Ahojte, začínam “objavovať” pointu a fungovanie “domáceho” vzdelávania. Píšem v úvodzovkách, lebo momentálne som asi na takom pomedzí, keď vidím isté negatíva (ale nepopieram aj pozitíva) “klasickej” školy a zároveň nie som zástanca striktného učenia sa doma s polročným preskúšaním v škole. Natrafila som na tzv. alternatívne školy v čechách, kde sa npr deti vzdelávajú dajme tomu 3x týždenne, lekcie si volia,… zvyšok času sú “doma”. Neviem však, či niečo podobné funguje aj u nás (a ideálne v okolí BB, BR).
Pokiaľ by niekto vedel “usmerniť zvedavého začiatočníka”, budem vďačná 🙂
@mirkam3 presne kvôli tomu sa pýtam, niektoré tie školy mi prišli dostatočne, ako by som to nazvala, kompetentné, no niektoré proste nie… preto ma zaujalo, či existuje niečo také “medzi”- proste ani nie domoškola a zároveň možno trochu viac individualitu povoľujúca (a zároveň nie “obláčiková všetko sa môže a pravidlá neexistujú”) inštitúcia 🙂
@tini27 skúste pozrieť v BB je domedu.sk
nemám, ale vlastnú skúsenosť.
Mozno nejaka waldorfska alebo montessori. Potom su este demokraticke skoly. Treba ale vybrat taku, co ma uz nejaku historiu a vidis, ze to niekam smeruje. Lebo kopec takych skol vznikna a kvalita je o nicom. Vlastne to zakladaju len rodicia nadsenci. Byvame v ČR a vidim tu toho vela.
V Kosiciach je Slobodna dmeokraticka na Tahanovciach. Mini ziakov zastresuje Radost. Bola som na besede. Ja som za domace vzdelanie,no nie bez pravidiel a ze.. vnutorna motivacia a co to dieta si vyberie.. ;D lebo si moze aj nic. Pozerala som zopar dokumentov o domskolactve. Citala vela zahranicnych clankov. Ma to vacsie pozitiva ako skola...ak sa im doma venujes a ucia sa cca tak ako v skole,maju harmonogram a pod. Zvladnu ucivo skor a maju viac casu na ine. Su doma. V prijemnom prostredi. S rodinou. A statisticky tieto deyi maju lepsie vedomosti ako rovesnici. Mensi natlak. Lepsie prostredie. Ucia sa jeden na jedneho. Efektivnejsie/rychlejsie. 🙂 Ja dam detom tuto moznost.. ale az na 2.stupni. ;D
@ivangeline To fakt tak funguje? U nás mali dieťa doma a mama ráno nachystala, čo sa má naučiť a čo napísať a šla do roboty. Chlapec sa učil sám. A od 5tej triedy začal chodiť do bežnej školy. Nemôžem povedať, že by bol nadpriemerný.
@vulka ale ked chce niekto ucit dieta doma tak ma byt s nim doma a ucit sa respektove ma mu ukazovat svet, maju spolu cestovat, robit pokusy, tvorit, chodit po lese, do muzea, do galerii a dieta ma potom prirodzene otazky k tomu ako svet funguje. Tak podla mna je to domskolactvo myslene. Akurat maloktora mama si moze dovolit nepracovat a keby si aj mohla tak je minimum takych zien co ich tento sposob zivota bude naplnovat. To co robila ta pani ktoru spominas, nema s myslienkou domskolactva nic spolocne.
ja poznam jednu maminku, ktora ucila sovje dieta doma, raz tyzdenne chodili tusim aj k nejakej specialnej pedagogicke. no koncorocne preskusanie v skole nedopadlo dobre, takze druhy rocnik uz isiel normalne do skoly a druhe dieta dali rovno od prveho rocnika do skoly.. podla mna zalezi velmi vela od rodica a jeho pristupu. uprimne, ja by som to nezvladla..
@tini27 poznám deti z montessori ZS, aj 3rodiny ktoré vzdelavali doma
🙏prosím nerob to
Cele zle! Ja som matka ktorá naozaj robí všetko preto aby som dala svojmu dieťaťu to najlepšie do života, ale ZŠ je ZŠ. Žiadne hokusy pokusy na ňom robiť nebudem a pokiaľ nemá žiadnu diagnózu, dieťa má byť v bežnej skole. Všetky tie alternatívy sú nereálne a neprirodzené pre tento skutočný svet
@siska53 nato aby si mohla učiť dieťa z domu musíš May pedagogické vzdelanie. Učiteľstvo 1-4. Nemoze di hocikto zmysliet že ostáva doma s dieťaťom do 10r
@simona20201309 prosim ta, nezavádzaj, ked o tom nic nevies, plus mas predsudky..
@simona20201309 Dufam, ze je to naozaj tak a ze sa to aj dodrziava.. lebo natrafila som ( na fcb tusim) na taku nejaku skupinu a tam sa ti rodicia nejak o ich vzdelani, ci maju pedagogicke, nebavili. Preto som mala obavy...
@simona20201309 vraj rodič nemusí mať pedagogické vzdelanie, ale iba nejakého "garanta", ktorý vlastne nič negarantuje 🙂 Takže učiť dieťa doma môže hocikto
@simona20201309 ja mám dve deti z waldorfu,jedna išla po piatej na osemročný školu a úplne v pohode a druhá na strednú štátnu a g pohode,boli to jedno z naj období nášho spoločného života. Napis ,ked budeš mať osobnú skúsenosť. Alebo daj kontakt na tých,ktorí ju majú. Tretia dieťa chodí v zahraničí do štátnej a tiež fajn,jemu by waldorf nesadol,skúšali škôlku ,takže záleží od dieťaťa a celkovej situácie,nastavenia.
@akvi známa si kvôli tomu dorabala školu. Nemám predsudky, vidím dôsledky.
Tie deti robia samé reklamu, nemusím nikoho zavadzat
@tini27 ja mam doma syna na DV 🙂 teraz treti rok, nechodil ani do škôlky. Negatívum je iba jeden príjem
Pozri, ja ti napíšem môj pohľad na vec ako učiteľka na ZŠ - osobne by som moje dieťa doma nevzdelávala. Škola nie je len o vedomostiach, ale aj budovaní návykov, získavanie kamarátov, pocit spolupatričnosti k rovesníkom, spoločné zážitky cez prestávky... Ja mám vyštudovanú dvojkombináciu 5 rokov a poviem ti, že neviem, ako by som moje dieťa doma vzdelávala a vysvetľovala mu fyziku, matematiku, veď moje kolegyne študovali 5 rokov na to, aby v tomto boli profíčky, majú za sebou didaktiku daných predmetov, to nie je len o učive, ale aj primerane to dieťaťu podať. Ja chápem tvoju možno frustráciu zo školstva, nie je to tam všetko ružové, tiež sa mi veľa vecí nepáči, ale ísť do domoškoláctva riešením podľa mňa určite nie je. Vždy môžeš ísť s malým vo voľnom čase po práci do múzea, botanickej záhrady, ukazuj, vysvetľuj navyše, podporuj zvedavosť, prácu na sebe, ale ruku na srdce - naozaj máš na to, aby si kvalitne nahradila učiteľov a odborne zvládla vysvetliť všetky predmety?
@suzy2508 ďakujem za názor a pohľad na vec, presne to si uvedomujem, že škola nie je len o vedomostiach. Preto som aj písala, že nie som zástanca toho “byť len “doma””, ja sa stotožňujem s tým, že dieťa sa má stretávať s kolektívom, s “životom” v nejakom organizovanom systéme, s tým, že existujú autority, že existuje režim, že nie každý má rovnaký názor… syn chodí do škôlky, ani som neuvažovala, aby nechodil. Chodí tam rád, tešíme sa obaja. Je však pravda, že má skvelé učiteľky, a to je to, čoho sa do budúcna obávam… preto ma zaujala možnosť možno nejakej alternatívy- proste, kvalitný pedagógovia, kvalitný prístup, no zároveň otvorenosť v komunikácii a určitá miera rešpektu…
@tini27 kolektív a kamaráti nie sú len v škole.. .Ja to vnímam tak, že veľa mi hovoria, že malý nebude socializovaní.. lenže môj nemá problém prvý osloviť deti alebo dospelých. Keď niekam ide aj bezomňa, neriešim, že tam nikoho nepozná, kebo však sa zoznámi.
Na druhej strane tí, ktorí mi hovoria o socializácií sa báli, že ich triedu rozdelia, že dieťa ostane samé medzi neznámymi deťmi.. hovorím si, "kde je teda tá socializácia, že sa dieťa nevie s niekým zoznámiť.
A čipokryjete vedomosťami celé učivo? Určite nie. Dnes sú ohromné možnosti! Navyše, len minimum učiteľov na fyzike či chémií robí pokusy a deti sa teda učia len bifľovaním.
@akvi ďakujem 🙂. Asi by som sa opýtala najmä na tie slobodné školy. Či mi to vieš priblížiť viac, ako to funguje v “našich” podmienkach. Totiž, mne nejde o to, aby sa dieťa “menej” učilo, resp. zjednodušene keď nechce matiku nebude matika. Beriem však, že môže povedať- dnes sa mi to nechce. A možno ju napriek tomu mať bude/ alebo nebude, podľa “možností”, ale páči sa mi, že môže povedať svoj názor… z info čo som našla sa tiež obávam kvality pedagógov na takýchto školách. Nie že by klasická škola bola zárukou skvelého pedagóga (práve to mi tam chýba, že sa nemôže spochybniť ich neomylnosť), no z pár dokumentov som nemala pocit, že všetci rodičia či “mentori” mali dostatočnú kapacitu- či už inteligenčne, alebo ľudsky, aby boli z môjho pohľadu dostatočným prínosom. Tak ak máš akékoľvek usmernenia a rady budem vďačná 🙂
@vulka Ucil sa sam. Nie 1 na 1... :D Bol SAM.
A je to priemer. Statistika. Americka.
@simona20201309 nie, nemusi staci maturita. A ano, hocikto moze.
@zuzinka888 *a aj bez maturity sa da. Staci mat garanta.
@zuzinka888 tak to je potom ešte horšie ako som si myslela
@simona20201309 súhlasím aj ja...zaujímalo by ma ale, že čo vedieť týchto rodičov k domácemu vzdelávaniu, pokiaľ nemá dieťa žiadne vážne problémy...