Ahojte, moje deti majú teraz čoskoro dva roky a doteraz nekukali žiadnu tv, žiadne hry na mobile či tablete, proste sa rozvíjali bez digitálnych technológií (ak nerátam nejakú audiorozpravku alebo pesničky na cd).
Kedy je správny čas ich s tým zoznamovať a čím začať ,čo im pustiť alebo ako ? Vôbec neviem
moje dieťa ma 1,5r a už pol roka si vie sám zapnúť TV (máme na ňu 2 ovládače, vie ich v správnom poradí ktorý gombík), vie ktoré gombíky stlačiť aby sa mu spustili rozprávky, vie na ktorom programe pozerám ja (občas ho prosím aby mi zapol), vie odblokovať mobil - máme ich blokované len preto aby napr.v kapse nevytočili hovor inak kódy vieme navzájom, vie dať kazetu do videa, CD do prehrávača a milión ďalších vecí, ktoré len odpozeral, nik ho neučil.... rozprávať ešte nevie 😀
@kate_cs nemyslím hry na mobile. Ale napr nejake vzdelávacie programy na tv alebo tak. Mobil len na volanie ak náhodou. Len treba ich postupne oboznamovať ako sa dá aj prostredníctvom toho učiť. A áno tu knihu som čítala, a aj krotitelia displejov. A vieš mi poradiť čo také občas skúmajú tvoje deti ?
@zuzanka.zuzu no toto môj nemá odkiaľ odpozorovať,nakoľko tv vôbec nepozeráme a ani mobil či iné pred ním moc nepoužívam.
U nas do roka displej vobec. Po roku par rozpravok, teraz ma skoro 3 a telku vyuzivam ako obrovsku pomoc. Som na rizikovom so skratenym krckom od 23tt. Musim co najviac lezat, muz v praci, babka v zahranici. Bud mama doma a telka, alebo mama v nemocnici a tato bez prace. Verim, ze toto po porode obmedzime. Na malom nevidim ziadnu zmenu, ani zavislost. Rozpravky si nevypyta, zapnut telku nevie, az nedavno sa naucil, co je ovladac. Teraz mi ho nosi, kedze lezim. V podstate aj s telefonom sa zacal zoznamovat az teraz, no ovladat ho nevie. Mali sme 2 hry. Jedna bola o uceni na nocnik, jedna o krmeni. Nehral ich on, ale ja pred nim. Takisto mi velmi pomohli pri odplienkovani a samostatnom jedeni. Uz ich nemame.
Pre mna je vsak to, ze sleduje telku, utrpenie. Radsej by som sa mu venovala.
Tak digitálne technológie nie je len TV tablet a mobil. Je neskutočne množstvo digitálnych technológií s ktorými môžeš deti oboznámiť. Skus si zadať do Google digitálne technológie pre deti predškolského veku. Od včielky Bee bot, cez hovoriace stipce...... tiež je kopu programov na výučbu- nie hry (aj keď dieťa to berie ako hru) ...
Takže neviem na co konkrétne sa pýtaš? Knihy máš prečítanú, tam to je celkom slušne dopodrobna rozpísané. Tam si odpoveď nenašla?
Treba s tým vedieť rozumne zaobchádzať. Ak vieš čo pustis, a vieš ustrážiť čas, tak je to v poriadku. Ale ak pustis nejakú LALU (🤕🤢) a presedi tam dieta hodinu, tak toto radšej nie.
@mamamasama tak toto je taká situácia kedy sa nedá inak, ak chces ty byť čo najdlhšie s ním doma.
@simona20201309 tak ja som mala namysli skôr tv,mobil,tablet, tie hovoriace štipce a bee bot som ani nepočula nikdy.
A áno to všetko chapem a mám naštudované, skôr hľadám nejakú inšpiráciu ako to majú iné, že čím napr začať. Nejaké tipy na to čo v tv kukať a tak
Keď nič nezažili, im bude stačiť aj interaktívne pero od albi podľa mna úplne v pohode na začiatok 😁
Ja som čítala v nejakom odbornom článku, že optimálne žiadna TV do 3 rokov a potom začať s ca 10min dlhými rozprávkami, pričom sa treba potom s dieťaťom o tom rozprávať. Teda nie len zapnúť a odísť preč.
Popravde nechapem preco s tym chces zacat. Urcite im nic neujde aj ked zacnu neskor. Ved pozri si niekde vyvoj 2 rocneho dieta - hruba, jemna motorika, vyvoj reci, myslenia. Urcite tam nenajdes vyvoj v digitalnej sfere. To ze si ine 2 rocne dieta vie zapnut rovno youtube je skor smutne ako na chvalenie. Nehovorim ze sa tam nenauci cisla farby po anglicky slovicka ale to ich vies naucit aj pomocou hier. Inak to co tu spomina maminka vyssie albi pero je fakt lepsi napad ako posadit pred tv a kukaj.
@engynka akože nechcem s tým ,zacat že ho hodín pred tv a nech kuka. Chcem ho pomaličky do toho uviesť, napr že si kukneme niečo na YouTube a podľa toho navarime alebo iné také vzdelávacie skúsiť. A aj hľadám iné tipy, a to Albi pero je fajn, majú ho aj prezenčnej v knižnici s knizkami tak tam pôjdeme raz za čas sa s tým pohrať. Viem že im nič neujde, len sa bojím vieš ako sa hovorí,že zakázaného chleb najväčší krajec.
@stannkal ďakujem ,áno tak to asi urobíme, že ešte počkáme. Netreba to unáhliť
@nadazdi ďakujem,už som to našla že to majú prezenčnej u nás v knižnici,,tak si spravíme pravidelnú návštevu knižnice a s tým sa pohrame tam.
Inak je to take čudne, že fakt nič nerobíte cez videá alebo aplikácie, aj keď žijete vo svete neobmedzených možnosti.. moja mala ma 4,5 roka a už minimálne rok si cez YouTube googli lego ktoré si môže postaviť.. alebo dráhy na vlak aké si môže postaviť z tých drevených koľajníc.. zrak sa bude kaziť či budeš cely deň vonku loviť mamuty alebo si na hodinku pozrieš telku, tiež som vyrástla v digitálnej dobe, momentálne som 8 hodín za ntb a dalších 8 na mobile 😂 plus s detmi si pozeráme rozprávky ako coco, nemo, shrek, kadejaké od pixaru, žiadne Teletubbies, o každej rozprávke sa porozprávame, lebo je im ta 1,5 hodina vzácna.. mám kamošku ktorej deti doma telku ani nevidia a dokážu presedieť pred ňou na návšteve 3 hodiny v úplnom tranze.. je najvyšší čas začať zoznamovať tie deti na pravidelnej báze, technológie sú naša budúcnoť 🙂
@nadazdi tam vôbec nejde o zrak ale o to, že médiá negatívne vplývajú na vývoj toho dieťaťa. Do určitého veku dieťa nedokáže vôbec spracovať to čo tam vidí, je to príliš veľa rušivých vnemov. Okrem toho pasívna konzumácia médií vedie k zníženej schopnosti koncentrovať sa, byt kreatívny atď. A to ani nehovorím o absencii pohybu.
@sidicek by som ti dopriala pozrieť sa čo samé zloží 3ročne decko podľa YouTube a čo zloží samé podľa fantázie 😂 teraz ma 4,5 a skladá tak, že to ani sama nezložíš podľa YouTube ti garantujem 🥲 ale to je zas len vnímanie človeka, čo s tým absolútne nemá skúsenosť, iba sa domnieva
@stannkal moje deti spia 12 hodín denne, dalších 12 majú na pohyb, takze keď čo i len 2 hodiny z tých 12 sedia a dívajú sa na rozprávku, stále je to 10 hodín nepretržitých činnosti 🙂 pozeráme diy návody, v 3 rokoch už vyrábala vianočné ozdoby, pracovať s technológiami si vyžaduje určite množstvo myslenia, aby sme vedeli, ako tento svet neobmedzených možnosti správne a efektívne využiť.. keď s tým niekto nepracuje, beriem to ako lajdáctvo a je to pre mna zle rovnako ako keď matka nechá dieťa 10 hodín na tablete, ale to je len moj názor 🙂
Mne sa páčila kniha Klub nerozbitnych detí, venovala sa tam autorka aj technológiám a podľa mňa písala veľmi rozumne. Moje deti do dvoch rokov nepozerali telku vôbec, mobil či tablet sú tabu doteraz a veľmi dlho aj budú. Nemyslím si, že by sa malé deti mali zoznamovať s hrami na mobiloch. Čo im to dá?