Drobec ma 15mes a sam nechce chodit. Okolo nabytku chodi ale sam neprejde ani krok.
Ahoj moja malá začala chodiť keď mala 17,5 mesiaca dovtedy len za ruku už som bola zúfalá. Boli sme u mojej babky aj s mojou sestrou a hádzali sme pred ňou sivý uterák s bielymi hviezdičkami a div sa svete ona za ním cupytala 😂
Teraz sa smejeme že či ten uterák budeme musieť použiť aj pri Arturovi.
Takže neboj máte ešte čas držím palce
Moja zacala v 15m,aj mladsi syn..🙂
Áno, je to úplne v pohode!! Dieťaťu je najlepšie nijako nepomáhať, nevodiť, nepridŕžať, samo sa pustí, keď bude pripravené po psychickej aj fyzickej stránke, 18m je hranica. Rodičia väčšinou chcú všetko uponáhľať, ale je to skôr na škodu 😑..a koniec koncov, deti rastú tak rýchlo, treba si užívať každú etapu.. môj drobec sa začal v 15m iba stavať na nôžky, odvtedy obchádzal nábytok a lozil, pustil sa v 18m aj 1dni, a potom to už šlo rýchlo 😊 nebola mu potrebná žiadna pomoc, mal istotu sám v sebe, vedel pekne padať, poradil si hneď sám s prekážkami, sám sa postavil, keď spadol, ale žiaden úraz 😉 obchádzanie nábytku je teraz pre neho dôležité, dokonca môže trvať až 4m!! Odporúčam z vlastnej skúsenosti nezasahovať do motorického vývoja 😊 o to väčšia bude aj radosť z úspechu, držím palce!!
@minik5
Plne suhlasim s tym, ze netreba nijak pomahat.
A to si super napisala, ze ziaden uraz 😀 ja si tiez myslim, ze ked deticky zacnu v neskorsom veku, su uz psychicky pripravenejsie.
Moja sa prvykrat postavila v 7 m a v 10 sa uz pustila sama, ale do cca 13-14 m sme mali toooolko urazov, ze az. Ja som uz bola na nervy totalne, vycerpana, vysilena z toho neustaleho strazenia a zachytavania aspon niektorych padov. Kamoskin syn, rovnako stary ako moja, sa pustil az chvilku pred 18 m, ale tiez nemali ziaden uraz, max padol parkrat na zadok, takze toto ja zavidim. Lebo my sme uz dvakrat boli na pohotovosti, aby ju vysetrili kbpli pripadnemu otrasu mozgu, co mala skarede pady 😕
@latarina takze radsej si uzi, ze mas pohodove dietatko a nestrachuj sa, co chvila sa rozbeha 🙂
@latarina Nas maly sa postavil a zacal obchadzat nabytok ako 7 mesacny. Fyzioterapeutka bola pomaly zhrozena, ze zacne tak skoro chodit. A on...zacal chodit az ako 14 mesacny. Neviem ci sa bal, alebo si len musel posilnit brusko, lebo ho mal slabe. Ale ako pisali baby. Ziaden uraz. Nic.... jednoducho sa vzal a isiel 😊 Tiez sme mu vobec nepomahali. Jedine ak ma zobral on sam za ruku a isiel, tak tak som ho drzala za ruku. Ale to sme mali povolene od fyzio. Lebo uz bol dostatocne pevny a isiel sam, len potreboval istotu 😊 Takze neboj sa. Drobec sa rozbehne. Pripadne skus posilnit brusko a chrbatik. Nasmu malemu to pomohlo.
Toto som zazila pri 3 synovy prvy 2 ja chodili krasne uz od 13mesiacov a maly v tom mesiaci pomaly zacal len stvornozkovat pytala som sa doktorky a ta ze do 2 rokov ma cas.dlho dlho len stvornozkoval toto mu islo lepsie ako starsim bratom a jeden vecer bolo uz 10hodin vecer co uz mal davno spat tak sa rozhodol sam pustit mal vtedy kolo 19mesiacov a chodil uz furt pekne.veru na ten vecer nikdy nezabudnem.a dlho sa nevedel ani sam po sadit naucil sa to az od stvornozkovania.bol tak ako som ho dala ja.ked som ho posadila krasne sedel nespadol ani nic ked som ho dala lezat lezal.ja som urobila chybu pri nom ked sme presli zo sunaru na hypoalergenne do vtedy krasne aj napredoval aj krasne priberal taky macko no pri hypoalergenom uz zacal chudnut na tuku nie na vahe tam nic neubudlo no ani nepribudlo niekolko poradni a zacal priberat opet az ked sme uz presli na kravske.pri malej som to odmietla a ta pekne v roku uz behala.
Moj začal sám chodiť v 18.m.
Držte sa!
Ano, je to OK. "Hranica" chodenia je 18mesiacov, dovtedy ma cas, potom konzultovat s pediatrickou
zachovat klud, o mesiac bude chodit❤
Kazde dieta je ine..inak sa vyvyja....netlac na dieta..ono vie samo kedy zacne chodit..asi este nema odvahu..a hlavne neporovnavaj svoje dieta s inymi detmi..moja sa na 3.5 mesiaca este nepretacala ako ostatne deti a poslali ma na rehabko tam ma vystrasili s vojtovkou ak nezacne....uz sa zacala pretacat aj drzat sa na rukacj a furt sa im daco nepacilo...my sme ost na kontru dalsiy ale na tu som uz nesla..(aj tak som sa tam nedovolala)a mala ma 6 mes.a tak sa pretaca ze ju nemozem nechat samu.. Niektore deti v jej velu uz lozia...a ona este nie...dalsie deti sa este len teraz zacinaju pretacat....a tak to je aj s chodenim..niektore uz na 9 mes.chodia niiektore na 15.mes este nie....pokial nema inr problemy pre kt.by nechodilo tak by som sa vobec nestresovala....neboj raz zacne....a potom budes mat o zabavu postarane vsade behat za drobcom😉..este si uzivaj tu malu chvilubkym nechodi😉
moj malý začal chodiť 22 mes - ale mali sme hypotonizmus, takže všetko išlo pomalšie - cvičili sme vojtovku a tak.... ale fakt má čas do 18 mes, možno sa len bojí..... nám takto povedali - on by už chodil, ale je veľmi opatrný, bojí sa...
Moja zacala chodit v 16.mes., neboj sa.Tiez som trosku panikarila.Niektore deti su tak celkovo opatrnejsie.
Dcera na necelych 10 mesiacov behala sama. Syn v 8 mesiacoch okolo nábytku a myslela som, ze bude rychlo bezec. Nastastie uz ma po 10 mesiaci a este "odvahu" pustit sa nabytku nedostal. Ja som rada, lebo u dcery to bola asi najhorsia vec 😄 vsade zrazu bola 🤔 neurychlis to a ani to neries, dieta na tie prve kroky musi proste dozriet samo.
@janedoe preeesne takto môj synček. Na nohách bol v 7 mesiaci, v 12 skúsil prejsť kúsok sám, ale asi zistil že ešte si nie je dosť istý, potom pauza a až 14 mesiacoch sa vybral do sveta 🙂
@latarina už som bola tu mala menší preslov, pozri na začiatku.. 😁 môj chodí od 18m, teraz má 21m a už behá ako divý 😉 treba len dôverovať malému, že začne, keď bude po všetkých stránkach pripravený , netreba to siliť.. jedného dňa bude mať pre sebou niečo, za čím bude veľmi chce ísť, môžno si to ani nestihne premyslieť, spraví krok a každý deň už bude skúšať viac 😊
Presne od 6 do 9 mesiacov sa plazil od 9 do 17 mesiacov stvornozky a az potom zacal sam chodit do priestoru. Teraz ma 4 roky ale za ten rok straveny na zemi sa mu tolko rozumovych prepojeni vytvorilo az no. 😊
Uplne v pohode ziadny stres,mne dcerka zacala chodit ako 16,5 mesačná🙂
Moja sa pustila sama do priestoru keď mala 18 a pol.Dovtedy len za ručičku a okolo nábytku.
@latarina
Jedno dieta zacalo chodit v 11.m.,druhe tak ako ja,cize v 18.m. A teda to druhe chodilo bezpecnejsie a bez padov na rozdiel od starsieho.. Kde tych padov bolo omnoho viac a aninevedelo padat.. A starsie skot behalo ako chodilo (doteraz je to tak).
Tvoj ma cas este cele 3mesiace..
Jasne ze je to v pohode. Moja dcéra začala chodiť keď mala 18 mesiacov, sama sa postavila na nohy keď mala 17mesiacov a lozit začala presne na svoje prvé narodeniny...pokial ma kĺby v poriadku je to ok. Nič si s toho nerobte, začne chodiť keď sa na to bude sám citit
@latarina Do 18 m ma cas. Potom to treba riesit.