ahojte dievčatá naozaj už som zúfalá.potrebujem poradiť lebo situáciu už nezvládam.Mám syna ma 2 roky aj pred tým boli problémy ale nie až takéto.Keď mu niečo nedovolím robí neuveriťelný cirkus.Začne to plačom potom sa to stupnuje reve až tag že sa ma susedia pýtajú či ho týram.To nič nevšímam si to tvárim sa že som tu neni alebo čakám kým sa sám neukludní.Tu však nastáva problém on reve kope nervači až tag že sa povraca od revu.Ja som už zúfala fakt by som ocenila keby ste mi poradili ja už som skúsila všetko no čím je starší tým je to horšie a ja už to nezvládam inak vztah mame super.Lubim ho a chcela by som to riešiť tag aby som mu zbytočne neublížila nebijem ho ale už mi šibe.Myslíte že treba zajsť k nejakemu lekarovi?Dakujem ☹ ☹ ☹
@11jannka11 ...no vyzerá to na "obdobie vzdoru", každé dieťa si tým prejde. Skrátka si chcú za každú cenu vydobiť pozornosť a presadiť svoje požiadavky na hru, jedlo... Určite je k tomu napísanej veľa literatúry, zájdi do kníhkupectva... a môžeš aj za svojou pediatričkou či netreba aj odborné vyšetrenie, keď je to veľmi zlé. 🙂
Myslím, že tento problém by si mala prebrať s lekárkou. Malé dieťa ti ťažko povie prečo robí to, čo robí. Aj keby si to s ním v kľude prebrala v čase, keď je v pohode, ťažko to zvládneš sama bez odbornej pomoci. Chápem a určite ti to potvrdia aj iné mamičky, že 2 ročné dieťa vie niekedy poriadne trucovať, ale ja by som k lekárke zašla určite. Dobrá psychologička, prípadne dobrá neurologička ti s týmto určite pomôžu. 🙂
@sue praveze v skolke je dobry aj tam rad ide teraz sme boli skoro 3 tyzdne doma co bol chori ale najhorsie je ze nanho to objatie nezabera
@silvusik69 tag ja som sa ziadala neurologovi lebo nam zacalo krivit prsteky zrejme to ma z tych jedov nervov ale obvodak ma odbil lebo ked sme boli unho nic mu nekrivilo vraj som precitlivela ale fakt mne je z toho uz do placu nezabera fakt nic on dokaze revat aj viac ako hodinu a to sa vzdy ku koncu povraca
@11jannka11 chod este raz k obvodakovy s tym ze TRVAS NA ODBORNOM VYSETRENI. Ak odmietne priamo pred nim vytiahni telefon a volaj do svojej poistovne -pripadne podaj staznost na urad nad zdravotnou starostlivosotu - kotakty http://www.udzs-sk.sk/kontakty-pracoviska-uradu...
A hned si vypytaj odhlasku a najdi si ineho obvodaka. Tohto treba "NAKOPAT"
@ultra dakujem dufam ze ma neodbije ako lekar dobry ale uz stary zabuda ale u nas su vsetci na rovnakej urovni
Dakujem aj za kontakty dufam ze nebude treba ich pouzit naozaj si myslim ze toto uz nema nic z obdobim vzdoru
@11jannka11 a ako praktizuješ terapiu pevným objatím? Ak sa ti dá, popíš... že či niekde nerobíš chybu...
@sue obimem ho sepkam mu ze ho lubim ze to prejde a ked vidim ze uz nekrici a je kludny tag ho pomalicky pustim viem ze som urobila aj chyby mne radi zatvorit ho do izby a nechat tam ale to sa mi zda dost skusala som ja som sa citila zle neviem ak mozes porad co treba robit alebo ako postupovat lebo mne uz vsetko zlyhava
@11jannka11 ahoj, týmto sme si prešli hádam všetci...aj keď sa ti zdá, že to už s obdobím vzdoru nemá nič spoločné...má....ešte stále ... obe naše deti tým prešli a mali tiež záchvaty zúrivosti (síce rôznej intenzity... lebo máme chlapca a dievča...), ver mi, že niekedy som si myslela, že naozaj potrebujú nejaké odborné vyšetrenie ...len aby som sa upokojila, že je všetko ok...mala som tiež také pocity ako ty ... ale šup... okolo 3 rokov, akoby tie naše deti niekto vymenil...takže ti až tak neporadím, len ti držím palce 🙂
a skús pozrieť aj do iných podobných tém tu na MK ... napr. táto je celkom dobrá ...
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/obdobie-vzdoru-u-dietata-ako-si-s-tym-poradit/
a tu je ešte celkom dobrý článok...
http://www.pocomtuziazeny.sk/vychova-alebo-ako-...
ešte raz ...drž sa...😉
@ivett1 dakujem no lebo fakt si uz myslim ze treba lekara nielen malemu.Sa bojim ze niekde robim chybu ze som zla ze to nezvladam to teraz poslednej dobe sme boli zatvoreny doma tag mozno to tag intenzivnejsie vnimam ked sme boli chori
@11jannka11 hlavne si dôveruj - ľúbiš svoje dieťa a robíš všetko preto, aby bolo zdravé a spokojné a toto obdobie je veľmi prirodzené - dieťa ním zisťuje hranice a podobne...takže len vydrž...
My sme to robili tak, že som si sadla (na zem, alebo na posteľ) a zvierala som ho tak, aby nemohol kopať a búchať pästičkami - plakal a niekedy sme plakali aj spolu, ale vždy to po určitej dobe prešlo - skracovalo sa to čoraz viac, až to prestalo byť potrebné úplne. Neboj sa, zvládnete to 🙂 držím palce 🙂
@11jannka11 presne...aj naše deti sú "zlé" keď sú dlho doma - potrebujú ísť von a hýbať sa...čo už obe sú veľmi aktívne a športovo zdatné ... s tým nič nenarobím, skôr ma to teší ... v dnešnej dobe je to super ...kedysi boli všetky deti plné pohybu a elánu a bolo to normálne ..dnes sú takéto deti častokrát označované za hyperaktívne ... ale ak máš pochybnosti, ešte ti poradím, skús si nájsť články o ADHD a pod. a kedy- v akom veku sa to diagnostikuje ...😉
skús sa spýtať aj svojich rodičov a svokrovcov, aké ste boli deti vy - ty a tvoj muž ... možno uvidíš, že sa zbytočne trápiš ...
@sue tag ja som plakal s nim to bol des on to dokazal vydrazat az 1,5 hodiny hryzol stipal ani som netusila aku ma silu ja silna zenska a mala som ozaj problem no udrzala som ho maly mokry ako mys horuci ako zerave uhlie som sa az bala ale robim to pre nas dufam ze nabuduce to bude menej normalne mama svalovicu dufam ze ho tym nejak netyram to nemam v umysle ale fakt uz neviem ako inak nanho
@ivett1 my sme traja nikdy sme neboli az take ako je maly babka je casto s nami tag vravi ze mam skusit popytat sa na to za to nic nedam mam kamaratku co ma dieta adhd a dost tych priznakov aj sedi boze daj nech si to len namyslam ale on uz ked je v tom tranze sa povraca krivi mu prsteky tag uvidim co povie lekar
@11jannka11 my mame to iste s ninkou, trva to vyse roka, kazdy bozí den ma zachvat a nikdy neviem co ho spusti, raz sa jej nepacia topanky, raz ciapka atd...tiez sa casto povracia od placu..nastupom do skolky sa to zhorsilo, velmi robi zle aj bracekovi, pricom sa snazim byt od zaciatku spravodliva, nikoho neuprednostnujem... naposledy ked som bola u dr. , tak ju moja princezna pri vasetrovani kopala a nadavala ty hlupa doktorka (dr. vie ze je taka "zivsia")..tak som jej v sama povedala, ze by som rada zasla k psychologicke, lebo uz som v koncoch, tak to schvalila, nic za to nedam, potrebujem radu...tak mi dala vymenny listok a objednala som sa, tak sa aj tesim... inak v skolke je ako anjelik, len tam zas place za mnou, tiez sa par krat povracala od placu...
@ejuska79 no my to mame stale tiez to trva uz viac ako rok len u nas sa to stupnuje tiez si najde aj najmensiu somarinku koli comu spusti preto som sem napisala ci treba dake vysetrenie tie revy grckanie nechcem aby ked bude starsi bol nedaj boh nejaky sikanista alebo tag len nas lekar je starsi a stale tvrdi ze prehanam ze som moc uzkostliva ale fakt uz nezvladam situaciu mne je z toho do placu
@11jannka11 v anglictine sa to vola "terrible twos" V dvoch rokoch prichadza prve serioznejsie obdobie vzdoru. Este ich zopar bude ;) Ono to zas prejde. Skusaj rozumne kompromisy, ale drz hranice. Ked vies v niektorych situciach s urcitostou,ze ho velmi rozhadzu, snaz sa im vyhybat. Maj dennu rutinu, aby bol v obraze co kedy nasleduje.
Apropo ADHD nie je chorobna diagnoza, ale typ personality. Obdobim vzdoru prechadza takmer kazde dieta, no tie temperamentnejsie to maju viditelnejsie, Netraba hned za vsetkym vidiet ADHD.
Môj malý je tiež v odobí vzdoru, má 2 roky... Mali sme aj dlhé vzdory, trochu sa to zlepšuje...ale to nie je podstatné...na každé dieťa platí iné...a ty možno ešte ani sama nevieš čo je to v tvojom prípade...u nás to je,že neustúpim a nevšímam..prejde...
A možno si aj úzkostlivá,ako povedal lekár, to sme každá pri svojich deťoch...to ale neni dôvod ísť na to vyšetrenie...poznám chlapca s ADHD, má 10 rokov a vraj, keby to zachytili skôr....bla bla bla.... Choď a nerieš čo hovorí ten doktor...V lepšom prípade povie, že je všetko o.k. :D Daj vedieť...
@11jannka11 a to má vždy keď mu niečo nedovolíš? aj viac krát za deň?to som ešte nepočula že tak plače dieťa až sa povracia.U nás ešte vzdor akosi nenastúpil, možno nás to čaká, možno ma tu ukrižujú ale ja som na malú prísna a môj muž tak isto, nedovolí si do nikoho buchnúť, tobôž nie hrýzť, ak niečo chce, ak niečo chce, povie mamina prosím ťa, alebo môžem? ak jej to nedovolím, vysvetlím jej pravdivo prečo to nemôže mať. Napr. cez deň ešte chodieva spinkať a ak mi vymýšľa a nechce, tak jej jednoducho poviem, ok, nemusíš spinkať, ale večer nebude žiadna rozprávka, vždy jej poviem následok ktorý príde ak neposlúchne. čítala som jednu dobrú knihu Ako hovoriť, aby nás deti počúvali. je tam veľa dobrých rád.
To s tou prísnosťou je veliká pravda, pridávam sa... Proste nesmieš padnúť do stavu, že to nejde...to dieťa to hneď vie a koniec...a tón hlasu...prísny... Proste zmeň prístup...neplač... A ty žiješ s mužom? som to nezaregistrovala....
@11jannka11 ja prave preto idem k tej psychologicke, nech mi poradi ako sa zachovat v urcitych situaciach..lebo mam nervy na pokraji...ja viem, ze ju to prejde, ale je mi luto tadeaska, vsetko co si zoberie, mu vysklbne, soti ho a podobne a on je taky dobracik, ja vidim na nom, ze sa chce s nou hrat a ona ho furt odhana, smutno mi je z toho..tak sa hram chvilu s tym, chvilu s tym..akonahle ze nieco spolu, uz je zle, uz jaci jak besna..niekedy ho vask stiska.. a pred cudzimi je slusne dievactko, ak teda uz nema rapel.. aj na druhe deti na ihrisku, hra sa s mini, pozicia hracky ale bracekovi nie..a ja len riesim, riesim, aby bolo o.k., nebol krik..
@ejuska79 no, súrodenecké prieky riešim stále ...🙂 ... a ak si myslíš, že tvoj malý je len taký dobráčik ... áno, keďže je ešte malý.... ale raz bude mať tiež 3 roky a potom bude vrieskať on 🙂 ...taký je skrátka vývoj ... dcérka bude staršia a múdrejšia a on bude ten, ktorý si bude chcieť presadzovať svoje ...viem o čom píšem, lebo som to zažila pri mojich dvoch deťoch ... a to, že on sa chce hrať so svojou staršou sestrou a ona má iný program (napr. chce si kresliť...), riešim doteraz ...😉 ... ale inak si rozumejú, ľúbia sa a pekne sa pohrajú ... rovnako ako sa o chvíľu "pobijú", vynadajú si a urazene zabuchnú dvere svojich izieb...hračky medzi sebou si požičiavali podľa toho, akú mali práve "náladu" ... nikdy som ich vyslovene nenútila, že musia svoju hračku požičať...ale, vždy som im pekne vysvetlila, že ako sa kto zachová k tomu druhému, tak sa zachová ten druhý k nemu ....jasné, že to išlo jedným uchom dnu a druhým von... teraz občas vidím, že sa to síce už naučili, ale používajú to skoro všade, kde sa dá... napr. aj ..."on ma sotil, tak aj ja ho sotím..."...no, čo už ... takže ...chce to pevné nervy a veľa trpezlivosti ... (škoda, že tú trpezlivosť niekde nepredávajú...lebo by som jej niekedy potrebovala aj za dva vagóny ...😀...)
Náš syn ho tiež občas máva, nepomáha nič, tak ho nechám a poviem mu, nech príde až sa ukľudní.
@11jannka11 u nas silne objatie nikdy nefungovalo, mam pocit ze ho este viac rozzurilo a teda o udrzani takeho dietata ani nehovorim :( a co tak odputanie pozornosti od problemu, alebo tiez ako ti tu uz niektora mamicka radila, vyhybat sa takym situaciam ktore sposobuju malemu nervy. ako revat vyse hodinu je fakt ze dost, ani sa ti necudujem ze o sebe pochybujes, a ze ti je z toho blbo, mne je obcas tazko pocuvat ten strasny rev 10-15min.
@mamina321 no vyhybat sa ale jeho rozculi aj uplna somarina ja viem riesim to ze ho necham vyrevat sa aj skolke ma ucitelka pochvalila ja mu ani detom nedovolim vzat hracku on si ju zobrat necha ale doma to je s nim na nevydrzanie doma mi robi na truc
@luciahub1 ja nanho prisna som ale babky a on potom skace pohlave mne a este ked im clovek povie hned sa hraju na urazene no ako konec a som vydata ale muz byva vacsinu mesiaca u svojej mamicky to nechcem riesit mozno ten maly vnima aj to ze ked dojde nevenuje sa mu a len po nom krici
@11jannka11 Aj ja mam dcerku bude mat v decembri 3 roky.v poslednom case z nej sedivejem uz.snazim sa byt kludna mila pekne k nej rozpravam a ona z nicoho nic zacne vrieskat bije nas a co je horsie aj sebe ublizuje.trha si vlasy kuse do ruky skriabe sa a pcha si ruky do hrdla a potom sa zacne dusit.to iste prezivame ked ju chcem trebars ucesat umyt zuby a pod.ona prosto nechce a zacne s tym.alebo pri hrach ked sa jej nedari velmi sa rozzuri a uz reve.vsetko chce zvladnut sama a ihned.tak som ju objednala na bud.tyzden k psychiatrovi a uvidime co povie.drzim ti palce so syncekom 😉
@11jannka11 Dnes som si precitala vsetky prispevky k tvojmu problemu. Nemam pravo sa hrat na odbornika, lebo zivi ma nieco ine, je to snad len o skusenosti. Postrehla som niekolko dolezitych veci. Vplyv babiciek a to, ze s manzelom nezijete spolu. Naozaj teraz netreba riesit preco, ale maly toto vseko vnima. Viem si predstavit, ze ani ty to nemas lahke sama so sebou. Preto ak mas moznost, najdi si dobreho psychologa ty sama. Najdi v sebe klud, lebo to co prezivas ty, prenasas na maleho. Aj ked sa ti zda, ze vies potlacit svoje pocity, opak je pravdou. Dieta si berie energiu z teba. A maly je zrejme odrazom tvojho vnutra. Ty sama sa trapis. Ak chces najst riesenie, zaci sebou. Urcite pomoze dobra odborna kniha, vela clankov je na nete. S babickami si tiez sadi a otvorene im povedz svoje pravidla vychovy maleho. Ty ho vychovavas, nie babicky. Mozno sa chvilu budu fucat, ale maleho maju urcite radi a pochopia. Niekedy to trva dlhsie, ale nedaj sa nimi ovplyvnovat. Totiz ak sa nieco pokazi, babicky budu z kola von, lebo mama si TY. Prajem ti vela trpezlivosti a odvahy na zmenu. Mam pocit, ze ju surne potrebujes! 🙂
@silvusik69
@11jannka11
No hneď som videla problém trošku v tomto, preto som sa spýtala či žiješ s mužom...podľa mňa tam treba zapracovať a dať si do poriadku to...inak nikdy nenaberieš toľko trpezlivosti k malému,keď ťa muž nepodporí..nebudem do toho tiež vrtať,ale Silvusik69 má pravdu...vykecaj sa radšej najprv zo svojich vlastných problémov a možno ako zázrakom pomôžeš aj malému.... A budeš aj silnejšia urobiť zmeny s babkami...aj ja ti prajem veľa odvahy...daj vedieť...
@11jannka11 a v škôlke je aký? Netrvá to odkedy chodí do škôlky? Pretože by to mohol byť spôsob "vytrestania" teba za to, že ho tam dávaš...a je v období vzdoru, takže buď len trpezlivá a odporúčam terapiu pevným objatím - presne na takéto veci to funguje 🙂