Dvojročné dieťa nič nebaví

21. feb 2022

Ahojte, dúfam, že si pomyslíte, že som premotivovaná matka a nič nie je s mojím dieťaťom. Dosť ma štve, že moju dvoj ročnú dcéru nič nebaví. Pri každej činnosti vydrží max 1minútu. Napríklad puzze ani len nemá snahu skladať. Nedá ani jeden dielik a radšej to zahodí. Vkladačky vloží jednu a ide preč. Pri knižkách už nevydrží, nebaví ju proste nič, už ani hrať sa s vodou s pieskom, nebaví ju kresliť... Máme veľa hračiek, aj jej ich vymieňam, snažím sa nájsť nejaké aktivity ktoré by ma úplne nevyčerpávali, rozumej - vozenie sa na mojom chrbte, robenie konštrukcie na stan z deky z môjho tela, chodenie von a vykladanie ju na každú preliezku. Baví ju len hrať sa doslova so mnou a na mne, alebo pozeranie rozprávok 🙄 Už som sa dnes psychicky zrútila lebo iba revala, že chce rozprávku. Sama sa nezahrá s ničím a so mnou tiež nie. Myslím nejakú hračku. Baví ju byť s deťmi, od nich odkukava, opakuje a hrá sa aj dve hodiny. Ale činnosti doma nula bodov. Keď vidím iné deti čo už vedia a ako sa hrajú tak ma z toho niekdy chytajú depresie. Neviem či sa jej venujem málo, alebo až moc. Alebo ju to proste doma nebaví... Chcela som ísť cestou montessori výchovy, ale moje dieťa to totálne bojkotuje. Chcem byť dobrá matka, všetko ich naučiť, venovať sa, čítať im, ale nula bodov. Mám ešte 9 mesačné dieťa takže všetko je ešte ťažšie pre mňa.

pribinak
21. feb 2022

Podľa mna je s malou slečnou všetko ok. To je dieťa a nie projekt, kde sú deadlines.
Skús sa pozrieť aj na jej pozitíva a to v com je skvela. Je toho dosť, len Ty to možno nevidíš

dzulli1980
21. feb 2022

Akože vážne toto riešiš? ... veď mnohé 6-ročné deti majú problém udržať pozornosť dlhšie ako pár minút ... moja skoro 6 ročná po pár minútach na mňa kašle ... a necítim sa ako zlá matka ... kus uber ... pre svoje dobro aj pre dobro svojho dieťaťa.

autor
21. feb 2022

@pribinak áno je skvelá, veď je moja, ale neviem ako ju mám zabaviť doma. Či ju mám nechať revať lebo chce iba rozprávky, alebo za deťmi

@dzulli1980 ja myslím aktivity prispôsobené pre 2 ročné deti pri ktorých by už mohli pár minút vydržať

pribinak
21. feb 2022

My sme v tomto veku boli cele ale fakt že cele dni vonku. Chodili sme von doobedu a aj poobede. Syn mal tiež veľmi rad deti. Take malé deti sa málokedy hrajú s inými deťmi, ale skôr sa hrajú vedla nich a pozorujú ich hru. To je sociálne ucenie a je mimoriadne dôležité

Doma ho nič nebavilo, bola som šťastná ak sa hral s niečim 5 min. Musela som sedieť vedla neho a hrať sa s ním. Ale aj tak máločo malo úspech dlhšie ako 2 dni a 5 min.
Najlepšia zábava bolo vykladať von veci zo skrinky a vyberať hrnce a niečo krájať

lyci
21. feb 2022

nas sa s hrackami ani nikdy nehral, bavi ho nosit kluce, strkat ich do zamkov a ja ich musim zaseknute kazdu chvilu vyberat, bavi ho mat plne ruky veci, najlepsie napr srobovaky a noznice, pribory, rozhadzovat veci, behat hore dole holy po dome, hadzat sa na mna, skakat na gauci, zdvihat na ruky, aby videl co by mohol chciet zo stola, zo skrinky, chodit kukat do chladnicky kazdu chvilu, aj ked nic odtial nechce, prelievat a rozlievat vodu, ist na pocitac, vytahovat pokemon karticky z albumu sestry a potom ma kazdu chvilu otravobat, aby som ich vkladala naspat. a najradsej by bol aspon 3-4 hodiny doobeda aj poobede vonku, na zahrade, kde robi zle psovi a beha hore dole s plnymi rukami a vozi sa na odrazadlach a naraza s nimi do veci. este sa rad vozi autom. a knizku si sem tam vezme, aby mi ukazal ake zvieratka pozna alebo ja sa ho pytam nech mi ukaze konkretne zvieratko. to ho bavi vzdy tak 3 min. kocky, lego, skladacky, vkladacky, kreslenie, buchacky, auticka, zvukove hracky, akekolvek hracky nic. nikdy ani len nepostavil dve kocky na seba. pri vsetkych tych cinnostiach ma samozrejme nevyhnutne potrebuje, aj pri pozerani telky

gleep1
21. feb 2022

Podľa mna priveľa rozprávok.
Moja dcéra ma super sústredenie, vydrží pri činnosti ak ju baví aj pol hodinu, pri čítaní pokojne hodinu. (Keby som vydrzala ja dlhšie tak možno aj ona dlhšie 😀)
Mala som týždeň kedy som na ňu nemala čas, musela som niečo súrne prečítať. Kým som čítala bežala jej duckTV. Po tom týždni, ked som sa vrátila k bežnému fungovaniu som s hrôzou zistila že prečíta z knihy 2 strany a už sa pozera naokolo, nedržala pozornosť. Činnosti tak isto, prišla, minúta a utekala prec, nuda. Ja som ostala z toho maximálne v šoku lebo moje dieťa so super sústredením sa stalo dieťa a la ADHD (obrazne, nie doslova). Rozpravky som obmedzila na 5 minút doobeda a 5 minút poobede aby nemala sok. Začala som trénovať jej pozornosť, proste ked som videla že od connosti odbehla jej pozornosť inde, vrátila som jej ju k tej cinnosti. Postupne sa to zlepšilo, už sme skoro na normalne, na telku som veľmi zanevrela a púšťam ju naozaj malo, len ked naozaj naozaj potrebujem.
Podľa mna každá druha mamička vraví že je normalne ak dieťa neudrží pozornosť preto lebo je normalne malým deťom púšťať telku v dosť veľkom merítku. Podľa mna ked dieťa neudrží 5-10 minút pozornosť ja činnosť tak to normalne nie je. A to netvrdím ani tak ja, to tvrdí aj veľké množstvo studii ktoré potvrdili že televízia deťom veľmi škodí na koncentráciu. Ja chápem že ked máš malé babo tak rozpravky sú pre teba často jedine “riešenie” ale byt tebou začnem ich postupne obmedzovať a trénovať jej pozornosť tým, že ked jej pozornosť odbehne, jej ju vždy vrátiš tam kde prestala. Drzim palce nech sa to zlepší

elizabet173
22. feb 2022

pozeranie rozprávok zruš úplne, ona si zábavu nájde sama a z ničoho sa neobviňuj, deti sú rôzne, neznamená, že to, ktoré si teraz dokáže pol hodinu čmárať alebo skladať, bude raz úspešnejšie

marianarem
22. feb 2022

@gleep1 Aka stara je tvoja dcera, resp. bola, ked si mala ten zaneprazdneny tyzdem? A ako dlho demne pozerala? Ja mam 2r2m, telku nemame. Raz demne (nie uplne kazdy den) mu manzel pusta pesnicky z youtube tak do 30 minut, ale len take, kde nie je klip, len staticky obrazok. Celkovo rozmyslam, ako s obrazovkami postupovat, ked bude mat tak 2.5r, uz by som mu hadam pustila aj mejaku rozpravku. Len ten vas pripad ma zaujal, tak sa pytam na detaily.

salamistka
22. feb 2022

autorka, keďže máš malé bábätko, tak si asi unavená a aj viac precitlivená, to prejde...ja som sa s dcérou veľa hrávala, keď bola malá, snažila som sa jej vysvetliť, ako sa s hračkami hrať, na čo ich používať a chcela som, aby pri nejakej hre vydržala čo najdlhšie, tak som bola pri nej, aby som udržala jej pozornosť...výsledkom bolo, že sa celý deň zabavila, ale sama sa nehrávala :D dokonca aj keď sme boli s inými deťmi, tak ma chcela pri sebe, takže ty to máš lepšie, lebo tvoja sa pri iných deťoch zabaví.

dusankomoj
22. feb 2022

Odlož väčšinu hračiek(ako si má vybrať z takého množstva?) a skús ju zaujať obyčajnými vecami z domácnosti. Penne sa dá navliekať na šnúrku do topánok,štipce sú naj hračka na svete,misky sa dajú skladať do veže a zapoj ju do pomoci v dome.

autor
22. feb 2022

@gleep1 áno podľa mňa sú najväčšie zlo tie rozprávky a začala som jej ich púšťať keď Som išla uspať malú. Keď nevydržala, dala som jej mobil do ruky aby bola ticho. Chvalabohu mobil jej už nedávam, úplne naň zabudla. Horšie sú tie rozprávky, má jednu obľúbenú a keď jej ju nechcem pustiť tak scény. Ale stále uspávam menšiu, ona má dva, alebo tri spánky ešte. Inak jej to už dosť obmedzujem. Dúfam, že na jar bude lepšie keď budeme chodiť častejšie von a odučí sa úplne 😩

autor
22. feb 2022

@dusankomoj má len toto. Všetky hračky sú v boxoch a ona ich nevyťahuje. Tie dve voľné police jej obmieňam. Ale možno je to veľa neviem

dusankomoj
22. feb 2022

Ja iba vychádzam s toho,že môj sa najradšej a najlepšie zahral s vecami,ktoré okolo hračiek ani neišli. Deti sa nevedia hrať samé od seba,musia sa to naučiť. Na čas jej nevnucuj žiadne hračky a skús čo si nájde ona. Syn bol napr. spokojný pod sušákom na ktorom bola prehodená deka+ staré bankomatové karty od babky.

gleep1
22. feb 2022

@marianarem mala cca rok a 4 mesiace. Pozerala dlho, asi hodinu po zobudeni, potom prechádzka a ďalšiu hodinu, poobede tiež asi hodinu takze tie 3 hodiny ale boli dni kedy 2 hodiny. Nebolo to vkuse, mala to rozdelené- proste miesto času kedy by som sa jej venovala, čítali by sme si alebo robili nejakí aktivitu, hru, sa pozerala. DUCKtv je taká pre malé deti kde nie sú príbehy, veci tam len behajú hore dole, hra hudba, kde tam pesničky. Všetko trvá tak 2 minuty a už ide niečo iné. A ešte som jej pustila kde tam na YouTube “slovenské detské pesničky” kde tiez všelijaké postavičky bahaju a robia to o čom sa spieva. Ja si myslím že keď sa v tých dva a pol- troch rokoch pusti jedna 20-30 minútová denne, takú škodu to neurobí, lebo ta rozprávka ma pribeh, treba sledovať dej a naozaj aj tam treba držať tu pozornosť. Ale na mladšom dietati to z mojej skúsenosti spraví naozaj veľkú škodu. A určite aj na staršom dietati keď ma dlho pustení TV a reklamy a nebodaj ako “pozadie” cely deň, to musí veľmi rušiť pozornosť, veď to vadí mne ako dospelej nie to dieťaťu.

Autorka mala ma krásnu izbičku 🙂 ale teda, tie hračky čo sú tu konkrétne vytiahnuté mi prídu pre 2 ročnú nudne. Možno je to staršia fotka? Lebo moja mala motoricky labyrint tak max do roka, potom to bola obrovská nuda. Ideš montessori, tam sa nepoužívajú hlučne blikajúcimi hračky, napadlo ma či by si ich nevyužila ako prechod medzi hlucnou blikajucou TV a montehrackami? Asi taká blikajuca hračka stále narobí menej škody než TV 🤷‍♀️

tianna
23. feb 2022

Kľud, je to úplne normálne 😁 tento stav je akurát veľmi unavny keď oboch rodičov chytí viróza (u nás aktuálne covid) a drobec jedine čo chce je nosiť sa, preliezat nás a pobehovať po byte 😂 ešteže má 2 veľkých bodyguardov (bratov 😁).. včera som akurát mužovi hovorila že kráľovstvo by som dala keby sa vydržal aspoň 20 minút s niečím hrať 😂 náš drobec má 20 mesiacov a teda snáď ti pomôže že sa to zlepší cca okolo 4 rokov 🙂