Čo sa mu to deje s rečou?

callisia
2. máj 2023

Baby, malý, skoro 3 roky už tretí deň divne rozpráva. Hlavne slová, ktoré končia na "s". Napríklad kúpeš, povie kúpesssss (š ešte nevie dobre povedať, tak uvádzam bez mäkčeňa). Chceš, povie chcessss. Niekedy tým sssss-kom začína aj obyčajne slová. Napr. "sssss auto" a pokračuje ďalej v rozprávaní o aute. Čítala som, že to môže byť počiatok zajakávania. Ale tam skôr deti opakovali začiatočné hlásky, napr ma-ma-ma-mama. Tak ja neviem, rozpráva asi 5 mesiacov od cca 2,5 roka. Dlho nechcel a potom to nastúpilo bleskovo a rýchlo chytá nové slová, tvorí pekné, dlhé vety. Pritom ale nerozpráva rýchlo, že by chcel všetko rýchlo vypovedať. Tak neviem čo toto má zrazu byť.

zitaje
2. máj 2023

Možno len trénuje, skúša, páči sa mu nový zvuk. Moja bude mať 4 a pred pár týždňami začala hovoriť tie mäkčeňové sykavky, ž, š, č. Najprv ich vyslovovala až príliš 😀 a staršia dcéra sa naučila "r" v 2 rokoch, a dávala ho všade, aj kam nebolo treba, napr. hore-dore.
Daj tomu čas, to sa pravdepodobne upraví.

callisia
autor
2. máj 2023

@zitaje no práveže sa mi nezdá, že to robí naschvál. On si to ani neuvedomuje. No nič iného mi neostáva, iba počkať.

ecko80
2. máj 2023

@callisia Ahoj, mam podobnu skusenost u mojho syna. Zacal rozpravat az okolo tretieho roku a taketo opakovanie som postrehla, ked mal cca 4-5 rokov. Opakoval poslednu spoluhlasku v slove, nie v každom (napr. vlakkk, spadneššš...). Na zaciatku slov nie, len na konci. Teraz ma 7 rokov, rozprava bezchybne. Ono to odznelo samo, ani neviem ako dlho presne to trvalo, mozno rok. Nijako sme ho na to neupozornovali.

ecko80
2. máj 2023

@callisia A ako pises, nerobil to schvalne, ale akosi automaticky.

callisia
autor
2. máj 2023

@ecko80 ďakujem za tvoju skúsenosť. Dúfam, že aj u môjho malého to prejde.

danieli
2. máj 2023

Ja by som skusila iba zavolat logopedicke a opytat sa, ci je to bezny priebeh vyvinu reci alebo spozorniet a navstivit ju, moj syn zacal hovorit v 3,5 roku a este rok nabiehal na plynulu rec, r sa naucil medzi 6 a 7 rokom, sikovny bystry chalan je z neho, napriek takemuto recovemu startu je zamerany na matiku, drzim palce