Čo robiť keď sa dieťa ľaká?

kucierkam
4. aug 2011

ahojte mamicky.Mate niektora skusenosti s vasim babätkom aby sa ľakalo? Mam 7tt synceka a neviem ci sme niekde urobili chybu alebo on sa niecoho velmi zlakol, pretoze ked spi tak nespi kludne ale trha sa, vkuse ruky v pohybe.....nezaspi mi len tak volne, iba ak je ziazany v perinke, ktora mu je uz mala, pretoze rastie rychlo. Ale ani v tej perinke velmi nechce byt lebo mu je horuco. Strasne nam place pokial zaspi a to iba na rukach. Nepomaha nam ani ked ho nechap vyplakat sa aby sa unavil....to strasne place ako keby ho "z koze drali" az mi je ho luto aby sa mu nieco nestalo z toho placu.Cez den pospi nikedy po hodinke niekedy viacej ale uz sa nam stalo ze sa zobudil po 30 min a zacal priserne plakat lebo sa musel niecoho zlaknut...asi vo sne...neviem...nemozem ho utisit, nikedy zaberie az prsnik ale nerada by so aby si zvykol pretoze aj lekar mi povedal aby som ho nekrmila castejsie ako 2.5-3 hod. V noci sa to samozrejme neda. Bojim sa ze mu to neprejde, mam ist za nejakym odbornikom...ved ho predsa nebudem viazat do perinky do neviem kedy.dakujem za vase rady🙂

reanda
4. aug 2011

naozaj hrozne, ak by si dieta zvyklo, ze ho matka tisi na prsniku v naruci.. radsej ho nechat vyplakat, aby zaspal unavou 🙄
zeny, vy si aj niekedy, citate, co pisete a aj nad tym trochu rozmyslate?? ved je to preboha zivy tvor, je to TVOJE DIETA, nie nejaky stroj, co ma nejak presne fungovat

sisaha
4. aug 2011

@kucierkam je to uplne normalne. Dieta spi a zo spanku rozhadzuje rukami, nohami. Ma trhane pohyby. Je to normalny stav z ktoreho vyrastie. Ak mu je v zavinovacke teplo, tak si sprav zavinovacku z plienky (trojuholnik) a do toho maleho zavin, aby mu rucicky "nebehali". Do troch - styroch mesiacov by sa to malo stratit.. Alebo ho nechaj spat iba v body a daj do zavinovacky...Ziaden odbornik, ziadne stresy...je to normalne.

kucierkam
autor
4. aug 2011

@reanda
Ak si si nevsimla pisem ze sa velmi laka zo spanku a nevie zaspat bez toho aby nebol zviazany a netvrdim ze to robim stale ze ho prikladam na prsnik aby sa ukludnil,mozno to potrebuje ked sa malo naje...ale ak by ti dieta plakalo hodiny s takym placom... ked sa az zvyja ....tak by ti srdce nedalo a robila by si preto vsetko aby mu bolo dobre.....a uz som skusala kadeco..... aj hodinu aby sa po placi ukludnil....ale bez vysledku. A ak si taka scitana mohla by si vediet ze dieta ktore tak silno place moze dostat pruh alebo zachripnut...
a uz vobec si nemyslim ze dieta je stroj co ma presne fungovat, takto nefunguje ani dospely clovek

tenty
4. aug 2011

@kucierkam ahoj, nas maly bol v perinke od sameho zaciatku, ked spinkal rucky mal zviazane, ked bol hore, tak si ich povytahoval a perinku som mu uvolnila, postupne som ho "zviazovala" uz iba na spanok, myslim tym aj cez den, krasne sa ukludnil a v pohode zaspal sam
to co popisujes mi skor pripada, ze moze mat koliku a strhava sa na krce v brusku, ked aj silno place a ukludni ho prsnik, nemyslis, ze by ho mohlo boliet brusko?
my sme perinku zrusili az ked mal presne 4 mesiace, to si uz rucky vytahoval sam a nechcel spat zviazany, samozrejme ze mu bola davno mala a nohy mu trcali vonku, ale ruky mal zviazane 🙂
potom sme ho zacali davat do spacieho vaku, sice chvilu trvalo, kym sa naucil spat s uvolnenymi ruckami aj sa budil castejsie v noci, ale po tyzdni to preslo 🙂
pises, ze mu je horuco v perinku, skusila by som ho dat do niecoho tensieho, alebo len do plienocky zviazat rucky

kucierkam
autor
4. aug 2011

koliku urcite nema...lebo tie krce nema stale....to je skor od toho placu a ze je nervozny a nemoze zaspat....stolicu ma peknu a na noc mu davat stale teplu plienku aby aj ked mal krce aby povolili.oblecene ma iba dupacky tenucke.....skusala som mu zviazat iba rucky....ale to zase z nozkami rozhadzuje.....a nechcem ho davat iba do kratkych dupaciek, lebo v noci po prebudeni ho zvyknem davat na brusko spavat, tak aby nebol nalahko obelceny...ale vyskusam co to spravi... nezviazujem ho stale väcsinou na noc a cez den ked uz nevie co zo sebou....a ten spaci vak ma uz tiez napadol, tak uvidime🙂 vdaka

pifina
4. aug 2011

@kucierkam niektorym detom vyhovuje, ked su zviazane v perinke, pripomina im to pocity z bruska ... nerozmyslala si na satkou na nosenie? tam su tiez take uvazy, co je dietatko viac natesno 😅

ichbinich
4. aug 2011

@kucierkam:
To trhanie ruk je caste. Ja som preto kupila zavinovacku, asi v tom veku. Ja som kupila tzv. zazracnu zavinovacku, ta bola tenka, mal volnejsie nohy (co sa odporuca), ale zviazane ruky. Ked sa mi potom sam z nej rano vymotany rehotal, tak som ju zrusila, ale pouzivala som ju asi 2 mesiace. Ten reflex resp. to rozhadzovanie sa samo upravi.

Precitaj si aj http://dojcenie.wordpress.com/ Je to nielen o dojceni, ale o roznych situaciach s malym babom. Ahlavne sa spolahni na svoj materinsky cit a nie len na reci kadekoho, aj ked je to lekar.

Tak male babo MUSIS UTISIT ZA KAZDU CENU, ci uz na prsniku alebo nosenim alebo zviazanim do zavinovacky.
Skus aj triky Dr. Karpa:
1. zviazat
2. drzat tak, aby bol na na boku alebo brusku
3. hlasne SSSSS, napr. rozladene radio, vysavac, fen,... To znie ako sum krvi, co poculi v brusku
4. hojdat, nosit, proste mierny pohyb
5. dat nieco sat: prsnik, cisty prst, cumlik

Niektore babatka sa utisia pri prvych 2-3 krokoch, niektore potrebuju "plny program". Mozes si najst aj videa na internete.

Skus ako pisali predo mnou plienku alebo tenucku deku/uterak namiesto perinky (na internete najdes aj navody ako zaviazat do plienky, tiez podla Dr. Karp-a ), alebo kupis tenku rychlozavinovacku. Ja som mala SwaddleMe, ale je aj Red Castle a ine. A byvaju aj tenunke na leto, najdi si to.

A prosim ta, never reciam typu, ze si maly zvykne na ruky/prsnik atd.! Je to malicke babo, ktore vie iba plakat, ked mu nieco nesedi, to je jedno, ci mu je zima, teplo, ci je hladne, smadne, chce byt pri tebe,...

A taktiez nazor vacsiny lekarov, ze kojit sa "smie" az po 2-3 hodinach, je blbost na n-tu. Zeny v pusti Kalahari dojcia deti aj kazdych 20 minut, lebo kvoli tej horucave musia pit. A praveze babatka zijuce v blizkosti mamy, dojcene na poziadanie, nosene, ako to robia kmene niekde v tzv. necivilzovanom svete, su ovela spokojnejsie a maju ovela menej kolik a podobne, ako v nasom tzv. civilizovanom svete.
Bohuzial lekari nie su laktacne poradkyne a su muzi, o kojeni nemaju sajnu a bohuzial siria famy, ktore sa zacali niekde v predminulom storoci... ☹

Vsetko dobre!