Ahojte, prosím vás máme za chvíľku 1,5ročné dievčatka (dvojičky). Baby sa nechcú vôbec učiť, keď im ukazujeme zvieratá alebo časti tela ujdú od nás, nechcú ani rozprávať, povedia maximálne mama, baba, papa, ham a havo. Jediné čo ich zaujíma je blázniť sa a hrať sa samé dve. Je to podľa vás normálne? Deti v susedstve už vedie povedať súvisle aj dve slová, vedia pomenovať niektoré zvieratá a naše baby nič. Prosím vás mali ste niekto podobnú skúsenosť?
@66simonka66 áno je to úplne normálne. A netreba deti porovnávať. Niektoré deti sú viac motoricky zdatne, iné verbálne zdatne, ďalšie majú skvelú pamäť, …
Nechaj ich tak, podpor ich v tom čo ich baví
@66simonka66 no hlavne podla mna je, ci ti inak rozumeju aj ked nevedia povedat… Ak ano, myslim ze neni dovod to extra zatial riesit, pride urcite aj na to 🙂
@66simonka66 Užívaj si ticho😉. Moje nezavreli usta od 1 roku. 🙊.
@66simonka66 môj má rok a deväť mesiacov a nepovie nic, iba mama, ked v noci piští a chce ist ku mne do postele, nevie napdoobnoit ziadne zviera, nepovedal ani tata, povie este bebe, co je skratka mena jeho brata, všetko ma svoj cas, nevies veci urychlit.
ved tvoje deti sa UCIA!! robia tu najlepsiu formu ucenia aka existuje - a to je HRA. Male deti sa rozvijaju komplexne, pohyb, blaznenie behanie, skanie pomaha rozvoju hrubej motoriky, kazdy pohyb, kazdy podnet im rozvija nove a nove spojenia v mozgu, ktore potom pomahaju rozvoju kognitivnych schopnosti.
Uver, ze takto sa rozvijaju najlepsie. na rozvoj reci je potreblna najprv velka pasivna slovna zasoba - slova ktore deti rozumeju ale este aktivne nehovoria. Az potom pride aktivna rec. Tempo vyvoja a jeho fazy nemozno preskocit ani nutenym ucenim urychlit.
tym ze ich nutite, "edukovat" sa , to co nemaju potrebu a co im vlastne netreba - ako casti tela ci pomenovania x zvierat, s ktorymi ani realne neprichadzaju do kontaktu, im brzdime ich vlastny efektivny rozvoj.
Mam 4 deti, uz vacsie a mali rozne tempa vyvoja, jedno aj s poruchou reci a porozumenia a auti prejavmi. Kazdemu pomohla komplexna hra a hlavne - pohyb, pohyb, pohyb.
@66simonka66 Jazyk sa neuci (cielene), jazykom sa komunikuje. Oni maju tu potrebu komunikovat s dospelymi mozno o trochu mensiu tym, ze si "vystacia" navzajom. Mozes si pripadne pozriet https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti... alebo si dohodnut stretnutie v najblizsom centre vcasnej intervencie, ak by si mala pocit ze deti vobec nemaju komunikacny zamer a/alebo ocny kontakt. Ale zrejme vo vasom pripade ide o uplne normalny vyvin a deti sa ucia. len inak nez ste si to predstavovali 🙂
@66simonka66 deti sa majú hrať a nie v roku a pol sedieť a učiť sa. Ak nevieš formou hry podať učenie, tak ich nenúť. Každé dieťa baví niečo iné. A možno tvoje práve tie zvieratká nebavia a ani knižky a iné veci ktoré skúšate. Niektoré deti začnú rozprávať až okolo 3 rokov..... A tým, že tvoje sú 2 a rozumejú si aj bez slov tak komunikovať slovami nepotrebujú.....
@66simonka66 môj ma tiež rok a pol a knižky ho vôbec nebavia, staršia už v tom veku len v knižkách listovala a on vôbec! Vie povedať mama, tata, baba, vie ako robí mačička a huska a to je tak všetko! Zato celými dňami vari 😂😂 hneď ako ráno vstane ide k tým svojim hrncom a už presypava, mieša atď! Staršia sa zas takto vôbec nevedela hrať, takže deti sú rôzne! Jeden začne chodiť v 11 mesiacoch, druhý v 18!Jeden začne rozpravat od roka a pol, niektoré od 3 rokov! Vidím to na svojich, každý je úplne iný
@66simonka66 ahoj,najhoršie,čo môžeš urobiť,je porovnávať s inými deťmi....nás synček bol taký istý, trápila som sa,že v roku ešte nerozpráva,lebo vsak "susedovej už dávno"...keď mal 1,5 roka, prišiel k časopisu mama a ja, ukázal na prvú stranu a povedal "baba"....myslela som,že odpadnem, pretože toto slovo bolo jeho úplne prve,ktorému aj rozumel....resp.na základe tohto som zistila,že rozumie úplne všetkému,len sa mu akosi nechcelo rozprávať 😁...jazyk sa mu viac rozviazal až okolo 3.rokov....a teraz? ústa sa mu nezastavia a povie všetkým doslova úplne ale úplne všetko 🤦😬
@66simonka66 ono je to aj tym, ze su dve. Cize si vystacia vo svojom svete, nepotrebuju aby si ich zabavala. Ja som deti musela zabavat, tak som im citala, hrala sa s nimi, cize rozpravali skoro.
Ale nesil to, pol roka hore dole, neboj, pride ich cas.
@66simonka66 je to úplne normálne, môj synovec ma 2,5 roka a okrem ham mňam nehovorí ešte nič, a jedine co ho baví sú puzzle
Ja som mala šťastie na deti, ktoré už úplne maličké milovali knižky a vydržali pri nich sedieť desiatky minút. Ale na druhej strane som im vždy dopriala veľa veľa pobytu vonku na vzduchu. Aj pri bláznení sme sa ale stále učili. Pre mňa najužitočnejšia pomôcka bola vždy zalaminované kartičky všetkého možného. Kúp, alebo vyrob a vytlač si kartičky - môžeš ich používať kdekoľvek, aj vonku bez toho, aby ti bolo ľúto, že sa kniha v tráve zničí. Deti sú dve, využi ich súťaživosť - ktorá prvá nájde v kôpke schovaný obrázok kravy? Využi, že chcú navzájom spolupracovať - zavolaj si jednu a daj jej odkaz pre druhú, napr. "Povedz sestričke, že ideme von".
Ďakujem vám veľmi všetkým za radu. ♥️ Sú to moje prvé deti a ani v rodine žiadne malé deti nemáme, takže som si nebola istá či je to ok, hlavne keď sa ma na to z rodiny pýtali a rozprávali ako ktoré deti v okolí už rozprávajú. Baby sú naozaj veľmi pozorné ale učiť sa im nechce, oni by ma naozaj ani nepotrebovali, niekedy im doslova už leziem na nervy že ich stále otravujem a keď ku ním prídem radšej ujdú inde 😆, niekedy mi to príde už aj ľúto. Ešte raz ďakujem za radu. ♥️
@66simonka66 zásada číslo jedna - neporovnávať. A už vôbec nie dvojčatá so mono- deťmi. A vy ako laici. Nemá to význam. Ak nerobia v danom čase niečo, čo už by mali, pre istotu konzultujte s odborníkmi, teda neurológ, logoped... Niekedy začnú neskôr a nič sa nedeje, inokedy môžu potrebovať intervenciu, stimuláciu a podporu. Ale lámať niečo cez koleno nemá význam. Niekedy stačí pár týždňov počkať a skúsiť znovu. Aby ste ako laici nenarobili niekedy viac škody než úžitku.
Podľa názvu témy som myslela, že bude o 13 ročnej puberte, čo sa fláka. Samozrejme že je to normálne. Veď len nedávno boli bábätka. Každé dieťa ide svojim tempom. Nikdy deti neporovnávam! Nikdy! Treba s nimi hovoriť, ukazovať im. Oni nasavaju. A Nue ich drezurovat a neviem čo učiť, len aby predbehli Aničku od susedov.
@66simonka66 Hlavne si prosím ťa uvedom, že každé dieťa je iné. Moja sesternica má synčeka, toľko sa snim nachodila po lekároch....mal 3 roky nechodil ešte riadne nerozprával....a nikdy nikde žiadna diagnóza. Úplne zdravé dieťa. Potom ako keby utalo a chlapec začal aj rozprávať ak chodiť
ano je to normalne, tiez mam dvojicky a zacali rozpravat ako 3. rocne a ukazovat neukazovali nikdy v knihach nikdy ich to nebavilo. Netreba porovnavat deti.