Dvojročná dcéra sa začala zajakávať

olla
20. jún 2017

Mile mamičky poradte. Mame dvojročnu dceru, od roka rozprava, opakovala slova, krasne vyslovovala, všetci ju pre to obdivovali, aka je šikovna. Posledný týzden sa zajajkava a velmi nas to s mužom trapi. Nie vsetky slova ale napr.
-kde kde kkde je mama?
- a a a a a chcem toto papať
- u u ur určite nie maminka
-mmmm maminka čo robis?
Neviem ako vyzeraju detičky čo koktaju non stop ale toto sa mi zda privela. Najskor mi to prislo , ze chce rychlo nieco povedat a nestiha.
Vzdy ked sa zakokce, poviem jej nehc rozprava pomalicky a snazim sa s nou vyslovovat pomaly a postupne kazde slovo.
S mužom sa obvinujeme, že je to kvoli nam, pretoze posledný mesiac je nezvladnutelna, všetko čo po nej chceme nam zneguje, vobec nepocuva, vsetko odopiera, takze sme na nu už aj v amoku nakricali alebo jej capli po zadku ( samozrejme len tak letmo) a dovtedy sme si nechali skakat od nej po hlave. Jednoducho sme si povedali ze musime byt vo vychove prisnejsi. Myslite ze to moze byt pre dieta tak traumatizujuce , ze zacne koktat?
Este jedna vec. Mam zly vztah so svojimi rodicmi, ktori mi pred malou ( ked som bola u nich na navsteve) vulgarne nadali za to, ze jej nedavam sladkosti, jendoducho trvale zly vztah. Nechcem ich obvinovat , ze je to tou hadkou pretože nie som ako oni, ze stale len niekoho obvinuju ale je to moznost.
Poradte co robit? Ako to odstranit? Ako jej pomoct?
dakujem

Naozaj sa trapime, je mozne ze je to len nejake obdobie v reči? Ako to korigovat?

lienka_1
20. jún 2017

@olla Ak mas taketo pochybnosti, tak vyhladaj logopeda. Ten je ta spravna osoba na to, aby Vam povedal, ci ide iba o vyvinove obdobie ktore je u deti fyziologicke alebo ide o hlbsi problem s plynulostou reci.
Ziadna mamicka to nevie takto cez net posudit.
Drzim palce, aby to bola iba prechodna faza, kedy hlavicka viac vie ako dokazu svaly a motorika povedat.

deti95060810
20. jún 2017

moja jedna dcéra mala tak isto v tomto veku problém. moji rodičia aj nás posielali s ňou k lekárovi, ale my sme nejak nešli a po čase to prestalo samé.....

libawet
20. jún 2017

@olla nezľakla sa náhle niečoho ? Neskríkol niekto na ňu ? Ja som mala takého brata, otec na neho skríkol z čista - jasna pri obede, keď mal asi 5 rokov, dosť dlho sa zajakával, no v dosp. veku mu to prešlo. To isté synovec, no ako chodil na ZŠ a futbal, teda mozog začal inak pracovať, prestal sa zajakávať, logopéd v oboch prípadoch veľmi nepomohol.

olla
autor
20. jún 2017

@libawet praveze ano, pri tej hadke ked na mna vyleteli rodicia sa zlakla a dala mi ručku že- ideme domov maminka, preto si nemyslim ze je to mnou a muzom, ze sme len prisnejsi :(

lolita555
20. jún 2017

Mam tiez dvojrocneho a ten isty problen sme mali urcite ziadny logoped a hlavne neupozornovat pretoze ona nevie ze ma.nejaky problem proste si to nevsimat.ja viem ze vas to.trapi aj mne syn rozprava od skoreho veku viem ze sa trapite ale nevsimajte si to naozaj uvidite za.mesiac sa jej to upravi potom zas bude pekne.a.moze.sa jej to opat vratit ako.moju synovi.a zas to odoznie.ak budete na to.dcerku upozornovat zacne to.robit vedome.takze hlavne neupozornovar nevsimat.si to a pocuvat ju max jej povedat ze.pomalicky ale.nie.moc casto verte mi moja znama je.detska.psychologicka.a je to normalne.su to.deti.ktore su velmi sikovne skor rozmyslaju chceju rychlo povedat a sa im to pletie.upravi sa to

lolita555
20. jún 2017

@lolita555 mohla sa zlaknut moj zacal.ked.spadol.z.postele.ale.prejde to je este mala ....

lubiss
20. jún 2017

koktat vacsinou deti zacnu ak maju velmi velku traumu alebo sa niecoho strasne zlaknu..neboj capnutie po zadku nebude pricina a nemyslim si ze ani to ze na teba rodicia nakricali...este je malicka moze z toho vyrast alebo pre istotu navstivte nejakého logopeda

olla
autor
20. jún 2017

@inka04 super clanok, velmi pekne dakujem
@lolita555 joj ani neviete ako ma vase slova ukludnili a podporili. tiez si myslim ye logopedicka bz bola iba dalsi stres , naozaj to trva kratko , ked to bude trvat mesiac, zacnem uvazovat. Myslim si ze s azakokta hlavne vtedy ked si nieco vymysla alebo sa ma pyta hlupost: napr kk kde je tato a on stoji za nou, myslim ze trocha upozornuje ale ako pisete naozaj je to neprijemne, nechcem aby sa trapila. dakujem este raz

elizita
20. jún 2017

Ahoj, aj moja sa zacala koktat. Vzdy pri slabikach me, ma, memedved apod. Bolo to po tom, co sa zrazila s jednym chlapcom a riadna hrca jej navrela na cele..uz je to vyse mesiaca, vzdy ju len opravim a ide sa dalej.. a zda sa mi, ze je toho uz menej..

ivana11155
20. jún 2017

Nas syn sa takto zajakaval cca 3rocny, mozog pracoval rychlejsie ako recove centra, chcel naraz vela povedat a neslo mu to. U nas to trvalo do zaciatku 1rocnika ZS, potom to spontanne vymizlo. Tvoja je este malinka, zbytocne stresujes. My sme nasho neupozornovali, aby sa to nezafixovalo. Hadkou s rodicmi to urcite nebude, to by skor reagovala placom, ze tam nechce ist...

sisulia
20. jún 2017

ja by som povedala, ze je tvoja dcerka este malinka na to, aby si robila taketo unahlene zavery, predsa len ma 2 rocky. hlavicka a mozocek jej pracuju trocha rychlejsie ako by to ona chcela vsetko povedat a tam nastava potom aj to zajakavanie

sense
20. jún 2017

Nasa uz 4rocnamava taketo fazy zajakavacie.. a len v slivencine, v nemcine tento problem nema..rada logopeda....mame nadieta vypravat pomaly aby aj dceravypravala pomalsie, a nemame ju upozornovat a opravovat...udajne je to tym ze mysli rychleksie ako dokaze vyslovit...

3009
20. jún 2017

@olla aj naša keď mala 2,5 roka sa začala z jedného dňa na druhý zajakávať. Keď to začalo byť také, že skoro nechcela až rozprávať, tak sme vyhladali špeciálnu logopédku, ktorá sa špecializuje na takéto poruchy - Vedúca Centra pre dysfluencie SZU: PhDr. Ľubomíra Štenclová, Limbová 12, BA - tel.kontakt: 02/ 59 370 182
Helpline: 0903 255 053. Boli sme tam raz a hodne sa to počas 2 mesiacov upravilo same. Ale je dobre ak to pozrie odborníčka, vie vylúčiť prípadnú inú diagnózu. Ak je to spôsobené len vývojom mozgu same sa to časom upraví. Veľa šťastia.

ivetulienka33
20. jún 2017

@olla ako už bolo viackrát spomenuté, v takom veku je to normálne. Myslenie sa prudko vyvíja a reč(motorika jazyka)nestačí. ZÁKLAD čo môžeš urobiť je rozprávať na ňu pomaly a hlavne neupozornovat. Samé to prejde.

3009
20. jún 2017

@olla ešte čo nám logopédka Štenclová odporučila, je slovíčka, v ktorých sa zajakáva, tak nedávať opakovať normálne, ale s dieťaťom vytlieskavať po slabikách, veľmi to pomáha.

alamia
24. mar 2020

@olla prosím vás, ako to u vás pokračovalo? Prešlo to samé? Alebo ste vyhľadali logopéda? Ďakujem za odpoveď

3009
25. mar 2020

@alamia Prejde to samé.

olla
autor
26. mar 2020

dobry den preslo to same asi do mesiaca 🙂 bol oto chvilkove a uz sa jej to nastastie nevratilo