Dvojjazyčné deti z okolia Nitry

mishellla24
24. jan 2014

ahojte, som slobodna mamicka a moj syncek ma dvojite obcianstvo, slovenske a anglicke. kedze uz asi rok sme odluceny s jeho otcom (ktory je anglican a vratil sa naspat do uk ) vychovavam mojho syna sama s pomocou mojich rodicov. avsak na aglicky jazyk som nezanevrela ba priam naopak, odmalicka sa s nim rozpravam iba po anglicky a takouto nenutenou formou ho ucim jeho druhu rodnu rec. Kedze jeho otec tu uz nieje, je to cele iba na mne a poviem Vam, dnes ma 2aj pol roka a rozprava plynule v oboch jazykoch. vie ze so mnou sa ma rozpravat v anglictine a s kazdym na okolo v slovencine. je uzasne sledovat to aky je sikovny. Po anglicky sa snim rozpravam stale..aj ked sme sami,aj ked sme v obchode ci na ihrisku, kolko krat som sa stretla s pocudovanymi pohladmi ale mne to neprekaza. Chcem sa spytat ma niekto z vas taku istu skusenost ako ja? vediete dieta k dvojazycnosti? bilingvarne skolky su velmi drahe,este som to vsak nevzdala,mam uz pracu a najdem si aj dve len aby tam mohol chodit, bolo by dobre keby mal priatelov v jeho veku a rozvyjat si jazyk s jeho rovesnikmi. sme z okolia Nitry. nenajde sa niekto? 🙂 Miska

mishellla24
autor
24. jan 2014

naozaj sa tu nikto nenajde? 🙂

ms28
25. jan 2014

no moj ma skoro 2,5 roka a mam problem aby rozpraval v oboch jazykoch. Sme v Uk a len ja sa s nim rozpravam po slovensky, vsetci ostatny po anglicky. Slovensky vsetko rozumie ale odpoveda hlavne po anglicky...ako ho donutit odpovedat po slovensky?

My sme chceli ist na Slovensko, ale s pracou to na Slovensku vyzeralo zlozite tak sme to vzdali...

amee
25. jan 2014

@mishellla24 aj my mame dvojjazycne deti, tiez mam chlapcov a tiez pochadzam z NR 🙂 Byvame v UK, manzel je cudzinec. Zvazovala som odchod na SVK vela x, ale velmi biedne je to s pracou. V decembri sme boli na sviatky u nasich a mna vzdy prepadne utopia ked som doma... Smutno mi je z celkovej situacie na SVK.
K dvojjazycnosti - ja sa s nimi rozpravam aj ja, ale najcastejsie slovensky, starsi chodi do skoly, mladsi teraz zacal nursery, TV ide v anglictine... Celkom ta chapem, ze sa s nim rozpravas anglicky aby sa naucil plynule kedze zijes s malym na SVK. Mne osobne sa to nepaci ked tu nejaka mamicka so silnym svk/ceskym/polskym hocijakym prizvukom do decka huci po anglicky. Je to vyslovene trapne kedze vacsina takychto deciek ma anglickych otcov cize sa s AJ stretavaju denne. Alebo ked letime domov a pocujem to v lietadle... 🙄
Ako som spominala, u teba je to ine, robila by som to iste ak by som byvala doma 🙂

mishellla24
autor
25. jan 2014

@amee ahoj ano ved toto, v uk sme zili 7 rokov s jeho otcom ktory je anglican a po Dominikovom narodeni sme prisli na svk.. spoliehala som sa na neho ze ho bude ucit anglicky ale ked mal Dominik jeden rok tak sme sa odlucili.. ostalo to na mne, viem ze mam slaby prizvuk a chcem ho dat aj do bilingvarnej skolky,su dost drahe na slovensku ale vravela som si ze je to moja povinnost ho naucit tento jazyk.. ved je ma predsa aj anglicke obcianstvo a bola by to hanba keby nevedel svoju rodnu rec.. dufala som ze tu v nitre ziju cudzinci a ze by sme sa mohli spriatelit aby dominik mal priatelov co vravia po anglicky bez prizvuku.. ale zatial nikoho nepoznam, uvidim dufam ze bilingvarna skolka to nejako uhra.. 🙂) najdem si aj dve zamestnania ak to bude treba.. ale chcem pre neho len to najlepsie 🙂

amee
25. jan 2014

@mishellla24 chapem 🙂 a byvaly suhlasil ist s tebou zit na svk? a prizvuk neries, ty si v podstate v rovankej situacii ako ja tu. ze si v NR a chces aby vedel maly po anglicky kvoli otcovi a pod., ja zas chcem aby moji chlapci vedeli po slovensky kvoli tomu, ze sa mi nepaci ked taketo deti zijuce v zahranici nerozumeju starym rodicom. ja si neviem predstavit, ze by som musela prekladat vsetko nasim alebo opacne. si myslia ake strasne cool to je... mne zas vsetci hovoria, ze chlapci maju peknu slovencinu, ale maju prizvuk 😀 mam kamosku a jej mala rozprava po slovensky rovnako ako moj syn. makcene im nic nehovoria, niektore slova su take skomoleniny napr. viu-vedia alebo minuly tyzden bolo treba vypisat prihlasku na kruzok a N. prisiel za mnou, ze mama, nazabudni mi zapisat ten papier na futbal 😀
Btw, kde v NR presne byvas?

mishellla24
autor
25. jan 2014

ano, spolocne sme sa zhodli natom ze najlepsie bude ak pojdeme zit na svk docasne ked sa maly narodil lebo on rodicov nema tak sme chceli byt tu pokial maly nevyrastie a potom by sme sa vratili do uk.. zial asi som ho za ten cas som s nim zila nepoznala dostatocne, pretoze mi po prichode sem pripadal ako uplne cudzi clovek.. nasiel si pracu ako lektor anglictiny v lingue v nitre, maly sme byt a auto ale nejako sa mu malilo, s mojimi rodicmi koli ktorym sme prisli mal velmi chladny vztah a vpodstate mu aj pocase zacalo liezt na nervy ze su tak blizko.ja som ho vedela pochopit cim prechadza lebo sama som v cudzine zila viac ako 7 rokov, no on zacal pit, velmi az to dovrsilo ktomu ze som si zbalila veci a odysla k rodicom, na dedinu pri nitre, a on odysiel naspat do uk.. odvtedy sa neozval, nekomunikuje a dokonca si blokoval vsetky ucty na soc sietach... najnovsie viem ze ma novu priatelku ale nelutujem nic s toho co sa stalo, pretoze chlap ci by zato stal by sa nezachoval tak ako on. prerusil veskery kontakt s malym.. nam tu ale nic nechyba, nasi nam pomahaju a Dominik ma vsetku lasku sveta a kedze otca poriadne ani nepoznal, za otcovsky vzor ma mojho otca ktory je neskutocny.. 🙂 pozri si v mojom albume aku postel mu vyrobil, uzasna praca profika. 🙂) a tak. to je moj pribeh ale nieje smutny, mam syna, ktoreho ucim vsetkemu co viem ja aby bol mudry, mam pracu, zacala som externe studovat na femke na spu manazment v nitre, chlap pocase pride dufam ktory nas bude mat skutocne rad, len tomu musim dat cas,nepripustim si k telu hocikoho 🙂). inak s tym prizvukom je to take.. pustam mu iba anglicke rozpravky a filmy, je sikovny, mam z neho radost. urcite keby som zila v uk, tu anglictinu by som vobec neriesila kedze by vyrastal v anglickom prostredi a presne ako ty by som sa zamerala na slovencinu. robis dobre, tiez som mala priatelov v uk co svoje deti neucili slovensky a nemyslim si vobec ze to bolo cool ale skor hamba pre tych rodicov.. 🙂

amee
25. jan 2014

@mishellla24 dobre si sa zariadila 🙂 🙂 podla toho co pises, to tvoj ex nezvladol (clearly)... ale co, stava sa, nie si prva ani posledna a super, ze mas rodicov pri sebe... chapem cim si si presla - napisem ti IP 🙂