Dcérka má v máji 2 roky a psychologička ju odporučila do škôlky

monci8888
6. jún 2013

baby, mám otázku, vlastne, skôr dilemu...26.mája mala dcéra 2 roky a keďže už plynule hovorí dvoma jazykmi, tretím ako tak, nemá plienky a je celkovo veľmi nadaná, odporučila ju psychologička začať v škôlke od septembra tohto roku. neni to skoro? ja neviem, je samostatná, na to, že je to v podstate ešte krpec 😝 ale aj tak sa mi to zdá skoro.... a tiež, ako je to potom s rodičovským príspevkom, nakoľko prácu ešte nemám...? vďaka veliká

anjelicek26
6. jún 2013

@monci8888 - preco ste boli s dvojrocnym dietatom u psychologa? Nemat plienky a rozpravat je skvely predpoklad, ale to, ze je tam vysoka chorobnost a taketo male dieta je "usliapnute" vzhladom na svoje nizke socialne kompetencie, to je proste fakt. Taketo male dieta patri do jasiel. Kludne aj len na par hodin. V jasliach je dostatocny pocet personalu a hry prisposobene dvojrocnemu dietatu.

Nas maly siel do skolky v auguste, dva roky mal v juni.. Chodil tam rad ALE bol non-stop chory, zacal sa pocikavat, co bol rok bez plienky, strasne unaveny, lebo spavali len nieco vyse hodiny a on pri tom nabitom programe potreboval spat aj tri... ja som do tej prace musela, takze sme ho presunuli k opatrovatelke, jasle kvoli tej chorobnosti neboli alternativa.

eleaelea
6. jún 2013

neviem ti poradiť. Ja len sa chcem opýtať na tie jazyky - aké jazyky ovláda a akou formou sa ich učila. Dík.

diusik
6. jún 2013

@monci8888 stretla som sa s tym ze take male deti chodia do skolky,ale kym nepracujes sa mi to zda zbytocne,preco ju vlastne chces dat do skolky?

dm1
6. jún 2013

rodicovsky prispevok budes mat do jej 3 rokov bez ohladu na to ci chodi do skolky alebo ty do prace. Ale otazka je kde ti ju zoberu do skolky ked su preplnene a odmietaju aj 3 rocne deti 😝

diusik
6. jún 2013

@eleaelea inak aj moj ma 2 roky a hovori pekne 2 jazykmi,manzel je madar,tak s nim po madarsky a somnou po slovensky

eliska07
6. jún 2013

Môj malý išiel tiež v dvoch rokoch do škôlky - tiež je májový, ale 9. mája. V tom roku, keď mal 2 roky, tak som ho od septembra dala do škôlky - na celý deň - žiadne výnimky - pekne tam papal aj spinkal. Tiež už nemal plienky, vedel sa pýtať a rozprával ako bežné dvojročné dieťa. Mal ešte pri spaní cumel, ale to sme si dohodli s učiteľkou, že ho mala pred spaním vždy v zálohe, ak si pýtal, dala mu, ak nie, spinkal pekne bez neho.
Zvykol si veľmi rýchlo a veľmi, veľmi mu to pomohlo. Kým bol doma, s druhými deťmi sa veľmi nechcel hrať a povedala by som, že nebol ani veľmi priebojný. Ako nastúpil do škôlky, tak sa to zmenilo.
Ja som ho ale dávala do škôlky z toho dôvodu, že som išla do práce.

monci8888
autor
6. jún 2013

ja nevravim, ze ju tam chcem dat nejako nasilu... jednoducho lekarka ju doporučila na psychotesty a ta nasledne do skolky...ako , s detmi sme stale, v podstate aj niekolko hodin denne, takze je naucena... a aj sama sa do skolky pyta, kedze otcova priatelka je riaditelkou v skolke,, tak sem tam tam na par hodin skocime 😅 chora nebova v zivote este ani raz.. no vlastne, raz mala sopliky, ale to o dva dni preslo...
lekarka to odovodnila tym, ze skolka jej pomoze dalej rozvijat sa a neskor moze nastupit bez problemov do skoly so specialnym zameranim. ako ja neviem, zas nechcem ju zabrzdit, ale aj mne sa to zda skoro...

@eleaelea k tym jazykom.. od narodenia sa s nou rozpravam vylucne anglicky, moja matka nemecky a na hodinu denne chodi k susede, ktora je ruska a nevie ani slovo po slovensky 😀 takze prakticky je nutena rozumiet. sem tam este sa jej to pomota, ale uz malokedy...

monci8888
autor
6. jún 2013

@dm1 s tym by problem byt nemal, teda, este som sa neinformovala v tej konkretnej skolke, ale vraj by nemal byt... no bohvie...

katy1979
6. jún 2013

@monci8888 nech je akokolvek nadana nedavala by som ju do skolky. Maly isiel v troch rokoch do skolky a v 5.5 nastupil do 0.rocnika v skole. A nemyslim si keby isiel v 2.rokoch do skolky ze by bol momentalne niekde inde. Samozrejme je to na tvojom zvazeni. Skor by som to riesila za par rokov a ak bude nadalej sikovna tak ju dala skor do skoly ci vyuzila nulte rocniky.

monci8888
autor
6. jún 2013

@katy1979 v podstate to bol aj moj nazor, ale ona ma tak zneistila...vacsina deti v rodine sla do skolky skor a aj potom do skoly... a nulty rocnik u nas ti opisem ako zber romskej komunity, to si nemyslim, ze by ju nejako obohatilo 😀

rebeka7501
6. jún 2013

Moja dcéra nemala ešte ani 2 roky a začala chodiť do skôlky (od 8 mesiaciv jasle), nebývala chorá (v jasliach 1 x a v škôlke asi 2- 3 x za celých 5 rokov). Deti tam majú svojich rovesníkov, naučia sa veľa vecí v kolektíve. No je to na rozhodnutí rodiča.

katy1979
6. jún 2013

@monci8888 tak je moznost skorsieho zaskolenia. Ak specialna skola tak predpokladam ze tam budete dochadzat. Ty si poznas svoje dieta. Co ti hovori tvoj vnutorny pocit? Ak by isla teraz do skolky bude v triede s trojrocnymi detmi a teda od mojho trojrocneho by sa nic rozumne nenaucila 🙂 rozvijat jej schopnosti v tomto veku zvladnes aj doma citanim kniziek, poznavanim novych veci. Ale ak mas pocit ze tu skolku jednoducho potrebuje a bude tam stastna tak ju daj do skolky

sorciera24
6. jún 2013

@monci8888 moj maly siel rpesne v 2 rokoch do skolky a bolo to naj rozhodnutie.....moj sice nehovori 2 ci 3 jazykmi 😀 ani ho neodporucil nikto, ale proste bol vyzrety a videla som, ze potrebuje spolocnost....a naozaj to tak bolo, miluje skolku od prvej chvile, nikdy v nej nepalkal, tesi sa tam a naozaj dobra skolka moze len pomoct v rozvoji, moj sa tam krasne rozropraval, naucil vela veci......ak je pripravena, dokonca ma odporucanie, ja by som bola jednoznacne za skolku..... 🙂

monci8888
autor
6. jún 2013

ja skôr rozmýšľam nad tým, že by som spravila taký kompromis a dala ju od polovice šk. roka, 4 hodiny denne... a potom od troch rokov normálne... teda, ak by sa jej to páčilo a videla by som nejaký progres, tak možno po čase zmením názor...

monci8888
autor
6. jún 2013

@sorciera24 a ako spoznas dobru skolku? bo nejako v tom nemam jasno... 😀

zuzana76
6. jún 2013

@monci8888 moja sestra chodila tiez od 2 rokov do skolky a nie do jasiel, ked ti ju vezmu taj ju daj, ak chces ist do prace, ak nie, tak by som ju nedavala

monci8888
autor
6. jún 2013

@katy1979 no skolka by to bola normalna, až skola specialna 😀 a prave, ked vidim tie susedovie deti niekedy mi vsetky vlasy stoja dupkom 😀 ale určite tie starsie deti maju co tie mladsie naucit... hlavne asi skor ide o tu samostatnost a urcity skolsky, aj ked este nie uplne skolsky rezim. ja neviem.. najradsej by som ju mala pri sebe do 18 tich 😝

monci8888
autor
6. jún 2013

@zuzana76 no keby uz mam malu v skolke, tak jasne, ze by som do prace sla 😀 sice neviem, aku by som si tu v tejto zaprdenej oblasti nasla, ale hadam nieco ... 😀

mummy01
6. jún 2013

@monci8888 a zijete na slovensku? Lebo fajn ze vie anglicky,nemecky a rustinu ma v usiach ale co slovencina? 😝

lenusiatko
6. jún 2013

Pneumologovia odporucaju, ze imunitne je dieta na skolku zrele vo veku 4 rokov, tiez som dceru dala do skolky 2 rocnu a za 2 roky prekonala 5 x zapal stredneho ucha, nehovorim o kvante inych skolkarskych pliag, dokola sme to znasali a predavali si cela rodina, aj malinky syn, ked bol babo. Jej IQ jej bolo uplne naprd, kedze neustale bojovala s chorobami, hlavna vec, ze ja matka som bola stastna, ze moje dieta sa dalej rozvija a je v kolektive (demagogia). Uz by som to nikdy neurobila, navyse v skolke bude vacsina deti len priemernych, neviem, ci sa tam nieco naviac nauci, mozno sa viac otlcie do zivota. Ani mojej dcere nikto nerozumie, ked tam zacne vytahovat svoje encyklopedicke znalosti a uz vobec nema nikto cas sa venovat jej fyzikalnym a filozofickym otazkam. Takze skolka jej az tak nedala, ak neratam nejake socialne zrucnosti a spolupatricnost so stadom. Ale to viem posudit naozaj az teraz s odstupom 3 rokov (po vojne je totizto kazdy general). Ved rozhodnutie je na tebe, nie na lekarovi, alebo psychologicke. IQ sa vekom nestraca, myslim u deti.

monci8888
autor
6. jún 2013

@mummy01 zijeme na svk, neboj 😀 a po slovensky, mi pride tak trochu automaticke, ze rozprava, nie? 😀

navan
6. jún 2013

a v akom štáte žiješ? teda predpokladám že nie na slovensku, keďže malá nevie po slovensky, ako je to so škôlkami tam? vieš môžeš si to prečítať tisíc názorov, ale väčšina mamičiek je asi zo slovenska.

mummy01
6. jún 2013

@monci8888 tak to potom ovlada 3 jazyky 😵 ...lebo som ostala v pomykove...a teda to vobec nieje automaticke lebo poznala som dietko co vedelo 2 jazyky cudzie ale po slovensky to bola teda bieda 😉

navan
6. jún 2013

@sorciera24 u nás presne tak isto, jediné z čoho som doslova nešťastná je tá chorobnosť. kým mi nechodil do škôlky, t.j. do 2 a pol roka cca tak mal možno raz soplíky, odkedy sme v škôlke tak je skoro nonstop doma, týždeň doma týždeň v školke.

monci8888
autor
6. jún 2013

@navan aj ja som zo slovenska 😀 a nenapisala som, ze po slovensky hovori, lebo ako som uz spomenula, pride mi to automaticke... 😀

@mummy01 to potom asi bola chyba niekde 😅

dai
6. jún 2013

@monci8888 ahoj. moja dcera bola presne pripad ako ty popisujes - sebestacna, plynulo rozpravajuca, velmi socialne zrucna - tiez odporucanie ist do skolky v 2och rokoch...
ja si nemyslim ze ju musia v skolke usliapat - nasa mala zacala chodit do skolky s jazykom ktoremu nerozumela, s detmi o rok a viac starsimi ako ona - skor sa jej vsetci venovali, bola taky triedny milacik - boli tam este 2 deti take stare ako ona s podobnymi vlastnostami - doteraz su super kamaratky...
inak my sme mali opatrovatelku od jej 15tich mesiacov, nic nas netlacilo ju dat do skolky, ale nasa opatrovatelka robila v minulosti zaroven psychologicku a ona nas upozrnila nato co sme aj sami videli - ze mala uz potrebuje kolektiv...
inak nasa mala prve antibiotika brala ako 4rocna - zatial jedine - imunitu mala lepsiu ako mnohe 4rocne co s nou zacinali o 2 roky neskor... ja myslim ze kazde dieta je velmi individualne - ries teda svoje - ty vidis ci je alebo nie je pripravena na skolku - ak je tak je blbost ju tam nedat😉

yanielka
6. jún 2013

urcite jej nic neutecie ani ju nezabrzdis ak ju nedas do skolky su to male deticky a aj ked uz sa potrebuju obcas zaclenit do kolektivu - myslim, ze na to staci ak sa hra s inymi detmi na ihrisku alebo niekde v MC , najviac urcite este potrebuje teba nie pani ucitelky. Ak je sikovna teraz bude aj o rok a myslim, ze nic take svetaborne sa v dvoch rokoch v skolke nenauci co ju nenaucis aj ty doma.

jumama
6. jún 2013

Ja by som sa tiez obavala chorob... Nasa mala nebyvala chora, sopliky nikdy nemavala. V dva a pol roku nastupila do skolky, v polke marca tohto roku a kazdy druhy tyzden je chora. Nemavateploty, len sopliska a momentalne z tych soplikov uz aj zapal spojiviek. Ono tie choroby pridu vzdy po nastupe do skolky, deti si buduju imunitu, tak mozno vyhoda, ze si doma, ze si nemusis kazdy deuhy tyzden brat OCRku 🙂 A inak, nezvazovala si nejaku montessori skolku? Neviem, ci v okoli nejake mate, ale ked tak "inak" malinku vediete, tak mozno tam by narastla... v beznej skolke pani ucitelky az tolko casu mat na nu nebudu. Nasa malacka chodi do beznej skolky a hoci predtym sa dokazala sustredene hravat aj hodinu, teraz je taky vzbrklos unaveny, skace z jednej cinnosti do druhej, aj ked samozrejme ze spolocnost deti jej dava vela a ucitelky su skvele a ma ich rada.

monci8888
autor
6. jún 2013

@dai ako vravis, kazde dieta je individualne... skusim to s tou skolkou asi, necham si to este ulezat v hlave.. prinajhorsom ju odtial mozem kedykolvek odhlasit a este moze byt doma 😉 nechcem ju trapit ani tym, ze bude tam , ale ani tym, ze bude doma.. uvidime ako to vystreli 😀

dai
6. jún 2013

@lenusiatko imunita je naozaj nieco velmi individualne - poznam deti co isli z rozhodnutia rodicov az do predskolskej triedy - a chore su stale... moja mala isla do skolky v 2och a chora bola raz - bude mat 6😉 pre nas tiez super rozhodnutie - mala skolku milovala hadam od prveho dna 😉