Poraďte mi moja dcéra má sedem mesiacov a ešte sa neplazí a ani neštvornoží, je to v norme, ale zato sadí od 5. mesiacov 😒
som tu nová a ešte sa neviem orientovať na pridávaní príspevkov 😉 🙂
@maba11 - ako sa posadi? Pokial sa neposadi sama, nemala by si ju posadzat, potrebuje si najprv pocvicit chrbatik lezenim... nas maly sa zacal plazit, stvornozkovat ked mal 8,5 mesiaca a nejako ma to nestvalo, v roku behal a predbehol kopu inych deti 😉 Vsetky tieto tabulkove udaje su len orientacne ;) Kazde dieta ma svoje tempo.
dávala som ju sadnúť ja lebo sa ťahala a bez opierky mi sedí od 6. a to krásne. Nechcela ležať a na brušku vydrží chvíľu potom sa pretočí na chrbátik, sama sa neposadí, stenkruje ma to keď čítam knižky a rovesníci už lozia 😉 😒
@anjelicek26 a maličký ti vôbec nesedel?
@maba11 - on si sadol zo stvornozkovania, ako aj dcerka a to mali takmer 9 mesiacov... Pritom dcerka od 7 mesiacov obchadzala nabytok, ale sadnut sama si nesadla, az zo stvornozkovania. Deti su tak strasne individualne...
@maba11 ked sa sama posadit nevie, tak ju ani sadnut nedavaj....vsetko ma svoj cas....najprv ju treba motivovat nech sa plazi, potom zacne stvornozkovat a az zo styroch sa sama posadi....ja si presne nepamatam kedy sa nasa zacala plazit, ale mam pocit, ze okolo tych 7.mesiacov, stvorkovat az okolo 10ich tusim a chodit ked mala 13 a pol a nic nezameskala....hlavne to nechaj na dieta, ked bude pripravene tak na to pride same.... 😉
nuž, z toho mála čo si napísala mi to príde, že je spokojná s tým, že sedí a nemá prečo loziť. hračky má zrejme na dosah, tak je spokojná. treba ju normálne položiť na chrbát a okolo nej dať pár hračiek, čo sú krásne farebné, robia zvuky, alebo sa pohybujú, ale tak aby na ne nedočiahla, zvedavosť by ju mala donútiť, aby "šla" za tými hračkami...... moju som si napríklad dala na zem na koberec keď bola maličká (3 - 4 mesiacov), na chrbát, tak že hlavou smerovala k telke, a keď bola telka zapnutá a bolo tam niečo zaujímavé, tak sa za tým otáčala, potom sa začala otáčať na bruško a snažila sa dostať za vecami, ktoré videla......
a neboj, pokiaľ vidíš, že sa vyvíja, tak sa neplaš, každé dieťa má svoje tempo.....
naša ma 8 mesiacov 8 dni a stale nevie loziť, nekolienku ale skuša sa posadiť sama ale ked ju posadim tiež pekne drži chrbatik ale sama ale musi byť napr. v stoličke, ked je na gauči alebo na zemi v sede tak pada neudrži sa ešte, ale dlho ju nedavam sedieť neni to dobre ak nevie loziť alebo si nevie sama sadnuť ja ju vždy v stoličke len nakrmim a potom je zas v ohratke kde sa hraje a sama ta toči a vrti alebo je na hracej deke a tam ako sa sanži loziť ale skor len cuva alebo už par dni sa dava na kolienka riťkou hore a stavia sa na nožičky neriešim to nechavam jej volny priebeh netreba to suriť sama začne loziť alebo sedieť uplne bez pomoci ale ak sama nevie si sadnuť tak ju nedavaj dlho do sedu len na chviločku radčej nech sa sama trapi to si potom trenuje brušne a chrbtove svaly aj ked ju posadiš a sama sedi nenechavaj ju tak dlho. aspon to moj nazor.
je to induvidualne niektore babatko v 8 mesiacov už same do nočnika cikaju inu až po roku a to je zo všetkym čas babatko začne samo - netreba nutiť.
napr. kamoška davala malu od 4 mesiacov malu do pavuka a to mala ani sedieť nevedela no nič - škoda vravieť aj tak si každa mamička spravi po svojom len sa to tomu dieťatku može neskor vratiť! ale aj nemusi čo by bol ten lepši pripad 🙂
@maba11 nemozes povedat, ze sedi ti od 5.mes 😉 kedze si ju v tom case posadzala ty, nie ona sama
moj syn sedel bez opory od 6tich mesiacov (sam sa posadil, ale tak ze sa pritiahol za nieco az do sedu) a stvornozkovat zacal v 9tich mesiacoch
nevidim problem v tvojom dietati (z toho co si napisala) 🙂
@maba11 my sme boli tiez na tom rovnako, neplazili sme sa, nestvornozkovali sme a ani sami sme si nesadli...az prisiel 9mesiac a my sme sa prvy raz plazili...o par dni sme sa troska stverali na nozky a k 10 mesiacu sme sa sami posadili 🙂 a teraz ked mame uz skoro 11m sa snazime na nozky - uz za pomoci skrinky sa postavil ale chodit sa mu moc este nechce a ja to nesilim...vies ake je pekne obdobie ked je len na jednom mieste - ja som si to uzivala a ostatne kamosky - mamicky zavideli aky to mam kludik 🙂)
takze ziadne stresy z toho ze nic nevie atd..ono to vsetko pride 🙂
Hm, ja nie som zastanca toho, aby sa davalo dieta sediet, kym sa samo neposadi. Teraz sa mu uz mozno nebude chciet plazit, lozit. Ved naco? Ked sedi, vidi toho dost. Ak zisti, ze sa dokaze nohami zapriet, postavi sa, potom vykroci a fazu plazenia a lozenia po styroch preskoci. Niekto povie - no a co? Ale ukazuju sucasne vyskumy, pozorovania, ze tato faza je pre fyzicky a psychicky vyvoj dietata dolezita. Nemam ulozene nejake odkazy na internetove clanky, ale urcite sa daju najst.
A co sa tyka priruciek pre rodicov, tabuliek a poznamok okolia - nevsimaj si to. Kazde dieta si napreduje svojim tempom. Keby si ich mala desat, kazde by bolo uplne ine, inac sa vyvijat, jedno by mozno skor rozpravalo, ine skor chodilo, nemozme porovnat dieta ani s ostatnymi svojimi vlastnymi ani s cudzimi. Aj tie moje su kazde odlisne a kazde napreduje inak 🙂
Este z mojej skusenosti - deti som nenechavala v postielke, ale na podlahe (koberec, na nom detska deka) ci uz lezali alebo sa pretacali, mali rozbeh, neobmedzovala ich postielka, same boli motivovane, pretoze chceli co najviac vidiet, dosiahnut hracky, a chceli sa pretocit, potom sa tocili ako hodinove rucicky, zistili ako sa plazit (kazde malo svoju techniku), potom sa im podarilo podsunut kolienka, vystrcit zadok, a ked sa nejaky cas pohupovali na kolienkach, podarilo sa im dostat sa dopredu a uz potom lozili. Vela som ich aj nosila a ked teda nespali alebo neboli pri mne, boli na zemi. Samozrejme cela izba bola kvoli nim bezpecna, ziadne kvety, ziadne obrusy, ostre hrany, zasuvky zakryte, ziadne sklo na dosah... A samozrejme - neposadzovala som ich ani v kociku, kym sa same neposadili z polohy na styroch.
tu treba zahodit vsetky knizky a tabulky, alebo minimalne ich necitat... syn zacal lozit v 11 mesiacoch, sam sa posadil v 12tich, stvornozkovat zacal v 14tich a chodit v 16 mesiacoch 😉 vsetko zacal robit az ked boli svaliky na to pripravene, cim sa aj zminimalizovalo mnozstvo padov ci inych nehod... teraz bude mat 18 mesiacov, je velmi zivy a ciperny, na tri sekundy sa nezastavi.. absolutne nic nezmeskal a my so smiechom spominame na to kludnucke babatko, ktore kam sme polozili, tam lezkalo o😀 netreba nic uponahlat, vsetko ma svoj cas
@maba11 ahoj. Tvoje babatko sa nema kam ponahlat. Bola by som kludna a naozaj neporovnavala. Dieta sedi, ked si sadne same a nie ked ho das sediet. Mojim to tiez trvalo. Starsia zacala stvornozkovat na konci 10.mesiaca, v 8.mesiaci sa vsak postavila a za tyzden posadila. Dovtedy sa trochu plazila. Mladsia sa posadila v 9.mesiaci zo stoja, v 12.tich mesiacoch zacala chodit okolo nabytku, no stvornozkovat sa naucila v 20.mesiacoch. Od toho 9.-12.mesiaca sa pohybovala po sediacky, od 13.mesiaca uz cisto len behala. Dodnes jej stvornozkovanie moc nejde.
Od 7-mesacneho babatka ocakavas vela 🙂 Niektore sa v tomto veku len zacinaju pretacat na brusko (moja dcera), niektore uz obiehaju postielku a skacu o 106 (moj syn). A napriek tomu, ze moj syn v 6,5 mesiaci pobiehal okolo postielky, skakal a vedel sa sam postavit, tak sediet sa naucil az ako 9 mesacny - myslim samostatny sed, tzn. sam sa posadil a udrzal sa bez opory. A kym nevedel sediet, nevedel ani "spravne" padat.
Takze vyckaj casu ako hus klasu a vsetko pride 😉 Netreba chytat paniku, kazde dietatko ma svoj cas. A predsa aj detska lekarka na kazdej poradni kontroluje, ci je vsetko o.k. Ak by sa jej zdal slaby svalovy tonus, tak by ta na to urcite upozornila.
A ako pisu ostatne, ak nesedi sama, sediet ju nedavaj. Dieta ma robit len to, co dokaze samo.
Mám 8 a pol mesačného syna, plazí sa až po ukončenom 8 mesiaci a krátko nato sa začal pohojdávať na kolienkách. O samotnom sedení možno hovoriť až vtedy, keď sa dieťatko samo posadí a to tak v 9 mesiaci. Inak je to trápenie a záťaž na chrbticu. Vaše maličké má ešte čas a koniec koncov je to individualita. Sama si určí kedy je ten čas aby liezla či posadila sa. Netrápte sa nad tým, že v knihách je písané čo všetko by malo vedieť. Ktoré dieťa je knižný príklad. Je ich málo. Tešte sa z každého dňa a uvidíte, že za chvíľu už nebudete za ňou stíhať.
sa tu len usmievam,,,a ked vam ja poviem,ze nas ma 16 mesiacov, este sa sam az uplne neposadi a nestvornozkuje, ani nechodi 😀 😀 😀 😀 😀 vsetko chce len cas
@mafynka naozaj inteligentny prispevok, pochybujem, ze keby dieta v tomto veku nerobilo tebou popisane pohyby, by si sa tu takto vyskierala, nie je to ani trochu vtipne... Bola by si uz v tazkom strese, lebo odtial potial.
@mafynka - no keby nestvornozkoval, nesedel ani sa nestaval v 16 mesiacoch, asi by som sa objednala na nejake cvicenie a zvazila, ci nie je hypotonicky 😕
@maba11 nečítala som reakcie dievčat na tvoj príspevok, ale neboj, určite je všetko v poriadku. Aj moje baby sedeli a posadili sa až niekedy okolo 8-9 mesiacov. No a štvornožkovať mi ani jedna nevedela. Staršia začala chodiť ako 10 mesačná a mladšia ako 11 mesačná ale štvornožkovať začali až dobrú dlhú dobu po tom 😀
@maba11 no my mame 8a2tt a este nielenze nesedime,nestvornozkujeme ale sa ani neplazime, zato si maly vystaci s kotulanim sa ako sa mu zapaci, takze nemas co riesit - skor bud trpezliva 🙂 ide predsa o prirodzeny vyvoj 😉
@maba11 moja bude mat teraz tiez 7 m a nesedi, nestvornozkuje, "len" sa plazi... a mam ju za veeeeelku sikulu 😵 ... a syn sa zacal v 7 mesiacoch iba poriadne pretacat a sedel a stvornozkoval niekedy v 10 m. Vsetko nechavam na deti, odchylky od "tabuliek" mensie ako 3 mesiace neriesim. Lebo deti su jedinecne a nie vyrabane podla tabulkovych sablon 😉
@mafynka suhlas s @anjelicek26 V 16tich mesiacoch by mal byt troska sikovnejsi, aspon posadit sa sam, stvornozkovat... Stavia sa aspon v postielke, alebo popri nabytku? Pediatricka ti na to nic nepovedala?
@maba11 netreba dietatku hned davat vsetko do ruk, nech troska aj zabojuje 😉 Hracky okolo malickej dat, nech sa posnazi dociahnut, otacat. Co najmenej ju davat sedkat. Ono to potom ide same od seba neskor. Nas maly tiez nie a nie si sadnut a odrazu si zacal zo dna na den sadat sam. Snazi sa stvornozkovat, ale radsej sa plazi, lebo nemame koberce, ale dlazku, takze sa mu smyka lepsie po brusku... Dviha sa aj na nozky, ale nie je si isty este. Preto ho ja nedavam na nozky, ale nechavam, aby si cvicil a dvihal sa sam. Hoc aj tak, ze o mna sa oprie a vylieza. Pomaham co najmenej, lebo tym vlastne pomozem najviac 😉
@maba11 je to v norme, ba priam uplne normalne, aj ked teraz sa skor odporuca, aby sa dieta nedavalo sediet, pokial sa samo neposadi zo stvornozkovania.
a nabuduce si, prosim, daj aspon trochu namahy s nazvom temy...