Ahojte, chcela by som sa opýtať, či dávate nejaký trest svojim 2,5 ročným deťom ak vás neposlúchnu/nepočúvajú?
My posielame do detskej izby, musi sa ukludnit, potom prist a povedat prepač, a vratime sa ku činnosti ktoru sme prerušili kvoli tomu, ze nepočuval. Evidentne mu vadi ked ho separujeme od všetkych členov rodiny, lebo potom, sice iba chvilu ale počuva na slovo 😅
nie, lebo to aj tak nezabera 😝 deti proste veci rozhadzuju, robia neporiadok, niekedy z nudy alebo z unavy.. aj my sme boli taki 😀 ked neposluchaju treba vysvetlit, ze to sa nesmie, to sa nerobi, ak je moc zle tak do druhej izby dat ukludnit alebo niekedy zaberie ignorovat, s kludom anglicana. ale je to tazke 😖 a chce to trpezlivost
nie,netrestame ho,len mu vysvetlim ze sa to nerobi...
@lufa11 ..... podla mna nie je spravne ked si niekto myslia ze deti nerozumeju ked im dohovarame alebo vysvetlujeme ze nieco neurobili spravne a ze to aj tak nezabera .... prave naopak deti su velmi bystre a ak sa im to poda tym spravnym, detskym jazykom urcite pochopia .... musi predsa vediet ze nemoze robit a spravat sa len tak ako on chce .... u nas sa malemu stale povie ze nieco urobil zle a preco sa mamka alebo ocino nahnevali a potom ho posleme do svojej postele ... on si tam sadne, niekedy aj poplace a potom je dobre .... ked sa uz ukludni pride za nami ale vecsinou sa tam nakoniec aj ostane hrat 🙂 ... ja osobne nie som vsak zastancom ziadnych telesnych trestov ... jednoducho na to nemam ani ruku ani zaludok ... radsej takto ... ale samozrejme nikdy nakoniec nechyba pusa a vysvetlenie ze mamka sa uz nehneva aby mal stale istotu ze ho stale lubim aj ked som pred tym mozno niekedy zvysila aj hlas 😀
nie, netrestam, vysvetlujem
Tak ja si myslím,že ked dieťa robí vyslovene ZLE-mláti niekoho,kope do niekoho,ničí schválne veci,vylieva niečo naschvál,hádže sa o zem,či kúše a veci podobné,že pár po zadku je úplne v poriadku 😉
samozrejme, ze davam. vyplestim za dvere, time out metoda
tiez musime davat tresty...keby som to mala riesit par po zadku, asi by dostavala niekolkokrat denne...moja dcera je strasne tvrdohlava, a peknym slovom si vobec neda povedat....niekedy som z nej zufala, ale musim len prist na to, co na nu plati...ale je to pri nej tazke
urcite, treba aspon dohovorit, a ked nie tak musi ist do izby a byt tam
no vysvetlovanie u nas skoncilo tym ze slecna si zavrie oci a ignoracia.. cize ju musim najskor presvedcit ze jej nechcem zle, ze chcem aby posluchala a nech otvori oci a pocuva co jej hovorim.. ked nepomoze dostane po zadku a posledne dostava trest taky ze nedostane kinderko :P a nebude rozpravka a ked urobi nieco vonku a nepocuva aj tak dookola ide sa domov... a to je asi najhorsie pre nu.. cize teraz ked uz poviem ideme domov, tak sa spamata... ak nie je velmi rozblazdnena 🙂) podledne tyzdne som uz bola na psychiatriu, normalne mi uz bolo zle ako robila zle... tak to ignorujem, aj ju ignorujem ak nahodou nevysi dole hlavou z gauca, alebo nelezie do truby... nech si robi, kym si ja porobim... iba jednu vec robim, zamkynam dvere do chodby a kuchyne (vyhaduje tam skrine)
väčšinou keď malá robí niečo zle,tak ju najskôr upozorním,že to sa nerobí,vysvetlím.ak ani na 3-krát nepočúva,tak nasleduje väčšinou capnutie po zadku.neskôr uvažujem nad trestom formou zakázania niečoho,čo má rada,ak nebude poslúchať,alebo trestom,nech sa ide ukľudniť do izby-teraz by to na ňu nezabralo
@lufa11 u nas plati 3x a dost.. 1x upozornim s vysvetlenim preco to nema robit, 2x zvysenim hlasom zopakujem co som povedala stym, ze dodam, ze 3 upozornenie uz bude capnutie po zadku. 3x capnem. Ale to stava malokedy pretoze, uz pri zvysenom hlase vie, ze dalej to robit nesmie. Ked chyti nervy, tak mu len poviem, ze ked sa ukludni, nech pride za mnou. A to zabera, vynervaci sa a pride vysmiaty za mnou 🙂 Ale vzdy ked spravi nieco zle, alebo ked uz bolo nutne dat po zadku, vzdy mu to potom cele vysvetlujem, ze preco bol taky postup a atd...
jasné, že dostávajú tresty. ako by si inak uvedomili, že každé ich konanie (dobré aj zlé) má následky? dobré konanie - odmena, pochvala. zlé konanie - trest.
Áno, dávam trest, presne ako píše @renab , ako by si inak tie deti uvedomili, že robia zle alebo že robia niečo, čo nemajú? Keď sa rozčuluje alebo hnevá, pošlem ho do spálne sa ukludniť. Buď tam plače alebo stojí a čaká alebo sa začne hrať, v každom prípade keď vráti, je kľudný a ja mu môžem vysvetliť, čo robil zle. Keď robí zlotu, hádže hračky o zem alebo podobne, zoberiem hračku alebo zakážem tú-ktorú obľúbenú činnosť. Deti provokujú, skúšajú, nechať to tak pretože "aj tak nepočúvajú" nie je správne podľa mňa. Treba nájsť to, čo zaberá.
@janka2273 no myslim ze dieta co kope, kuse, ....nepochopi ze to neni pekne ak aj ty das jemu po zadku 🙂
@lufa11 Áno, presne tak, chytiť, odniesť, nechať tam. Tak ťa potom asi nedostatočne rešpektujte alebo ja neviem. Lebo ja keď môjmu poviem zostaneš tu, lebo si bol robil zle, tak tam zostane. Nechcem vyvolávať nejaké konflikty alebo čo. U nás keď sa niečo povie, tak to proste platí a nie je žiadna iná možnosť. Je malý, no keď to tak nebude od začiatku, viem aký zver môže z dieťaťa vyrásť. Mám totiž dvoch nevlastných mladších súrodencov, na ktorých rodičia neboli dostatočne prísni a je pre mňa veľmi dôležité vyhnúť sa tomuto u svojho dieťaťa.
Čítala som veľmi pekný článok o výchove takýchto malých detí tu na koníku, ak ho nájdem, určite pošlem link, ak nie, tak aspoň zreprodukujem, lebo bol podľa mňa výborný.
@157misicka Tak môj syn to našťastie nikdy nerobil,ale tiež dostal občas po zadku a je z neho vychovaný a slušný 11ročný chlapec,ktorý vie,že existujú hranice 😉
nie, resp. nenazvala by som to trestom. Ak neposlúcha, povieme, že mu vezmeme obľúbenú hračku, to zaberie vždy 😀 ak rozhadzuje hračky, musí si ich upratať. A vždy ak niečo vyvedie, vysvetľujeme, prečo je to zlé. Skrátka uplatňujeme skôr metódu - vysvetľovať vysvetľovať vysvetľovať. Musím však povedať, že prcek je dosť poslušné dieťa 😉
@lufa11 https://www.modrykonik.sk/fotoblog/odoske/clano... Toto je ono. Podľa mňa je to fakt super článok, u nás perfektne zaberá.
@lufa11 ja trestam tak, ze ho poslem do izby - to ked velmi nervaci. Moj tiez poslusne neostane, pretoze ked je zlostny, tak proste neposlucha. Vzdy mu hovorim, ze sa moze vratit, az ked sa ukludni, no on to v tom momente nerespektuje, tak vtedy ho tam nechavam nasilu - teda pridrzim dvere - ale po par sekundach vzdy nakuknem, ze ci sa uz ukludnil (aj ked za dverami pocujem, ze nie) a ze sa moze vratit, ked prestane vyvadzat. Po chvili to vzdy skonci, on sa vrati, ospravedlni sa a chvilu je velmi poslusny🙂. No a inak v poslednej dobe dost zabera, ze ak nieco vyvadza, co sa mi nepaci, tak mu poviem, ze vecer nedostane peciatku na ruku a vtedy skoro vzdy posluchne - hrozne sa mu paci, ked si moze dat peciatku... Teda skus najst nieco take, co by ho motivovalo. A capnutie po zadku u nas vobec nielenze nezaberalo, ale malo to opacny efekt, este viac trucoval a bol celkovo nervoznejsi - rychlo som s tym prestala. Nehovoriac o tom, ze ma raz capol aj on, lebo som mu nechcela zapnut rozpravku, kedze uz jednu pozeral. Podla jeho detskej logiky som sa predsa tiez nespravala podla jeho predstav. A fakt som nevedela, ako vysvetlit, ze je to nespravne.
@lufa11 Posadim ju a poviem, ze musi sediet a vysvetlim, ze preco. Samozrejme, ze ju musim niekedy pridrzat, ked chce ujst 😀 . Spytam sa jej, ci uz bude dobra, ked slubi ze ano a povie mi prepac , tak ju pustim a dalej sa hra 🙂.