Dobrý deň, chcem sa opýtať, čo už vedia vaše detičky v tomto veku. Naša robí barančeka, vie ukázať hračku na ktorú sa jej opýtam, vie listovať v knižke, vie ukázať ťapušky aj papá, vie sa hrať na schovky tak, že si zakrýva a odkrýva hlavinku, vie si trafiť lyžičku do úst, zatiaľ však nanečisto, sama pije zo slamky aj s pohárika, robí indiána, pomaly sama chodí. Chcem sa opýtať, kedy je vhodný vek aby sa učila čarbať s farbičkami zatiaľ ich len ochutnáva a kedy bude vediet tvary ? Ďakujem
Ja som tiez pousmiata nad tym, ako bezni rajonni pediatri, najma dake pani doktorky, ktore uz nejedno desatrocie ordinuju, sleduju nase baby podla dakych pomyselnych ukazovatelov vyspelosti deticiek. Ja by som to ako lekarka ale z celkom ineho oboru zhodnotila tak, ze to zvacsa len stresuje mamicky. Dolezita je koordinacia telicka, napredovanie v pohyboch a ci takou, alebo trosku pomalsou dynamikou...no a? 😊 uvadzat presny mesiac.dietata, kedy ma ukazovat tapusky, neviem
@sasa1983 🙂 v tomto ju neuro pochvalila ze je sikovna pohybovo ... kazde dietatko ma vlastne tempo no daktori lekari fakt prestrasia ... jedna tu pisala na Mk ze chcela doktorka od rocneho dietata aby ukazalo pismenko A v texte .. fakt na hlavu to daktori prvaci nevedia ....
A preco ste boli u neurologa, ak sa mozem spytat?
Pre hemangiom - pravidelna kontrola chvalabohu je to v poriadku
@simik14 kedy bude vedieť tvary? Hm, ty si dost neštandartna mamka, väčšinu rodicov trápi, ze kedy krpca posadiť na serbel ci ako odložiť dudel, alebo ako motivovať k samostatnému jedeniu
No ale spať, k tvojej otázke, moje dieta ma 4,5 a trojuholník vola strieška, kruh ze koliesko a štvorec ze lego kocka. Neviem teda ci spĺňa nejaku normu, ale mna jeho odpoved uspokojuje
@pribinak moja ide do skoly a kresli postavu bez krku a nohy-ruky ako tycky. nie ze by to nevedela, ale povedala naco, ved je to len obrazok. ked vyfarbuje, tak princeznej spravi modru tvar. na otazku preco nie ruzovu - lebo jej sa to tak paci 😀 takze tvoje dieta ma pobavilo, ma zjavne na haku ako to moje. nie ze by nevedelo spravne pomenovat, ale naco, ked ma svoj system, nie? 😀
@simik14 moja ma 16 mesiacov a stale ju porovnavam so starsou. Starsia uz vkladala tvari, papala sama lyzickou, vedela zvieratka, uz aj co to porozpravala, chodila uz pekne na nocnik. Ale tato krpata je takyyyy flegmatik ze ja si mozem rozpravat ukazovat jej ona si aj tak robi po svojom a vobec ju netrapi ze ja nieco odnej chcem.
Nevadiii aj ked ma to zacina trosku nahlodavat ze preco to ešte nerobi ked ine deti ano, ale ona na to musi dozriet, vidim ze v hlavicke este nema tolko rozumu. Ona jednoducho chce byt este malicka.
Moj ty boze!!!!!! Detstvo nie su preteky ani konkurz na titul Najsikovnejsie dieta storovcia!!!! Spamätajte sa mamicky!!!
Niektore deti v 14 mesiacoch este nechodia, v troch rokoch maju slovnik zlozeny z par slov (Toto aha. Nieee! Daaaj!) a v styroch rokoch poznaju travickovu, slnieckovu a nebickovu farbu. A napriek tomu z nich nakoniec vyrastu sikovne a mudre deti, ktore sa v pohode uplatnia v zivote.
Nechapem naco je dobre pohanat vyvoj? Vsetko ma svoj cas. Opakujem: Detstvo nie je sutaz. Doprajte svojim detom cas a nech napreduju vlastnym tempom. Privela impulzov je castokrat viac na skodu ako na uzitok. Prestimulovane dieta nemusi nakoniec v zivote skoncit ako najsikovnejsie.
@zita19 Pravdaaaaa!!!! Ale niekedy ten natlak okolia je veľký. Ja malu porovnavam so starsou aj ked dobre viem ze kazde dieta je ine. Nechavam ju nech si ide svojim tempom ale zaroven ju musim stale stimulovat k novim veciam. Ona je velmi tvrdohlava... Preco by mala papat sama ked jej ja mozem podavat?
@jaja018 je rozdiel podporovat vyvoj a "tkacit na pilu". A komentáre typu: Vy este nemate zuby? Vy este nestvornozkujete? V 8 mesiacoch!!! treba odhodlane a statocne odignorovat. Alebo oznamit, ze spolu uz mame 32 zubov, co je akurát dost a vo veku 35 rokov sa nastvornozkujeme akurát dost, ked hladame dudel. 😝
v 11 mesiacoch čarbať farbičkami??? malý má o týždeň 11 mesiacov a neviem si predstaviť že by už kreslil farbičkami a vedieť tvaryy??? .... prosím ťa,, tvoje dieťa vie dosť toho podľa toho čo píšeš, tak prečo chceš aby kreslilo farbičkami???.... bože za chvíľu tu budú chcieť niektoré matky, aby ich dieťa už v roku jazdilo na koni a snowboardovalo
Moji uz vedia tancovat tango, a zacinaju na ucit breakdance...vedia aj vybrane slova ale len po b,p,r, na ostatne maju este mesiac cas.a to maju iba rok.starsi 4rocny ovlada zaklady jadrovej fyziky, pise prejavy prezidentovi a ovlada iba francuzstinu,anglictinu, rustinu na spanielcinu a nemcinu ma pol roka cas....och...niekedy si myslim ze ja som fakt lietadlo ked citam niektore temy
Moja pije cez slamku s papagajom na hlave 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=yWiCN1NFQcw
@simik14 ved zabrzdi. To nie je cvicena opicka 🙂 bude vediet vsetko postupne. Moj uz v tomto veku chodila a vedela napodobnit zvuky zvierat alebo ukazat ako zvieratko robi. Kreslit sme zacali az v 18mes.lebo skor som jej ja veru pastelku do ruky nedala 😀 Ak ta to potesi,moja ma 2r. a este nevie pit slamkou,iba do nej furt hryzie a neviem ju to naucit 😀 vkladat tvary tiez zhruba od nejakych 14 mesiacov s pomocou,teraz uz ju to ani nebavi pretoze to robi automaticky, presli sme na puzzle a najlepsie u mamy v mobile 😀 Vtedy je vhodny vek ked ty uznas za vhodne,sama si dieta poznas najlepsie 🙂 ale asi plati ze cim viac sa jej venujes tym viac bude vediet 😉