Dcérka má NKS a nepočúva nikoho okrem mňa

karolinkasky
28. sep 2024

Ahoj, prosím o radu, hlavne mamičky s náročnými deťmi, pripadne s NKS deťmi. Mám dcérku, onedlho bude mať 4r, má ľahšiu formu narušenej komunikačnej schopnosti ale vie rozprávať aj rozumie viac menej všetko. Problém je povaha, to dieťa je proste nedobré, neposlucha, za všetko reve, keď robí zle ešte sa vie škerit do tváre a pokračovať. Nepomáha dohovaranie, zvýšený hlas, krik, vysvetľovanie ani tresty. Absolútne strašná je v kolektíve, vtedy je to na slučku, opakuje po deťoch, samozrejme iba zlé veci, nerešpektuje zákazy, robí si čo chce. Keď jej proste fyzicky zabranim v tom aby niečo robila okamžite začne vrieskat, že ona už bude dobrá a ze sa nemám hnevať apod a o 5min znova to isté. Je odmalička dráma Queen uvrieskaná, precitlivená. Keď sme doma okrem toho ze je precitlivená tak je väčšinou zlatá, dá sa ukorigovat aj keď ideme niekam na prechádzku či na nákup je poslušná. Keď je však v kolektíve viac ako 2 deti tak sa mení na nepoznanie. Ja sama som pedagogička, pracujem dokonca v ŠMŠ a ani tie deti čo mám v triede napriek diagnózam sa takto strašne nespravaju. Vie mi niekto poradiť? Mam pocit, že som u nej totálne zlyhala.

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@karolinkasky s tým ze nepočúva okrem mňa nikoho iného som to myslela tak, že ja jediná u nej mám autoritu i keď v kolektíve už ani nie ale ona naozaj nepočúva nikoho, učiteľky, babku, staršieho brata, tetu keď ju upozorní na nevhodné správanie proste nikoho

pribinak
28. sep 2024

@karolinkasky slečna je asi kus rozmanzana

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@pribinak mne sa nezda rozmaznana, pretože ma pevne nastavene hranice ale toto všetko u nej funguje len keď nie je s kamoškami alebo v kolektíve príp.v škôlke. Tam to proste nefunguje. Je jej jedno aké bude mať jej správanie následky.

matullienka
28. sep 2024

Pokiaľ nemá iné diagnózy, tak v tomto veku by mala rešpektovať aj iné autority. Verím, že takéto fungovanie je neskutočne náročné a vyčerpávajúce.

pininka1
28. sep 2024

Ani nevieš ako ti rozumiem. Aj ja som pedagogička a pracujem v špeciálnej škôlke, ale môj druhorodeny, to bol od mala vyslovene svojhlavy, nie ze tvrdohlavý, ale všetko po svojom. Rozplakal už učiteľku v škôlke, pritom nebol uvrieskany, ani zlý, v kolektíve až veľmi obľúbený a to dodnes, ale taky malý hajzlik. Pritom doma to bolo a je jedno bezproblémové dieťa. Ale akonáhle od neho niekto cudzí niečo chcel, nehrozilo ze by to urobil. Až riaditeľka v škôlke mi povedala ze naňho treba úplne iný prístup, zákazy, príkazy a obmedzenia sú preňho katastrofa. Miloval ju ako učiteľku a keď začal chodiť na futbal, čo povedal tréner, to bolo sväté. Ešte narážame sem tam na učiteľky ktoré nedokážu pochopiť ze sedieť 45 minút bez pohnutia je jeho smrť, ale od kedy je v športovej triede, je to ok. Keďže som od fachu, bola som s nim aj u psychologičky, aj u neurologičky, ci tam nieje adhd, alebo hyperaktivita,nič sa nepotvrdilo, len vysoký intelekt, samé povedali ze on sa v škole nudí. Držím ti prsty, nie sú všetky deti podľa tabuľky.

rejka7
28. sep 2024

@karolinkasky nie je rozmaznaná, veď jej dávaš príkazy, ona ich však nerešpektuje. Matky s bežnými deťmi hneď vidia rozmaznanosť. NKS málokedy existuje sama o sebe, vekom sa všetko "vyprofiluje", môže to byť Hyperkinetická porucha(ADHD), forma autizmus, napr. atypickú autizmus, a pod. Hlavné hľadaj odpovede na svoje otázky u odborníkov typu, špeciálny pedagóg, psychológ, cppap, neurológ a pod. Je to ťažké, krikom, zákazmi a pod. neviem či niečo dosiahneš.

henka123123
28. sep 2024

Tiez mam takeho syna 4 rocneho.po 2 tyzdnoch ho vylucili z ms lebo neposlucha autoritu...tiez nks lahka forma a obdobie vzdoru...ide do skolky pre deti s nks a snad to bude lepsie...a aj on dozrie

nikiki29
28. sep 2024

U nás z podobného správania vzišlo adhd 🤷🏻‍♀️ pozri sa na ňu komplexne, nie s nálepkou “zlé dieťa”. Sj môj syn sa vyškiera keď ho hreším, je to jeho úniková reakcia. On to nerobí s cieľom vysmiať ma, ale mozog mu frustrácie proste takto spracúva…

rejka7
28. sep 2024

@karolinkasky ešte by som doplnila, že jej treba vysvetľovať, ale keď nie je v amoku, keď je v kľude a vie udržať pozornosť, napríklad, keď kopeš dievčatko, tak ho to bolí, je nešťastné, ja som tiež z toho smutná, keď si zlostná, tak radšej potrhaj papier, alebo sa nadýchnuť a vydychni a pod. ak je to schopná teda vnímať, plus nejaký systém, napríklad, keď kopeš dievčatko nabudúce dostaneš čierny bod a bude nasledovať trest, napríklad nebude zmrzlina. Ale to treba v kľude jej viac krát vysvetliť, aký trest bude dopredu nasledovať. Je možné, že to nebude fungovať, hlavne je nutné aby si vo vypätych situáciách zostala kľudná aj ty, ak sa dá a uvedomila si, že to nerobí naschvál, ale skrátka jej mozog je iný.

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@rejka7 cele toto kolečko mame už obehane, dg je NKS ani to jej nechceli dať pretoze je uz davno na urovni súvetí, ale rec je este obcas gramaticky nespravna ale ja vidim aj jemny problém s porozumením, Adhd zatiaľ nie, okrem toho má zrejme nadpriemerný intelekt. Pri akejkoľvek terapeutke a to sme ich za posledný rok prešli veľa dcérka ukážkovo spolupracuje, rovnako aj doma, urobí všetko nie všetko síce ide bez plaču alebo vzdoru ale vždy všetko spraví. V kolektíve sa predvádza, opakuje, nerešpektuje príkazy, samozrejme kým už niekto nekrici.

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@henka123123 držím palce, ja už občas zvažujem ze ju vezmem k nám do sms ale bojím sa ze mi začne opakovať po mojich autistoch a to by ma už komplet vystrelo. Mame aj nks deti len dcérka je intelektovo fakt úplne inde ako bežné deti

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@nikiki29 adhd ma tiež napadlo, ona je fakt veľmi rýchla vo vsetkom, na druhej strane krásne sedí pri aktivitách, ide pekne za ruku vonku, vie sa krásne pohrať, nestrieda činnosti atd

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@rejka7 ona absolútne nie je agresívna, nikdy ani nevráti keď ju niekto udrie ale opakuje aktivity typu vyhadzovať gulicky z bazéna, kamienky, keď jej kamarátka spadne akože spadne aj ona, plače keď si niekto z jej kamarátok ublizi a plače. Rozumie odmene a trestu. Ale keď sa začne blaznit s deťmi tak už nepočúva proste, i keď ju niekto upozorní berie to ako srandu a pokračuje a smeje sa pritom do tváre. Jasne ze pôsobí nevychovane.

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@matullienka ono aj ta dg NKS je sama osebe ťažká keď dieťa nevie dosť dobré vykomunikovat svoje pocity a nálady príp.niecomu nerozumie.

basska_b
28. sep 2024

@karolinkasky Vies, ale zober si to z tejto perspektivy. Len taka myslienka mi napadla. Ty ze si zlyhala? Ved teba pocuva. Ty jej das hranicu, ona dodrzi. Ty ju poznas a vies si poradit s jej emocnymi zachvatmi. Moje dcery mali tiez take obdobie vo veku 3-4 roky, ze neprijimali velmi inych clenov rodiny nez mna. Nepocuvali ich. Lenze to bol skor problem tych babiek, resp. manzela, travili s nimi proste malo casu, vlastne sa ani navzajom dobre nepoznali, ked to tak "zvulgarizujem".

Skolku nemam odskusanu, moje deti isli/idu do skolky az v 5.5roku a hoci som mala trosku malu dusicku, najstarsia uz autoritu ucitelky akceptovala. Stredna ide o rok, ma 4.5, ale v podstate uz nema problem s tym pocuvnut aj "cudzieho" (ineho ako mna). Medzi nami, ked ju upozorni nejaka cudzia tetka na pieskovisku, co to dieta s nou akoze ma? Jemu nezalezi na tom, ci ho ta osoba bude prijimat, alebo mat rada. Najma ak je tam NKS, Asperger, vyssi intelekt...

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@basska_b ako tie tety si ešte odkontrolujem lebo som tam ale problém je napríklad v škôlke, ona sice počúvne ale samozrejme nie na prvý ani druhý krát 🫣 a druhu učiteľku ktorá je nova a nema takú autoritu rešpektuje ešte menej. Ja keď si porovnám ako počúvajú moje deti v mš napriek Dg a ako počúva moja dcéra tak sa chytám za hlavu

nikiki29
28. sep 2024

@karolinkasky to že je rýchla absolútne nemusí súvisieť s ADHD. Vidíš že ostatné črty zatiaľ nemá… Pozri sa na ňu komplexne, nenaplepkuj ju, skús ju pochopiť a možno uvidíš kde nastáva problém… ak by z toho bola nejaká ďalšia diagnóza ono sa to ukáže čoskoro.

nikiki29
28. sep 2024

@karolinkasky ak ste neboli, choďte do CPPP na testy inteligencie… možno aj to ťa nasmeruje. Ak to bude vysoko, môže sa tam časom prejaviť nejaký ľahší Asperger.

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@nikiki29 boli sme u psychologicky a robila jej testy a vyšlo nadpriemer vo vsetkom, okrem verbálnej zložky, lebo veď NKS tam je stále. Autizmu sme sa báli od jej 2r ale od 3r ho má vylúčený. Nemá žiadne repetitivne správanie, stereotypy, problémy s jedlom, spánkom, socializaciou, hygienou, má krásnu funkčnú symbolickú aj fantazijnu hru, motoricky veľmi šikovná od malička, problém má len s rečou a tým správaním.

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@nikiki29 prešli sme neurologickou, logopédickou, klinickou logopedickou, špeciálnou pedagogickou, sama som pedagog v špeciálnej mš a takže úplne blbá v tomto nie som napriek tomu som z nej často bezradna

nikiki29
28. sep 2024

@karolinkasky tak tomu daj ešte čas…

30katrusa40
28. sep 2024

@karolinkasky skús terapie hrou . Syn má autizmus a nam to pomohlo. Chodíme do súkromného Cppp. On mal problém vydržať bez mňa ale bol aj problém aby niekoho iného okrem mňa poslúchol. Keď som zakázala tak áno bol výstup ako u DA býva ale poslúchol ostatných mal kdesi. Ani nezareagoval.

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@30katrusa40 aké má porozumenie syn? Neviem ci by dcérka rozumela

rejka7
28. sep 2024

@karolinkasky chápem ťa úplne, keď si bezradná, my sme tiež kadečo a kadekoho pochodili, ono správanie nemusí vždy spadať pod kolónku ADHD, autizmus a pod. skrátka niečo tam nie je ok a ty to vidíš. Dieťa sa vyvíja a časom sa veci lepšie ukážu, možno zmiznú, možno bude zreteľnejšie ADHD, alebo dačo iné. Skúsili ste genetiku, alebo alergie na potraviny, histaminova intolerancia? Celiakia? , aj metabolickú Amb., tiež sú metab. ochorenia, čo spôsobujú negatívne prejavy na psychiku. Zaradiť magnézium, od 5 rokov esprico, skúsiť konzultovať s psychiatrom detským, ako to vidí, alebo terapie pre autistov, aj keď nie je, tak sa poradiť či by jej niečo nepomohlo

rejka7
28. sep 2024

@karolinkasky ešte ku tomu autizmus, píšeš,že je vylúčený, napríklad ten atypicky sa prejavuje neskôr, to asi vieš, a nemusia byť prítomné všetky znaky, keď ti vylúčili na základe nejakého pohovoru bez cielenej diagnostiky, tak skús ešte tu cielenú diagnostiku, ADOS, ADIR. V Cppap by mali robiť zdarma, inak je to spoplatňované 150€, aj 300€ som počula, že si pýtali. Ten asperger u dievčat nadpriemerne inteligentných je teda dosť zaludny, na druhom stupni ZŠ môže byť diagnostikovaný.

kris_tin257
28. sep 2024

Mám syna s NKS, problém má iba s rečou v iných aspektoch je vyrovnane veku alebo nadpriemer (mal rediagnostiku po roku u psychologicky) ... Problémové správanie mal od malička, až po 4-4.5 roka sa to začalo zlepšovať, musel iba vyspieť do toho zrozumniet, on bol a je emočne nevyzretý, jemu sa dalo stokrát vysvetliť a jemu to bolo jedno všetko. IQ je v pohode no EQ je horšie preto aj to správanie bolo také 😊

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@rejka7 mne to skôr príde ako porucha správania a emocionality lebo nič iné mi nepasuje. Aj to tie poruchy sa objavujú len keď je s viacerými deťmi, neviem ci sa snaží kompenzovať tým opakovaním svoj rečový hendikep alebo sa predvádza. Prihlásila som nás na abu, čakáme na termín, mame logopediu a začali sme hipoterapiu, rozmýšľam ze keď nám neodporúčia abu tak pozriem po tej terapii hrou

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@rejka7 nechcem na ten autizmus myslieť, robili jej aj ados a nevyšlo. Neverím že by už v takom nízkom veku vedela oblbnut príznaky. Hlavne v hre a socializacii, to by nedokázala predstierať. Ešte aj jej kamarát Autista zrejme bude asperger alebo VFA, verbalny, šikovný, bezproblémový v mš mal tie príznaky už od roka a pol výrazné. Stereotypy, nefunkčná hra, ihriska do 4r obchádzal na km, akákoľvek narušená jeho rutina a cirkus na svete tak neviem. V šmš mame 3 DA, 1 atypický a jeden má nks s hyperkynetickym syndrómom ale ani jeden sa ani z km nepodobá na moju dcéru a to sú fakt ze všetci iní.

karolinkasky
autor
28. sep 2024

@kris_tin257 Ježiš to si ma potešila, aj ona nadpriemer emocne precitlivená, ukričaná, prehnane empaticka atď o 3m bude mať 4 tak snáď sa to bude zlepšovať

30katrusa40
28. sep 2024

@karolinkasky veľmi slabé. Dávame karnozin synovi pomohol s rozvojom reči aj porozumením. Plus tie terapie veľmi pomáhajú.