Dieťa hovorí o sebe v 3. osobe

amelia89
1. máj 2023

Baby dokedy je v norme ak o sebe dieta hovorí v 3.osobe, prip este zamiena 2. a 3. osobu (máš/ma) atd?

Citam na nete ze do cca 3 rokov, hovorili vase deti takto aj neskor ? Koho pripadne navstivit ak to nevymizne ?

kacena4
1. máj 2023

treba odsledovat, ci je to len zamienan8e 3.os. alebo sa 9bjavuju aj ine agramatizmi. napr. koncovky pridavnych mien, pomotane slabiky, vynechavanie slabik, slovicok vo vete. ci nespravne ulozene vety vo vetnej skladbe.vak sa toto objavuje, treba klinickeho logopeda

nwnw
1. máj 2023

@amelia89 dosledne sme opravovali zakazdym ked povedal zle a za 3 mesiace rozpraval spravne. No bol doma nie v skolke. V skolke na to kaslu...

amelia89
autor
1. máj 2023

@nwnw v akom veku?

zuzanaete
1. máj 2023

Mozes to podporit cez hru - moje auto/tvoje auto, moja lopta/tvoja lopta, moja ruka/tvoja ruka …. Dieta si potrenuje zacat seba uvedomovat. A davat pozor, aby aj dospeli rozpravali v prvej osobe - urobim ti chlebik a nie mama ti urobi chlebik…

marianarem
1. máj 2023

@amelia89 Moj ma 3 roky a 5 mesiacov a az teraz sa to zacina lamat. U nas nepomohlo ani to, ked sme my hovorili standardne, on si z toho zobral, ze on je "ty" a ostatni su "ja". Uz sme mu to vselijako vysvetlovali (ale zase nikdy sne nijako netlacili), ale jednoducho ako vo vsetkom, aj v tomto musel k tomu dozriet. Teraz to tak strieda, uz to pochopil, ale este si nezvykol.

amelia89
autor
1. máj 2023

@marianarem dakujem za odpoved. On o sebe dlho hovoril “ty” potom zacal svojim menom. O chvilu ma 3 tak ma to zacina trochu trapit, ale on je recou urcite trochu pozadu od rovesnikov tak verim ze este to chce cas aj ked uplne suhlasim ze toto musi urobit taky “klik” v hlave a pochopit sam seba, nie je to len o reci ako takej ale o sebauvedomovani.

marianarem
1. máj 2023

@amelia89 Presne to si aj ja myslim, ze to nie je vyslovene o reci. Moj praveze hovoril skoro a krasne, v 18 mesiacoch uz sklonoval, casoval, tvoril dlhe vety s minulym a buducim casom, s podmienkami. Ma aj velku slovnu zasobu, aj par basniciek uz vymyslel, co sa rymovali. Ale v socialnej oblasti bol/je skor pozadu a ta prva osoba ide unho ruka v ruke s tym, ze sa trochu zacina aj kamaratit s inymi detmi. Vzdy som predpokladala, ze to pojde unho spolu a aj vyzera, ze to tak je.

nwnw
1. máj 2023

@amelia89 nieco pred 3r no napr kamoska neopravovala lebo vraj to prejde same a dcera ma skoro 6r a presne taketo zlozvyky.

marazuza
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marazuza
4. máj 2023

Dobrý deň. Je to normálne, pretože dieťa ešte nemusí úplne porozumieť používaniu zámen. Treba ho to vedome učiť. Časom sa to naučí. Nemyslím si, že je to problém, skôr len ešte tomu úplne nerozumie.

Do istého veku, tak do roka a pol, záleží od zrelosti dieťaťa sa odporúča hovoriť v tretej osobe, napr. mamka ti teraz dá ponožky a Dávidko pôjde spinkať. Ešte dieťa v tomto veku nie je schopné porozumieť zámenam. Lebo "ja", "ty", "on" je stále niekto iný pri používaní zamen.

river_song
4. máj 2023

Nasa tak hovorila, viacmenej o kazdom v tretej osobe.. nepovedala "chces sa hrat?" Ale "maminka sa chce hrat? ".. nepovedala "som hladna" ale "Adelka je hladná"... Bolo to vo veku okolo 2 rokov, casom to postupne vymizlo, ked nastupovala do skolky v troch rokoch, uz hovorila uplne normálne.. myslim ze to bolo pre nu jednoduchsie to povedat takto, ako riešiť chces, chcem.. my sme jej odpovedali a komunikovali vzdy normalne..

amelia89
autor
4. máj 2023

@marazuza ano dakujem,my ho to ucime. aj mu to modelujeme ked hovori v 3. tak mu to namodulujem spravne. Vstupuje do toho ale asi aj fakt ze muz na neho hovori inym jazykom a v skolke inym, je toho dost asi

@river_song ano dakujem za odpoved, no jasne , vela deti to robi v mensim veku, ja viem. len ma trapi ze on bude mat 3 roky za 2 mesiace a stale to aktivne pouziva. Hovori len “ja chcem “ lebo som ho stale opravovala tak sa naucil😂 ale aj mne povie mamina urobi namiesto ty urob takze ano este tomu jednoducho nerozumie.

zuzanaete
4. máj 2023

@amelia89 A ako o sebe hovori v inych jazykoch? Viacjazycne deti to maju narocnejsie.

amelia89
autor
4. máj 2023

@zuzanaete uplne rovnako, proste to len prelozi do druheho jazyka. On napr aj ked pocita hovori jeden dva tri päť a hovorim chyba ti styri! a potom spanielsky uno dos tres cinco 😂 vynecha to aj tam.

hej je to urcite narocnejsie ale toto hovorenie v 3. osobe podla mna az tak nezalezi na tej reci ale o tom uvedomeni si ze ja som ja.
on o sebe hovori menom a ked sa spytam,no a kto to je? ukaze na seba a povie toto 🤷🏽‍♀️ snad to coskoro pride

zuzanaete
4. máj 2023

@amelia89 Hej, je to uvedomovani si seba. Len ma zauiimalo, ked je viacjazycny, ci by to mohlo byt jazykmi a ich ucenim sa. Ale ked je to v kazdom rovnako, tak je to o tom uvedomovani si seba. Pride to. Nam v tom velmi pomohla ta hra - moj/tvoj. Bolo mi to odporucene specialnou pedagogickou. V ramci detskeho centra sme mavali prednasky na rozne temy.

amelia89
autor
4. máj 2023

@zuzanaete ok dakujem pekne, urcite toto budeme robit aj nadalej. A u vasho dietata toto odoznelo teda predpokladam casom, kolko malo rokov ?

zuzanaete
4. máj 2023

@amelia89 Bolo to nejak okolo 3 rokov. Nepamatam si presne, co kratko pred narodeninami alebo po. Kazdy den sme sa chvilu zahrali na moj/tvoj, v beznej reci som to viacej zdoraznovala, pripadne opravovala. Babke, dedko som nakazala tiez riadne hovorit. Lebo im sa to pacilo hovorit “babka ti prinesie…” Stastni stari rodicia a oslovenie babka, dedko zboznovali. 🙂 Netrvalo to dlho a pochopil a zacal to hovorit spravne.

sszuzu8
4. máj 2023

Mám kamaráta ktorý o sebe takto. Rozpráva 😂 ale bude mať čo deň 30 🤷‍♀️ je to divne. Spočiatku som si myslela ze je riadny psychopat

amelia89
autor
4. máj 2023

@sszuzu8 čo?😂😂😂 no ale to nie je v poriadku haha

luckka6
12. sep 2023

@amelia89 prosim ako ste na tom teraz? Vymizlo to?

amelia89
autor
12. sep 2023

@luckka6 Ahoj, ano vdakabohu vymizlo. Uz pouziva spravne ja/ty moje/tvoje. Ooobcas trosku zamiena so mnou a s tebou, ale inak uz to pouziva vsetko spravne 🙌🏻.

luckka6
12. sep 2023

@amelia89 a kolko mal rockov ked vymizlo? Chodili ste aj logopedicke ci sam pochopil? Ak nechces pisat tu, kludne aj do spravy. Dakujem 😊

amelia89
autor
12. sep 2023

@luckka6 Mam to zapisane- v juni to este miesal. V juli mal 3 roky a v auguste uz mam napisane ze to pouziva spravne. Nechodili sme k logo ale naozaj velmi vela sme modelovali. Islo to na mozog kazdy den tisickrat opravit, a hry co mi tu baby radili. V knizke ukazovanie. Koho je toto? Tvoje? Moje? Krtkove atd atd. A este pomohlo- taka blbost napr. 😂 ze so sesternicami sme boli a ja vravim a ktoooo chce ist na zmrzku? a baby kricia: jaaaaaaa a on kuka a krici JAAAAAAA a kto vas na tu zmrzku vezme? a baby kricali: tyyyyyyy a on: tyyyy 😂 proste taketo neustale modelovania a proste spravilo klik.
Kolko ma tvoje dietatko rokov? Toez sa s tym trapite?

luckka6
12. sep 2023

@amelia89 dakujem krasne 🙏🏻… presne o rok menej, julovy je tiez.. no tiez modelujem a je to na zblaznenie ako papagaj cele dni…len opravujem..tak cakam kedy sa chyti 😬

amelia89
autor
12. sep 2023

@luckka6 jaaaj on ma len 2? tak to vobec neries,to je absolutne bezne. Do 3. rokov je to naozaj v poriadku