Dieťa do škôlky na pol dňa - skúsenosti

sofhia
22. jún 2013

Ake su Vase skusenosti - mamiciek, kt. davali dieta do skolky na poldna? Na poldna ju chcem dat z nasl.dovodov: dcera bude mat 3 v novembri, a ma AE - alergiu na kravsk. bielkovinu, cize nemoze nic od mlieka, kakao, med, orechy, jahody. Zacala som pracovat na zivnost, a chcem s malou travit este cas, kym sa da.
pripravena sa mi zda, ze uz je, pyta sa medzi deti, plienku nema od 2 r, papa sama, ked chce sa vyzlecie 😉
co ma zaujima - ci by nemalo na nu zly vplyv ak ju do tej skolky dam, a nasledne, ak by to zle znasala to aj zrusim?
- zacne si dieta nosit "zlozvyky" zo skolky uz od zaciatku?
vdaka za nazory.

xlucia
22. jún 2013

@sofhia ja som mala pri oboch dobre skusenosti. zlozvyky boli ako prve...nadavky. ale to sme si vysvetlili 😉

xenicka13
22. jún 2013

u nas doslo prve, toto nelubim, toto nezjem 😀 , skolka je pre deti super, aj pol dna je nieco, syn tak chodil cele tri roky, len tu stravu musis vyriesit, mlieko je denne na desiatu

weverka11
22. jún 2013

@sofhia mojka skus sa poradit s Andrejkou, jej maly je od 2r v skolke tiez na pol dna a tiez ma silnu alergiu na KM..

tea333
22. jún 2013

@sofhia Moj syn nastupil do skolky nedavno, mal 2r9m a tiez ma silnu alergiu na BKM a je aj atopik.
Jedava v skolke, ale maju vlastnu pani kucharku (sukromna skolka) ktora mu v jedle mlieko nahradza ovsenym ktore jej nosime.
Teraz je na dovolenke tak maju jedlo dovezene, ako v normal skolkach, takze kontrolujem rozpis (maju oznacene alergeny) a balim mu alternativnu stravu. Teda momentalne nebalim nic, lebo je chory.
To je dalsia neprijemna vec, za 1,5 mesiaca bol 3x chory (1x to bolo len par dni, ale teraz bol v nemocnici na infekcnom)

sofhia
autor
23. jún 2013

@tea333 to mas vyborne s tou vlastnou kucharkou. tie choroby su hlavny dovod kt. je proti.
@xenicka13 a ako zvladol syn prechod na cely den? neboli neskor problemy?
ja to chcem viac menej kvoli nej. muz je sice s nou doma, je nezamestnany, no nevenuje sa jej tak, aby s nou nieco tvoril, teda chvilku ano, ale mam pocit,ze ona si ziada viac.

stanislavao
23. jún 2013

@sofhia zlozviky, skarede slova, grimasy, vyplazovanie jazyka a pod si kazde dieta obkuka od spoluziakov. dolezite je mu denne vysvetlovat, co sa nepatri, ze je to skarede a slusne deti to, ci ono nerobia. a to mozete dat dieta do skolky, ked ma taku alergiu? co tam bude jest? v skolke su denne natierky, ktore obsahuju maslo, na pitie mlieko. ja by som sa toho bala, ze ucitelka ani nevie, v com vsetkom sa ta bielkovina moze nachadzat. nas mladsi ide tiez len na pol dna a aj starsi chodil vzdy len na pol dna. nikdy v skolke nespaval. vyhovovalo mi to, ked sa tam nemusel prezliekat a spat v ktovie akej postielke.

xenicka13
23. jún 2013

@sofhia nechodil na cely deň nikdy

rainbow0508
23. jún 2013

Ahoj...zaujala ma tvoja veta "ci by nemalo na nu zly vplyv, ked ju tam dam"...vies, vsade a vzdy na dieta vsetko vplyva. Ci bude doma, ci medzi inymi detmi, lepi sa na nu vsetko. A myslim, ze ak sa bojis kolektivu, do ktoreho ju chces dat, lebo mas pocit, ze su tam deti, ktore by ti ju mohli "pokazit", tak ju tam nedavaj. Ale zas na druhej strane ako ucitelka v skolke by som radila dat u tam na pol dna. Bude medzi detmi, zvykne si na kolektiv, naucia sa, ze svet je o vztahoch...pomoze jej to...len s tou alergiou na KM...vela a velmi zalezi od samotnej skolky...ved uvidis sama...ale ja by som ju tam dala...

babulina
23. jún 2013

viacere skolky som ochotne vyjst v ustrety rodicom deti s alergiami, pripadne su aj speci pre poruchy vyzivy - aspon teda v BA je taka, ja som riesila sice len intoleranciu laktozy ale stretla som sa s ochotou

prasiatko30
23. jún 2013

podla mna aj ked je to len na pol dna dieta si to uzije a vela sa medzi detmi nauci. moje zacali chodit do kolektivu od 1r prve dva roky na 4h a potom na 5h denne a je vidno ze im to prospieva a ty aspon budes mat moznost sa venovat tvojim veciam a potom oddychnute si budete omnoho viacej uzivat spolu 🙂

monyccka
23. jún 2013

Prechod z poldnovej dochadzky na celodnovu je problem,lebo detom sa v skolke spat vacsinou nechce a ked su navyse zvyknute na odchod domov po obede,zmenit to je narocne. Dalsie minus su choroby. Nasa bola tento rok chora 14krat a to do nastupu do ms nemala atb dva roky..mavala jeden soplik rocne a koniec a v skolke to islo tyzden ok,tri tyzdne doma..hroza. tiez zacala vymyslat s jedlom a doniesla aj zopar peknosti ako plazenie jazyka,mraucanie, parkrat sa na mna zahnala..ale to vsetko sa nam podarilo vyriesit velmi rychlo,to zdravie je najhorsie.. takze ak uz do skolky,tak na cely den a radsej menej dni z tyzdna,napriklad tri dni ano, dva dni nie. A zlozvyky su ihned.🙂povedala by som,ze ako prve 🙂

sofhia
autor
23. jún 2013

@rainbow0508 nie, nebojim sa az tak 😀 akurat neviem,ci bude zrela nepit mlieko, ked ostatni piju. totiz pri tej alergii je to tak,ze jej nie je zle hned, ale sa jej do 2-3 h zhorsia nozicky, potom to ma zapalene, skrabe si to....

@xenicka13 cely cas, co bol skolkopovinny chodil len na pol dna? to si mala oficialne vybavene, ci sa to da normalne?

sofhia
autor
23. jún 2013

@monyccka moja nespi od 2 r, cize s tym spankom by bol problem tak ci tak. s tymi dnami je to zaujimave, to by teoreticky tiez mohlo byt.
zatial hladam alternativy.

xenicka13
23. jún 2013

@sofhia normálne som povedala na pól dňa celé tri roky

rainbow0508
23. jún 2013

@sofhia aj my mame deti, co nepiju mlieko...a je to v pohode, ostatne deti to pochopili 😉

eeffka
23. jún 2013

@sofhia ked je dovodom len alergia na mlieko tak nemas dovod, u nas a to sme boli obycajna skolka deti co mali alergiu pili caj, alebo ked bolo take "mliecne jedlo" im dali 2x tolko polievky,a lebo to proste nejak vyplatali rodicia.
Potom tu v KE je myslim 1-2 dietna specialna skolka a tam sa ide striktne podla diety...
a zlozvyky 🙂 tym sa nevyhnes a este len budes oci pucit co za tvora ti zo skolky vracaju... a ver tomu ze deckam staci aj ten polden 🙂

monyccka
23. jún 2013

Este mi napadlo k tej diete,ze v triese mame aj celiatika aj dievcatko s neznasanlivostou mliecnej bielkoviny a rodicia im nosia komplet stravu, ucitelka im to len da na tanierik a zohreje,takze no problem,jedia len to,co aj doma.

zuzitko74
23. jún 2013

Určite odporúčam, pre dieťa je to super. Moja prostredná takto chodila celý tento školský rok. Chorobnosť závisí od jej imunity, syn bol ako škôlkar na tom horšie, dcérka občas doniesla nejaký soplík, alebo kašeľ, ale horúčnaté ochorenie s antibiotikami zatiaľ nemala. No a zlozvyky, ťažko povedať, zasa závisí od nej. Syn bol úplne zlozvykovzdorný, ani nikdy nepýtal, že chce niečo, čo majú ostatné deti, jediné s čím bol problém, že začal opakovať po deťoch zlú výslovnosť, ale vysvetlili sme si to. Dcéra je už ovplyvnená starším synom.