Čo všetko by malo vedieť 1,5 ročné dieťa?

sandra_sul
12. júl 2013

Viem,ze kazde dieta je ine,ale do jedneho roka som mala aspon prirucky,podla ktorych som sa vedela aspon trosku orientovat,co ucit a ako vychovavat svoje dieta.Aj ked nebola tabulkova,ale v podstate vsetko bolo ok.A teraz mam trosku pochybnosti,co sa tyka vychovy,lebo aj ked velmi nerada porovnavam,tak sa mi zda,ze dost deti je sikovnejsich ako ona.Myslim tym,pitie z poharika,jedenie,rozpravanie atd.Aj ked sa ju to snazim naucit.A po dalsie,je strasne umrncana,ked je so mnou,pri mojich kamoskach alebo svokre taka nie je.Jednoducho mi pride,ze so mnou toci.Ako ju mam od toho odnaucit?Aj ked jej doma dam hracky,nech sa sama pohra,tak jej to vydrzi 5 min a hned uteka za mnou.A to aj po nej pokricim,aj uz dostala slabu po zadku,ked uz ani vysvetlovanie nepomahalo a neposluchala.Proste ma absolutne nerespektuje a vyuziva ma.
Budem vdacna za vsetky rady,aj tie,co sa tykaju ucenia spominanych veci.Ja som to takto zosumarizovala,lebo sa priznam,nemam velmi cas a ani nervy luskat kazdu temu o tom... 😉

xlucia
12. júl 2013

@sandra_sul chova sa uplne normalne a ty si z nej predrazdena. takze riesenie je, daj ju trebars obden na dve hodiny svokre, ked pri nej nemrnci a ty relaxuj a uzivaj si ticho. uz po hodine ti bude chybat....

xenicka13
12. júl 2013

ked som mala deti v tomto veku, s prepacenim som sa ani sama nemohla vykakat, furt boli na mne nalepene 😀 😀 😀 , to neni vyuzivanie, si predsa v jej zivote najdolezitejsia 😉

cerez
12. júl 2013

Tak ako píšeš, nemôžeš deti porovnávať. Každé dieťa je individualita, niektorému ide to, druhému niečo zas iné. Možno budem krutá, ale verím že si to tak nechcela napísať. Skôr je to únava. Ako ťa môže 1,5 ročné využívať? Práve teraz ťa najviac potrebuje. Učí sa od teba, napodobňovaním. A takto to bude aj naďalej. Ja mám doma skoro 22 mesačného. Až teraz začal sám jesť lyžičkou. Pije z pohára so sosákom a ventilom, lebo inak by všetko vylieval. Netrápi ma to. Dôležité že pije. Hrá sa prevažne s nami. Tiež vydrží cca 5-10 minút sám. Ale to je v tomto veku normálne. Je furt pri mne. Ale príde deň, keď už ma nebude potrebovať. Čo sa týka točenia. Deti skúšajú svoje hranice posúvať. Treba trvať na svojom a nepopustiť. Možno bude vzdorovať, ale to k tomu patrí.
@sandra_sul

suri023
12. júl 2013

Ahoj. Mám 18 mesačného syna, nočník nie je náš kamarát, pije z fľašky, má iba 6 zubov a stále mixujeme jedlo, pohrá sa chvíľu sám, keď má na očiach dospeláka. Akonáhle sa idem čo len vycikať a nevidí ma v izbe spustí mrnčanie, neskôr až rev. Plače vždy, keď ho vyruším a niečo od neho chcem...proste ho "otravujem" asi. 🙂 Nepovie ešte v podstate žiadne iné slovo okrem papa. Mrmle si iba také hatlaninky. Vie zatlieskať, ukázať aký vysoký narastie, podať mi zvoniaci mobil, doniesť fľašu s čajom, keď chce aby som mu dala piť a odniesť plienku do koša. Okrem prenasledovania dospelákov sa rád hrá s autíčkami, magnetkami na chladničke a ešte si rád vylezie na kreslo a pozerá sa do ulice cez okno. Neriešim aké sú iné deti, moje je takéto. Možno by Ti naozaj pomohlo trocha zrelaxovať a nezaoberať sa toľko tabuľkami a knižkami...čím nechcem povedať, že sú zlé a zbytočné...len niekedy človeka (matku) zbytočne deptajú.

ava11
12. júl 2013

Nas syn ma 15m, je velmi sikovny, napodobnuje vyse 10 zvierat, ukaze vsetky casti tela, hovori zrozumitelne asi 15-20 slov, atd atd. Ale co sa tyka spravania, dost otras 🙂 Casto mrnci alebo reve, jeduje sa, vecne spolu bojujeme, cele dni je na mne zaveseny. Neriesim, prejde ho to 🙂 Tvoje dietatko je uplne v pohode, zvyka si ze ma vlastnu osobnost, uci sa prejavovat 🙂 drzim palceky

andelok
12. júl 2013

@sandra_sul Moja dcerka ma 18 mesiacov, tiez ma este plienky, pije z flasticky s naustkom a krmim ju ja, sem tam jej dovolim, aby sa najedla sama..snaha by bola, ale este jej to nejde. Na druhej strane vela rozprava, zopakuje skoro vsetko a ma velku slovnu zasobu, pomaly tvori prve jednoduche veticky. Tiez travime cely den spolu, zahra sa aj sama, ked ma vidi napr. v kuchyni varit, ale vacsinou len vymysla, nie je to nejake organizovane hranie...ale to je uplne normalne 🙂 Podla mna je spravanie tvojej malej uplne v pohode. Tiez ked je s babkou a dedkom, je strasne zlata, vobec nemrnci. A pri mne byva aj nervozna, umrncana. Proste my maminy sme asi uz trosku okukane, kedze su stale s nami 🙂 Nezabudni, ze sa nachadza vo veku, kedy sa moze uz pomaly zacinat vzdor - uvedomuje si, ze ma svoju hlavu a chce sa sama rozhodovat, ale este nie je schopna robit veci sama, tak ju to hneva. To je uplne normalne a zdrave. Ja nevidim nic, co by bolo treba riesit...chce to len trpezlivost.

1177
12. júl 2013

Moje dieta vie derivovat funkcie /od narodenia/ len to este nevie povedat 🙂

sandra_sul
autor
12. júl 2013

@xlucia
@xenicka13
@cerez
@suri023
@ava11
@andelok Dakujem,uz som bola na nervy,ze som ju nenaucila samostatnosti atd.Asi je fakt najlepsie sa spoliehat na materinsky instinkt...

andelok
12. júl 2013

@sandra_sul Urcite ano. Ono sa to pomalicky bude rozvijat ta samostatnost, za pol roka to uz bude zas ine. Moja dcera ma teraz obdobie, ze povie slovo "sama" aj 1000 krat za den...sama chce jest, pit, vliezt do auta, sama sa chce obliect, obut, zapnut telku, umyt zuby... proste vsetko. A len niektore z tychto veci vie aj naozaj urobit, takze ju to hneva a byva potom nervozna. Je to take mile obdobie, kedy uz pomaly vyrasta z babatka, ale este ma daleko k samostatnemu cloveku. Tvoja dcerka je urcite uplne v pohode, podla mna to robis dobre 😉

lauricka
12. júl 2013

aby som Ta potesila, mam dve 1,5 rocne deti, takze si to predstav dvakrat 😀 😀 ako sa dve na Teba lepia, mrncia a navyse, a to nepoznas, sa biju, tahaju o hracky, sacu, revu, kricia, vrestia......ale teraz k veci, mas uplne normalne dieta, chovajuce sa primerane veku. Neviem, kolko toho chces tak malemu dietatu navysvetlovat. Mozno by bolo lepsie zacat u seba, precitaj si nieco o tak malych detoch, aky je ich svet, ako to vnimaju cele. Oni sami maju v sebe neporiadok, musia sa naucit ovladat svoje emocie, sami si uplne nerozumeju, chcu byt aj samostatne, aj su zavisle na rodicoch, bije sa to v nich, nevedia vysvetlit, povedat, co by chceli....proste, prejav jej lasku a pochopenie, s kludom. To je to, co potrebuje, aby si ju naucila. Zvladat emocie s kludom.
Ozaj a to, co vie alebo nevie, je fakt individualne, dokonca, v tomto veku su medzi detmi obrovske rozdiely. A aj ked niektore toho vie teraz trochu viac, neznamena to, ze aj v buducnosti bude lepsie, sikovnejsie, atd.
Mojich krmim stale, aj ked si vedia ako tak chytit lyzicku a ako tak si trafit do ust, no ale tymto stylom by sme sa moc nenajedli. Mali uz aj flasky zo slamkou, ale aj tak sme nakoniec vzali tie dudlove, z toho sa vedia najviac napit a okrem toho, stale z toho maju mliecko, co im vobec nemienim brat minimalne do dvoch rokov. Ale vedia si uchlipavat z poharika, ako tak. Snazia sa obut si ponozky a topanky, ale nepodari sa im to, pripadne obuju aspon jednu topanku, naopak. Vedia len par zakladnych slovicok s takou detskou vyslovnostou - havo, auto (dcerka )mama, tata, hapa (hapalo), hopa (na ruky), papa, halo, kde je? (u syna sa parkrat podarilo), cica, ba (balon, baba, u syna aj packa na muchy), bum, tam, bac, namnam, mnami, proste taketo klasicke, dnes vraj mala hovorila kvetinka, no a zvuky zvieratiek, pripadne niektorych strojov. Vedia napodobnit napr. varila mysicka kasicku, tancovat spolu kolo kolo mlynske pekne za rucicky sa drzia, ukazat aki budu velki a potom kopec cinnosti a hier, ktore si vymyslia uplne sami a sami si precvicuju jemnu motoriku (vcera si mala vzala sklenenu flasu od piva a davala do nej kamienky, maly sa vacsinou snazi nieco zapojit, atd. ) Moj nazor je, ze nemusia byt nic extra, uplne mi postaci, ked budu normalni 🙂

zabka7
12. júl 2013

@sandra_sul ako by si so správaním opisovala moje dievčatko, pri mne je umrnčaná, niekedy až protivná a pri iných milý anjelik. Je straštne tvrdohlavá, a nič si nenechá poriadne vysvetliť, všetko musí byť tak ako ona chce, a k tomu ešte je aj hyperaktívna. Dookola jej vysvetlujem, že niektoré veci nesmie, ale ona tona druhý deň s pravý naschval. Napr. keď už nechce jesť začne hádzať jedlo na zem, napije sa s pohára a potom vyleje vodu. Dobre vie, že robí zle, lebo ukáže no-no-no a ide na to 😠 Začala tento mesiac chodiť do jasličiek, tak si trošku moje nervy a uši oddýchnu od pišťania.
Ináč sa vie sama napiť s pohára, sama je s lyžičkou, vidličkou ale aj s rukami. Vydrží sa hrať max 5-10 min., a to s pyramídou, vhadzovacími kockami, listuje knižky a časopisy, krmí bábiky. Už vie chodiť na motorke - trojkolke, hrá sa v piesku, oberá si jahody, ríbezle, hrášok, všade vylieza. Zatiaľ nerozpráva, len tou svojou čínštinou 🙂 .

lauricka
12. júl 2013

ozaj a to, ze pri nas s mm su umrncani a protivni a pri ostatnych ako anjelici, plati presne tak aj u nas

sandra_sul
autor
12. júl 2013

@zabka7 to iste,takmer...s tym jedlom a pitim a k tomu nonono,ako cez kopirak

euka210
12. júl 2013

aj moj bol a je na mne stale nalepeny od 10m 🙂 Ja musim dat jest, zobut topanky, dat najnovsie na nocnik a ine somarinky, ktore vyzaduje len odo mna. Je to niekedy na nervy, to Ti verim a okolo toho 1,5r asi bolo najhorsie. Bol pri mne a sa 5 min hral, teraz sa pohra aj dlhsie, ale musim byt pri nom aspon v miestnosti. Aj ja som mala v tom obdobi pocit, ze ma vyuziva, ale myslim ze to bola jeho potreba. Ale zase ked varim, tak nemoze byt na rukach cely cas, to si musel aj poplakat a akceptovat. Je to aj o hraniciach uz...co ano a co nie. Teraz uz mam pocit, ze je viac samostatnejsi...skusa konecne sam jest lyzickou, z pohara bez rozliatia pije od zimy (ale poznam aj rovnake deti s flasou s cumlom), tata ho naucil aj pit z flase ako dospely.
Niektore veci neurychlis, len skusat a skusat a cakat kedy sa chyti. Niektore su sikovnejsie v tom a ine zasa v inom, nemozu vsetky vediet vsetko rovnako. V takom veku sa to uz velmi diferencuje. Nas ma rad knihy, napodobnuje ako ja citam, svagrinin knihy nemusi, ale v staveniciach je macher a nas sa mu v tomto nevyrovna.

ladyka8
12. júl 2013

ahoj, moja dcérka mala včera rok a pol 🙂 tiež je na mňa nalepená "vo dne, v noci" 🙂 ešte aj na záchod chodíme spolu 😀 stále máme plienky, rozprávať rozprávame už docela pekne, prespinká celú noc, papať jej našťastie tiež chutí. Ak prijmeš radu, vôbec sa neriaď príručkami. Každé dieťa je osobnosť - každé dieťa má svoje tempo ktorým sa samo riadi. Nemôžeš čakať od malého dieťaťa aby sa riadil príručkami. Tiež si nemyslím, že tebou točí - ver mi, ste spolu 24 hodín denne, na kom inom by malo byť dieťa závislé než na maminke? Proste ťa potrebuje, je na tebe závislé, skúša čo si môže u teba dovoliť. Ver mi, všetko má svoj čas, neporovnávaj svoje dieťatko s inými deťmi, neriaď sa príručkami a hlavne sa skús trošku aj ty upokojiť, ak máš možnosť oddýchnuť si lebo drobec môže byť aj z toho podráždený, že to naňho prenášaš ☹ Držím palce nech je všetko ok 🙂

cerez
13. júl 2013

@sandra_sul V mojom okolí sú zas mamini, ktoré sa pýšia tým, že ich detičky tak staré ako môj drobec sú už bez plienky. A môj nemá ani šajnu čo od neho chceme. A vyzerá to tak, že ešte dlho nebude vedieť. Viem, že tlak z okolia nepridá na kľude a máme pocit, že kde robíme chybu. Nerobíme. Deti sú normálne a my niekedy tlačíme na pílu. Fakt sa tým netráp, skús požiadať rodinu o pomoc pri strážení, ty prídeš na iné myšlienky a budeš mať väčšiu chuť byť s tvojou ratolesťou.

andrejka1974
13. júl 2013

urcite mas dieta v poriadku 🙂 🙂 🙂 🙂 , ktore ta velmi potrebuje, kazde dieta je ine moja najmensia ma 15 mesiacov , je velmi kludne dobre dietatko, place velmi malo, nerozprava skoro vobec len to svoje dadada a obcas tata, vie urobit obcas tap tap, proste sa jej nechce, krmim ju ja a pije len z flasky a to len mliecko ine nechce a s hranim, vydrzi tak 5 minut sa hrat v izbicke a potom sa vrha na svoje oblubene trhacky vsetky skatule papierove, vsetky igelity, drevena postielka su uplne znicene , pride za mnou do obyvacky a uz vsetko stahuje , vypina , neboj sa vsetko casom prejde a budu samostatnejsie, moj prostredny syn mal len 12 mesiacov a naucil sa vyliezat z postielky a to mal madrac na zemi, jednoducho sa vytiahol, prehodil si nohu a spustil sa , a klopkal nam na dvere 🙂 🙂 🙂 🙂 a zasa najmladsi syn , ten bol v postielke do 3 rokov a bol pohodicka nevyliezol, aj ked mu to starsi bratia hravo ukazovali 🙂 🙂 🙂 a urcite popros najblizsich , aby ti pomohli, aby si aj ty mala chvilku pre seba, ja to robim , od malicka aspon na chvilku postrazia najma moja mama,a ked su deti vacsie tak k mojej mame idu aj na vikend 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 na striedacku su tam aj teraz starsia dcerka a mladsi syn, potom zasa prostredny syn so starsou dcerkou 🙂 🙂 🙂 🙂

sandra_sul
autor
13. júl 2013

dakujem vam vsetkym... 😀

bianca2
14. aug 2013

Ahojky.moja dcerka ma 18 mes.- je bez plienky,ale bezplienkujeme uz od 2 mesiacov, plienku mala ako poistku, do nocnika cika od pol roka,takze je to pre nu prirodzene.po roku uz.plienku nechcela vobec,bol to boj tak sme jej ju prestali davat a ona pekne cika a kaka do nocnika.Flasku som jej nikdy nedavala,kojim ju a davame jej od zaciatku pit len z pohara.Pohybovo je velmi sikovna,lozila sama uz v 5,5 mes a sama chodi od 9 mes. Jest jej davam ja,vie si aj zobrat na lyzicku ci vidlicku,ale to by sme obedovali hodinu.Jazycek sa jej rozviazal pred 2 mes. cca, prve uvedomele slovko bolo tak, potom kde je,kde ide, mama asi mesiac vsetko len mama,teraz uz aj tata,teta,starka povie staka,naucila sa vcera kopka,a ma kopec dalsich lahkych slovicok - hava,mnam,ham,bum,bac,papa a podobne takze teraz sa nam to pekne rozbieha.Sama sa zatial nepohra velmi,spime tiez spolu ze by sa vyspala,takze som s nou 24 hod na den,alebo ma prestrieda muz ci moja mama.stale sme vonku,dcerka je velmi aktivna,neposedi,beha,tak som rada ze sa prestriedame s muzom lebo by som inak nezvladala.

ckatka
14. aug 2018

Ahojte baby. Chcela by som sa opýtať, čo všetko môžem "učiť" 1,5 ročné dieťa. Nejako nemáme v okolí a v rodine deti, kde by som odkukala....A nechcem niečo "dôležité" zabudnúť. Ak máte nejaké tipy, čo vaši 1,5- dvojroční zvládnu, sem s nimi, lebo mám pocit, že furt to isté robíme.
Ale teda, čo vie:
Ukázať skoro všetky časti tela. Hlava, oči, uši, líčka, brada, nos, vlasy. Ruky, nohy, bruško, pupok, kolená, cicik, pipik, riť. 😂 manžel ho učil 😂😂😂
Pozná zvieratá a cca vie ako ktoré robí- a celkom dobre to napodobňuje. Havo, cica, koník, sliepka, kohút, ovca, prasiatko, Panda, vtáčik, tiger, slonik, žirafa...má Schleich figúrky a pekne ich rozoznáva co je co. Aj na obrázku ukáže.
Rozumie takmer všetkému, čo od neho chceme. Dones toto a tamto, väčšinou vie a urobí. Keď vykladam umývačku, vykladá so mnou a presne vie, ktorá vec do ktorej skrinky patrí. Keď periem, vie ktoré gombíky stláčať a ktorú fľašu mi podať. Sám naberie granule psovi a nasype do misky, par rozsype, ale tie pozbiera a rukou ich psovi tlačí do papule a ten poslušne chrúme aj keď nie je hladný 😂😂😂
Vie si vyliezť na stolček k unyvadlu, zobrať mydlo a umyť ruky (s pomocou).
Chodí v pohode sam po schodoch, prekladá obe nohy striedavo. Niekedy sa chytí ruky niekedy steny a keď je schodov len pár, zhopka ich bez držania.
Jazdí na takej malej odrážacej trojkolke.
Vylezie po rebríku (ako vysoko neviem, viac ako na 5 priečku som mu nedovolila).
Naje sa vidličkou celkom dobre a lyžicou trochu mantavo, ale naje sa. Dokrmim ja. Špinavé je všetko ale neriešim nechám ho nech sa hrá. Pije z fľaše s dudlom, so slamky, z pohára, zo stamperlika...co je poruke.
Vie spraviť rukami "prosím prosím", povedať suslave "paci sa", odpovedať nie a mhmmmm keď niečo nechce alebo chce. (A niekedy žasnem ako k veci odpovedá 😂😂😂)
Chodí hlavne naboso, v piesku alebo v lavori s vodou a miskami a naberackami sa vydrží hrať aj hodinu...
Vie, že hodiny sú tik tak a zvony na kostole bim-bam.
Opakuje slová po nás (skôr intonacne ako hlaskami) ale tie zvuky už sa opakujú, čiže už vieme čo čo znamená. Akože dohodneme sa celkom.

Vie si vyliezť do autosedacky a chápe, že musí byť zapnutý. Do kočiara sa vie vypýtať "há-há" aj si doňho sam vylezie.
Na fotkách pomenuje prakticky všetkých členov rodiny a rodinné zvery. (Zasa svojim jazykom, ale keď vieme, že TaKá je starká, tak je to jasne.) Z pesničiek sme mu zatiaľ spievali tap tap tapusky, dinom -danom, a hlava ramena kolená palce. To aj trochu opakuje a ukazuje.

Myslím že na to, že sme ho adoptovali ako 7 mesačne nesediace nepohyblive doslova tučné dietko...je motoricky na tom už veľmi dobre.
Co ma zaujíma je, čo s ním robiť....ako by som to povedala..."Mentálne".
Neviem, ci sa dobre vyjadrujem...ale ďakujem za každý tip.
( Predstavujem si konkrétne tipy...ze napr.daj mu navliekat penne na špajdlu 😂 alebo..nauč ho ukázať koľko má rokov, spievaj mu sedemdesiat sukien mala....). Fakt neviem. Skúsenosti nula 😂
Teraz fungujeme tak, že my si robíme svoje a on tak popri nás nejako existuje- hovorím mu čo práve robím, berieme ho veľa von, na výlety, na ihriská, a tak...
Vie sa tulit, zasmiať na fotku, poslať pusu, dat pusu a postiskanie a serus...zdraví okoloidúcich...bud zakrýva rukou alebo vykrikuje z kočiara "caaaaau"😂 😂 😂 a predavačke podať kartu platobnú. A ešte pár vecí, čo mi.ani nenapadne teraz.
Vďaka za každý tip!

sedosko82
1. okt 2021

@cerez Dobrý deň, starší komentár, ale nádherne napísaný, ste úžasná mama.

cerez
1. okt 2021

@sedosko82 ďakujem krásne ... Je to od Vás milé...