Zobrala som a odniesla, napriek tomu, ze som 22tt a uz mi to dvihanie leze na nervy... nechce jest. Dam na vyber z dvoch veci, ked tak aj lyzicou krmim, trvam na tom, ze aspon par lyzic musi, ze vsetci jeme to iste... vacsinou sa podari. Ale treba mat velmi pevny hlas, nie agresivny, ale taky odhodlany

ariannazara
2. okt 2022

Je to normálne môj to tiež robil, po čase prestal.

mamickalisticka
2. okt 2022

Môj syn vrieskal akokeby som ho parila vriacou vodou keď mal dva roky a davala som ho v zime do overalu... Celu zimu hulakal ako bláznivý... Zabudlo sa na to, je to šikovný rozumný chlapec ktorý ma svoje muchy. A reve momentálne za iné veci keď mu dačo sadne na nos.. dvojročné dieťa je ešte maličké.. o rok bude lepšie

anonymous87
2. okt 2022

Mam drobca v rovnakom veku a je to u nas navlas rovnake. Momentalne uplakany strach a hroza 🙈
Obliect sa? Ani za svet. Umyt sa? Nehrozi bez kriku. Absolutne nepocuva. Napr.vcera. Boli sme vonku, sadol si na mokru travu. Vravim mu postav sa, budes mokry. NIE. Ja stale pokojne. Oliver postav sa z tej zeme. NIEEEEEEEE. Oliverko posledny krat ti vravim, aby si vstal, lebo ideme domov. NIE NIE NIE… tak so decko chytila pod pazuchu a isli sme domov. Vrieskal jak tur 🤷‍♀️ Ale tak neustupila som. A ano, sme z toho na prasky aj my 😂😂😂😂😂
Starsi toto obdobie akosi preplaval bez vacsich excesov. Ale tento cert.. ach, knihu by som mohla napisat. Cize ano prejde to… casom. Snad 😂

kris_y
2. okt 2022

@bakuvi
@anonymous87 baby, u nás presne to iste... drobec ma 2 roky aj 4 mesiace... tiež ma už ide z neho poraziť, hlavne, keď niečo potrebujem vybaviť, niekam ísť a on nie a nie sa prebalit, obliecť🙈

anonymous87
2. okt 2022

@kris_y no je to des. Hlavne ked mame ist pre starsieho do skoly alebo ho rano odniest. A to prestal poobede mlady muz spavat 🤣✌️
A to nevravim, ze doma mame 745 auticok a on chce vzdy zo zasady to, s ktorym sa hra starsi🙈
Normalne mi je luto susedov 😂 aj ked minule mi susedka vravi: minule som vas pocula v spalni, boze mne ta bolo tak luto ako sa mu snazis vysvetlit, ze musi ist spat a aj nejaky traktor uz spi 😂🤦‍♀️

petraj122456
2. okt 2022

Dávať na vyber, deti v tomto veku potrebuju mat pocit kontroly. Vy stanovte hranicu; pod, ideme sa obliecť. A jemu dajte na vyber; chceš modrý sveter alebo červený?

U nás to neskutočne funguje. Syn skoro 2 roky tiež, chceš prebaliť na koberci alebo na gauči? Povie gauč a sup. 90% nám to funguje

andreatytler
3. okt 2022

@bakuvi Asi je chyba v tom ze chces aby pocuval a robil co mu povies. Snazis sa to robit citlivo s tym ze mu das cas na spracovanie informacii, ale stale ho iba nutis do veci co chces ty. Ak to chces robit skutocne citlivo, musis zmenit pristup ako radi @angel993 a zacat komunikovat s dietatom akoby bol seberovny. Pozri si internetovy kurz Nevychova. Krasne to tam vysvetluju. Normalne budes s dietatom uzatvarat kompromis aby sa obe strany citili fer. "Chapem ze sa ti nechce ist so mnou do obchodu a chces sa hrat s autami, ale ja nevyhnutne potebujem ist nakupit a nemozem ta nechat sameho doma. Ako myslis ze to vyriesime?" A on ti na to odpovie ze dobre, pojdem s tebou nakupit ale kedze sa musim vzdat hry s autockami, chcem nejaku inu kompenzaciu ako napriklad extra vecernu rozpravku. A to bude na tebe uznat ci ten navrh je prijatelny, alebo mu das protinavrh. Ta motivacia co si skusala, nesmie byt falosna a predstierana, to deti hned prekuknu.
Plienkovanie je pre deti neskutocne otravne a citia sa pri tom ako kus masa. Dieta nema ziadnu motivaciu plienku prebalit. Tu nam nepomohli logicke dovody a snaha o dohodu. Jedinne co pomohlo bolo urobit z plienkovania zabavu. Musis najst nieco co bude popri tom robit. V 2.5 rokoch pomahalo ze si on vybral miesto a sposob ako sa vymeni plienka (po stojacky na zemi, alebo sam vyliezol na prebalovaci pult zo stupienkov co si urobil). Nezacnes tak ze zavelis: "Pod, musim ta prebalit", ale nechas jeho rozhodovat: Ako sa chces prebalit Kde sa chces prebalit? Chces pri tom jest hrozienka alebo chrumky? Vyber plienku, ktoru si das (z 5 rovnakych Papersiek v kosiku). Chces si pri tom pozerat fotky v mobile, alebo video? Uz mate podla mna len par mesiacov plienkovania, tak to nejako dobojujte.
Na obliekanie si musis dat cas. Ak sa stane ze cas nemas, tak tie veci na neho narvy nasilu.
U nas sme to riesili tak ze sme vzdy nasli nieco koli comu chcel ist vonka. To obliekanie bol len nevyhnutny medzistupen. Zase je to len otravna, nudna cinnost a tak sa na nu netreba sustredit a donekonecna opakovat: "Pod sa obliect" Skor opakovat ten dovod preco sa ide von: "Pod ideme kupit rozky". Ak on nema ziadnu motivaciu ist s tebou do obchodu, tak nemas sancu ho bez problemov obliect. Podporuj jeho samostatnost, tym ze mu das vetrovky na vesiaky v jeho vyske, aby si ich mohol sam zvesit, tak isto topanky, ciapky, rukavice do suplika alebo krabice kde on dociahne a vyberie si tie co chce. Ta moznost volby co poradila @petraj122456 funguje skvele, prave preto lebo dieta ma pocit ze rozhoduje o sebe a nie iba poslucha tvoje prikazy. Ale stale to funguje len vtedy ak to dieta von ist chce.