Denný režim 14 mesačného chlapčeka

orchideabiela
5. feb 2015

Ahojte maminky. Chcem sa s vami poradiť. Čo robievate s 14 mesačným babatkom za celý deň. Myslím tým či máte pustenú telku, alebo sa stále iba hráte.... A čo všetko už vaše babatko vie. Ďakujem pekne za odpovede. Bojím sa toho, či moje dieťa nezanedbávam. Máme pustenú telku celý deň - babytv, býva v ohrádke, štvornožkuje po byte, ale bojím sa či to nie je málo.... ☹

esterba
5. feb 2015

@orchideabiela pridala by som hru s hrackami na rovnakej urovni ako je dieta, tj s nim na zemi a asi ešte aj kocikujes, nie? Tv by som vypustila, to uz radsej radio. 🙂

orchideabiela
autor
5. feb 2015

Kočíkujeme, ale v poslednej dobe aj dosť málo... :( Priznám sa, že bola som na navšteve kde bolo 3 ročné dieťa a oni vôbec TV nepozerajú, iba sa hrajú. Tak som zostala v strese, lebo my to máme doma presne naopak.....

timea7
5. feb 2015

@orchideabiela telku vypni, nepotrebujete ju v jeho veku absolútne, je to len pasívne prijímanie vedomosrtí. My sme sa hrali, klasika, kocky, vláčiky, autíčka a pomáhal 😀 😀 😀 , čiže hrnce, varechy a ja som veééééľa čau trávila vonku....teraz sú vynikajúce aktivity na www.montessoridoma, môžete presýpať fazuľu, maľovať veľkým štetcom, vkladať korálky do flaše, čmárať veľkými hrubými pastelkami na veľký papier, drevené vkladacie obrázky, gúľanie loptičiek, ich zberanie a vkladanie do nádoby, výborné sú knihy - leporelá, len s obrázkami, alebo jednoduchými riekankami, ktoré mu budeš čítať. Super sú aj maňušky, napr. zvieratiek.....predvčerom som takého drobca strážila, kým bola jeho mamina u lekára, zabavila sa dlho prekladaním burizón lyžičkou z misky do misky 😀 , ale aj tými vkladacími obrázkami a kreslením. keď som strhala farbičky, ani nedýchala. No zapnúť telku a pustiť rozprávku je oveľa jednoduchšie, ako vyplniť dieťaťu čas hrami a zaujímavými aktivitami. Ale na dieťati to je veľmi vidieť.

orchideabiela
autor
5. feb 2015

Timka, ďakujem tip, tá stránka je perfektnáááá 🙂 Teším sa 🙂 Od dnes začíname viac hier. My sme sa s mužom vymenili, od je doma na materskej a ja som išla do práce,keď mal malý 7 mesiacov. Ale v práci sa to dosť zmenilo, tak som zostala doma, zatiaľ PN a všímam si, že to asi doma nie je celkom OK. Fakt telka je stále pustená a muž s malým nechodí von s kočárom. Tak som z toho fakt nešťastná. Musím sa dať teraz ja trochu dohomady a popri tom nastaviť kvalitnejší režim pre malého, lebo sa bojím aj toho, či toho nevie málo na svoj vek. Zatiaľ iba pá-pá vie, daj, poď... Asi predsa mama je mama..... Aj strava bola asi dosť jednostranná.... Plánujeme druhé babatko, tak už chcem byť iba doma s nimi a na prácu kašlem.....

timea7
5. feb 2015

@orchideabiela veľmi dobré rozhodnutie, ak ťa teda s dvomi deťmi muž zabezpečí. To, čo do dieťatka vložíš, sa ti tisíc krát vráti. To, čo sa dieťa nenaučí do šesť rokov, už nikdy v živote nedobehne. Užívaj si drobca, o pár rokov ti bude ľúto, ako rýchlo to ubehlo a ako rýchlo vyrástol.

janickacrazy
5. feb 2015

@orchideabiela Možno by ozaj bolo lepšie, keby tvoj muž išiel do práce a ty budeš doma s malým. Pustit ročnému dietatu telku na celý den je podla mna strašné a pritom také jednoduché, ved nech sa tam kuká a dá pokoj. Ja som sa vždy na môjho muža hnevala, ked malému zapol telku, ked sa mal onho starat. Namiesto toho, aby sa s ním hral, tak zapne a lahne na gauč, no dakujem pekne. Ja som sa snažila, aby malý do 2 rokov telku ani pomaly nevidel zapnutú. Maximálne tak večerníček. Potom sa mamičky čudujú, že ich 2ročné dieta nerozpráva. Moj syn v 14mes. už hovoril v jednoduchých vetách. No áno, všetci sa čudovali, že tak skoro, ale ja som sa mu aj venovala, čítali sme spolu knižky, hrali sme sa, chodili sme vonku každý den na 2-3 hodiny minimálne, aj v zime, ani jeden jediný den sme nevynechali. Možno som trochu extrémistka, ale ja to vôbec neľutujem a považujem to za krásne a užitočne strávený čas.

sharlotta
5. feb 2015

My telku mame len taku z roku 5, lebo ju vobec ani nepustame. Maly ma volne pole posobnosti, chodi si po byte, hra sa vacsinou sam. Ja varim, upratujem a on sa tmoli popri mne. Obcas nakojim, obcas sa pohrame. Ak je dieta v ohradke, je obmedzovane v pohybe, neprecvicuje si svaly, ani mozog. Dietatko sa potrebuje premiestnovat a hrat samo, objavovat nove a prichadzat na veci samo. Manzel to evidentne pochopil ako dovolenku, vala sunky a dieta neotravuj. 😅 Vonku spi na balkone doobeda 2 hodiny a poobede hodinu kocikujem.

hamca
5. feb 2015

@orchideabiela ja mam doma rocne a dva a pol rocne dieta a pustam im obcas telku, ked potrebujem nieco urobit, ale to im pustam take detske pesnicky na tancovanie.
A inak sa cely den hrame v detskej, jepravda, zedomacnost trochu zanedbavam, ale radsej sa snazim "rozvijat" deti. Strasne vela citame, kreslime, skladame skladacky a rozne domceky z kociek. Mala uz urobi par krockov aj sama, tak sa znazime so starsou dcerkourozvijat jej chodzu a este vela tancujeme rozne ukazovacky, uz sa aj mladsia dcera zacina chytat.
Ale musim povedat, zemladsia je ovela sikovnejsia, ako bola ta starsia. Ta sa nemala od koho ucit, ale ta mladsia sa snazi napodobnovat hru tej starsej. Takze ked je vas maly sam, tak toho sa neboj, ze vela veci nevie.
Pamatam si, ze ja som starsej dcerke nieco ukazovala milionkrat a ona nie a nie zopakovat a potom stacilo, aby to videla urobit ine dieta a hned to robila aj ona.

esterba
5. feb 2015

@orchideabiela vsimni si, ako sa deti pozeraju na telku (a veru aj dospeli) - pohlad uprety a nevnimaju okolie. To sa im zablokovali niektore casti mozgu, mozog nepracuje, nevytvaraju sa nove nervove spojenia, resp. len minimalne. Nechcem ta strasit, neboj, to praveze na povzbudenie, lebo viem, ze prechod od telky k netelke je tazky a treba vediet, preco to chcem urobit. Vacsina deti je pri tejto zmene aj velmi nervozna a cely den je s nimi potom tazsi, ale trva to tak 2-3 dni a potom to bude naopak ovela lepsie 🙂

siska53
5. feb 2015

@orchideabiela telku vypnut. My ju zapiname najskor po 20. Jedine cez vikend chce muz aj cez den pozerat a rano naucil maleho pozerat rozpravky,ale to az pred nejakym rokom (ma 4,9r.).
My sme sa okrem chodenia von vela hrali,spievali,tancovali, trochu uz i kreslili (ale to ho nebavilo) a citali,on inak temeramentny vydrzal pri knizke aj hodinu. Pozerali sme z okna,vselico som mu pomenuvavala, pomahal mi upratovat. A najma fakt pokial sa dalo boli sme vonku,obcas sme sa navstivili s kamosmi (v tom case mal 2stabilnych kamosov,resp.ja kamosky s ktorymi sme sa navstevovali).

mimik79
5. feb 2015

urcite bez telky a podla moznosti co najmenej v ohradke nechat sameho ved nech sa hra...a ak uz chodi, tak aj trosku vonku na prechadzku pesi mozno, len tak v blizkosti na sniezik ak sa da ak este nechodi tak pokocikovat, prip zavolat kamaratku s dietatkom mozno by sa trosku vedeli pohrat a hlavne vela sa s snim hrat , ja som s malym presedela na zemi cele dni co sme sa hrali, lozil po byte, skumal ale ja za nim, hracky, kocky, vkladacky, ...loptu kotulat...milion veci sa da vymysliet, teraz ma 2 roky a 2 mesiace no televizor vobec nepozera stale, maximalne spievankovo ale len chvilu co si pyta inak nic

zitaje
5. feb 2015

@orchideabiela mam len o par mesiacov starsie dieta. Telku doma nemame vobec, ani ohradku. Moj drobec je celkom akcny typ, takze mame veselo, ledva stihnem navarit, upratat je nerealne, kym umyjem riad, je byt hore nohami. Vacsinou chodi hore-dole po byte a nieco vytahuje 😅 taha za sebou, vylieza na stol, vybera z kuchynskych skriniek hrnce... hracky ho moc neberu, obcas taha za sebou taku korytynacku, tlaci pred sebou stolicky, to ho bavi, "pomaha" mi nalozit a vylozit pracku. Chvilu sa pohra so stipcami (vklada naspat do kosika) alebo s loptou. Potom este dost citame - teda velakrat denne pol minuty 😀 tancujeme kolo-kolo mlynske, spievame a ukazujeme cizicka. Pozoruje vtaciky na balkone, ako zobkaju, obcas vyjdeme na balkon na chvilku, nasypeme vtacikom slnecnicu. Potom si stiahne ponozky, tak ho nahanam, aby som mu ich dala, mame dost studenu podlahu. Do toho obcas nejake kojenie, nejake jedlo. Tych cinnosti je neurekom a menia sa v rychlom slede. 😀 Ked sa da, sme vela vonku, niekedy pride navsteva, a vela sa rozpravat, my cely den cosi spolu "riesime". Ma vela takych slov, ktore pouziva na viac veci, tak hadam, co chce prave povedat.
Tu telku by som fakt zrusila a dala mu viac volnosti, nech moze objavovat.

orchideabiela
autor
6. feb 2015

Ďakujem za všetky príspevky. Včera sme boli bez telky, aj s kočárom vonku. Telku sme zapli až o 20:30. Už som si dohodla aj kamošku, pôjdeme budúci týždeň spolu s detičkami von sa hrať. Tak ideme rozvíjať malinkému viac podnetov. Ja súhlasím zo všetkým čo píšete, hovorila som aj mužovi včera, že mamičky na konikovi sa na neho hnevajú, že iba telka, ohrádka a hotovo... :D Tak súhlasil so mnou, že sa malinkému treba celý deň venovať. 🙂

sharlotta
6. feb 2015

@orchideabiela nemusis sa mu venovat cely den, chvilu sa dietatko musi vediet pohrat aj samo 😉

orchideabiela
autor
6. feb 2015

Tiež si to tak trochu myslím, že by sa malo vedieť pohrať aj samo, ale venovať sa mu treba 🙂

mimik79
6. feb 2015

@sharlotta
@orchideabiela nie kazde dietatko sa chce a vie pohrat samo, nasmu sa bolo treba venovat nonstop, vyzadoval si neustale pozornost a ked bol aj vacsi uz ako vas tak stacilo ze som sa objavila v kuchyni len a chcela nieco varit a uz ma tahal prec ze ideme sa hrat, az teraz teraz co mal dva rocky nedavno sa dokaze prehrat aj sam a nemusim pri nom stale sediet a ked potrebujem nieco urobit tak vascninou mi vzdy pomaha, vymyslim co moze robit so mnou a je spokojny pomaha rad ci ked upratujem varim...

evka_evka
6. feb 2015

@orchideabiela no urcite by sa s nim mala hrat.moja dcerka ma 16 mesiacov.my si citame knizky resp. Ukazujeme zvieratka.skladame take vkladacie puzzle.rozne rozvojove hracky.alebo dcere dovolim sa hrat s vareskami alebo plastovymi miskamu.vsetko jej ukazujem a rozpravam jej o tom.pustame spolu pracku..proste aj ked mam domace prace tak sa ju snazim trosku do toho zaclenit.a tak