Dvojjazyčné dieťa

29. dec 2023

Ahojte, čo máte viacjazyčne deti väčšinou asi doma hovoríte dvomi jazykmi však?
Mám 8 mesačnú dcéru a rozmýšľala som že by sa mohla od mala učiť angličtinu
Ja viem anglický perfektné denne ju používam v práci
Ako je najlepšie začať sa s ňou rozprávať? Používať angličtinu raz týždenne celý deň alebo ako?
Chcela by som aby mala angličtinu na úrovni slovenčiny
Nieje vylúčené že sa budeme sťahovať neskôr do zahraničia
Ďakujem

banalu
29. dec 2023

Najlepsie je rozpravat na nu cely cas anglicky. Teda ty len anglicky, bez akychkolvek vybimiek, vzdy a vsade a muz a okolie len slovensky.

cookie29
29. dec 2023

Zlate pravidlo je OPOL - one person one language.

bambulkal123
29. dec 2023

Ja hovorím so synom po slovensky a plus ho učím anglicky. Muž s ním hovorí nemecky. Komunikujem s ním bežne v SK , ale denne min. 2 hodiny (rozdelene)máme "hodinu" angličtiny. Tam prepnem do angličtiny a hovorim na neho len anglicky,učíme sa tvary,jedlo,časti tela... Popravde na začiatku skladal vety 3 jazyčne 😁,ale teraz má 3 roky a krásne vie od seba tie jazyky rozlišovať. Poviem mu ako sa toto povie po slovensky,nemecky,anglicky a automaticky prepína medzi jazykmi.Samozrejme,že ta angličtina je najslabšia zo všetkých,ale stále je to na 3 ročne dieťa veľmi dobré.

dzejny656
29. dec 2023

Ahoj, ja osobne si myslím že pokiaľ angličtina nie je tvoj rodný jazyk (nie si native speaker), nie je to dobrý nápad učiť dieťa anglicky. Čo ale môžem odporúčať je kvalitná bilingválna škôlka, naša malá má 4 roky a chodí do takej škôlky. Komunikujú tam s detmi 90% času po anglicky, sú tam native speakri. Keď tam nastúpila nevedela po anglicky nič, teraz rozumie komplet všetko a aj veľmi pekne komunikuje. Doma sa hrá v angličtine, automaticky rozoznáva jazyky a odpovedá v tom jazyku v ktorom sa jej pýtajú. Plánujeme pokračovať aj v bilingvalnej ZŠ.

konikmodry111
29. dec 2023

U nás je to tak že manžel so synom hovoril po slovensky, ja po maďarsky. Neskôr som sa s malým zacala rozprávať po nemecky. A normálne rozprávať cely den, na deti sa to nalepí veľmi rýchlo. Ja sama som sa naučila ako dieťa sama po nemecky, len z pár rozprávok čo som pozeravala. Syn rozprával ako 5rocny dokonale po nemecky

autor
29. dec 2023

@dzejny656 v našom okolí nič také nieje, už som o tom zisťovala jedine jazykové školy čo nechcem moc, a bilingválne máme len gymnázium osemročné čo až neskôr
@konikmodry111 švagriná to má podobné ona so synom slovenský muž maďarský oni medzi sebou anglický a občas nemecky, skôr som to myslela tak že keď sme obaja Slováci tak kedy a ako používať tu angličtinu

basulaak
29. dec 2023

Nas 2,5 rocny hovori viac anglicky ako slovensky. Ma dokonca krasny prizvuk - prirodzene zatahuje. Dovod - anglicke naucne programy a rozpravky. Ani sme neplanovali a tak ho vedieme ako bilingvalneho. Prakticky odkedy rozpravky pozera boli vacsinou anglicke. Vymenuje vsetky farby, tvary, napocita do 20 po anglicky, nazve vsetky typy aut, zacal sam od seba pouzivat kontextovo spravne frazy thanky you, pyta si veci s tym, ze na konci pouzije slovo please. Minule so mnou bola na ihrisku mama 5 deti. A striedavo s nimi komunikovala slovensko-madarsky. To iste deti medzi sebou. Budeme v tom pokracovat, za mna najlepsie co mu mozme dat.

annm81
29. dec 2023

Ak chceš, aby mala angličtinu na úrovni ako rodný jazyk, potrebuje jej byť vystavená (aktívne komunikovať) aspoň štvrtinu svojho času. Teda ak je to možné, hovor s ňou výlučne anglicky. Ideálne, ak otec dieťaťa rozumie anglicky, takže si nemusíte v úzkej rodine nič navzájom prekladať.

Okrem systému "jeden rodič, jeden jazyk" existuje napr. aj možnosť vyberať jazyk podľa situácie - trebárs doma anglicky, na verejnosti slovensky. Jednoducho dieťa musí mať spoľahlivo utriedené, kedy sa ktorý jazyk používa. Pri tomto ale hrozí riziko, že dieťa si vytvorí psychickú zábranu komunikovať v angličtine mimo domov.

A najmä mysli na to, že to je beh na dlhé trate a budeš čeliť nepochopeniu od istej časti okolia a tiež možným štrajkom dieťaťa pri nástupe do škôlky, do školy. Chce to pevné nervy a malý kúsok šťastia, ale zdravému dieťaťu to veľmi prospeje.

autor
29. dec 2023

@annm81 muž hovorí tiež plynule anglicky to by nemal byť problém
Ďakujem za odpoveď pomohla si mi
Ak všetko pôjde tak ako má je dosť možné že sa budeme sťahovať o dva, tri roky do zahraničia aj preto do chcem riešiť

mogaa
29. dec 2023

aj deti ktoré majú rodičov rozdielnej národnosti a každý z rodičov na nich hovorí materinským jazykom, môžu mať neskôr problém...je to vždy individuálne, obvykne bilingválne deti začnú s rozprávaním neskôr, môžu miešať jazyky, či dieťa bude preferovať len jazyk okolia , druhému bude rozumieť, ale nemusí ním chcieť rozprávať....je to ale vždy individuálne, rovnako sú deti čo s tým nemajú najmenší problém...platí - 1rodič jeden jazyk...teda daný rodič hovor na dieťa len materinským jazykom....pre dieťa ale nemá význam ak ty na neho budeš hovoriť denne hodinu iným jazykom, vtedy ti bude síce rozumieť, ale hovoriť ti môže jazykom okolia...

rebrambora
29. dec 2023

Je rozdiel ucit dieta jazyk a snazit sa nasilu z neho spravit 'dvojjazycne dieta'. Ak to nieje tvoj materinsky jazyk, ostan len pri uceni.

autor
29. dec 2023

@rebrambora kto hovorí že idem niečo robiť nasilu...

yoxinka
29. dec 2023

Manžel na našu tretiu dcéru od narodenia neprehovoril slovensky, hovorí s ňou len anglicky. Dcéra má 3,5 roka, anglicky rozumie a hovorí. My sme to podporili školkou, kde má native speakra z Británie a doma má sestru, ktorá hovorí anglicky plynule, lebo chodí do anglickej školy. Máme ešte syna a naše deti keď sa hrajú, používajú angličtinu. Inak filmy, rozprávky kukajú len po anglicky, sami si to pýtajú. Ja na dcéru hovorím slovensky, s tatinom prirodzene sama začala komunikovať v angličtine, vôbec na neho slovensky nehovorí. Dieťaťu do 4 rokov sa cudzí jazyk ukladá do tej časti mazgu ako materinský, je to úplne iný level učenia, ako keď sa jazyk učí staršie dieťa.

yoxinka
29. dec 2023

@rebrambora
Keď o tom nič nevieš alebo nemáš priamu skúsenosť s tým, ako to funguje, tak sa načo takéto komentáre?

zuwa78
29. dec 2023

Nauč ho materinsky jazyk..to je zaklad....

yoxinka
29. dec 2023

@zuwa78
Jeminenky, my ako národ sa nikdy nikam neposunieme, lebo tu väčšina ľudí rozmýšľa totálne konvenčne … základ je, NEVYČNIEVAŤ - to je naša národná mantra. A každý, kto ide trošku out of the box, je hneď udupaný. Kočka vie super anglicky, prečo by si dieťa nemohla naučiť anglicky? Moje deti vďaka tomu hovoria anglicky plynule učia sa druhý jazyk. Nidky sa anglinu neučili, neučili sa gramatiku, proste sa to naučili používaním. Učila si sa cudzí niekedy cudzí jazyk? Čím je človek starší, je to náročnejšie. Moja staršia dcéra zvládla angličtinu za cca 7 mesiacov, keď chodila do anglickej škôlky, kde na ňu učiteľka z USA hovorila 8hodín denne anglicky a doma hovoril anglicky môj muž. Dovtedy decko anglicky nevedelo ani zaťať. Má v 8 rokoch perfektný prízvuk, v pohode komunikuje s cudzincami, nebojí sa rozprávať. To decko vie cudzí jazyk ani nevie ako - veď to je úžasné!

mclissa
29. dec 2023

Syn ma skoro tri roky a rozprava tromi jazykmi. U nas neplatilo, ze zacal neskor rozpravat. Zacal skoro rozpravat a usta mu melu nonstop. Ja rozpravam s manzelom iba po anglicky. Kazdy na syna rozpravame svojim jazykom. Anglictinu ho vobec neucime, ale je to jeho prvy jazyk uci sa sam zo skolky. Sama len vyvalim oci co z neho niekedy vyjde 😂 rozumet mu pekne v kazdom jazyku.

galioska
29. dec 2023

rob ako to citis, chces. Kazdy jazyk navyse je plus bez ohladu nato ci ho bude alebo nebude pouzivat aktivne🙂
My sme s muzom slovaci, deti nam vyrastli v uk, doma hovorime slovensky , decka medzi sebou podla nalady. Ale slovensky vedia aj citat aj pisat a to nechodili do slovenskych skol.

tanyan
29. dec 2023

My s mužom sme Slováci a žijeme na Slovensku. Dcére som čítala po anglicky, počúvala a pozerala rozprávky po anglicky, občas som na ňu rozprávala po anglicky (žiadne striktné pravidlá), od 18 mesiacov sme chodili do Helen Doron... Je plne dvojjazyčná. Sama začala plynule čítať po anglicky popri učení sa čítať po slovensky.
Má na to "genetické predpoklady" a veľmi ju to baví.
Jediné pravidlo som dodržiavala od mala - žiadne rozprávky v češtine. Záležalo mi na tom, aby nemala zanesenú slovenčinu "cechizmami" a preto akékoľvek rozprávky išli iba v slovenčine, angličtine, prípadne nemčine na spestrenie.
V škôlke mala aj španielčinu, teraz má popri škole nemčinu.

bluka2
30. dec 2023

Keď sa presťahujete 2-3-4 roky do zahraničia, naučí sa perfektne bez mihnutia oka. Takže ja osobne by som s ňou rozprávala po slovensky, ak nie si nažive speaker, jedno ako dobre vieš

autor
30. dec 2023

@zuwa78 prosím ťa načo je dobrý tento odveci komentár?

@yoxinka ďakujem za rady

zuwa78
30. dec 2023

@yoxinka
ano učila som sa cudzie jazyky.okrem sk rozpravam aktivne 2 jazykmi...syn popri sk jazyka plynule rozprava 3 jazykmi....medzi sebou rozpravame po slovensky....materinsky jazyk je zaklad ...prvorady..... a to je jedno či žiješ na sk alebo v zahraniči.....neviem si predstaviť aby som rozpravala s dietatom v cudzom jazyku....hned v skolke začal dalšie cudzie jazyky....teraz je na strednej a plynule rozprava sk+ dalsie 3 jazyky.....vobec o nic neprišiel.....nebolo potrebne s nim od narodenia rozpravat v cudzom jazyku....

autor
30. dec 2023

@zuwa78 áno začal v škôlke a ja mám stále hovoriť po slovensky a potom ju dať do škôlky v zahraničí kde nikto na ňu Slovensky neprehovori len anglicky

yoxinka
30. dec 2023

@zuwa78
To, že si ty niečo nevieš predstaviť, nemusí limitovať iného človeka.
Autorka, keď fakt pôjdete do zahraničia, tam sa jazyk na dieťa naozaj nalepí. Moja dcéra začala 4 ročná chodiť do anj škôlky a do polroka rozprávala, normálne vety, správne časy používala, bolo to úžasné, deti sú v tomto MEGA. Kamoška, keď mala 15 odsťahovali sa do Anglicka. Jej sestra mala vtedy 3 roky, hneď ju šupli do škôlky, pol roka nepovedala ani slovo, prestala hovoriť aj doma 🤯, potom spustila perfektnou angličtinou na úrovni native speakra a nezastavila sa 😀, takže aj takto sa dá. Keď sa s ňou jeden z vás bude baviť anglicky už doma, nebude to taký šok, ale na 100% sa naučí aj bez toho.

zuwa78
30. dec 2023

@autorka.....len som vyjadrila svoj nazor a postrech ako to prebiehalo u nas.......každa mame inu situaciu, ine životne okolnosti...dufam, že som sa ťa nedotkla......

autor
30. dec 2023

@zuwa78 nedotkla ale príde mi divné aby nemala žiadny kontakt z angličtinou a potom ju dám niekde kde jej nebude nikto slovenský rozumieť
Áno anglické rozprávky a pesničky bude pozerať a počúvať ale myslela som alebo skôr rozmýšľala akoby som jej mohla ešte trochu pomôcť.
Ja aj muž používame angličtinu viac ako slovenčinu a máme naozaj dobrú úroveň, v okolí máme len jazykové školy kde sa chodí dva krát do týždňa na pol hodinu čo mi príde zbytočne

cookie29
30. dec 2023

@mogaa toto je už dávno vyvrátené tvrdenie že bilingválne deti začnú rozprávať neskôr. Dlho sa to myslelo a tvrdilo ale ukázalo sa že to tak nie je

cookie29
30. dec 2023

@autorka pozri staršie dieťa po slovensky nerozprávalo. Ani nebolo so slovenčinou v kontakte. Keď sme v jeho 4r prišli na Slovensko na 6 týždňov, tak ku konci plynule rozprávalo a dohovorilo sa. Deti sú špongie