Deti a Boh

17. sep 2023

Ahojte, tie co ste veriace, ako deťom vravieť a ci vôbec o Bohu, ako ich vychovávať v tomto smere? Ja som taky liberálny veriaci, že tie veci okolo ako kostol, sviatosti a také, i neprídu pre vzťah s Bohom potrebné a nechala by som na dieťati ako sa rozhodne, a muž zase chce, nech pekne chodí d kostola a na vsetky sviatosti, a aj na náboženstvo v škole. Preňho je to zásadná otázka ohľadom výchovy detí, ja pm bola ako dieťa nútená chodiť všade a moc mi to teda k vzťahu nepomohlo.

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinmmartin
17. sep 2023

Nabozenstvo funguje iba ked ti o nom povedia kym si decko a beries vsetko co ti rodicia hovoria bez pochyb. Vola sa to imprinting. Ak toto obdobie zmeskas tak sa adolescent zacne zamyslat a vrtat sa vo vsetkych moznych problemoch co nabozenstvo o sebou prinasa a bude sa ti akurat rehotat.
Ak by vysiel zakon ze rozpravat o nabozenstve je do 18-ky tabu a na 18 narodky dostanes knihu so vsetkymi nabozenstvami sveta aby si si nejake vybral tak v ramci jednej generacie nabozenstvo uplne vymizne

lenka7477
17. sep 2023

Veriaci ľudia majú iné predstavy o živote a viere - to ste si mali vyjasniť ešte pred tým ako ste mali deti .

terezka1947
17. sep 2023

Rodič môže deti vychovávať iba v niečom,v čo verí.
Čiže je úplne jedno,čo ti kto napíšeme.
Dôležité je,aby vy ako rodičia by ste si ujasnili,čo vo výchove chcete.

lenka7477
17. sep 2023

@terezka1947 presne

angel993
17. sep 2023

Ja žijem svoju vieru, deti to vidia. Do kostola chodíme spolu. Nie som zástanca toho vyberať si z viery iba to čo mi vyhovuje.

vsetkounas
17. sep 2023

Naši chodia na náboženstvo a do kostola .Keď chce nech ich muž berie ak máte v okolí detské omše my máme aj ja tam rada idem je to krásna omša .Skús si nájsť spoločenstvo v okolí my máme Saleziánov deti tam chodia na oratko ako krúžok keď chcú idú aj na omšu keď nie nejdu nenutim ich ale stretka ich bavia normálne sa tam hrajú majú animátorov není to iba o modleny je to aj o vzťahoch čo si tam vytvárajú a že sú v super prostredí . A k sviatostiam tam myslím si že krst a pr.svate primamie ak pôjdu na náboženstvo neublížia a potom sa už rozhodnú aj keby ich to ťahalo inam budú mať základné informácie o Bohu .Minule napríklad som sa rozprávala zo známym že on bol v katolíckej viere ale neak ho to teraz viac ťahá ku evanjelikom ,každý sa neak hľadáme v určitom období či vo viere alebo v živote .

martinmmartin
17. sep 2023

Nabozenstvo je ako muzsky penis. Je uplne ok ho mat a je uplne v poriadku byt na neho hrdy.
Nemalo by sa s nim ale mavat na ulici a tlacit ho deckam do hlav.

autor
17. sep 2023

@vsetkounas k saleziánov som aj ja chodila, ale až na strednej som sa cez kamarátky dostala a najkrajšie roky ale žiaľ u nas ich ále nemáme.

ckocka
17. sep 2023

@martinmmartin Tlačili do mňa boha od malička, až do 15 rokov kedy som sa vzbúrila a odmietla chodiť do kostola. Absolútne nie som nábožensky založený človek, tam žiadny imprinting nefunguje.

martinmmartin
17. sep 2023

@ckocka Tak si vynimka lebo ten system tlacenia ocividne funguje. U teba tam bolo zrejme nejaky treti faktor co si si s nabozenstvom spojila resp rodicia moc nevychytaly sposob ako to do teba natlacit , väcsina ludi take stastie ako ty nema a idu dozivotne tu istu pesnicku a ani nevedia vlastne preco

autor
17. sep 2023

@angel993 vidíš, ja keby mam ísť do kostola tak mne to príde ako stratený čas, však boha viem chváliť a hľadať aj v prírode, však to je boží chrám. Som veriaca ale nepriradujem sa k žiadnej cirkvi, a to som už bola v rôznych, len nikde mi to nesedelo

autor
17. sep 2023

@martinmmartin nuž čo poznám mladých, tak väčšine ako deťom tlačili do hlavy a značná časť je ateisticka a zvyšok ortodoxný.

vsetkounas
17. sep 2023

Tak skús pozrieť farnosti v okolí možno robí farár stretka pre deti viem že keď sme bývali na dedine inde tam zas to inak volali ale tiež mávali stretka hrávali futbal a tak .A keď zas ich dáš na náboženstvo tak možno tam budú mať stretka minimálna na prípravu na primanie .

autor
17. sep 2023

@vsetkounas muž je evanjelik a ja ex katolíčka. Evanjelici majú také stretka, len nie som ôk s tým co tam hovoria a ako tu vieru až príliš berú.

angel993
17. sep 2023

Tak na toto máme my dve rozdielny názor, ale to vôbec nevadí. Dôležité je aby ste boli jednotní vy s mužom, lebo dieťa cíti že mama a otec robia ináč a ťažko sa bude v tomto viesť. Ono vycíti že ty ideš do kostola "z donútenia" a je pravdepodobné že tam neskôr nepôjde ani ono. Alebo to môžte skúsiť tak ako to funguje v niektorých rodinách, kde sú manželia veriaci a neveriaci, tam výchovu v oblasti viery vedie iba jeden rodič. Záleží však úplne len na vás čo vám vyhovuje a na čom sa dohodnete

colsami
17. sep 2023

Myslim ze dieta sa nemoze "rozhodnut" pre nieco co nepozna. Takze aby dostalo moznost volby, musi to poznat, tak ak je to pre muza zasadna otazka a Tebe to neprekaza (taketo veci treba mat vykomunikovane ked su rozdielne nazory na dolezite hodnoty) tak nech muz vediet deti k praktizovaniu.. Pozri, to dieta ako uz cca dospele a samostatne si i tak samo vyberie ci v tom mieni zit ci nie. Ale ak dieta vedene nie je, ziadna volba to prenho nie je, kedze nezvoli nieco co mu je cudzie.

lonely66
17. sep 2023

@martinmmartin tak toto si vystihol 😀 😀

lonely66
17. sep 2023

@ckocka
@martinmmartin u nas tlacila matka. ale otec nie. asi to ma ovplyvnilo, ze som normalna

lonely66
17. sep 2023

autorka, tvoj koment o 20:53 je absolutne trefny, uzasny a zrely. absolutny suhlas. nech clovek veri v cokolvek, v akekolvek sily alebo nadpozemske bytosti, veri v nich vo svojom vnutri, mozgu, srdci.. nepotrebuje k tomu chramy, cirkev a podobne kraviny.

mimi408
17. sep 2023

Pozri, my s muzom sme veriaci. Dcera ma 2 roky. Je este malicka. Absolutne nic jej netlacime do hlavy ze tuto musis ist do kostola ticho sediet. Tu sa teraz modlime, klakni si ku nam modli sa! Alebo ked je neposedna ze by sme jej hovorili ako sa PAn Boh hneva. Vobec. ALE. Od maleho malicka vidi ako my zijeme vieru a kopiruje. Vidi ze to nie je naucene ale ze je to pre nas normalne. Napr. Pred jedlom sa modlime. Teraz sama vzdy pred tym nez zacne jest povie: "pane vdaka ti za tuto polievocku aj za mamicku ze ju pripravila" . Kazdy vecer s manzelom sedime v obyvacke pri sviecke a modlime sa, dakujeme za cely den. Dcerku sme nikdy nenutili. Vzdy sa hrala sem tam nas pozorovala. Teraz coraz castejsie pride a zacne sama od seba dakovat za den co zazila "dakujem ti za bazenik a za ocka ktory tam nalieval vodu, prosim aby dedko nebol chorucky..." atd. To su chvile kedy s manzelom na seba pozrieme a je nam do placu od radosti. Do kostola chodime kazdu nedelu spolu. Dcera je zvyknuta m. Aj beha, aj s nou vyjdeme von. Ako pride. Nic nesilime. Ak jej to bude davat v dospelosti zmysel ako nam, super.. ak nie, je to jej cesta a volba nic sa z mojej strany nezmeni (mozno sa budem viac modlit :D ) . Pre mna su to dolezite veci, a to som mlada, vzdelana zena. Viera je pre mna jedna z najdolezitejsich aspektov (a darov) v zivote.

lonely66
17. sep 2023

autorka, ale k veci: toto ste si mali fakt vydiskutovat s muzom nie predtym, nez ste mali deti, ale este predtym, nez ste uzavreli manzelstvo. toto je dost dolezita vec totiz. teraz mas dve moznosti. bud sa vzburis a budes silou-mocou trvat na tom, ze dieta-deti nebudu navstevovat kostol a rozne podobne podujatia alebo ho nechas, nech si s nimi robi co chce, akurat seba z toho vynechas.

ivangeline
17. sep 2023

Katechezy Dobreho pastiera. Maju aj literaturu. Odporucam precitat.

lonely66
17. sep 2023

@mimi408 juuuj, pamatam na dni, kedy mali deti 2 roky 🙂 rozkosne male stvorenia, ktore kopirovali vsetko, co robili ich rodicia. neprajem ti nic zle, len budem rada, ked sa ozves o 5 rokov a potom este o takych 12 rokov a napises, ci stale dieta kopiruje to, co robite vy s muzom. neber to v zlom, ale dieta bude formovat skolka, skola, kamarati a rychlo pochopi, ked pred nimi ukaze svoju "vieru", ze to nie je dobry napad.

jarmillka
17. sep 2023

Pre mna su viera a cirkev 2 uplne odlisne veci.. Nas rodicia tiez “nutili” chodit do kostola, az dokedy som sa neopytala, aky ma vyznam tam chodit, ked to vobec nechcem a je to iba ich prianie… Moja dcera napriklad, od malinka do kostola nechcela ani vstupit..Rozpravanie babiek o Bohu totalne ignorovala..Snazili sa, ale nepochodili.. V skole ked som ju chcela prihlasit na nabozenstvo, tak plakala ze nechce. Nutit ju urcite nebudem..Mozno si k Bohu najde cestu neskor..a mozno nie… 🤷‍♀️

mimi408
17. sep 2023

@lonely66 dufam ze o 12 rokov bude samostatne zmyslajuca osobnost a nic kopirovat nebude. Ako som napisala, bude to len a len na nej. Jedine co jej my mozme dat je viest prikladny zivot (pre nas vo viere). Ako to uchopi uz bude na nej.

lonely66
17. sep 2023

@mimi408 nebude samostatne zmyslajusa osobnost, bude formovana vonkajsim svetom. od ktoreho ak ju budete chciet ochranit, budete musiet ist zit kdesi na lazy.

dagmarovita
17. sep 2023

@martinmmartin to sa uplne mýliš

syslik81
17. sep 2023

ja som neveriaca ale mala chodi na katolicku skolu .. tam jej vysvetlili vsetky nabozenstva nielen ich .. mala sa sama rozhodla comu chce a nechce verit ... teraz ide na primanie .. ja som ju do kostola zaviezla ale odisla som - mali detske omse tam ma nepotebovala a uz som len po nu isla .. keby mam muza co je katolik a chce aby chodila-nech si ju vezme sam ale nenuti ... necha na dietati co chce a co nie ..ale rozhodne jej nevtlkam do hlavy ze katolictvo je rozpravka ... ze su to bludy kt ludia zeru roky rokuce a vsetko je len o peniazoch -sama na to pride

mimi408
17. sep 2023

@lonely66 to ze ju bude formovat aj prostredie a ini ludia nic nemeni na tom ze bude samostatne zmyslajuca osobnost, tak ako verim, ste aj vy 😉 chranit pred svetom ju neplanujem, dakujem za radu