Ahojte, kedy je podľa vás vhodné učiť dieťa vykať , učiť kto je strýko, stryná, teta ,ujo? Učiť pozdraviť sa, poprosiť, poďakovať?
Mám sestru, ktorá svoje deti neučí, že som ich teta a muž ujo ... nevedia sa pozdraviť , majú vek 7 a 5 rokov ...
My máme okolo 30 🙂
Ďakujem
Ja som to synov ucila, su dospeli a nevedia tieto vztahy dodnes 🤷♀️ a starsi syn zacal vykat ludom ked mal 10 rokov.
Maturitna tema z anglictiny Moja rodina bola postrach pre starsieho a je postrach aj pre mladsieho.
Dcera s tym problem nikdy nemala, synovia si mylia svoje tety dodnes. Vraj otec nemal mat tolko sestier - az 3 🤣
Poprosit a podakovat bola samozrejmost, pozdrav aspon Ahoj takisto.
Učili to ucitelky keď bola predškolácka. Ja som jej to tiež v cca tom veku vysvetľovala. Veď už v škole musia tiež vykať
Vykať som neucila prišlo to samo vekom ,ale pozdraviť poďakovať poprosiť od malička a vzťahy som neriešila u nás sa aj tak oslovujeme krsnymi menami povieme len teta a ujo žiadne že strýko stryna to nie a ešte babka dedko
To mi akože chcete povedať že vaše deti tykajú každému?Samozrejme,že ich učím že pani učiteľke,pani predavačke,starým ľuďom,cudzím ľuďom sa automaticky vyka a nezdravime sa im ahoj,čau...ale dobrý deň.Dalej ich učím,že učiteľky nevolame Nováková ale vždy pani učiteľka Nováková.A milión ďalších maličkosti,ktoré robia z človeka civilizovaného,vychovaneho človeka.
A jak že odkedy? Odkedy dokáže komunikovať s okolitým svetom
Ďakujem, prosím à pozdraviť som dieťa špeciálne neučila. Odkopirovala to od nás od rodičov, starých rodičov. Funguje to stále. Ujov a tety vola menom, akurát babku vola babka A, babka M.
A v rodine si tykame
Ty by si chcela aby ti vykali? Zas riešis druhé deti. Ty ich vieš pozdraviť keď prídu? 7 a 5 ročne sú už dosť veľke aby pozdraviť vedeli. Nehanbia sa ťa?
@hipuska áno chcela,pretože tak budem aj svoje deti učiť,tak sme boli aj my učení...áno hanbia,niekedy sa pozdravia ale väčšinou nie...
Pozdravit je zaklad,to ovladaju uz skolkari. Teda mali by. Co sa vykania tyka, mne pride nanajvys staromodne a smiesne 30 rocnej tete vykat, u nas v rodine sa to nepraktizuje, dcera aj strykom aj tetam aj starym rodicom tyka. Vyka cudzim ludom, ucitelkam, lekarke, susedom a pod. My si v rodine si nevykame a ja si ani neviem predstavit, aby mne nejake dieta v rodine vykalo.
Moja bude mat 5 rokov. Podakovat ci poprosit vie asi odkedy vie rozpravat. Automaticky to odpozorovala od nas. Co sa tyka rodinnych vztahov, nik z rodiny ju nenuti, aby ich oslovovala teta Monika, ujo Alex,.. Normalne len krstnym menom. Ale to, ze su jej tety a ujo, nasi surodenci, ze babky a dedkovia nasi rodicia pochopila az teraz v 4 rokoch. Vykanie neriesim, zijem v Spanielsku a tu si kazdy tyka.
No vieš, to neznamená, že keď ty budeš svoje deti tak viesť, že ich bude viesť aj niekto iný. A naozaj, vykať 30 ročnej žene? Mne to príde trochu cez. Ale ak chces, tak to povedz švagrinej, že si prajes, aby ti vykali. Ja to vidím skôr v tom, že sa hanbia, preto nevedia ozdraviť/pozdraviť.
Ach, to fakt v 21 stor. si na toto potrpis? Neverim, ze existuje niekto taky mlady, kto baziruje na tom, aby mu netere/synovci vykali. Prepac, nic v zlom, ale siroko-daleko nepoznam nikoho, kde by vnucata vykali starym rodicom, nie to 30 rocnej tete a ujovi. Vy musite byt fakt sakra doleziti 😂 Urobte si cim skor vlastne deti, nech mas nieco dolezitejsie na praci.
A k veci, dcera zdravit, prosit, dakovat vedela zaroven s tym, ako sa ucila rozpravat. Vykanie sme ucili cca v 6rokoch, ucili sme ju, ze sa vyka cudzim ludom. My v rodine nie sme cudzi, teda si nevykame, dcera nevyka babke a dedovi, nevyka strykom/tetam, ani mne netere/synovci/krstnata nevykaju a bleeee, ani by som to nechcela. Dcera sa prirodzene naucila vykat.
@matkahelka my vykame rodičom, starým rodičom, strýkom, stryne , tetam,ujom nie preto že sú pre nás cudzí ale preto , že máme voči nim rešpekt ... Každý ma na to iný názor , ale my sme boli tak vedení od mala ... a tak by som chcela vychovavat aj ja ...
to aj ja aj muz, aj vsetci v nasej generacii. len doba je trosku ina a dnes sa toto uz fakt nepraktizuje. respekt sa nebuduje tym, ze niekomu vykas, to je teoria davnej minulosti. deti maju uplne ine vztahy v rodine, ked si so strykom a krstnym tykaju, ako keby si vykali. to vravim z vlastnej skusenosti. pri vykani su vztahy strojene a vobec nie take uprimne, ako pri tykani. preto som pisala, ze ja by som toto nechcela. ak tvoje netere a synovci nevykaju starkym, nebudu vykat ani tebe a tvojmu muzovi, pretoze ako starsi si logicky daju do suvisu, ze je hlupost vykat 40 rocnej, ked nevykam 70 rocnemu.
Sedem rokov a druhy 5 rokov Ti tyka, cely ich zivot. A zrazu ti maju vykat. Povedz im, viete synovcekovia budte tak laskavi a vykajte mi 😆. To si ani neviem predstavit, ze by o par rokov toto povedal moj brat nasmu malemu. Asi by som nedrzala jazyk za zubami a nieco mile povedala. Ale tak nastastie moj brat je normalny, a toto by ho ani nenapadlo pozadovat. A neterka ma 5 rokov, synovec 8 a teda sme rodina jasne, ze mi tykaju a aj muzovi.
@kukulda1234 presne , tak by som chcela viesť aj ja aby sa vedeli pozdraviť ,poprosiť ,poďakovať
Vykate vlastnym rodičom? ...v dnešnej dobe... 😲 No odpalilo mi dekel.. 🙄 Good luck, ak trvas na tom, aby ti tamti drobci začali zrazu vykat.. 🤦♀️
@zuzka102 ani vykame 😊
Do sestrinych deti sa nestaraj, keď budeš mať svoje môžeš vychovávať ako chces.Urcite by som nechcela, aby mi vykali či hovorili teta
Trochu si uprac priority. Ty nepotrebujes mat so sestrinymi detmi dobre vztahy, ty potrebujes budit respekt. Nepochopitelne. Pre mna ako matku je priorita to, aby moje deti mali so strycmi a tetami skvele vztahy, nie to, aby im vykali. Ty to mas uplne pomylene. Respekt si vykanim nevybudujes, to hadam ani nemozes mysliet vazne. Ak budes trvat na vykani, synovci ti vykat budu a za roh, ked sa otocis si z teba budu utahovat, ze si dolezita ako bujon vo vyvare.
Moja malá aj mojim tetam tyka a hovorí menom u nás je to také rodinejsie ....si neviem predstaviť že by som ja mala vykat babke alebo tetam, ujom......
Aj u nás sa každému vyka a tiež vraj kvôli rešpektu. Je to taká kktina (pardon za výraz) ako traky. Viac ako 2/3 ľudí z našej "úžasnej" rodiny si ten rešpekt ani nezaslúži. Ani oni nerešpektujú nikoho.
K otázke moje deti mladšej generácii a starým rodičom týkajú. Zvyšku okolitého sveta vykaju. Moje sestri oslovuje teta (lebo sa išli zblázniť všetci,rovnako ako aj ty, že si ich dovoľujú oslovovať iba menom, bez teda) svojich krstnych rodičov krstný, krstná(tu som si to vydupala ja, nakoľko chceli aby ich oslovovali iba menami - sú s manželovej časti rodiny a tam sa také chobotiny neriešia, ale týkajú im.
Naproti tomu má sestrine dve deti volajú menom a týkajú a tretiemu dieťaťu som krstná mama a t má aj volá krstná a tiež tyka.
Poprosiť poďakovať vedeli hneď ako sa naučili rozpravat
Zdravit sa najprv zdravili kyvanim a hneď ako vedeli rozprávať zdravili sa v rodine ahoj. Cudzim až okolo 3 rokov dobrý deň/večer...
Lipnes na hlúpostiach, tým, že ti budú vykať si ťa nebudú vážiť o nič viac, ani ťa rešpektovať. Radšej popravujú na vzťahu s deťmi, nech sa ťa nehanbia a ste kamaráti.
Ak ťa bude chcieť poslať do pi... bude mu srdečne jedno či to tyka alebo vyka (vlastná skúsenosť 😉)
Moj ma 2.5, sice Este nerozprava, ale ked odniekial odchadzame, tak zamava. S castou rodiny sa zdravie pri.prichode.podanim ruky, to opakuje po nas. Vie rucickami urobit prosim, hoci.to pouzitie je Este take vselijake, no ucime ho to. Ostatne je o zvykoch rodiny, u nas sa oslovujeme krstnymi menami, tak su naucene aj deti surodencov a naucime aj nasho. K ucte a respektu sme boli vedeni Prirodzene, Bez ohladu na tykanie/vykanie.
Pani učiteľka v škole decká ako prvákov naučila, že jej majú vykať. V rodine si nevykáme ani z jednej strany. Cca od školy začali vykať aj susedom a tak, proste cudzím ľuďom.
Ja mam 40+ a teda, keby mi moja mala neter povedala, ze teta alebo mi vykala, asi by ma vystrelo! Citila by som sa hrozne stara… nieeee… ja sa snazim mat s nou taky kamaratsky vztah, a je to tak super. Nechcem, aby predo mnou stala v pozore. Mozno sa ta len sestrine deti hanbia, neverim, ze keby ich privitas a povies im ahoj, ako sa mas? ze by sa nepozdravili. Deti su deti… nezijeme v 19.storoci, aby ovladali od mala etiketu a potom mali stres zo stretnutia s vlastnou rodinou. A respekt nema s vykanim naozaj nic spolocne… je to proste len zvyk. Respekt si u deti ziska clovek, ktory ich berie, ktory ich ma rad, ktory sa o ne zaujima.
Asi som doteraz žila na inej planéte, lebo som bola v tom ze Respekt sa buduje inak ako vykanim. Aj šéfovi tykam a rešpektujem ho ako nadriadeného. Rovnako dcéra v škole povedia pan R. A týka à teda Respekt.
A čo si doteraz sestre nevysvetlil ze chceš aby ti jej deti vykašli, ale riešiš to az keď majú 7r a aj to len na koni. Keby moj brat teraz príde s tým ze mu ma dcéra vykat ako dôkaz rešpektu tak si pomyslím ze si asi niečo slahol.
Mama nie som ale som krstná a neter mi zásadne tyka a keď ma chce nasrdiť mi povie TETA 🤦🤣 ale som vždy Nana volá má tak od mala. Naša suseda keď žila tak ona trvala na tom aby sme jej deti z ulice TYKALI mohla byť teta ale zásadne týkať. So susedmi si tykám lebo nikto to neriešil. Ale napr sused mojej mame a otcovi vyka a pritom sme s nimi kvázi rodina.
To že tykám rodičom, neznamená že nemám rešpekt mamu alebo otca nepošlem do p pretože sú to moji rodičia. A mám rešpekt a nevykám im.
@mane01 detto, že TETA aká som ja TETA 🤣
pomimo to napr môj otec neteri hovorí "TETA BORKA" a keď som jej nedávno tak povedala mi hovorí že tak ju len DEDKO môže volať 😀
Ja to syna striktne neučím. Doma to robíme automaticky - poprosíme, poďakujeme, pozdravíme. A postupne s to na neho lepí, má 2.5r a vie si všetko pekne vypýtať, poďakovať, popriať dobrú noc.. Len pozdrav akosi ešte nedáva 🤭. Ale časom aj to bude 😊 takto viem, že to nerobi lebo musí, ale chce 😉