Ahojte ženy idem si k vám už po radu už som zúfalá. Mám dvojročného syna ktorý má vôbec nepočúva, nerešpektuje,ignoruje má. Keď robí niečo zle tak mu poviem ,,Marek to nesmieš nerob to alebo ako sa deťom hovorí nono Marek. Ale on sa mi smeje do očí a aj tak si urobí po svojom. Keď mu poviem po mene, vôbec ma nevníma. Vníma iba vtedy kedy on chce kedy má náladu. Skúšala som už aj zvyšovať ton alebo troška zakričať, no nepomohlo to . Skúsila som mu len capnut po zadku (nemyslite si teraz že ho tyram alebo niečo také) - ale ani toto nepomohlo. Od malička sa mu venujem vždy keď niečo dobré urobí, tak ho pochválim a pohladkám. Keď zas urobil niečo zle vždy som ho napomenula že to nesmie že to není správne . Taktiež si všetko vidobija plačom, hodí sa mi na zem a keď nie to tak má bije ale ja mu to nedovolím. On má neskutočnú hyperaktivitu to mi aj naša doktorka povedala. Ale o to mi nejde . Prosím vás ženy ak máte s niečím takým skúsenosti prosím vás pomôžte mi poraďte čo mám s ním robiť . Za každu radu ďakujem 🙂
Nuz popisujes normalne spravanie dvojrocneho torpeda...kazde druhe dieta je take. V tomto veku u nas ziadne vysvetlovanie nepomahalo - reves? Rev. BIjes ma? Chytim pevne ruky a poviem NIE, to boli! Hadze sa na zem - ignorovat. Nepocuva - zavisi v akej situacii - uteka na cestu - ideme domov s prechadzky, nepocuva doma, ze si ma nieco odpratat - ok, tak mu zbal hracky, hrat sa nebude mat s cim... jemu to musis UKAZAT co sa stane, ked neposluchne...robi bordel na ihrisku? Beries ho domov, v tom momente... Pricina-nasledok u dvojrocneho je hlavne vizualna zalezitost. Vysvetlovat samozrejme tiez, ale prepajat si to v amoku - zvladne tak o rok... a aj ked sa lepsie rozrozprava, ustupi taketo spravanie, proste si to vydiskutujete, vysvetlite, ale musis mat viac trpezlivosti, chce to este aspon rok casu...
@dusankomoj on mi tiež ešte nerozpráva iba vraví mama
@anjelicek26 budem musieť to zvládnuť aj keď je to veľmi ťažké
@viki_izakova vek 2 roky je obdobie vzdoru. To chce len svätú trpezlivosť.
Dieťa sa začína presadzovať. Mizes ísť napr k psychologické aby to dala nejaké tipy ako s ním pracovať
Ignorovať ho, nie je dobrý nápad. Ani bit. Potom deti toto opakujú a sú z toho problemy
@pribinak a čo mám potom robiť? Lebo napominam ho a nepomoha to
@viki_izakova aj môj začal neskôr rozpravať. Teraz má 4 a mele vkuse. A naozaj tie teatrálne prejavy na 90% prestali. Obcas to ešte skúsi,ale už len tak jemne😊 neostava ti asi iné iba vydržať.
@viki_izakova - obyčajný vzdor len u vás je to ešte umocnené tým že dieťa nevie presne povedať čo vlastne chce, čo cíti atď. No chce to len pevné nervy. Hádzanie sa na zem a rev treba ignorovať ak to robí len z trucu. Není diváka skončí i divadlo. Ak je to neúnosné tak capnutie po zadku ešte nikoho nezabilo. To sú také psychologické kecy, dieťa musí poznať aj tresty inak prerastie cez hlavu. A potom tu máme takých tem o nezvládnuteľnych deťoch ako maku.
@viki_izakova baby maju pravdu,ked nastupi porozumenie-zlepsi sa rec,eliminuju sa i afektivne stavy.dovtedy vydrzat,hadzanie o zem si nevsimat,dohovarat. drzim palce 🙂
@viki_izakova pozri ja mam syna s nejakymi diagnozami, v tomto veku nas trapila hypermobilita, hluchota, autisticke vykyvy a proste jacanie, jacanie za vsetko a jacanie stale, plus zavesene dieta na mne uplne zamaminkovane... ja do toho novorodenec doma... no pointa - ja som chodila k psychologicke kvoli nemu dva roky... on sa tam hral, ja som sa poradila o situaciach, ktore su (chodili sme raz mesacne) a ako reagovat, ako to riesit, kedze mi prakticky nic nerozumel. Chodila k nam kazdy tyzden pani s centra vcasnej intervencie a venovala sa mu, 6 rocny siel do nulteho rocnika, teraz je 8 rocny druhacik... ktory to zvlada prakticky uplne bezproblemovo...usi ma operovane, pocuje ako ma (ak chce ;) ), v triede je oblubeny, ucitelka ho radi k najlepsim detom v triede... Ale v tom veku 0-4 ti poviem, ze by som ho tak casto niekde vysadila a tvarila sa, ze mi proste nepatri 😂😂😂 Bohuzial cez to vsetko si my maminy musime preskakat, ja vidim u syna, ze sa oplatilo vydrzat...
Obdobie vzdoru. Ked nepocuva, zakrocit. U nas som rátala do 3, a splnila co som povedala. Ked nevratis hracku, ideme domov. Nevratil-tak sme odchadzali domov. Najhorsie co mozes spravit je niecim sa mu vyhrazat a potom to nesplnit. Prajem pevne nervy, boze som rada ze my uz mame po tom 😅 ked zacne rozpravat tak sa to zlepsi, naozaj. Moj ma 3,5 a uz vie povedat co chce a vieme spravit dohodu bez scen.
@viki_izakova Obrň sa trpezlivosťou a dôslednosťou. Ak neposlúchne, upozorni ho, že to nie je pekné, čo robí, že ťa to mrzí, ako sa správa. O pár minút bude on potrebovať niečo od teba podať, nakresliť, vystrihnúť, otvoriť dvere... Tak mu povedz, že ty by si mu rada vyhovela a pomohla, ale keďže on teba neposlúchol, tak ani ty ho neposlúchneš. Pravdepodobne sa nahnevá. Chvíľu by som ho nechala nahnevaného a potom ponúkla to, čo od teba očakával. A so slovami, že ho veľmi ľúbiš a rada to pre neho urobíš a že aj on teba určite ľúbi, tak nabudúce, keď ho o niečo poprosíš, budeš veľmi rada, keď ťa poslúchne. Plus samozrejme vysvetliť prečo si v konkrétnej situácii od neho niečo chcela, aby poslúchol. Takýchto situácii sú denne desiatky, takže po istom čase by sa mal dostaviť výsledok.
zakazy nefunguju u takych malych deti...ja nezakazujem nic, ale ked nieco urobi, napr vysype nieco na zem, potom vysava, minule zaspinil od farby stenu, potom ju umyval, proste aby sam pochopil, ze robi nieco zle...a funguje to. fakt nemusim na neho vobec kricat ani zvysovat hlas a to ma 2r 7m. a este jedna rada, nikdy nekomentuj jeho ako osobu, ale napr cinnost v zmysle ze napr sol sa po zemi nevysypuje, po stenach sa nemaluje atd...aby vedel co je spravne a co nie...tie take obvinovacky ze nepocuvas, ze robis zle je tiez najhorsie co muz mamicky pouzivat... a urcite tresty, vysmievanie, ignoracia nepomahaju...a to vsetko sa v nom potom zakoreni a tak sa presne bude spravat ked bude starsi...takze sa tomu vyhybaj oblukom...
@alana1 amen
@viki_izakova nechcem ta strasit, moja ma 2,5r, vsetko povie aj rozumie.. moc sa to nezlepsilo.. ked bije starsiu sestru a napomeniem ju, tak povie "nie, musim bit Hanku" "budem bit".. a vobec na nu neplati,uprac si, az potom sa budeme hrat..
@anjelicek26 a to ti vsetko to co pises vyssie radila psychologicka? napr toto " jemu to musis UKAZAT co sa stane, ked neposluchne.." lebo to co pises ze pricina a nasledok je presne to, ze ked urobi neporiadok , ocakava sa od neho upratovanie...
@alana1 ano samozrejme... ukazat, co sa stane ked neposluchne predsa nevylucuje robit pricina-nasledok , teda neporiadok - upraces, vylejes - utries, zaspinis - pojdes dat s mamou do pracky a pomozes vesat...
@anjelicek26 ale to nie je vobec o tom, ze ked neuposluchne nejaky prikaz alebo zakaz...asi si to trosku nepochopila...
to dieta si len prevezme zodpovednost za svoje vlastne konanie a potom si sam znasa nasledky z neho vyplyvajuce...
@alana1 ale toto neplati uplne na kazde dieta...na 3/4 u nas to platilo...ale syn ma diagnozy...
odporucam knihu deti ako vyzva, je tam vela velmi konkretnych prikladov a situacii. u nas to zabera, len sa ja musim dobre ovladat, lebo je to narocne.
@anjelicek26 no ja som s malym tiez bola u lekara, lebo mal kopec auti znakov, amoky, sebaposkodzovanie, tiez nerozpraval atd....a prave kvoli tomu som musela volit tuto cestu a uplne obchadzat zakazy a prikazy...nastastie sme si nasli sposob ako spolu dobre fungovat
@alana1 u nas funguje len priama direktiva, kedze ma poruchu kratkodobej pamate. Treba priamy ocny kontakt, nechat ho zopakovat, co ma/nema robit a potom to funguje... ucitelka si tiez na to zvykla, akonahle sa odkloni od normy v tom momente zasiahnut, necakat, ze ho to napadne sameho... nenapadne... o historkach, kde niekde odisiel, nieco spravil (nic nasilneho ci zleho, ale proste nevhodne ako pustit bager na stavenisku oproti skoly, ked sa vypytal na zachod a videl ho tam cez okno...)atp... by boli na knihu... Ale vekom sa to lepsi no...
Akcia? 2x povedz aj s odovodnenim. 3x uz s trestom a potom ho vykonaj. Napr. netrhaj prosim ta kvety...nicis tym kvet..bude chradnut a zomrie/nebude moct papat svetlo,ktore potrebuje k zivotu a bla bla.. 2x nepomoze povedat...treti krat uz hovorim,ze ho vyvediem z tej izby a nebude sa tam moct hrat.. Ja pri tom aj vieskam. :DDD A potom ho beriem za ruku a ide prec z izby a zatvaram dvere...
@viki_izakova mne pomohlo(trochu😊) urobiť to isté. Nepočul,že mu niečo hovorím? Ani ja som nepočula! Hodil sa o zem,no a? Buď som sa rozosmiala,alebo prekročila a nechala ho tak. A veľmi pomohlo,keď sa už rozhovoril a vedel konkrétne povedať čo chce. Dovtedy to boli také prejavy frustracie,ze sa nechapeme.