Čo všetko reálne dokáže 10-mesačné dieťa?

7. mar 2024

Ahojte, tak sa zamýšlam v poslednej dobe, mám 10 mesačnú dcéru, ešte pred pôrodom som sa pridala do terminovej skupiny na fb, občas tam beriem inšpirácie a tak, poslednú dobu sa tam stále rieši čo už deti vedia, nemyslím tým že či sedia, chodia a tieto motorické veci ale skôr tlieskať, kývať a podobne. Niektoré veci sa mi zdajú nereálne napríklad že dieťa ich vie cielene objať, alebo luskat prstami, alebo povyberat všetky šuflíky a všetko vrátiť späť ako to aj bolo ( ževraj výborná fotogenicka pamäť) alebo že keď sú dvojičky a osloví ju druhým menom dieťa povie nie nie a keď dobrým tak áno áno.
Je to reálne?
Tiež často píšu ako deti už hovoría mama, baba, tata, tam, kde, áno, nie, daj, bum, vták, rak, a podobne, ako aj moja dcéra hovorí bababa tatata aké beriem to že spája hlasky smie že niekoho oslovuje, je vôbec možné aby takto rozprávalo 10 mesačne dieťa? Často tam tvrdia že to cielene ich oslovuje mama
Viem že každé dieťa je iné, pýtam sa lebo som prvorodička a zda sa mi že na takéto veci je skoro ale možno sa mýlim. Zaujímam sa lebo u dcéry nevidím žiadne takéto prejavy ako som písala spája hlasky, kyva, tlieska ale nič extra je na tom niečo zle?

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabriela2952
7. mar 2024

Ahoj, každé dieťatko je iné.. moja dcérka má 11 mesiacov, vie ťapuškať a hovorí tata a daj, neviem však povedať, či úplne rozumie tomu ,ze tata je ocko , lebo hocikedy v priebehu dna si to hovorí. Robiť papa jej ukazujem asi od 9 mesiaca ale akosi sa jej to robiť nechce ,ona je skôr taký flegmos .

veronikaszabova
7. mar 2024

Dcera 11 mesiacov
# ukazuje tap tap tapusky, papa, taka budem velika....
# Ukaze nos, zubky, vlasky, pupik...insie nevie ukazat este, ked sa jej pytam.
# zakladne veci ako - kde mas dudlik? Caj? Atd - veci, co denne pouzivame, pozna. Ukaze na ne. Donesie, ked jej poviem
# mama, tata, dede (dedko) - toto cielene pouziva na nas. Babku neoslovuje 😂
# chodi uz mesiac.

A teda k tomu, co si pisala - ked vyhadze sufliky, neulozi ich ale ze vobec 😂😂 nie to, aby ich ulozila rovnako 😂😂😂😂 to sa mi zda ozaj pritiahnute za vlasy. 🙂

tundra
7. mar 2024

Ked nevie citat a pisat,asi nebude nieco v poriadku🤣🤣🤣🤣.Teraz vazne😉,kazde dieta potrebuje iny cas,takze ziadny stres.

autor
7. mar 2024

@stvura ďakujem, jasne chápem že každé dieťa je iné len naozaj mi prídu niektoré veci také nereálne, len ako prvorodička to neviem posúdiť, napríklad jedna písala že už vie držať pero a podobne
@gabriela2952 ďakujem, no to aj u nás hocikedy hovorí tata, baba, mama a tak celý deň
@veronikaszabova ďakujem za odpoveď, chápem. Že niektoré sú šikovnejšie, tvoja vie super aj ukazovať ale presne často čítam také veci ako o šuflikoch tak či je to vôbec reálne
@tundra tak sme pozadu 😂 chápem ja na nič netlačim pýtam sa zo zaujímavostí

gabriela2952
7. mar 2024

No ved aj moje dieťa bude držať pero, keď jej ho dám do ruky :D

autor
7. mar 2024

@gabriela2952 chápeš ako to myslím 😃

veronikaszabova
7. mar 2024

Tak mojej keby dam do ruky pero, prva jeho cesta by bola do ust 😂

barbora0308
7. mar 2024

Moj syn ma 20 mesiacov a zatial este stale nezistil, ako sa ukladaju veci spat do suflikov...vsetko iba vyklada 😅🫣.

cookie29
7. mar 2024

obe moje deti uz "behali". Starsie nerozpravalo, len neurcite zvuky. A zacalo rozpravat hodne neskoro. Mladsie zacinalo rozpravat prve slova... skoro nezrozumitelne... kazde dieta je totalne ine... a kazdy rodic si predstavuje nieco ine. Vidis, ked napriklad ja napisem, ze moje chodili, tak myslim ze presli par metrov, cupli si, vstali alebo sa otocili a pokracovali dalej. Ale rovnako Ti niekto napise ze jeho dieta chodi a mysli tym, ze vie prejst 1-2 krociky a drzat sa pri tom nabytku.

Kazde dieta je ine ako sama pises, a kazde dieta musi zvladnut urcite schopnosti, ale dieta si zvoli vlastne poradie. Nieco je naprogramovane, nieco zavisi od okolia a do cca 6 rokov sa to zharmonizuje. Aby sa dalo najma zo zdravotneho hladiska pozorovat, vytvorilo sa tabulkove dieta 🙂
ano 10m dieta vie cielene pohladkat, dat pusu, pritulit sa... rozoznava vyrazy tvare a osoby
vie ukazat prstekom, ma pinzetovy uchop, zaciatok, takze moze chytit pero..., zacina na seba davat kocky, vie zatlieskat ak niekto pri nom zatlieska, proste imituje, dokaze vysypat veci, najprv vysypat, potom hladat rucickou a vybrat veci von, moze samo zacat jest lyzickou (mladsie ano starsie ani nahodou), uz rozumie "schovavaniu" vie ze vec je odlozena/schovana "nezmizla", moze poznat casti tela a dokonca niektore aj ukazat... moze napodobnovat zvieratka, moze zacat tancovat, vie pokrutit hlavickou... takze ano su veci, co dieta dokaze, ale urcite nie tak, ako to prezentuje vacsina rodicov... 🙂 vysypat suflik ano, vratit naspat no bud genius alebo autista 🙂 urcite nie tak, ako to tam bolo. Nehovoriac o tom, ze niektore deticky vedia jednu vec a ked citas net a fora a kazdy rodic prezentuje tu svoju s miernou nadsazkou, tak mas pocit, ze ostatne deti toho vedia vela, zatial co kazde len tu svoju jednu vec.

Zaklad je neporovnavat. Moje deti chodili do jasliciek. A bol nesmierny rozdiel medzi detmi. Napriklad moje uz chodilo, zatial co jeho kamaratka ani o pol roka este nie, ale kamaratka mlela pantom a mojmu drobcovi vypadlo ledva zopar slov. Motoricky bolo nesmierne zdatne, viem napriklad ze okolo 1.5 roka skakalo znozmo a ze nan zirali ze to je zriedkave. A na kontrole sa na tuto schopnost pytali az okolo 4 rokov, az vtedy som si uvedomila, ze ake to bolo vynimocne. Na druhej strane rozpravat zacalo az okolo 3 rokov. Dnes ked vidim kamaratov s ktorymi bol v jaslickach, tak uz tie rozdiely tolko nepoznat. Moje je stale sportovo zdatne, ale v ostatnych smeroch je zaroven s rovesnikmi. A rozpravat zacalo fest neskoro, ale huba sa mu nezavrie 🙂 Takze dobra rada, sustred sa na svoje dieta a neporovnavaj

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
drianaa
7. mar 2024

Mám 11,5 mesačné dieťa, napíšem ti, čo vedel v 10 mesiacoch cca. Urobiť papa keď sa mu veľmi chcelo, ukázať aký si veľký, urobiť titit na nos, pohladkať moja maminka a to je asi tak všetko z takýchto veci. Ale aj to len keď sa mu chcelo 😂 doteraz papapa len niekedy, niekedy celý deň, rozprávať si bľaboce svoje slabiky mamama, dadada, dedede a podobne, pomenovať nevie nič určite cielene. Pohybovo bol zdatnejší, keď mal 10,5 mesiaca urobil sám prvý krok, a teraz už chodi sám bez pomoci a držania, jedine vonku v horšom teréne ho chytím - aj keď väčšinou nechce. Ale mám kamarátku, ktorá má dcérku v ten istý deň narodenú, hovorí že od polroka vedela tlieskať, dávať papa, ukazovať rôzne znaky, teraz že pomenuje rodičov, urobi mňau mňau a podobné zvuky - beriem to s rezervou, lebo som to nevidela reálne okrem tlieskania. Ale zase pohybovo je oveľa menej zdatná, nedávno sa len začala stavať a chodiť popri nábytku. Takže je to podľa mňa individuálne 😊
A šuflíky vyprace rád od 8 mesiaca, ale začať veci do nich spať začal práve cca v tom 10 mesiaci, ale určite nie rovnako podľa fotogenickej pamäti 😅😅 to by som ja nedala ani

zuzanaete
7. mar 2024

@barbora0308 Mnohi dospeli chlapi netusia, ako sa veci dostavaju do skrin. 😂

zuzanaete
7. mar 2024

Treba to brat s rezervou. Niektore veci deti zvladaju skoro, ale tym upratanym suflikom neverim. Ono v zavere kazdy rodic niekedy nieco riesi s dietatom. To, ze nieco dokaze v 10 mesiacoch neznamena, ze je to genius alebo ze teda rodicia budu mat bezstarostny zivot so svojimi genialnymi detmi. Je velka sanca, ze v niecom inom neskor tvoje dieta prekvapi a bude vynikat. Uzivaj si zdrave dieta. U nas napr. syn zacal chodit “az” ked mal 16,5 mesiaca a neskor sa to prehuplo, ze je sportovo velmi nadany a s behom nema problem predbehnut onhlavu vyssie dieta. Takze ziadne stresy, ak teraz tvoje dieta nevynika.

barbora0308
7. mar 2024

@zuzanaete 😅 No ved presne...inac plne suhlasim s tym, co si pisala. Syn skoro plynule rozprava, chodit zacal velmi skoro, psychomotoricky na tom bol vzdy vynikajuco, ale ako som pisala sufliky vacsinou iba vyklada a mozem sa aj na hlavu postavit aj tak ma v oblube robit extremne velky bordel so vsetkym...vsetko co ho omrzi musi odhodit 🤦. Kazde dieta bavi nieco ine, ma ine tempo...je totalna blbost riesit tieto veci, hlavne ak dieta pekne napreduje a nie su u neho viditelne ziadne extremne omeskania.
Akurat mi vykotil tanier s jedlom so slovami "Hehe toto bolo super...", kym som sa rozhodla odpisat na tento prispevok 🤦🤷.

autor
7. mar 2024

Ďakujem vám za odpovede, neporovnavam len sa zaujímam, dcéra chodí okolo nábytku, začína sa púšťať tak aby sama stála, tlieska, kyva, spája hlasky mama, baba, tata, toto a podobne takže ja som spokojná z jej vývojom len ma to zaujalo čo niektoré deti dokážu, ako tu niekto písal že áno môže chytiť pero, v tom príspevku to bolo myslené tak že ho chytí pekne ako keď ide písať, no mojej čo dám do ruky ide do úst 😃

hederamonstera
7. mar 2024

Prosim ta, prestan to citat, nerobi to dobrotu.
Aj tuto ti hned zacnu vypisovat ako ich dieta pomaly recitovalo basnicku. Je to len honenie ega mamiciek.

karolina2121
7. mar 2024

Áno veru je to tak 11 mesacne deti vedia farby tvary recituju básničky čítajú počítajú 😂 tiež sa za hlavu chytám dakedy keď to čítam 😂 a potom zrazu v skolke nevie ešte rozprávať držať ani lyžicu a iné 😂

mili2016
7. mar 2024

Vieš čo ja takéto skupiny na FB ani nesledujem. V posledných rokoch mám pocit že bábätko sa narodí a už jeho maminka dáva na FB že dobre že nevie už písať jedna pred druhou sa chvália moja vie toto hento... V jednom roku už chcú aby vedelo abecedu🤦🏻‍♀️ nechápem kde sa tak ponáhľaju tie deti si ani neužijú detstvo

lucia13022023
7. mar 2024

Chápem ta, tiež som taka bola na začiatku, aj ja som v takej skupine, no tam si tie detičky boli dosť podobné co sa tyka motoriky, a mamičky tam nastatie nepreháňali.. No podaktore... 🤣
Co sa tyka syna, on je šikovnejší skôr po tej psychickej stránke. Veľmi skoro hovoril mamam, a len na mňa, keď som sa vzdialila plakal hovoril to a do plazil sa za mnou. Čiže si myslím ze to bolo cielene. Začal skoro "rozprávať", teraz ma rok a vie veľa veci povedať, pomenovať ľudí na fotke, ukázať prstekom, robí zvieratká.. To robí tuším od toho desiateho mesiaca.
Ale za to začal neskôr štvornožkovať, asi až v deviatom mesiaci, ešte samostatne nechodí.
A čo si písala ze vyhadze suflik a dá naspäť veci, aj moje dieťa v desiatom mesiaci hádzalo veci do práčky, ale nebrala som to ze perie 🤣🤣niektoré veci sú podľa mňa príliš pritiahnuté za vlasy.

angeli121212
7. mar 2024

Tak z toho čo si vymenovala náš vedel len povedať mama a určite cielene lebo to používa tak doteraz ma jeden rok a ešte objímať a to aj nás prekvapilo ale ibak nič extra a byť tebou beriem to s rezervou tiež ma to hnevalo chvíľu takéto reči ale potom som sa odosobnila resp. Sa snažím lebo čo jedno vie druhé nevie a naopak

tinka_1807
7. mar 2024

No takto ... Môj syn má 2 roky a 2 mesiace a hovorí dokopy tak 15-20 slov a hlásky. ... Chodiť sa naučil v 14 mesiacoch. Reč je stále pozadu, ale rozumie všetko a je veľmi vnímavy a múdry. Keď som sa na to viacerých pýtala, či to riešiť a aj prediatričky, tak vrvaela, že všetko je zatiaľ úplne v norme .... Tlieskať sa naučil možno v roku.... Tým chcem len povedať, že každé dieťa má svoje tempo. Každé ej individuálne a ver mi, že keď bude mať 18 nikto sa ani nepozastavý nad tým, či už tlieskala v roku, alebo nie :D ... Podľa toho, čo píšeš má tvoje dieťatko úplne normálny vývoj, tak si to užívaj a nestresuj ;)

paciko9
7. mar 2024

@stvura No tu ozaj 😂 zienky s mamazerskym platom a s dokonalymi detmi😀😀😀. Deti uz maju spajat vety. A ty autorka neries, ja som takto porovnavala medzi rovesnikmi a nasa ich este predbehla nie dobehla.

cookie29
7. mar 2024

@stvura vyrastli? Podla mna vacsina deti lieta beha hybe sa... ale ked rastu, v skole ich nutime sediet, plus rovesnici, telka a podobne... ja mam sportovo zdatne a nadane dieta, co chyti to viac menej zvlada, ale zistujem ze je kriticky vek nastupu do skoly, kde je unava, dlhsie sedenie a pod a zrazu ma chut behat menej... a ak to necham bez vzoru, tak kludne skonci sedavy :(

yvanielka
7. mar 2024

Asi som v tej istej skupine lebo tiež jedno dieťa vraj už vie lúskať prstami normálne so zvukom - desaťmesačné dieťa

leni182
7. mar 2024

Toto je velmi individualna vec a naozaj je každe dieťa iné a šikovné v niečom inom a netreba porovnávať. Ale nesúhlasím s tým, že je niečo nereálne( jedine možno s tým šuflíkom)Môj syn sa napr. učí nové veci veľmi rýchlo(ako napr. dat papa, napodobnovat zvuky zvieratiek, cielene oslovovat nas mama,tata baba, ukazovať časti tela, ako robí auto, rozpoznáva veľa zvieratiek a vela iných vecí.)a začal relatívne skoro. Ale to ešte neznamená, že si myslím že mám doma malého génia proste mu to ide sama niekedy nechápem. Som v podobnej skupine a niektorým matkám detičky začali sedieť skoro, iným zas začali 4nožkovať skoro. Môj až tak skoro nezačal s ničím pohybovým. Úprimne mňa veľmi baví čítať a pozerať videá kde mamičky ukážu čo už ich dieťa vie jednak na inšpiráciu a jednak je to milé. Nikdy som sa však nad tým nepozastavovala, že by ma to iritovalo alebo deptalo alebo by som to brala ako nejaké chválenkárstvo. Určite sa nájdu také, ktoré si vymyslia prikrášlia ale v konečnom dôsledku klamú len samy seba. Ja sama som veľmi pyšná mama čo moje dieťa dokáže ale beriem to tak že môže prísť do fázy kedy sa zatne a nepohnem s ním ani párom volov. A vždy si spomeniem na slová mojich starších kolegýň: každá matka si myslí, že ma doma génia, kým nezačne chodiť do školy. 😅

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz