Čo vedelo vaše dieťa pri nástupe do škôlky?

dorotka202
19. jan 2017

Mamicky,zaujimalo by ma co vase deti vedeli pri nastupe do skolky,vek tri roky.samostatne jest,to je jasne.vedeli chodit na wc alebo na nocnik?same sa obliect,zobliect?co bol najvacsi problem prve dni v skolke?dcera nastupi o dva mesiace a troska mam obavy.chodi na nocnik,obcas sa pyta,ale vacsinou ide uz ked prepleta nohami a ja sa jej opytam ci chce.obliekat,zobliekat sa nevie.snazi sa,ale nejde jej to velmi.jest vie sama,pit tiez.cez den uz nespi,tak uvidime ako sa zvykne v skolke.mame este dva mesiace tak mozeme trenovat co jej neide,ale zaujima ma ako su na tom vase deti.

liz_lemon
19. jan 2017

@dorotka202 nemusis sa bat, nie je jedina, trenuj s nou to obliekanie/vyzliekanie, ale tymto malym este pomahaju, a uvidis ze ked uvidi ine deti, postupne sa nauci vsetko
co sa WC tyka, tak tam chodia hromadne a dost casto, takze nejak aktivne sa ani nemusi pytat

janickacrazy
19. jan 2017

@dorotka202 No tak moj syn úplne odmietal samostatne jesť v tom veku, nedalo sa s ním nič robiť. V školke nechcel vobec jesť. Obliecť sa vedel, ale potreboval trochu pomocť, napr. pančuchy si sám dať nevedel. Vyzliekanie mu išlo lepšie ako to obliekanie, ale to asi vačšina detí má tak. Náš problém bolo jedenie, ale moj syn bol ozaj extrém, nejedol prvý rok v školke vobec nič. Učiteľky krútili hlavami, že také dieťa ešte nevideli. On bol radšej hladný a najedol sa až doma. Druhý rok už nebol problém, proste len potreboval v tomto viac času ako iné deti, inak vobec ani neplakal ani prvý den pri nástupe, len to jedenie. No každé dieťa je iné.

janci05
19. jan 2017

@dorotka202 môj mal tiež tri roky keď išiel do škôlky a nevedel sa poriadne doobliekať. Neboj sa, učiteľky im pomôžu. U nás pomáhali aj s jedením, keď nevedeli ani ako sa lyžička drží. A veľa toho odkukajú od spolužiakov, ktorý sú už zručnejší. To časom všetko príde a naučí sa. Ešte aj predškolákom niekedy pomáhajú sa pozapínať sa, hlavne teraz v zime keď sú takí naobliekaní.

desno
19. jan 2017

My ideme od Aprila malá ma 2 a pol r. a tiez mam dosť obavy hlavne za to papanie a či bude učiteľku počúvať ,je veľmi vzdorovitá a tvrdohlavá. A sama sa naje len keď ona chce.. a je taká ako mačička sa bude stiskať a mojkať s každým 🙂

alicka850
20. jan 2017

No neviem dievcata, ked to tu tak citam, chudatka ucitelky ☺ U nas museli deti vediet pri nastupe do skolky samostatne jest, pytat sa na zachod, nepocikavat sa na obed pri spani, ciastocne sa obliect. Pomahali s obliekanim, neviem, ci dokrmovali, pochybujem pri 18detoch. Pamatam si, ako mi ucitelka dohovarala, ked sa mala obas pocikala cez obed, s pocikavanim v spanku mala problem dlho, kupila som potom jednorazove podlozky na spanie. A to mala pri nastupe do skolky 2r a 9m. Teraz sa mi ani nesniva, ze by v takom veku do statnej skolky vzali dieta, u nas neberu ani tie, co maju v sept.3 roky.

evittam
20. jan 2017

@alicka850 Presne ako píšeš. U nás je to dokonca v podmienkach prijatia......🙂
@desno No, tak sa "mačička" buď naje ako aj ostatné deti alebo bude hladná - neboj sa - veľmi rýchlo ju prejde prístup - "len keď ja chcem". A neboj, nič sa jej nestane. Len jej to prospeje.😉

juranka
20. jan 2017

moja mala 2 a tristvrte ked nastupila do skolky, vedela sa vyzliect okrem tricka, to si nevie vyzliect riadne ani teraz (3 roky a 2 mes. ma teraz) na nocnik sa pytala alebo sla aj sama ale obavala som sa pocikania v spanku. obcas sa pocikala. ale v skolke sa to rychlo upravilo. neboj sa ucitelky vedia ako na to. vsetko robili hromadne, na wc chodili casto a pit pili tiez v urcitych intervaloch, to uz ucitelky vedeli, ze kedy ist s nimi na wc. ked nevedela vyzliect tricko, tak ucitelky pomozu 🙂

alicka850
20. jan 2017

@evittam ja to idem teraz riesit jaslami. Maly je pomalsi ako dcera, sice ma este len dva a mesiac, ale uz to vidim teraz. V jasliach predsa maju menej deti na ucitelku, pomozu viac, plienky nevadia. Nauci sa a pojde do skolky o rok, ked bude mat 3,5.

lucsyia
20. jan 2017

Každá mš má iné podmienky prijatia napríklad u nás (som učiteľka) sú podmienky seba obslužné návyky ( cikanie na wc,umyť ruky, nakŕmiť sa ako tak) vek je minimálne 2,8 roka. Dokrmujeme drobcov pomáhame obliecť, vyzliecť ale zas odtiaľ potiaľ necháme nech sa aj sami potrapia a deti to rýchlo pochopia že v škôlke sa netočí svet len okolo nich😉 samozrejme máme deti ktoré nevedia držať v ruke chlebík lyžicu nájdu sa také prípady..od maličkých deti sa hneď nevyžaduje aby vedeli všetko naučia sa postupne. A adaptácia je u každého dieťatka iná niekto si odreve jak túr dva týždne niekto len tak v kútiku trošku posmokli a niekto v pohode... Deti skúšajú rôzne páky na rodičov každej matke srdce trhá keď vidí dieťa plakať verte že ani nám učiteľkám to nie je príjemné ale deti si zvyknú...pokiaľ majú učiteľku s otvoreným srdcom a rodičov čo ich podporia a vydržia adaptácia prebieha lepšie rýchlejšie a úspešnejšie 🙂 držím prsty 🙂