Čo robíte, keď vám nezobrali dieťa do škôlky?

090255
4. máj 2020

Ahojte chcela by som sa spytat mamiciek co robia ked ich dieta nevzali do skolky. U nas ziadne 3rocne nevezmu len 5rocne a rodic musi po dovrseni 3 rokov dietata do prace a pritom nema kde dat dieta ako mam toto teraz riesit? Alebo ako ste alebo by riesili? Ono keby to bolo na par mesiacov ok ale je rozdiel ist do skolky v 3 rokoch alebo az v 5 rokoch co ma rodic ako dovtedy robit?

slecnabe
4. máj 2020

Buď ostať doma na neplatenom rodičovskom alebo súkromná škôlka

090255
autor
4. máj 2020

@slecnabe no to je v podstate jedno lebo keby idem do prace tak to co zarobim dam na sukromnu skolku a zas som v podstate na 0 akoby som ani do prace nesla a rovno ostala doma

slecnabe
4. máj 2020

@090255 isto by ti vôbec nič neostalo? V BA sa dá násjť súkromná škôlka tak za 450€ aj so stravou už. Ja by som to napr riešila tak, aj keby mi malo ostať len 200€, stále lepšie pre mňa ako byť doma a profesne stagnovať.
Iné riešenie aj tak veľmi nie je.

andrejbobacik
5. máj 2020

Skus si cez lekárku vybaviť pre dieťa nejaku diagnózu a ostať na materskej do 6tich rokov

lenuliatko84
5. máj 2020

@090255 zalezi kde.u nas stoji sukr.skolka okolo 300 na mesiac a clovek zarobi podstatne viac

elian
5. máj 2020

Snáď to nie je také hrozné ..... treba pozrieť všetky škôlky v okolí a isto sa nájde miesto .... ja som vozila dieta 15 km autom a to som bola vodič začiatočník ..... treba bojovat a nie hľadať dôvody prečo nie a ľutovat sa

matapo
5. máj 2020

...pokial nevyhnutne nepotrebujete aj tvoj plat tak chvilu ostat doma. Ako kde su drahe sukromne skolky, u nas cca 400 eur, pre mna to vyznam nema, pretoze aj ked mi 200 eur ostane ako bonus z vyplaty tak mi to za to ranne nahananie a stres a kolotoc chorob a hladanie strazenia vobec nestoji. Ale zas mam tri male deti, muz mimo SR takze vlastne na vsetko sama ☹ ja som to riesila uz pri dcere ktora je januarova, sanca dostat do skolky 2,5 rocne dieta vo velkom meste je nulova ale zial ani po okolitych dedinach to nejde ☹ hranica 15 km od domu je uz ozaj max, pretoze pokial by si to nemala cestou do prace tak v rannej spicke stravis hodinu kym to otocis, ja cestujem 15 km do prace a veru mi to trva niekedy aj dobre cez pol hodinu ☹ Ja som ostala s dcerou doma do septembra a potom ju normalne vzali do skolky co mame pri dome, a ja som sla normalne do prace od septembra, pracu som si nasla este v juny s tym ze nastupim od septembra. Syn siel do skolky ako 4 rocny, dovtedy som bola stale s dcerou na RD takze ostal doma, ale ako stvrrocneho ho uz zobrali do skolky co mame kusok od domu, byvame v centre krajskeho mesta. Tento rok sa s tretim dietatom asi situacia zopakuje, hoc som prihlasky popodavala a budem samozrejma rada ak ho vezmu do skolky ako 2,5 rocneho, ale velku nadej tomu nedavam, pretoze kazda skolka to ma uvedene v podmienkach ze beru deti kt. k 1.9. dovrsili tri roky. Ale v pripade nenaplnenych kapacit aj mladsie 🙂 Horsie ze ked som videla aj mnozstvo deti ktore skolky tento rok prijmu - 9, 6, 7,...tak az tak s tym neratam. Ale uvidim. 200 eur si viem privyrobit aj pracou z domu s minimalnym usilim a obetovanym casom 🙂 Moc na vyber teda nemas, ale verim ze o rok sa dostane do skolky uplne bez problemov, najhorsie je to vzdy s tymi detmi ktore tie tri roky este nemaju ☹ resp. mozno aj tie trojrcne lebo su v poradi ako posledne ale stvorrocne uz problem isto nie je a niekde sa miesto najde. A pokial zarobis viac tak urcite je na zvazenie aj ta sukromna skolka, je ich uz pomerne dost, kym sa nedostane do statnej skolky, ak sa ti naskytne dobra pracovna prilezitost, skoda by ju bolo nevyuzit len koli dietatu ze nema kde byt. v niektorych by nemusel byt problem ani s nastupom pocas roka, tak ak sa Ti nic necrta nechaj doma a ak sa trafi tak urcie sukromna skolka.

mogaa
5. máj 2020

@090255 už to tu bolo spomenuté v niektorom z predchádzajúcich príspevkov, teraz je obdobie zápisov, treba si poslať prihlášky do všetkých škôlok v okolí aj tie na okraji mesta alebo do blízkej dediny....záleží vždy od počtu prihlásených detí do tej konkrétnej škôlky, na dedinách majú zväčša málo detí takže berú aj detičky mladšie ako 3roky.... menej prihlásených detí býva aj v okrajových častiach mesta....ďalšia možnosť je opatrovateľka alebo súkromná škôlka....jasne môžeš ostať aj ako osoba starajúca sa o dieťa do 6.rokov, ale ťahať to ďaľšie 2roky z jedného platu sa nie vždy dá...

ckatka
5. máj 2020

Ja som prihlášku nedávala...A 2.9 som sa šla spýtať riaditeliek ci náhodou nie je volne niečo ze niekto nastúpil inde alebo sa odsťahoval. A vyšlo to. Od 2,5 roka je v štátnej škôlke.

matapo
5. máj 2020

@mogaa ...ani na okrajoch krajskych miest nie je situacia lepsia, a ani v okolitych dedinach, vsetko obsadene, samozrejma nie len detmi ktore pod tu skolku spadaju ale detmi z mesta ktore sa nedostali do skolky v meste, takze aj tam je rozhodujuca znamost samozrejma ale potom hned vek, cim starsie dieta tym vacsia sanca. Verim tomu ze v okoli malych miest je situacia asi o dost lepsia a po okolitych dedinach okolo mensich miest este lepsia, ale napr. ZA a okolie je beznadejne, tam je velky nedostatok, ale zas aj velky dostatok sukromnych skolok, kt. povznikali v rodinnych domoch, dokonca aj v panelokovych bytoch 🙂

ajka0207
5. máj 2020

@matapo vazne maju štvorročné deti problem sa v ziline dostat do skolky?

matapo
5. máj 2020

@ajka0207 ...nie stvorrocne, s tymi je to uz celkom v pohode, mne dve starsie syn 4 roky a dcera 3,5 vzali v centre mesta bez problemov, ale tie mladsie kt. nedovrsili este 3 roky k 1.9., s tymi veru problem je ☹

090255
autor
5. máj 2020

U nas beru len 5rocne deticky a to sme s maleho mesta...

3009
5. máj 2020

@090255 To pozerám,že si z Trenčína, tak mi nehovor, že tam neberú aj 3-4 ročné deti do štátnych škôlok.

mogaa
5. máj 2020

U nás berú aj mladšie deti ako 3roky....ale záleží od konkrétnej škôlky, tiež berú prioritne trojročných a keď sú volné miesta tak zoberú aj mladších - ale zväčša len september - november teda mesiace kedy má mať dieťa 3roky

ajka0207
5. máj 2020

@matapo to viem, len autorka pise o starsom dieta a moja mala ma 3,5 a veru neratam ze ju nevezmu, tak preto som sa zhacila.

090255
autor
5. máj 2020

@ajka0207 u nas beru len 5rocne 3rocne maju smolu... ale zas v kazdom meste to moze byt inak ja len ako to je u nas...

maminuska
5. máj 2020

@090255 no ak si z Trenčína, tak to nie je pravda, že berú len 5 ročné . Berú aj trojročné len treba dať viac prihlášok . Je tu aj kopec súkromných škôlok , kde školné je 260-300 eur plus strava , to je tak 50 eur.

090255
autor
5. máj 2020

@maminuska nie som priamo z tn ono v tn mozu brat aj 3rocne ale u nas len 5rocne...

ajka0207
5. máj 2020

@090255 mas moznosti: najst skolku v inej dedine, kde beru aj mensie deti, platiť sukromnu skolku alebo zostat nezamestnana doma. Rozhodnut sa treba podla toho ci chces/potrebujes pracovat.