Ahoj maminky, chcela by som sa s vami touto cestou poradiť o vašich denných a večerných rituáloch 🙂 s vašimi detičkami. Určite nie som sama, ktorú zaujíma, ako je to u vás doma, vo vašom „kráľovstve“, tak sa pochváľte! ...
Svoje rozprávanie môžete začať vekom (hoci dávam tému pre 18 mesačné), či sa ešte kojíte (myslím, že aj v tom je rozdiel), denný spánok, zábavu a hry, kedy sa dávate na nočníček, či sa skôr kúpete a potom večeriate, aké rozprávky si čítate, skúste podrobne popísať váš večerný rituál a zaspávanie (či už prespíte noc). Možno práve vy budete inšpiráciou aj pre nás ostatné! 😉 Vopred ďakujem za všetky príspevky!
@miroslavavaljentova moja ma 23 mes.
k dennemu ritualu- vstava medzi 7-8 uz snad od 5 mesiaca,ale teraz nocnik, hygiena, ranajky, potom sa hrame-kreslime, pozerame knizky,staviame lego, triedime ,tancujeme,pozrieme rozpravku, potom desiata,a von-ak je dobre pocasie 2x denne von -najradsej do parku,kde sa moze vyhrat aj detmi a byt zaroven aj na cerstvom vzduchu,potom obed a denny spanok,ked sa zobudi olovrant a bud von alebo sa hrame doma,neskor vecera, kupel, rozpravka, pred spanim mliecko a spavat chodi okolo 20 hod..
k nocnemu ritualu-do urciteho veku male deti este nechapu rozdiel medzi dnom a nocou, tusim do nejakeho 4-5 mesiaca mala spala ako to na nu doslo-nikdy som ju neuspavala -napr v kociku,co casto viidm napr aj u znamych... ..
mala bola kojena a po kojeni vzdy zaspala,tak som ju prelozila do jej postielky a spinkala..
Postupne od 5. mesiaca som ju zacala privykat na nocny ritual-o rovnaklej hodine kupel, krmenie a postupne sa naucila takto zaspavat..Celu noc prespala okolo 7.5 mesiaca,ked uz bola odstavena..okolo toho veku a budila len raz za noc, ale nepravidelne, niekedy boli noci ked spala celu noc..
A spavala vo vlastnej izbicke,cize som ju zbytocne nebudila,ked sme isli spat....mala som aj video pestunku..Co sa tyka vecerneho ritualu, kupel, mliecko, zatial sa jej poviem rozpravku a spi,samozrejme ziadne hranie sa ani ine ativity,ktore ju "zobudia"..
Nasa Viki je taky maly"rebel",ktory je zrejma na baterky si myslim,lebo tolko energie,co ma by mohla rozdavat😄😄😄no my vstavame rano okolo 7.30-8.00 a uz prechadzame len na jeden denny spanok,dozeraz to boli dva,kedze jej zaspavanie trvalo dlhsie a kratsie spala,ci uz doobeda alebo poobede,tak uz len raz a dlhsie😉chodime spat ked sa naobeduje okolo 12.00-12.30 no a uvidime kolko da teraz😜inak spavala tak 1,5h,vecer chodime spavat 20.00-20.30,v tomto case,cez den je niekedy narocne ju zabavit,kedze je vo veku ze ju bavi vsetko chvilku,takze aktivity menime😳su rozne-monte aktivity,knihy,rozne hudobne hracky a klasika prakticke veci-hrnce,sufliky,upratovanie,vysavanie atd.no a jasne chodime vonku,ked sa da a vecer kedze je rychlo tma,tak opat hry doma,kedze je velmi pohybovo aktivna,uz je na ceste k nam objednana trampolina,jednu miestnost mame velku,tak to bude zatial taka jej gym room😄😄😄co sa tyka papkania,tak ma rada vsetko,zje pekne vsetko,s jedenim nemame nastastie problemy,sedi v sedacke len jej musi ist pritom jej oblubeny Pingu rozpravky,no kedze pocas toho zje polievku aj druhe,rano sa sama naranajkuje a vecer jej dam pri tom veceru,tak preco nie,neviem si predstavit ako by som ju nahanala s polievkou po byte,tak to som odmietla hned na zaciatku a takto nam to funguje a zje naozaj pekne vsetko😉noc nam prespi celu,no ona nam prespala uz ako kojenec,na spanok bola fajn,dobry spachtosko,spi este pri nas v spalni a ked sa niekedy nadranom zobudi,prejde k nam a pokracuje este dalej,niekedy spi s nami a je to super a ani sa nepinahlame ju prestahovat do svojej izby,myslim teraz co sa tyka spanku😉my sme na UM od narodenia,takze ona sa vzdy "natankovala"😃a spala stale,sikovna je si myslim aj po motorickej tak aj po rozumovej stranke😉😉😉no a nasou zvlastnostou su v 18m len 4 zuby,zuby su u nas nekonecny pribeh,no vsak do 3.rokov to hadam dame😄😄😄dlhsie vydrzia a nebudu sa kazit😜😜😜tak drzime prsty vsetkym nasim malym kolegovcom a prajeme vsetko dobre😉
moja ma 18mes a 18 dni 🙂 😉 a už 4 mesiace ju nekojim.... z toho 2 mesiace zaspava sama s bračekom 🙂 dovtedy som musela byť pri nej držala ma za cicu 🙂 a po 20 min. ked zaspala som mohla odisť. Potom som ich skusila nechať aby zaspinkali spolu bez mojej pritomosti ,ale vždy ked som odchadzala nesmela som mať očný kontakt s malou lebo by začala vymyšlať a tiež som musela byť raznejšia.... napr. teraz tiško a spinkať ani slovo nerozpravajte sa,nehrajte sa . dobru noc. a odišla som..... samozrejme pred tým si čitame knižku potom sa syn pomodli a nakoniec je take 3min. divadielko s medvedikmi plyšakmi ,strašne sa im to páči. pusinky a odchadzam ... cele uspavanie trva 15-20 min. zaleži aka rozprávka sa čita 🙂
denný režim je rôzny .... väčšinou do tej 10 hod. navarim a ideme von a o 11:30 ideme papať a o tej 12 sa snažim aby už bola v posteli a spinkala.... položim ju do postielky dam jej macka a zaspinka.... (pred 2 mes. som musela byť pri nej) .... výhoda je ta že ma 3,5r. bračeka takže to išlo lahšie ale ked nastupil do školky tak sme sa 1 den trošku potrapili a už to išlo..... len netreba dietatu ukazať že ked bude plakať dosiahne to čo chce.... ked plakala chodila som k nej ale vždy som odišla.... len na chvilku aby sa ukludnila ... na druhý den zaspinkala bez vymyšlania 🙂 cikame do nočnika už 10 dni mame ho na očiach a vždy ked potrebuje sama sa vycika 🙂
noc ešte neprespi... vždy sa večer okolo polnoci zobudi skontroluje ma či som pri nej a spinka dalej 🙂 postielku ma hned vedla mojej a je bez bočnice ma tak pocit že je viac pri mne 🙂 a syn spava medzi nami 🙂 aj ked ma postel hned z druhej strany manželskej pri tatikovi tak chce byť pri nas oboch.... my si to s manželom uživame a večer sa tešime do postele ked sa pritulime k našim drobcom 🙂 je to samozrejme vec každeho rodiča... niekto dava do detskej izby spinkať už aj 6 mes. alebo aj mladšie babo ale nam toto vyhovuje.... riadim sa sama sebou ako to citim... niekedy spavali deti a aj rodičia v jednej posteli v jednej izbe aj 6 kuskov a bolo im dobre ..... 🙂
ta foto vystihuje našu postelnu situáciu a hlavne ja z nej citim lasku a radosť a pohodu 🙂
@miaj dorastu! Maly mal 1.zub v 11m.,ani neviem kedy,ale prosto narastli. Dcerka 1.zub v roku, cize v 18.m.mala tak2-3zuby... Teraz ma 2,5r.a este cakam na posledne 4stolicky. Ona si zuby vzdy odtrpi,minule jej rastlo 6!zubov naraz. Najskor 2zacali a postupne sa pridali dalsie4,cize namoniec dorastli spolu.
A sinterka je riadna ta vasa,aj moji,najma syn,ten to pi nas uplne zdedil.
Hlavne,nech su zdrave.
@siska53 to teda je😄😄😄mame co robit cez den,ale zas ked ju nieco zaujme,dokaze sa s tym zahrat uz dlhsie,ale tu trampolinu sme jej objednali,tak nech sa vyblazni natom😉no a tie nase slavne zuby,no ja mam pocit,ked jej natieram dasna,ze uz take hrbolceky citim hadam 4,jej asi fakt pojde naraz viac zubkov,len to vydrzat,tak hadam to dame,lebo zatial sme nemali ziadne sprievodne javy s tymi 4mi,len som ich nahodne nasla,ze ich ma😉a ani este nebola chora ani nebyva (klop-klop),tak to dame😉drzime aj vam prsty,nech sa dari
moja dcera ma 19mes. rano vypravime starsiu dceru do skolky, ranajkujeme, pozerame mickeyho klubik. varime perieme upratujeme a ak stihneme a je pocasie, ideme na prechadzku. po navrate domov je obed, cca okolo 12.00 chodieva spat, uspavana je vecer aj cez den na prse, dojcena na poziadanie, ale zvacsa doobedu len raz, potom pri uspavani, ked sa prebudi, poobede este raz a vecer. v noci neviem spime spolu 🙂 kym spinka, ja cvicim. akurat som po 😉 obedujeme druhy chod, ideme do skolky po starsiu alebo von, na nakup atd. pondelky a stredy ma starsia tanecnu, bud idem ja, alebo manzel, kym bolo teplejsie boli sme v tom case vonku...stvrtky chodievam cvicit s kamaratkou to je s detmi manzel, zrejme len kukaju do bedne 😖 po siedmej vecer sa pusta vana, manzel kupe malu. do pyzamka, ususit vlasy umyt zuby a spat. teda ja ju uspavam. na nocnicek chodime kedy treba nie len vecer 😉 v noci sa zvykne "budievat" cca 2x na dojcenie. medzitym sa deti hraju, biju 😉 natahuju o hracky, so starsou dcerkou precvicujem ci logopediu, ci nacvik pisania, malujeme, plastelina...
No nas ma zajtra 1,5roka. Kojeny bol 2mesiace. Co sa tyka zaspavania, na obed spava plus minus v rovnakej dobe, niekedy s troskou mlieka, niekedy bez, neuspavam,len polozim do postielky s flaskou a dudlom a on sa obsluzi sam a hned zaspava a takto to mame aj vecer. Cize mi uspavanie nepozname,ked bol malicky vtedy bolo treba uspavat.
Co sa tyka denneho rezimu, papaci rezim presny nema,idu mu dtolicky a odvtedy je to naburane,cize ked si pyta,davam papat ale jasne skusam aj ponukat. Asi mesiac odmieta varenu travu ale clovek ju ani nepotrebuje,tak vyckam. Inak papava vsetko,je pecivovy,cize kolsce,rozky hihi a okrem toho vsetko teda ovocie,zeleninu,domace vyzivky,teraz fici na susenom ovoci,jogurtiky ale mliecne obmedzuje kvoli zahlieneniu.
No a denny rezim,doobeda sme povacsinou doma,ja varim al spratavam a Misko sa blazni,al pozera Spievankovo al inu oblubenu vecicku,sem tam behneme na navstevu,al ked nevarim tak do mesta na prechadzku,pak obedny spanok vzdy doma v postielke,pak ideme von na hodku dve podla pocasia,pak zasa doma a do vecera sa uz aj s tatom zabavame. Spavat chodi medzi 19-20.
Co sa tyka nocnika,ten ho nezaujima,zatial 😀. Snad som napisala vsetko 😀
Kym boli dojceni,uspavali sme sa na prsniku (syn do 11.m.).,synovi som este asi 4m.davala pit UM z flase a pri tom spievala,lebo tak b zvyknuty predtym. Asi od takeho 16.m. Sme presli fazou uz len spievania. Avzdy musel na pyzamku i mojom obleceni skontrolovat visacku,pokrutil sa a zahajkal (cca 30min.). Ked mal skoro 2roky,tak ho zacal uspavat tato (mne sa blizil termin porodu). Neskor mu daval ipad na pozeranie rozpravok,no to sme uz stopli,takze sa skor rozpravaju (chcela som,aby si citali,no on akosi na to nie je-muz). Umyju si zuby,vycikat,pusa mne a ja jemu.
Dcerku som dojcila do 21.m.pred spanim a pri tom spievala. Neskor som jej hladkala chrbatin a hlavku,spievala alebo jednoducho len pri nej bola,to jej staci. Ze som tam. Mne to vyhovuje,lebo si tak trochu oddychnem,lebo zvacsa idem este daco robit. Najma ked bol maly doma alebo alo teraz je kvoli chorobe a on poobede nespi,tak mi taky kratky oddych dobre padne.
Jednoducho nam to tak vyhovuje a zatial neprekaza,ze sme v izbe pri detoch. Zatial aj tak muz spi pri malom a ja pri malej.
Sy prespal celu noc od 3.m. Budil sa vynimocne,obcas maval nocne mory,ale to preslo. Dcerka sa zvykla raz zobudit (ale nie kazdu noc), od roka ju vlastne prespi celu,ak neppcitam,ze ak ma soplik,ci jej idu zubky,tak to ju obcas zvykne az prebudit,vtedy si ju radsej nechavam u seba v posteli.
Do postelz zvykli chodit tak ccca 20:30,do tej 21 zvycajne zaspali. Tzraz kvoli skolke ma maly vecierku uz okolo 19:45 a do 20:00 uz obvykle spi,dcerka ako kedy,lebo zas ta poobede spinka fajn,ale dp 15 ju musim budit,inak vecer zaspi neskoro. Teraz je chora,tak spinkanie neriesim.necham ju aj dlhsie.
V kazdom pripade som nevstavala pri kazdom mrnknuti. Vzdy cakam,ci to neprejde. Az ked je plac vyrazny alebo sa dieta postavi,az potom riesim. Vacsinou sa utisili samy a ja som do par sekund pokracovala v spani tiez.
Citame si pocas dna vsetko mozne,aj casopisy pozerame,maly,hoci zive dieta,vydrzal od mala pri knizkach aj viac ako polhodinu. Ale ja som mu citala a knizky ukazovala uplne od babatka. Mala prisla na chut citaniu az po 2.roku.a to som jej citala tiez dost,vzdy bola pri mne,ked som citala synovi.