Dieťa a angličtina

31. okt 2022

Ahojte,moje dieta m tri roky, doteraz sme sa s ním rozprávali len slovensky. Je podľa vás vhodné,ak začne pozerať veci v tv len anglicky ? Doteraz tv nepozeralo,rozprávať po slovensky vie pekne. Pomôže mu to pri učení sa anglického jazyka,alebo ho to iba popletie ?

derdia
31. okt 2022

Jasne ze pomoze, moja "vyrastala" na anglickych pesncikach a videach a je 1tkarka.
Taktoez druha len v cudzom jazyku v anglictine. Staci peppa pig, a pesnicky detske a take. Youtube kids.

frantisska
31. okt 2022

Určite. Aj my sme začali v troch rokoch, keď už pekne rozprával. A vôbec ho to nepoplietlo. Neobmedzila by som to iba na tv, ak to s angličtinou myslite vážne, je kopec aktivít pre malé deti. Ale ak ešte nepozeral tv, tak určite by som púšťala výhradne v Aj.

autor
31. okt 2022

@frantisska aké aktivity napr ?

vkatush
31. okt 2022

Určite pomôže. Ja som učila anglinu 1.stupeň a niektoré deti prišli úplne fluent a keď som sa pýtala ako, tak presne. Pozerali rozprávky len po anglicky, rodičia (aj keď len jeden) sa s nimi rozprávali po anglicky, hry sa hrali anglické, potom niektoré mali anglinu v škôlke,...
Určite je to veľké plus, ak vieš, že to dieťa zvládne.

frantisska
31. okt 2022

Napríklad básnicky/riekanky popri umývaní rúk, obliekaní. Okrem tv aj pesničky. Keď sa hráme s plastelinou tak skúsime postupne pomenovať farby po anglicky. Keď sa hráme na schovávačku tak rátame po anglicky. A veľmi dobre je postupne sa naučiť časti tela a základne slovesa a používať pri hre, pri denných činnostiach. Nedá sa to tu rozpísať všetko, závisí potom aj od toho ako sa dieťatko chytí, netreba to siliť.

autor
31. okt 2022

@derdia a ešte sú nejaké rozprávky po anglicky čo sa oplatia ? A myslíš že môžu byť aj audiorozpravky alebo pesničky len počúvať bez videa ? Či by malo byť aj vizuálna stránka ?

ivangeline
31. okt 2022

jup..ani nasi nemaju bproblem. S nimi aj manzel anglicky.

autor
31. okt 2022

@frantisska len vieš ,ide o to,že ja nechcem naňho moc hovoriť anglicky,nakoľko môj anglictina nie je taká dobrá, proste tu výslovnosť nezvladam dobre akoby mala byť. Čiže sa stránok toho rozprávania a nechcem ho naučiť zlú výslovnosť ,lebo to ťažko potom preucit. Muž po anglicky nevie vôbec.

lianika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natalala
31. okt 2022

@vkatush chcem sa spytat, ze ako potom ta vyucba fungovala? Osnovy su nastavene od zakladov a co tie deti, kt. realne v prvej triede po anglicky uz vedeli? Rozdeluje sa to potom a je nejaka pokrocilejsia skupina, ci potom taketo deti zas musia absolvovat jazyk od zakladov?

eeffka
31. okt 2022

@natalala normalne sa ide podla osnov, dcera sa naucila anglicky z tictocu a online sietovych hier, chodila za mnou, pytala sa slovicka. Terqz je 5tacka a anglictinu sa ani neuci minimalne 2roky, vsetko vie. +spikuje so sestrou z bilingvalu ale to tak v ramci sesterskej hatlaniny.

autor
31. okt 2022

@vkatush @frantissma a ešte sa takto opytam, ak by sme chceli aj nemčinu a aj anglictinu, je dobré ho prihlásiť napr n kurz angličtiny a nemecký pozerať rozprávky ? Či radšej len jeden jazyk ? Lebo tak rozmýšľam že anglický s učia aj v škôlke aj v škole potom, aj kurzy a tá nemčina už není taká že sa ju naučí

autor
31. okt 2022
vkatush
31. okt 2022

@natalala prvý stupeň sa nedelí, a väčšinou ani druhý (čo je trošku škoda, lebo potom to vidieť, keď jedne deti stagnujú, ďalšie sa nudia, lebo čakajú na slabšie,...). Na strednej na gymkach sa delia podľa úrovne, neviem ako je to na odborných....

Teda, prvý stupeň má rovnaké osnovy, ak sa vytvorí skupinka lepších žiakov, učiteľka vie pridať k základu...

My máme napr na škole anglickú družinu (pre rodičov detí, ktoré chcú), tam sa rozpráva na deti po anglicky (samozrejme postupne, aby chápali), hráme sa hry, aktivity zamerané na rozšírenie ich slovíčok (nie gramatika, tá by sa mala učiť na druhom stupni, keď deti ľahšie už pochopia).

vkatush
31. okt 2022

Neviem či by som na malé dieťa dávala hneď 3 jazyky (SJ, AJ, NJ). Ale samozrejme, je to individuálne, každý si pozná svoje dieťa, koľko zvládne.
Poznám deti (2./3. ročník), kde deti mali v škole anglinu a plus chodili na krúžok alebo do jazykovky napr na francúzštinu alebo španielčinu. Ale tam bola iniciatíva od dieťaťa, nie od rodiča.

autor
31. okt 2022

@vkatush a čo je lepšie potom,nemčina či angličtina ? Angličtinu viem že sa naučí isto,to je na každej základke a všade. Ale ja napr nemecký minimálne hovorím, a nemčina je podľa mňa celkovo ťažší jazyk.

gleep1
31. okt 2022

Určite treba aj vizuálnu stránku, pesničky a audiorozpravky bez obrazu dieťa nič nenaučia, veď to je hádam logické ze musí mať k tým slovám aj nejaký podklad aby vedela o čom sa asi tak rozpráva.
Poznám jedného chalana čo rozpráva americkou angličtinou ako rodený Američan. V amerike nikdy nebol, len keď bol malý nemali slovenský rozprávkový kanál a tak pozeral anglicky.
Poznám veľa deti čo vedia veľmi veľa po anglicky v skolkarskon veku a len rozprávok a videí. Ja dcére tak isto púšťam len po anglicky a vie veľmi veľa.

derdia
31. okt 2022

Jazyk sa uci pocuvani.... Aj v inych krajinach nasjlor na deti len rok dva tri rorzprpavaju a deti vsetko porozumeju az potom zacinaju hovorit... Takze treba urcite najskor pocuvat...

autor
31. okt 2022

@gleep1 ďakujem..doma počúvame audiorozpravky ale slovenský, a asi to má efekt len pre mňa :p jaze aspoň daky vplyv na nich to bude mať.

gleep1
31. okt 2022

Ale to je rozdiel počúvať to v rodnom jazyku veď s tým sa stýka dennodenne, vidi kedy v akých situáciách sa používajú ktoré slova, môže si nejaké slovo čo nerozumie v audiorozoravke zapamätať a potom keď ho bude počuť si ho s niečím spojiť a pochopiť jeho význam. No to pri cudzom jazyku nehrozí, ako si ma tie slova čo počuje prepojiť, preložiť, keď k tomu nie je podklad. Keď uvidí v rozprávke ze hovoria slovo slide a vždy tam bude šmýkačka tak si to spojí.. veď to je podľa mňa úplne logické ze audiorozoravy jej akurát tak priblížia prízvuk ale nič ohladom porozumenia jej nedajú

yoxinka
31. okt 2022

Dcéra začala v 4 rokoch chodiť do anglickej škôlky. Po roku hovorila plynule anglicky. Momentálne je v anglickej škole, kde mali prijímačky s native speakrom, ten sa na nás normálne došiel kuk, kto sme, lebo dcéra hovorí anglicky vynikajúco. V predškolskej triede mali učiteľku z USA, takže toto veľmi pomohlo. Po narodení 3 dcéry začal muž doma hovoriť anglicky. Muž nie je native, anglicky sa učil na gymnáziu. Dcéra s ním hovorí anglicky úplne prirodzene. Okrem toho tiež všetko, čo pozerajú je v AJ. Určite to pomôže.

kallanchoe
31. okt 2022

Môj prvý do asi 4-5 rokov ignoroval tv,max jednu rozprávku vydržal,nebavilo ho to....druhý zasa od mala knihy nič, ale chcel pozerať tv....Tak som si povedala,že okej keď už chces tak pozeraj po anglicky... Mal okolo 2,5 roka keď už začal ako tak rozprávať po slovensky....ale niektoré veci pomenovaval po anglicky,až vtedy som si všimla,že farby povie len po anglicky,počíta len po anglicky....slovenský rozumie ale určite výrazy ako car,firetruck,help,please,let 's go...# také základné slová hovorí často po anglicky,aj keď sa ho niečo jednoduché opýtam po anglicky tak odpovie po slovensky,čiže rozumie....aj sa s ním rozprávam občas po anglicky....rozpráva malo aj po aj Aj aj sk,mal len teraz tri roky...ale vidno že YouTube,pesničky,rozprávky mali nejaký význam ....napríklad starší má 6 r.pozerá s ním ale nevie toľko čo ten trojročný....

autor
31. okt 2022

@kallanchoe veď to,že takto odmala je to super sa učiť,lebo to veľa da a rýchlo sa učí. A keď sa dá využiť tv ako zdroj poznania,prečo nie. Lebo tam bude mať aj prízvuk aj všetko, ja mu to nedokážem dať.

yanni
31. okt 2022

no tak ale zase to neprehanaj. AJ, NJ a este co. To dieta ti ma predsa tri roky a tie jazyky su len cudzie a tiez nezijete v prirodzenom prostredi tych jazykov. Cize pekne poporiadku. Da sa to sice zvladnut ale ako`Keby ste aspon zili v krajine, kde sa aspon jednym z tych jazykov rozprava. Moje deti su trojjazycne.AJ; NJ; SJ. Maju ale vsetky tri jazyky ako native speaker. Plus nezijeme na SK. Ono ak chces cez rozpravky, tak v originalnej verzii. Youtube by som nepustala. Tak su vselijake hluposti. Najdi si originaly. Bud cez vydavatela alebo oficialne kanaly, BBC a podobne. Neflix su napr. v originaly Peppa pig (a vela inych). Peppa je uplne easy peasy anglina, rozpravaju tam uplne zrozumitelne, pomaly, no nuda, ale pre uplneho zaciatocnika mozno, ak ho samozrejme rozpravka zaujme a aj jej bude rozumiet.

autor
31. okt 2022

@yanni a ak si na YouTube kuknem tie rozprávky a budem vedieť že ktorá je ok ? Nechcem aby sa mu to ako spúšťali,ja sama mu budem vyberať. A aké rozprávky odporúčas ? Mne napadá fireman sam a iné nepoznám.

yanni
31. okt 2022

Tak ak mas dobruanglictinu, vies rozoznat, co je nahovorene original a co nie. Plus na youtube tribe davit pozor (hlavně ked bude starsi) aby tam netukal hocikde. Tak je vela hluposti po anglicky, ale nahovorene a natocene videa vselikym. Mna niekedy taha, ked to vidim. Ja mam najmldsie 7 a 3 roky a youtube nehrozi. U nas len amazone prime a netflix. Tam pozerame len v original. A co sa rozpravok tyka, tak to co ho zaujima. Darmo ti budem pisat, co moje baby pozeraju. Pepa pig ich uz velmi nezaujmi (ani najmensiu). To mame CDcka na dlhe cesty autom a Tonie figurky.

slavomira236
31. okt 2022

Môj má 8sem a od 4 rokov cca každú sobotu mal tablet na obed keď mala spala a nedeľu aby nevystrajal pozeral na YouTube chlapca Rayena ktorý tam predstavoval rôzne hračky s otcom hrali sa rozprávali a syn sa z toho krásne naučil ako 5 ročný už keď sa sám hral rozprával si pritom anglický ako oni vo videách..teraz cez prázdniny bola na kupku nejaká rodinka z Írska tam s nimi mlel vo vode anglický krásne až sa má prišla babka opýtať či tiež žijeme niekde mimo ak..lebo on má taký prízvuk fakt ako by žil v anglicky hovoriacich krajine

abbey1
31. okt 2022

Moja mladsia od mala pozera vsetko len v anglictine. Má 12 a anglucky hovori plynulo. Dohovori sa s native speakers, cita len v anglictine. Nikdy som sa s nou anglicky neucila, I keď sama ucim ;) Deti su skutocne ako spongie.

autor
31. okt 2022

@yanni aha ďakujem. No neviem čo ho bude zaujímať,len také tipy by boli fajn,aby som vedela. Začneme Peppa the pig a budem hľadať. Amazon prime a netflix nemáme, to by bolo fajn. Ale asi teraz pre začiatok stiahnuť asi dáke rozprávky na usb a tak kukať.
A to máš pravdu s tým YouTube,že tam tá záujme dačo a už klikas a si v Tom vcucnuta. Také dieťa zvlast

autor
31. okt 2022

@slavomira236 čiže to stačí len takto sporadicky ? Že aj raz za čas na hodinku alebo každý deň 10 -20 minút a naučí sa ?

frantisska
31. okt 2022

Dá sa na YouTube nastaviť ktoré kanály budete odoberať a ktoré chceš zablokovať. Ešte lepšie YouTube kids. Ja by som začala pesničkami Cocomelon, alebo Super simple… na Yt s videom a neskôr keď to bude poznať tak kľudne aj bez videa v aute napríklad. Rozprávky vhodne podľa veku určite ľahko vygooglis … Peppa, Sarah and duck, Bing, Thomas and friends…neskôr Land before time, I am a dinosaur, Paw patrol, Super wings.