Čo všetko už papá vaše 18 mesačné bábo?

katarina822
11. feb 2011

ahojte viem su tu temy o prikrmoch ale zaujemalo by ma uz solite korenite co varite vasim drobcom lebo niekedy my uz dochadzaju napady poradte nejake dobre receptiky pre vek okolo 18mes. papame rozne zeleninove polievocky strukoviny kasicky tie uz nechce vobec masko davam rozne okrem bravcoveho /to chcem az od 2rokoch/ rybku zemiaciky ryzu cestoviny ...vacsinou varene alebo na pare poradte nejaku dobre sikovne receptiky na omacky ako pripravit ...a papate aj maskrty ako palacinky a co este ? dakujem za nejake rady napady

ani3012
11. feb 2011

papá všetko čo my,už nevarím zvlášť 😉 samozrejme ako klobásky a štiplavé guláše nie 😀
klasická strava akú je aj môj starší syn ...a recepty je tu na MK fúra,stačí si vyhľadať tu správnu tému 😉

vefi89
11. feb 2011

ahoj , môj malý bude mať teraz len rok, ale papá už všetko. solím, korením, ale len máličko. aby to malo nejakú chuť. vyprážané ešte nepapá síce, ale pečenú rybu, zemiaky, v pohode. žemlovka a ryžový nákyp mu velmi chutia...dovolím si tvrdiť že papá to isté čo my

natalia777
11. feb 2011

aj my uz jeme vsetko 🙂 okrem silnych korenin a solenych jedal 🙂 ani vyprazane este nie.....ale pecene v rure ano...... a ano aj take maskrty ako palacinky, ved preco nie? ved jej to nedavam kazdy den 🙂

jasminet
11. feb 2011

nasa papa skoro vsetko co my - sama prestala chciet jej stravu, zo dna na den, takze nastastie uz specialne pre nu nevyvaram.
solim, korenim, pouzivam vsetko korenie, nedavam ale bujony, vegetu a podobne veci. nerobim sceny ked si da z pikantnej polievky, ale sama jej to neponukam, neskacem meter ked ochutna parok, ale snazim sa to pred nou nejest.
nedavam kakao, cokolady, lizatka, dzusiky, brumiky, orechy si dala na vianoce v kolaci, med jej davam do caju... vyprazane nejeme casto ani my, ale ked nahodou mame a ma chut, tak jej olupem stuhanku a dam len vnutrajsok.

jankaxxx
13. feb 2011

a ja mam 18 mesacneho diablika ktory je dost vyberavi ale papa uplne vsetko najradsej ma ryby ktore papa od 6 mesiacov....varim podla normalnych receptov z kucharskej knihy ....robim mu sem tam aj domaci malicky hamburger🙂))ale je uplne v pohode a zdravi 😀 jedno co nema velmi rad su sladkosti ...radsej si da ovocie ...

lea132
13. feb 2011

Mne mala papa uz vacsinou ako my,ale len trosku osolene,okminovane,neje bravcove maso a sunku atd,tavene a plesnove syry,orechy,mak..sladkosti nie,len piskotky,hipp tycinky,palacinky robievam aj pre nas bez cukru a jej davam lekvar,kde je iba ovocie..Ked peciem napr.babovku,vzdy jej kusok dam,ale nepouzivam biely cukor,ale ona moc na sladke neni, u nas vedie pecene kura,korbaciky a kysla kapusta😀

katren
13. feb 2011

my nemame este ani tolko co vy a papame vsetko 😉 sladke tiez moc nemusi, to jej moc nechuti a z kysnutych kolacikov nas boli brusko....takisto aj z kolacikov, kde ide kypriaci prasok, tak sa takym vyhybame 😉

zuzana134
16. feb 2011

ked to tu tak čítam,mám pocit,že niektoré mamičky naozaj prehánaju.prvorade sa chcem vyjadrit ktéme kravské mlieko,..ja a moji surodenci a vačšina mojich rovesníkov je odchovaná na kravskom mlieku,prvorade si musíme uvedomit,že načom boli naši starí rodičia odchovaní,a hovorím aj o sebe a mojich surodencoch.Nemáme žiadne alergie,ani jednu zlomeninu,sme zdraví,ked niekde poviem,že unás neni vrodine rakovina,sa normálne čuduju ludia,a to sme pili to "škodlivé kravské mlieko od 3mesiacov! prvorade sa to mlieko prevára a riedi,takže žiadne baktérie.Ja mám sama dcérku,nemala som bohužial možnost ju kojit,vyskusali sme všetky drahé mlieka,nakoniec pomohla stará dobrá značka sunar,má 4mesiace,je strašná hladoška a mliečko jej nestačilo,nezasýtilo ju dostatočne,tak veru pekne v3mesiacoch som jej sem tama dala lyžičku pribináčika a nič jej nebolo a teraz jej na večer dávam riedku kašu do flaše,konkrétne nestlé-moja prvá kaša-banánová,ide sa za nou potrhat,a je zdravá a nič jej nie je.A poznám mamičky vmojom okolí,ktoré už po 3mesiacoch dávali krupicovu kašu na noc,alebo zeleninku a tie deti su zdravé a nič im neni.Sa opýtajte starších ročníkov,ako oni krmili svoje deti,ked nemali kdispozícii nejaký nutrilon,kaše a zeleninu vpohárikoch a to len vposledných rokoch si nejaký vedci vymysleli,že deti maju byt prikrmované od ukončeného 4mesiaca.A aby som nezabudla,mojej malej robím tu kašičku z kravského,prevareného mlieka,a nič jej neni!!!nemá ekzémy,má vporiadku klby,doteraz naštastie,vdaka bohu nebola ešte ani raz chorá.Si myslím,čím viac sa sdietatom prehána a piple,tým je chorlavejšie a má horšiu imunitu.Si myslím,že dieta,pokým neni kojené,tak potrebuje skôr naberat vytamíny ako len ztoho umelého prašku.

sunea
16. feb 2011

Katka, nas papa uz takmer vsetko, akurat nie moc mastne a nie korenene, solim mu trosku. Akurat som mu este nedala bravcove maso a cokoladu.
@zuzana134 kazdy ma na tuto temu svoj nazor, ale treba si precitat aj nejake odborne clanky, vyvoj a poznanie idu stale dopredu. Alergie sa detom vo vacsine pripadov prejavia az okolo 3 rokov, dovtedy mozu byt zdrave ako repa. Tak drzim palce, aby to nebol vas pripad.

anielik
16. feb 2011

my papame uplne vsetko, trochu menej solene, a korenene ale inak vsetko...my sme nechceli vobec nic mixovane a tak sme presli z piskotiek na "vepro, knedlo, zelo"... ale teraz nemam problem, ci ovocie, ci maso,zelenina....tym sa nechvalim... starsi presiel bol podla "knihy" a teraz papa rovnako, ale mladsi predsa nebude jest ine ako my :D

@zuzana134 niektore mozno prehanaju, ale vedia svoje a ine sa naucia pri druhom dietati 🙂)) Starsi bol kojeny do 13tich mesiacov a mladsi do 14tich... starsi bol zdravy do nastupu do skolky a nemal ani ekzemy ani nic...a mladsi ...ani nebudem pisat kolko ATB sme uz pojedli a kolko x sme boli v nemocnic... a tak isto je to je to dispozicia ekzemu...

mmaattuuss
16. feb 2011

Zuzana134
Suhlasim s nazorom sunei, nechcem sa nikoho v tejto diskusii dotknut, ale niektore potraviny mozu nadmerne zatazovat travenie a detsky organizmus, ale su aj take mamicky, ktore daju svojim detom od utleho veku hned vsetko, lebo sa im nechce rozmyslat, aku stravu by im dali a urcity cas osobitne vyvarat. Deticky - najma tie, ktore este nevedia rozpravat, by vsak nemali byt ako pokusne kraliky.

mirka285
16. feb 2011

@zuzana134 a akoze ake vitaminy daju tvojmu 3 mesacnemu dietatu pribinacik a kravske mlieko??????????pribinacik je akurat tak plny ecok,navyse obsahuje tvaroh,ktory tvoje dieta este nedokaze poriadne spracovat a kravske mlieko??no ani nekomentujem 🤐

katkaromi
16. feb 2011

Fuuu, tak ten pribinacik sokoval aj mna. Ja som dala malemu pribinacika ked mal 15 mesiacov. Myslim, ze mu nic neuslo. Dojcime sa stale, zaciname sa prikrmovat umelym mliekom, urcite by som mu este nedavala kravske. Tiez som niektore veci pri prvej dcerke asi prehanala, teraz som benevolentnejsia, ale odtial - potial.
Posledny mesiac - dva uz nevarim zvlast. Ma rad polievocky, najradsej kuraci vyvar so zeleninkou a rezancami, zemiaky-zaujimave bolo ze mu velmi chutili aj zemiaky v supke bez soli, do polievok davam aj trosku vegety natur bez glutamanu, ale velmi to neprehanam, trosku osolim, korenie sama nemam rada, tak to skoro nedavam. Chystam sa na paradajkovu polievku, uvidime co povie mlady pan. Ma rad vyzivky /radsej ako cerstve - to musime doladit :o) /, biely jogurt-uz sme skusali aj jahodovy, kase na veceru uz nedavame, ochutnal uz aj cokoladku. Este mu celkom chutila rybka na masle. Podla mna take 18 mesacne dietako uz fakt moze skoro vsetko co dospeli, s urcitymi obmedzeniami. To uz si kazda mamina vie zvazit.

aduskatt
16. feb 2011

v 18 mesiacoch uz papal vsetko, ale menej solene a nesladene
@zuzana134 k tomu, ze Vas kedysi rodicia krmili kravskym mliekom.ako uz bolo pisane, vyvoj ide dopredu, neodvolavala by som sa na to, ako sa riesili veci kedysi..kedysi totiz ludia zili v jaskyni a neumyvali si zuby...a dnes uz tak nezijeme, lebo proste vyvoj isiel dopredu. Samozrejme budem drzat palce, aby boli deticky v poriadku

melpomene
16. feb 2011

ahoj moj ma sice o tri mesiace viac ale aj pred tromi mesiacmi papal uz zhruba vsetko co my...jedine co nepouzivam vo vareni je korenie....ale napr. bujon bez glutamanu a konzervantov ano (aspon stipku musim dat na dochutenie omacok)...papame aj ovocne jogurtiky, pijeme kravske mlieko...vyskusal aj cokoladu ale moc mu neberie...z cukrikov si da maximalne dva hroznove za tyzden...nie ze by som mu nechcela dat ale zatial mu chvalabohu sladkosti nechutia...rybku robievam na masle s rascou, vyskusal uz vsetky druhy rmaska...a obcas ma aj parky...ale to zas neznamena ze mu ich servirujem s pravidelnostou...ovocie papa vselijake, ale napr. na kiwi nemam odvahu pretoze sama mam s kiwi problem tak mu ho neponukam...a z ovocia ma aj tak rad klasiku ako jablko, banan, pomaranc, mandarinku...zeleninku tiez papa a najviac zboznuje salatovu uhorku...udeninam a vyprazanemu sa snazime vyhybat....a pribinacika skusil asi v 7mom mesiaci...doslova ho spackal, ale napr. teraz mi ho nezje ani keby co bolo...teraz cez vikend som mu na ranajky spravila aj granko a velmi chutilo...ale neponukam ho. necham to zatial asi len na tie vikendy...no a najviac miluje klasicku kapustu s knedlou...co sa stravovania tyka tak si osobne myslim ze nie pri vsetkom treba cakat az do troch rokov...citala som aj dost clankov ze cim neskor ponuknete nejaku potravinu tym vacsia sanca ze na nu vznikne alergia...a preto treba skusat s mierou a s rozumom kludne aj skor...ale to je moj osobny nazor. 😉

briketa
17. feb 2011

dcera ma sedemnast mesiacov
ranajky - pohar plnotucneho mlieka po zobudeni, potom samotne ranajky
jedno z tychto: cottage syr (kyslomliecny vyrobok), biely plnotucny jogurt s nesladenymi cerealliami, tmavy chlebik vo vajicku, alebo suchy toast a varene vajicko, ovsena kasa
desiata - ovocie a krekry, ovocie a tvaroh, ovocie a ine ovocie 🙂
obed - strukoviny, ryby alebo maso - grilovane, pecene, dusene varene - kuracie, morcacie, jahnacie, telacie, priloha bud len zelenina alebo ovocie, alebo potom mame formu styr-fry (vsetko pomiesane v malych kuskoch), kde striedam ryzu s kuskus, quinou, orzo, mlady cicer, cestoviny aby to bolo pestre.
olovrant - kusok ovocia alebo zeleniny, mini pita placka celozrnna s hummusom, mala kukuricna placka s mozarellou, alebo s hummusom,
vecera - vacsinou zbytky z obeda, najradsej polievku.
po veceri a hygiene uz deti mozu pit iba vodu.
Nevarim omacky, nevyprazam, absolutne minimalne solim. Polievky robim denne. Manzo ked nieco chce, tak s i prida len do svojho taniera. Je to zvyk.
Dbam na celodenne pitie vody.
Vyuzivam recepty z celeho sveta.