ahojte je tu niekto kto by mal skúsenosť že by používanie cumlíka spôsobilo u dieťatka neskorší rozvoj reči? lebo nedávno som čítala že používanie cumlíka to môže spôsobiť
Ano, nasa mala bola dudlikovac. Mala dudlik asi do 20 mesiacov, ked sa jej zacali uz aj zubky podla toho formoat, to bol hlavny dovod preco som sa ho zbavila a lutovala, ze som jej ho kedy dala. Ona hovorila malo, komu by sa chcelo s dudlikom v ustach. Rozumela vsetko, ale nerozpravala. Ukazaovala v knizkach,ale slov mala dokopy 5-6- Ked sme jej vzali dudel, do dvoch mesiacov hovorila v jenoduchych vetach. Ked teraz vidim vonku dietatko s dudlom, mam to chut povedat maminkam 🙂 Nasa aj dlho mala sykavky zle, ma trochu krive zubky, zly skus, podla mna dosledok toho dudlika...
S cumlikom v ustach sa rozprava tazko.
U nás cumlík nebol a malý začal rozprávať až v 2 rokoch. Hovorí, ale troma jazykmi.
nuž moji chalani začali neskoro, a to nemali ani dlho cumeľ, podnetov mali dosť, všetci okolo nich hovorili normálne a oni nie a nie... a potom to prišlo. Takže nemyslím, že za to mohol cumeľ, iná vec je už čo sa zubov týka.
U nás to neplatilo. Prvý syn dudlik nemal v ústach nikdy a rozprávať začal až kúsok pred 3 rokom (dovtedy len hmkal). Posledný syn mal dudku do dvoch rokov a ústa sa mu nezavrú odkedy zistil, že môže napodobňovať slová.
Ťažko povedať, moje mali dudlíky, najmä dcérka sa konečne so svojím dudlíkom rozlúčila s ťažkým srdcom skoro az ako 3-ročná, a ukecaný sú až hrôza a vždy boli. Ale asi ak dieťa k rozprávaniu sklon nemá, tak to, že má večne zacpaté ústa dudlom mu asi k tomu tiez nepomôže. Rozprávanie má ale hlavne súvis s celkovým vývojom ako písala @veronika3110. Takže ak sa ti nezdá rečový vývoj skús sa popýtať pediatra alebo logopéda.
@jumama dúfam ale že si uvedomuješ že za to nemôže sám cumeľ, ale do veľkej miery aj ty... je rozdiel ak ho má dieťa len na ukľudnenie alebo na spánok, alebo ho má v ústach nonstop.. potom samozrejme, že to dokáže ovplyvniť...
a už teraz sú rôzne tvarované ploché cumlíky, ktoré práve stimulujú správny tvar podnebia, čeľuste a pod..
a zas.. aj každé dieťa má svoje tempo a je individuálne
Moj druhy zacal velmi skoro, po 1r, skladat vety. S cumlom v ustach..
@veronika3110 na IG lepsispanokbabatiek bolo medzi nevýhodami cumlíka spomenuté aj že môže narušiť rozvoj reči
@jumama dakujem za skúsenosť
a ďalej? nejaký výskum? overenie? dôvody?
skôr by som si prečítala odborné publikácie, kde je napísané o reči dieťaťa a o tom ako ju pomôcť rozvíjať.. je tam pekne vysvetlené ako funguje mozog, ako sa vlastne dieťa učí rozprávať, ako to celé prebieha a pod...
@veronika3110 ved samozrejme ...dakujem ...ja som len chcela vedieť či naozaj s tým má niekto skúsenosť...
Podľa mňa je to dosť individuálne, môže a nemusí. Jedna moja známa logopedička mi vravela, že jej syn rozprával od roka a cumel mal do 5r.
@thereisabear dakujem
nasa mladsia bola cumlikova, cumel velmi dlho mala, ale hovorit zacala skoro, prve slovicka hovorila 8-mesacna, pediatricka neverila, az ked jej na poradni dcerka cosi povedala 😉. Cize u nas ten cumel nemal ziadny vplyv na rozvoj reci. A pochybujem, ze to ma vplyv pri inych detoch, deti zacinaju hovorit podla toho, ake maju podnety, ci pocuvaju spravnu rec (nie len tutu-mutu atd.), ci su s inymi ludmi, ci sa im citaju knihy a pod. Cumel je to posledne, co ovplyvnuje rozvoj reci podla mna,
Ja si myslím že má. Sestrin malý (4r) ma ešte dudel 🤦♀️ na 3ročnej prehliadke ho poslali k logopedicke ze nerozpráva.. Svagor vyhodil výmenný do koša ze v škôlke sa naučí... Po 4 ročnej prehliadke to isté a už chodia a logopedicka povedala ze je to aj cumlom.. Sice malý rozpráva aj po anglicky (z videí) ale ťažšie..
Užívaj si to ticho, potom uz nebude 🤣🤣🤣 dudlik moze sposobit neskorší rozvoj reci. Ale zase by som to tak vazne nebrala. Na konci dna budu vsetky zdrave deti rozpravat.
Moja cumel. Mala dlho teda cez deň asi do 2 rokov, na spanie takmer do 3. A nemala problém s rečou. Výpravala začala skoro a zrozumiteľne v 2 jazykoch... Ale napriek tomu keď aj mala dudel tak keď výpraval à ho držala v ruke keď dovypravala strčila naspäť do pusy.
A nikdy sme na ňu nerozprávali zdrobneninami a túru mutu... Ale "normálnou reco"
Starsia mala cumel este v 3 rokoch, zacala rozpravat okolo 1,5 roka... Mladsia mala cumel max rok a pol a zacala rozpravat ako 2,5 rocna a stale nerozprava cisto... Prcek ma 2, uz je bez cumla a zacina rozpravat pekne slova...
Z vlastnej skusenosti poviem ze zdrave dieta, kt to ma v hlavicke uz pospajane na rozpravznie bude rozpravat cez cumel, bez extra venovania sa, citania a recitovania ci neustaleho rozpravania na dieta. Presne ako moj druhy syn. Ale zas ak ma dieta problem aj male veci ako zobrat cumel, ci zmenit sposob ako s nim komunikujete mozu pomoct. Ze by ale cumel bol doslova dovod ze dieta nerozprava no, to by muselo byt velmi flegmaticke dieta. Lebo ked raz dieta zisti ze rozpravanim vie nieco ziskat tak uz usta nezavrie a snazi sa. Ak nema problem..
nemyslim si?o cumle to nieje
Nasi cumel nemali. A obe deti sa rozhovorili az pred 3.rokom.
Na upokojenie 😉 moja má cez 3 roky, bez cumlu večer doma nezaspí a ústa sa jej od 2 rokov nezatvoria, recituje knihy, básnicky, pamäť brutálna. Ale bola som taká istá, kadejaké scenáre som čítala, radšej som to vždy vypla 😁
Cumel akurat tak kazi zuby. To je vsetko
No cumel vplyva hlavne na tvar podnebia a tak isto postavenie zubov, tieto zmeny mozu ovplyvnovat vyslovnost ( sikavky) ale podla mna na vyvoj reci bevplyvaju
rozvoj reči súvisí s myslením, s tým, aké má dieťa podnetné prostredie, rečový vzor, ale dokáže to ovplyvniť aj genetika, prípadne iné poruchy.. nemyslím si, žeby na to mal cumlík vplyv.. kde si to čítala?? niekde v odbornej literatúre, ktorá sa venuje reči dieťaťa?