Ahojte. Chcela by som pocut ci je toto normalne. Mam 23 mesacneho syna a okrem toho ze nerozprava ako jeho rovesnici, tak stale nechape ani vyznam slova mama. Ked sa ho opytam, Kde je mama? Tak ukaze na seba. Potom sa ho opyta kde je on? Pozre sa na seba do zrkadla a ukaze do zrkadla na seba. Je to normalne? Nerozprava nic, ani mama. Oslovi jedine dedka a to uz asi od 1,5 roka inak nikoho. Pouziva len par slov mozno 5 dokopy a ked vidi zvieratko, tak nepovie nazov ale napodobni zvuk zvieratka. aj to nie kazdeho. Vsetko len ukazuje, taha ma za ruku ked nieco chce. Donesie mi ovladac a chce aby som mu pustila pesnicky. Ked vidi hrat kapelu, vezme si detske hudobne nastroje a napodobnuje tu kapelu a hra, odkukava interaktivne choreografiu tanca a napodobnuje, dokonca aj otvara usta a napodobnuje spev. Ale rozpravat nie. Ine rozumie vsetko, podaj to, tamto, zanes, vyloz nakup, zazni/zhasni svetlo, atd...Co si o tom myslite? Diky za odpovede.
a co je normalne? kazde dieta je ine...moj najmladsi (4) si zacal uvedomovat vyznam slov ja -ty-oni tak pred 2mesiacmi , tiez rozprava velmi zle...chodim s nim do Dialogu...a je to lepsie ale cesta dlha...treba sa mu viac venovat, viac citat ukazovat obrazky komentovat dej na nich...ak si niesi ista chod do logoped poradne....neboj vsetko bude dobre
kazde je ine, nerob si s tym starosti.. podla toho, co popisujes je uplne normalny, len zaostava v reci.. moj prvy syn zacal rozpravat toto leto /vo februari bude mat 3roky/ sice rozumel vsetko, ale tiez boli urcite veci, ktore nechapal.. dobehol to a teraz chape vsetko.. tiez vsetko iba ukazoval a posunkoval.. plus vydaval take mrucave zvuky 🙂
napr. dlho pouzival namiesto "ja" "ty".. podla mna to s vyznamom "mama" je u vas take iste.. mozno to vravi zo svojho pohladu - cize ked sa ho opytas, kde je mama ukaze na seba, lebo on ta vidi odtial a ked sa ho opytas, kde je on tak ukaze do zrkadla, lebo sa vidi tam..
pockaj do 3ch rokov a uvidis ako sa rozkeca..
@puklica13 dakujem, ano asi mas pravdu, stale si vycitam ze som sa mu asi venovala menej nez ini svojim detom, aj ked som sa vzdy snazila, ale asi to bolo malo. musim si priznat aj to, ze aj motoricky zacal vsetko robit medzi poslednymi rovesnikmi, ale vzdy po vikende s mojimi rodicmi ked sa mu naplno venovali a vkuse nieco vysvetlovali, tak vzdy to zacal robit prave v pondelok po tom vikende (ci uz sa sam posadil, sam postavil, alebo nieco ine zacal robit) tak si to vycitam, ale uvedomila som si ze den ubehne ako voda, a ja akurat stihnem navarit, nakrmit ho a potom ideme chvilku von ale vlastne sa nejako ani nehrame neni cas potom uz ide spat. a vecer zas krmenie, kupanie, priprava na spanok. mozno tam je chyba.
@jana_eyre dakujem si zlata, kazdy mi to hovori no 🙂 ale zas nasi to beru ze zaostava, ze ja som uz v jeho veku 1. nenosila plienku, 2. rozpravala cele vety, 3. robila ine zlozite veci ktore on este nerobi. s motorikou sme boli tiez medzi poslednymi, lebo proste bol tak bojazlivy a opatrny na padanie, za kym si nebol isty, nepustil sa sam chodit, ale zase ked uz zacalv 15m, tak vobec nepadal.
@strelicia :D akoby si o mojom pisala.. syn zacal chodit v 16tich mesiacoch a vo vsetkom bol pozadu - velmi opatrny a pomaly /plus aj dost tucnucky/.. teraz je v niecom popredu, v niecom pozadu a uz to vobec neriesim..
inak, ked bol novorodena mal velmi silnu novorodenecku zltacku a tak sme chodili aj k neurologicke.. ta nam vravela, ze vdaka zltacke bude viac pozadu a mala aj pravdu.. vasim povedz, ze deti sa nemaju porovnavat 😉 a hlavne, ty si bola dievca - tie su rychlejsie.. vidim to aj na mojej dcere - ta ma rok a rozprava tolko ako syn v roku a pol 😀
ja si myslim o tom ze som mala presne toto iste...maly nevedel rzpravat vobec nic no ale zasa co je mama rozumel ten zas jedine slovo co vedel povedat bolo mama a tato no este baba ale dlho bol aj tato mama, tiez len napodobnoval auto bolo brm a vela veci ani nevedel vobec, ked mal 2 roky...dlho nerozpraval a doktorka stale hovorila ze ked rozumie co od neho chcem ze je to ok..dalej to neriesila...nakoniec isiel do skolky ako 2 a 9 mesiacov mal a nevedel povedat skoro nic mozno 5 slov...ale postupne sa po tych troch rokov nejako pustal a zacinal sa ucit slovicka, aj ked stale netvoril vety nepovedal ani mama daj mi caj...povedal len caj...neskor daj caj a tak...postupne sa to pustilo...potom behom dvoch mesiacov zacal tak rozpravat ze som ho prosila nech je chvilu ticho lebo som nestacila vstrebavat co vsetko stale hovori do toho sa mi narodila dcerka tak zrovna vtedy zacal hovorit to mal 3 roky a 4 mesiace a odvtedy sa mu usta nezaru a nezavruuuu...vynahradza si vsetko to co zameskal...tesim sa z toho ze rozprava uz konecne a najkrajsie je ked mi poviem maminka ja ta lubim🙂 neboj dockas sa...kazde dieta ma ine tempo...moj bol sikovny vo vsetkom inom, on si poupratoval, ustlal si postel, obliekol sa vyzliekol sa proste vedel vsetko bol v ostatnych veciach samostatny sikovny akurat to rozpravanie...no ale jemu sa nechcelo nie ze by nevedel...teraz chodi zo skolky a sype basnicky z rukavu...neboj vsetko ma svoj cas...je to uplne normalne🙂
@strelicia
Podla mna len potrebuje cas na to aby si utriedil ten chaos v hlavicke, je toho vela co vsetko sa musi naucit a tak komunikuje ako vie, ine by bolo keby nekomunikoval a neukazoval vobec. Moja ma takmer 20 mesiacov a vidiet ze rozumie, aj tak si obcas nieco popletie, poviem prines si topanocky, ideme sa prejst a ona prinesie moje topanky. zvieratka tiez napodobnuje len zvuky, lebo my jej tak citame knizky, tiez ukaze na seba v zrkadle, lebo tam chodime rano pozriet ze "aka je Emmuska krasna" a najprv sme boli obaja tata, teraz sme obaja mama 😀
@strelicia
@strelicia podla mna sa vobec nemusis stresovat...
Nie vsetky deti su tabulkove..
Moj syn napr.siel po vzore tatina a plienky nemal a rozpravat zacala az ako 2,5r.dovtedy len slabiky a zvuky zvierat..
Dcerka ma 2r.a 7m. A asi 2m.dozadu zacala trosku viac kecat,farby si tiez este pletie,ale uz je to lepsie.. No a plienky mame stale (po uraze zubov odmieta nocnik a to sme uz boli v kalani uspesni na 98% a na cikanie 50:50)..navyse z dovodu hypermobility a slabsiemu svalovemu tonusu bola vzdy na spodnej hranici v hrubej motorike...
Skus sa mu trosku viac venovat a trenujte ukazovanie mama.. Radsej sa menej venuj domacnosti alebo ked,tak s nim a komentuj vsetko,co sa da,zapoj ho... Ja som tak robila..tiez som na nu nemama tolko casu,co na syna,skor sa "viezla"popri nom...
Pokiaľ rozumie ostatnym veciam tak by to nemal byt nejaký problém. Rozprávať zacnu deti individuálne. S tým sa netrap.
A keď sa ho napríklad ocko opyta kde je mama co urobi?
Ako ta oslovuje?
ako moja...rozumie vsetko, napodobni komplet vsetky zvierata, ukaze kolko ma rokov, povie ako sa vola....bla bla bla. proste vie vsetko po svojom. vety netvori. hovori len jednym slovom.
vola ma mama, ale ak sa jej niekto opyta, neukaze, maximalne ma vyhlada ocami. takze vie, kto som 🙂
a potesim ta, tiez ma plienku! a potesim ta este viac, tiez to nasi komentuju 🙂
NE-ZA-JEM !!!
tvoj maly je sikovny, nestresuj sa.
@strelicia len ho neporovnávajte s nikým..hlavne vaši..no a čo,že ty si už hovorila celé vety.Náš rozprával svojou hatlaninou doteraz a to má o dva týždne tri roky 😉 nikto mu nerozumel,niekedy ani ja 😀 😀 .Za posledný mesiac sa naučil hovoriť celé vety,každý deň niečo nové povie.Každé dieťa je iné,niektoré behá 9mesačné,niektoré poldruharočné,s rečou je to tak isto..A čo sa týka chápania druhej a tretej osoby,to vraj až tak okolo troch rokov..Tak hlavu hore,veľa mu čítaj,veľa sa s ním rozprávaj a hlavne sa netráp.K logopedičke by vás dr.poslala asi aj tak po treťom roku. 😀
@ssj04 neoslovuje nikoho, iba mojho otca vola Dede a to uz asi rok. To bolo prve slovo a aj chapem, on je jeho milacik a nesmie sa od neho ani na sekundu vzdialit ked sme u nich.
Babule dakujem vam za povzbudive komenty, musim napisat ze odvtedy co som tuto temu zalozila uz urobil par pokrokov, sice este nerozprava, ani mi nepovie mama, ale uz ked sa ho opytam kde je mama, tak na mna pekne ukaze, aj na seba ukaze ked sa na neho opytam, cize uz toto rozlisuje. Podla mna som ho to neskoro zacala ucit, ved vlastne ja som sa ho na to nikdy predtym nepytala. Ale ked uz som mu to zacala vysvetlovat, tak to celkom rychlo pochopil.
A aj ked stale nerozprava, tak si to ponal po svojom, teraz najnovsie vyjdeme von, a on povie ze hu hu a ukazuje prstom hore akoze prsi.....naspuli usta a spravi fuuuu akoze fuka 🙂)))) trosku je to take zvlastne kedze je vacsi od svojich rovesnikov ktori niektori uz blabocu cele pribehy 🙂)) Ale verime ze je to ok.
@tatianka7 ozaj a to citanie je tiez take cele.....od malicka mu citame knizky a vzdy (hlavne ked este nevedel chodit, stvornozkovat) tak pekne pocuval, ukazoval, mal proste zaujem o knizky. Teraz? vezmem knizku ze mu idem citat, zatvori mi ju a odnesie do izby a natrca ju do police. Idem si teda akoze sebe citat, uplne ho to rozculi, ako keby neznasal knizky. Chce len stale aby sme sa s nim hrali s autickami, no a to ma vies ako bavi...🙂
je veľmi dobre, že chápe a rozumie čo mu hovoria druhí
ale, keďže vy jeho blízki mu rozumiete a stačí vám keď urobí gesto, v podstate nemá motiváciu niečo meniť... skúste sa tváriť akože neviete čo od vás chce a zreteľne vysloviť slovo
napr. chce jesť, ukáže na jedlo a vy sa budete snažiť o to, aby povedal aspoň "papať" alebo "ham", proste ho trošku akoby naťahovať a nedať mu jesť kým niečo nepovie
@noemi125 no vela sa toho nezmenilo ako citam svoj posledny prispevok. Je uz tretiak ale citanie nenavidi. Ale uz aspon chce aby sme mu citali pred spanim (on sam ani za svet). Ono su aj knizky a knizky. Rozpravkove nikdy nenaznasal ani neznasa. Ale nasiel si svoj okruh ktory ho bavi, sci fi, rozne knizky o malych neposluchacoch atd.
Inak musim este dodat, ze rozhodne neni samotarsky typ, stale vyzaduje aby sme sa s nim hrali, a miluje byt stredobodom pozornosti, predvadza sa, a sleduje ci mu uplne vsetci zatlieskali. deti miluje, ale ked na ne spusti svoje blabotanie tak sa s nim nikto specialne nehra. a mladsie deti ho nezaujimaju, iba starsie.