Domáce práce 7-ročného dieťaťa

natalymindo
10. jún 2024

Ahojte prosím zaujíma ma mamičky tie ktoré máte 7 rocne deti ako je to u Vás s domácimi prácami. Či sa Vaše deti aktívne zapájajú. Vysávanie umývanie riadov zem urobit si raňajky. Ale lebo.je prislis skoro žiadať dieta v takom veku o pomoc a kúsok samostatnosti. Dakujem

patka06
10. jún 2024

Nie je to skoro, všetko čo píšeš 7 ročné dieťa zvládne

ovaaa
10. jún 2024

Dala by som..mu uprať si izbu, povysávať, utrieť prach teda začať sa starať o svoju izbu a vysypať smeti. Samozrejme s pomocou na začiatku. Keď zvládne svoju izbu postupne by som mu mu každý rok niečo pridala. Napr. prezliecť si periny, povysávať viac izieb, rozdeliť prádlo na pranie, dať prať, povešať a zvesiť prádlo, spolu variť, nakúpiť atď. Môj ma 13r a funguje už na komplet.

nika23t
10. jún 2024

@natalymindo no, vysávanie a umývanie riadov síce zvládne, ale neviem, ako by to vyzeralo... Začala by som povsanim prádla, ak nie je sušička, naplniť mycku, vyložiť, kam dosiahne. Ustlat si posteľ, uložiť veci, utrieť prach, poupratovať všetko po sebe, pripraviť raňajky, odložiť veci zo stola po spoločnom obede napr, vyložiť nákup, samozrejme, celú svoju izbu si upratať atd. Postupne pridávať.

mili2016
10. jún 2024

@natalymindo my to zas máme doma rozdelené, určite nepožadujem aby syn pral. Ja umývam riad , syn odkladá.
Smeti zase vynáša manžel.
Syn si ustelie posteľ , pyžamo pouklada, samozrejme poprace si za sebou hračky, alebo tanier za obedom .
Raňajky robím vždy ja , ale pomôže že dá na stôl čo treba či už vidličky taniere a.t.d.

simca06022011
10. jún 2024

A na co je dietatu mama? 🙂) ale nie.. u nas dcera robi stol od toho veku (pribory taniere), vykladala umyvacku, upratala si vlastnu izbu, postel uposlat, pradlo pozbierat do kosa s pradlom dat, smeti pozbierat a doniest do velkeho kosa. A to asi bolo aj vsetko v tom veku. Postupne prislo prehodit pracku/susicku ale ot az o par rokov, a povysavt tiez, lebo to by bola zbytocna robota v 7r, muslea by som to robit ja znovu, rovnako umyvanie dlazky, ani ma nenapadlo.. raz som ju nechala schody utriet rucne a harakiri :DDD

dadka1997
10. jún 2024

@natalymindo ja mam 6.5r syna, a sam od seba sa pýtas čím chce pomôcť.. povysáva aj umyje riad, uprace si postel i izbu .. ja si myslím, ze skoro to nie je.. len sa obavam, že keď bude starší to nebude už chiet robit chápeme obdovie vzdoru a puberty

luccija
10. jún 2024

@natalymindo v tom veku mi stačilo, keď si svoju izbu upratala.Umyvst dlážku určite nie, ešte riadu vyberala z umývačky, môže taniere prestriet, smeti vyniest.

ktochytavzite
10. jún 2024

@natalymindo no ja mam 7 r ale zatial nwrobi nic,je prvacka,vycisti si akurat topanky sama a uprave si obcas izbu,svoje hracky len.Ja ako dieta sme zacali v 3triede ZS ale to uz poriadne tyzden po skole sme napriklad kopaly tvrde skyby( to su zasadene zemiaky konom a treba to prekopat rucne) a tak okolo mastale,nosit vodu,susit seno a taketo tazsie prave kazdy den,pratat uhlie na furikoch,pratat napilene drevo do pivnice,kydat hnij a podobne.

mantilka
29. jún 2024

Podľa mňa dosť naložené...rodič sadne k mobilu na MK 🤓. Moja mala za úlohu uložiť veci v izbe, hračky. Z vysávania ju boleli ruky, silno ťahá vysávač. Pomáhala pri utieranie prachu. Dcéra pozbiera veci zo skriniek , ja som utrela skrinky vlhkou handričkou a dcéra poskladala. Pripravila stôl na obed, veceru. Niekedy poskladala z umývačky niektoré veci, čo dosiahla. Lestila zabradlie. A niekedy mi pomáhala vešať prádlo na susiak.
Vysávala až od 3. ročníka. Teraz skončila 4. ročník a komplet uprace svoju izbu a horné poschodie polovicu povysáva, pomáha častejšie vybrať veci z umývačky, vešať prádlo, niekedy jej dám nejaku skrinku vypratať v kuchyni alebo v kúpeľni...to rada robí.
Nechcem dieťa pre5ažovať , ma veľa učenia - jazyková skola, viac ako sme mali my, krúžky a predsa má právo na svoje detstvo. Skôr mi ide, aby držala svoju izbu v poriadku a mala návyk, aby sa vedela samostatne postarať v dospelosti.