Dobrý večer , potrebovala by som poradiť čo všetko sa dá naučiť bábätko , nejaké nápady , aktivity alebo niečo … maly je veľmi múdry a rýchlo sa naučí ale ja už neviem čo take by sa dalo . Vieme zatiaľ papa, poslať pusinku , ukázať kde má nos , oči , ústa , ako robi autíčko , mačička , rybicka , nechce veľmi rozprávať tak ho nevieme naučiť iné zvieratko , ukázať zvieratká vie , vie ešte ukázať nono , baram baram buc , daj na to ,farby ….atď… potrebovala by som nejaké aktivity pri ktorých sa naučí niečo nove , už chodíme tak sa snažíme hrať aj s loptou …ale jeho baví tak cely deň chodiť dookola s nejakou hračkou v ruke
@xsuzannex Kazde dieta je ine. Moj starsi vedel v 13 mesiacoch uz vela farieb slovensky, v 15 uz ich ovladal anglicky, plus vedel anglicky uz aj niektore zvieratka. Preco by mi to nemalo napadnut, ked som videla, ako rychlo sa uci a ze on sam sa chcel ucit, ved 15 mesacny uz recitoval kratsie basnicky sam a a do dlhsich doplnal slova. Mladsi ma presne 21 mesiacov, vie niekolko farieb ukazat, ked sa ho opytam, povedat vie iba zelena a tiez netlacim na pilu, nenutim ho, kedze ma ine tempo, nez jeho brat
@alexaaa229 tak ho nechaj chodiť s hračkou dookola, je to DIEŤA, je to jeho práca. A učiť ho budeš tým, že budete všetci okolo neho všetko komentovať.
Tematicke knihy, citajte bud spolu alebo ty maj ako inspiraciu.
Svet okolo nas-mojich bavilo aj stale bavi varit s nami, supat vajicka, detskym nozikom moze krajat vajce natvrdo, krabie tycinky, parok, varene zemiaky...miesat, pridavat navazene, zapinat vahu, ukladat na pekac, natierat kura, bylinkovat...
Opravovat nieco s ockom-dotiahnut na pante srob atd, drzali srobovacku s ockom spolu ...
Komplet vytvarny svet-plastelina, malovanie, odtlacky.... Napr ikea ma take farby sytych farieb a uz ich netreba riedit, výborne sa s nimi maľuje cele detstvo (mozem dat link).
Moja ma 13 mesiacov a ani z ďaleka nevie ukázať kde ma nos, oči alebo nebodaj farby 🤦♀️🤣
Vie povedať mama, papa, baba, buva, bac, mlie (mlieko) ham, tam, nie, Beby (psík) Beji (činčila) Mimi (bracho). Vie ako robí havo, mačička a krava. Dá papa, pošle pusu, tlieska. Čo je pre mňa dôležité = rozumie čo jej hovorím. Ideme papa - donesie topánky, daj havkovi dobrotu-zanesie mu piškótu atď. Netlač na to dieťa, ono sa naučí. U nás je momentálne hit zvuková knižka, pri nej obsedí aj pol hodinu . Elektrické autíčko, kočík s babikou a hovoriaci psík. Ešte mám aj takú vežičku s malými knizkami (moje prvé slová sa to asi vola) to ju veľmi baví, pozera obrázky a ja jej ich komentujem 🙂
Nasa mala presne v tomto veku tuto hru - chodit hore, dole. Dala som do jednej izby duplo kocky, jej taku malu papierovu tasticku darcekovu, a chodila nakladat, v druhej izbe vykladat. Mala ciel 🙂 Staci dve misky alebo krabice do roznych izieb a moze prenasat ;) Potom si sama vymyslela taku hru, ze nosila malicky uterak z izby do izby. A nastierala ho bud na postel alebo na stolicku. A hladacie knizky, kde je na stranke vela obrazkov a dieta tam nieco hlada... Potulky jarou a pod. knizky.
@alexaaa229 moje v tom veku objavovali svet vonku. Kamienky, zvierata, rastlinky, voda, sneh
@alexaaa229 tipy na jednoduché doma robené aktivity s deťmi dávam na svoj instagram, možno ťa tam niečo inšpiruje 🙂 v tomto veku napríklad u nás frčal macko na kŕmenie - tréning jemnej motoriky a práce s lyžičkou 🙃
https://instagram.com/mamovinky?igshid=MzNlNGNk...
@alexaaa229
Za mna tomu nechajte volnejsi priebeh, dieta je ako spongia, nasava, uci sa.. nemusite ist na to takto "nasilne".. ale je to len moj nazor. Tiez mam 13 mesacnu. Vie urobit papa, poslat/dat pusu, ukazat aka velka narastie, baran buc, vie zazmurkat na poziadanie, zatlieskat, a hadzat si hore dole loptu.. ked chce ist na ruky pride a povie hopa, ukazat vie jedine kde ma brusko. Ale farby ucit 13 mesacne dieta by ma teda nenapadlo, nic v zlom 🙂