ahojte maminy, mozno sa Vam tato otazka bude zdat absurdna alebo minimalne cudna. moj syncek bude mat 2 roky. vie,ze napr. ponozky sa davaju na nozicky, teplaky takisto a podobne,ale nedokaze si este ziadnu cast oblecenia obliect ani vyzliect sam. takisto je to aj s jedenim, vie takym tym detskym sposobom drzat lyzicku, spapat nar.jogurt,ale nie vzdy to skonci v ustach. pytam sa preto, ze som uz viackrat pocula poznamky typu "uz je dost velky a nevie sa najest a obliect sam?" ja si naopak myslim, ze na taketo veci je este maly,aby sa vedel obliect,vyzliect a aby sa uplne bez problemov sam napapal. ake mate skusenosti?
tak som rada, poznamky tohto typu pocuvam napr. od svokry,ale uz na ne ani nereagujem. suhlasim s vami, ze ma na taketo veci este cas 🙂 🙂
@filipko14 ja verim ze pri druhom dietati mi pojdu taketo poznamky jednym uchom dnu druhym von, ja som sa tiez toho napocuvala. A vies co, najlepsie vedia tie co maju uz dospele deti,cize vela veci si ani nepamataju alebo tie ktore ich nemaju a vedia na dieta povedat jeeeej ake je zlate.niekedy mam pocit ze dieta do 3 rokov musi byt nejaky superhrdina co sa ma ovladat a byt samostatny, pricom to dieta sa nedavno narodilo.
@filipko14 😀 😀 😀 Som si myslela - svokra asi zabudla, že mala deti a aké boli, alebo ako poznám väčšinu takýchto svokier - tak ich deti už v pol roku sedeli na šerbli, v roku už boli bez plienky,perfektne chodili, samé sa obliekli aj najedli a keď mali 2 už určite chodili samé do obchodu. 😀
@filipko14 absolútne sa nestresuj tiež si myslím že má čas a každé dieťatko ma svoje tempo,kolegova manzelka je učiteľka v MŠ a raz mi hovorila že nemá rada jesen a zimu lebo kym poobliekaju všetky deti a poobuvaju predtým ako idú fon ze je dopotená ako krava😃 a ešte že keď všetky rad radom soplia😉.mája malá ma 18 mesiacov ponožky si oblečie po svojom ale oblecie aj bundičku a nohavice si vyzlečie,ale ja počuvam zasa poznamky ešte máte cez deň plienky????no my,naša známa alebo bratovq,sestrina....uz cikame cez den do šerblika od 9,10,12....mesiacov.Alebo už máte rok a pol?????a len 9300gr?ale to nieje dobré co vám nato doktorka povedala,predpísala?Nuž so šerblom sa nekamarati vôbec atrenujeme od roka,a ani s lyžičkou kamarátka nieje.A milujem ked porovnavaju:ved naše malo 9 kg v 5 mesiaci......
A v škôlke sú oveľa staršie detičky a niektoré sa naozaj nedokážu obliecť😁,ved to raz príde neboj ked si na seba do školy natiahne džinnsy na masaker dotrhané tak ti budú aj vlasy stáť dupkom😃
@filipko14. Môj dvojročný nevedel ani že existuje :D kde ešte obliecť A vyzliecť :D teraz ma 5r A 4 mesiace A stále je neohrabany :D ale to je už iná téma, lebo to je lenivosť A vzdor 🙂
@filipko14 ano leto je na to najlepsie, i ked najprv nam to vobec neslo ale po case si sama cupla a ze idem cikat a bum a odvtedy cikala len vonku. a ked sme boli vnutri ze skarede pocasie tak nebolo kam,museli sme ist na dvor :D moja do serblika absolutne nechcela cikat aj ked sme mali takeho tulena kde sa nacikalo a on hral potom. ale jeden den ma osvietilo a iba tak ze skusime na wc s redukciou ( nie prvykrat ) ze to bude to iste ako vonku a to bol ten moment kedy sa jej to zapacilo. proste ten moment som vystihla. a to mala tak 2 roky a 4 mesiace
kazde dieta je ine, mam kamosku a jej 2 rozna dcera si vedela dokonca obliect gatky, pancusky, ponozky a zapnut zips 🙂, ale to je skor rarita. 2 rocne dieta staci ak sa vie ako tak vyzliest a najest sa naje samo ale nie na 100% a jedlo konci dost casto mimo ust. Neries to, mas zdrave dieta ktore je uplne v poriadku 😀
my budeme mať 17/2 2 roky a vie si obliecť iba nohavičky a tepláky aj vyzliecť, ešte som teda nevidela dvojročné čo sa nakompletku oblečie ani nepočula o takom. Bud v pohode a vôbec to nerieš. Mna napríklad šokla veta ked som pre svoju dcérku prišla do jasiel to mala 19mesiacov a povedali my že všetko v poriadku ale strašne pomaly a zle papá že to aby sme trenovali. Tak som kukala ako puk, že chcú aby sa 1,5 ročné dieťa samé najedlo a ešte aj rýchlo 😖 Potom už mi to nepovedali, tak neviem, doma ju necháme papať samú, vie zjesť všetko, len pomaličky a samozrejme je to aj naookolo 😅 vždy ju na záver dokrmime
A čo sa týka plienok naša nechcela ani sadnúť na nočník ani len ho vidieť, tak som to vôbec neriešila, nočník som nechala na chodbe, prechádzali sme okolo a asi po mesiaci som videla že sama si nan sadá tak sme skúsili a do týždna bola bez plienky, vôbec som z toho nechápala 😵 . Podľa mńa všetko má svoj čas, nechaj to všetko tak a nestresuj sa zbytočne
@lulistek clovek na to ani nemusi mat dospele deti,aby pozabudal co a ako bolo,ked tie deti mali 2-3 roky.Moj najstarsi ma len 8 rokov,ale veru kopec veci si nepamatam kedy co zacal...ja som si dennicek ci debilnicek 😀 o uspechoch mojich deti nikdy neviedla....niektore mamicky si pisu uplne vsetko.Kazde dieta je uplne ine.Kym som pri svojom prvom dietati mala cas sa mu viac venovat pri vyzliekani,obliekani,krmeni...atd tak postupom casu sa tato moja cinnost poctom deti skracovala a teda dalsie deti nemali take privilegia ako to prve.Museli sa viac snazit,rychlejsie ucit a tym padom aj v niektorych veciach boli sikovnejsi ako starsi surodenec...to je uplne normalne.Tym,ze mama nema cas sa bavit s kazdym dietatom pol hodinku rano pri obliekani a aj tym,ze mladsie dieta vidi vzor v starsom surodencovi,tak sa kludne moze stat,ze samostatnost a chciet vediet to co velky brat alebo velka sestra prichadza akosi prirodzene skor.Moj najstarsi sa casto vysmieva mladsim surodencom ak v niecom nie su az tak sikovni,ale vzdy ho skrotim poznamkou,ze on jediny bol z nich '' mamickin cecek '' a bola by som zvedava na jeho sikovnost,ak by sa narodil ako treti alebo stvrty.
baby byvaju sikovnejsie v niektorych veciach ako chalani. neviem preco, mam to doma. maleho som dlho predlho obliekala ja, sak to bola katastrofa. alebo to mal na haku. mala je odmalicka paradnica asi ako vacsina dievcat a obliekat sa naucila velmi skoro. to je individualne no. ale napriklad jest lyzickou, pri stole, bez pozerania telky a lietadielok a divadielok okolo toho, na tom som si dala hodne zalezat. a je pravda, ze v skolke ako nastupili, obaja jedli priborom uz a niektore 3 rocne deti mali problem jest len s lyzicou. tak ale ako si kazdy doma zariadi. a jasne, leto je najlepsie, lebo len gatky, tricko, kratasy a ide sa. ale zima? uz su velki, ale aj tak kontrolujem, zapinam zipsy lebo sa nad tym nervuju furt obaja, maly nosi sal, ze by sa na nom aj obesil, ako hastros. ze si da tricko naopak je mu sum a fuk. ma 12 😀 mala sa zase dogabava takymi kreaciami, ze si niekedy poviem, ze ju budem obliekat sama. akoze uznaj, vyteplene hrube leginy zimne, snehule a letna sukna tutu 😀
No jasné, svokry..ich deti vždy všetko vedeli, nebili sa a pod. 😀 môj má 2r a 4m necelé, spapa už sám an polievku, je potom dobrý bordel z toho a takmer nič nezje😀 no tiež to v 2r ešte nevedel..chovam ho radšej sama. Zatiaľ.🙂 a obliecť sa teda určite nevie. No jemu sa ani nechce.🙂 😀 veď to príde..
@dobromila1111 preto moj maly najradsej behaval po zahrade v sezone nahy 😀 😀 keby sa nehanbil, najradsej by chodil len boxerkach aj po vonku. nema rad obliekanie.
@mawka presne viem, o čom píšete🙂
no mne sa dvojrocny nezda dost velky, aby to vsetko vedel sam. Myslim, ze je normalne dieta a ma normalne schopnosti k svojmu veku. Mozete ho motivovat, aby sa to postupne ucil a postupne sa zlepsoval. Keby moji v dvoch to robili sami, tak to by ake bolo super :D:D. Skor by som eliminovala take hlupe poznamky od inych ludi.