Ahojte,
Je to moj prvy prispevok tu na fore, hladal som podobne temu, no neuspesne, preto zakladam novu.
Moja otazka je jednoducha, no odpoved taka asi nebude...
Dokaze dieta vo veku 7 mesiacov prekonat strach z hracky? (havkajuci psik na baterky) ked ho zapneme, zacne velmi plakat. Manzelka tvrdi, ze ten strach musi prekonat a preto mu tu hracku opakovane zapina, ja si myslim, ze by to nemala takto robit, predsa 7 mesacne dieta nerozmysla tak ako dospely a vystavovanie tomuto stresu moze sposobit z mojho pohladu nejake psychicke problemy do buducna.
Aky je vas nazor / skusenosti? Pripadne najde sa nejaky odbornik co by vedel poradit?
Za odpovede k teme dakujem.
dakujem za odpovede, mna by skor zaujimalo, ci postoj manzelky je v poriadku...mne to pride ako take nepriame tyranie. Inak jasne ze som ho skryl...
@jozefsch neviem ci to nazvat nepriamym tyranim, ale ja osobne nepovazujem konanie tvojej manzelky za spravne. Mas pravdu, dieta nie je maly dospely. Este sa len vyvija, spoznava svet a kludne si tymto moze vypestovat strach z podobne znejucich ci vyzerajucich predmetov. Na tento pristup je vase dieta podla mna este primale, neschopne racionalneho uvazovania a chapania zameru. Mozno sa skor nauci tomu, ze aj ked sa niecoho boji, tak jeho strach nie je brany vlastnou mamou vazne 😒
@jozefsch - no ja dodnes, aj ked je to uplne iracionalny strach - proste je to strach - a ak sa moje dieta niecoho boji, tak to podla moznosti odstranim. Ved aj väcsie deti sa boja vela veci a rodicia pomahaju - ked sa boji tmy, zapnu lampicku atp. Hracka nie je nic, na co si dieta musi zvyknut! Prec s tym.
@jozefsch som tak nad tym premyslala este... Treba si uvedomit, ze pristup, ktory ma tvoja manzelka, moze platit napriklad u dospelych ludi, ktori trpia napriklad fobiami a z vlastnej iniciativy a dobrovolne podstupia napriklad konfrontaciu so svojim strachom (nastupia do vytahu, ktoreho sa dovtedy bali a zistia, ze je to ok). Ale este nikto sa nenaucil plavat hodenim do vody, skor naopak - uz nikdy viac do nej dobrovolne nevlezie.
Mozno by som patrala aj po tom, preco to manzelka robi? robili jej snad nieco podobne jej rodicia? aky to malo uspech? ako vnima strach ona vseobecne? co je pre nu dolezite? preco jej na tom tak zalezi, aby sa nebalo hracky? Boji sa, ze z neho vyrastie bojko?
Vela otazok... ale co ked o par mesiacov budete riesit narocnejsie situacie. Radsej si to poriesit teraz 😉
moj syn sa takto bal sackov do kosa, proste ked videl alebo pocul sacok ci igelitku to bolo hrozne, bolo to vo veku tvojho syna, ale postupovala som ako tvoja manzelka, musel ten strach prekonat a preto ked som menila sacok do kosa som ho sem tam menila v jeho pritomnosti ked som uz videla ze ide k placu cele som to schovala a behom par tyzdnov bol strach prec 🙂 mal strach aj z hraciek, ale nikdy sme tu hracku nedali prec a proste sam ten stres odbural takze ja som za konanie tvojej manzelky, ze netreba hracku odstranit, ale jemne a citlivo drobceka s nou zoznamovat
Ja som za to, aby ked sa dieta a este k tomu babatko niecoho boji, tak to proste odstranit. Ved nie je nic lahsie. Na psika si zvykat nemusi ved je to len hracka. Moja mala sa boji vysavaca. Boji sa ked niekto hlasno smrka, kychne, proste je to hlasny zvuk. Najhorsie bolo ked sa ma bala s mokrymi vlasmi. To sa nedalo tak rychlo odstranit, tak som ju musela mat hodinu otocenu od seba. som za to, ukazat mu tu hracku o mesiac a ked nie tak zase neskor, ale nie som za terapiu sokom, je to len obycajna hracka na tu sa nemusi zvykat
@jozefsch necitala som reakcie, ale toto by som nerobila ... moja mladsia dcera sa bala jednej babiky-babika je velka a spieva, starsia dcera ju mala ako oblubenu, mladsia od strachu plakala, ked ju len videla ... neviem si predstavit, ze by som jej ju bola vytrcala, ved by som si pripadala ako provokater (alebo skor tyran 😝 ) ... aj starsia dcera pochopila, ze ju tou babikou nema drazdit (a ta isto nebola vo veku Tvojej manzelky) ... preslo nejake obdobie a mala dcera si tu babiku vzala sama, dokonca bolo obdobie, ze bola jej najoblubenejsou hrackou ... takze Tvoja manzelka by mala zvolnit vo "vychove", lebo toto nie je vychova, to je nieco, co radsej nebudem ani pomenovavat 😖
podľa mňa manželka nerobí dobre. v dieťati vybuduje len väčší strach týmto prístupom.zhodou okolností som včera bola u kámošky, ktorý má 4-mes. syna a podarovali sme mu plyšovú kravu, ktorá spieva a tancuje. ten malý dostal taký šok z tej kravy, že ho kámoška nevedela polhodinu utíšiť, reval, až hikal, chudáčik. deti sa proste isých vecí vecí boja. ja ked si predstavím, že by mi niekto dal pred nos hučiacu kravu v mojej veľkosti, tiež by som dostala záchvat 😀 a manželkin prístup je hrozný, keby sa bála živých zúrivých psov a ty by si ju denne odniesol k takému do koterca na pár minút, neviem, či by ju ten strach prešiel...
@jozefsch , jednoznacne dat hracku prec. Nekonfrontovat dieta so strachom, v tomto veku nie je schopne to zvladnut. Ako pise @hradnapani , tato metoda sa pouziva u dospelych ako jedna z moznosti odstranovania fobii, ale dospely je mentalne aj pocitovo niekde inde ako babatko.
Nemyslim, ze manzelka ma zly umysel, ze by chcela dietatu ublizovat, treba sa o tom porozpravat, skusit si to predstavit na sebe, pospominat na detstvo a svoje pocity v tom obdobi. Vase dietatko v tomto veku ma byt obklopene istotou, pocitmi bezpecia, ochrany a bezvyhradnej lasky. To potrebuje najviac. Na tie ine skusenosti ma este cas 🙂
Chcel si nazor odbornika, som specialny pedagog, pracujem s detmi s poruchami spravania. Zaroven som vsak aj mama dvoch, uz trosku vacsich deti a pocitmi uzkosti sme si prechadzali s dcerou - takze mam osobnu skusenost a veru prave s takymto psikom, o akom pises. V neskorsom veku sa s nim spontanne skamaratila a pekne sa s nim hravala 🙂
@jozefsch predpokladám že ten pes nie je životne dôležitý 😕 tak o čo tvojej žene ide? veď tie hračky dakedy také zvuky vydávajú, že ja z nich mám paniku a nie to ešte malé batoľa. Niektoré horšie jačia ako alarm proti zlodejom ... Ja som nikdy nedovolila aby mi umelohmotné blbosti deti strašili keď sa ich báli. Baterky išli von a hotovo...
Nasa princezna sa bala spievajucej zirafy a vo veku 20..mesiacov sme ju pustili a zacala sa nam zajakavat...zirafa isla prec,mala o par dni v pohode ale stale aj po nejakom case sa spyta kam isla zirafa,ci prec dalekoooo....urcite dieta "netyrat" hrackou,ktorej sa boji! !!!!!!!
@jozefsch vôbec to neriešte.Hračky sú na hranie a na to, aby bolo dieťa šťastné, ak sa mu nejaká nepáči, dajte ju preč, môžete skúsiť neskôr. MOje obe deti sa v určitom veku panicky báli zvukových a svetelných hračiek, a ke´d sa ešte k tomu sami pohybovali- alebo niečo iné robili, tak to bol koniec sveta.. Zrušila som ich a doteraz strach mojich detí plne rešpektujem. žiadne prekonávanie a zvykanie. Samozerejme, bol problém, ak dostali zvukovú hračku na sviatok a darca trval na tom, že dieťa ju musí skúsiť- a reakcia nebola potešujúca, ale čo už, kto má deti, pochopí. Vždy som darcovi slušne vysvetlila, že máme "také obdobie" a hračku využije,me neskôr- a blíyka rodina bola informovaná, aby nám také ahračkly nekupovali...Tie decká budú musieť v živote prekonať ešte veľa strachu, tak prečo ich začať nútiť už teraz?
@jozefsch Strach z tejto hračky poznáme, malý ju dostal od svojej babky a keď sme mu ju prvýkrát pustili, smrť v očiach, to bolo minulý rok, odložili sme ju a pustili o pár mesiacov, opäť plač, takže som ju dala preč a možno niekedy opäť vytiahnem, ale malého by som ja alebo niekto iný nasilu trápili, len aby sa naučil strach prekonať. To je úmyselné ubližovanie a nie tréning. Tie hračky zjavne pre deti nie sú, lebo poznám v okolí viac detí, ktoré z nich mali strach... asi ten hluk, alebo tie oči... ale určite dieťa touto hračkou netrápte a manželke to vyhovor. Osobne sa neviem pozerať na dieťa, ktoré má z niečoho nehraný strach, ale obrovský.
@jozefsch ahoj. hracku schovat a pockat s nou...a ked si na tom zena tak trva,tak skus sa jej opytat ci jej mas hodit do postele pavuka alebo hada,sak ved sa nauci,oblubi si ho 😠 😀 ...
@jozefsch ja som toho názoru, že detsky strach treba brat vážně, nevysmievat sa dietatu, nesnažit sa nasilym prekonavat strach, nezlahcovat. Dieta musí cítit oporu vo svojich rodicoch, pochopenie, nie je prijemne, keď dieta zostane so svojim strachom samé. Pri takom malom dietati je to jednoduche, stačí predmet odstranit z dosahu, pri vacsich detoch je to tazsie, hlavne keď strach je iracionalny a nedá sa zdroj strachu odstranit z dosahu, lebo často su to myšlienky. Vtedy som vzdy bola detom nablízku, rozpravali sa o tom a postupne ako rastli, strachy odisli, ale zase prisli iné.
@marissenka 😀 😀 😀
@jozefsch to ho prejde, ale ked sa boji, tak tu hracku skry a o nejaky cas (mesiac - dva...) mu ju mozes opat ukazat, zapnut, ak sa este stale bude bat, tak zase treba pockat... moja sa tiez niekolkych hraciek bala, ale presiel nejaky cas a v pohode, teda vacsina, niektore sa jej stale nepacia, ale uz neplace 😀