Čo robím zle vo výchove?

25. jún 2024

Ahojte.
Mam dve male deti kratko po sebe. Problem je s tou starsou. Vzdy som bola prisna,mali sme hranice, vedela co moze,co nie.Ma 4 roky, mladsi bude mat tri . Od malicka sa deťom venujem, hram sa snimi, spievam,citam, vedia vela básniciek, pesničiek,v tomto su velmi sikovne deti . Ale ten problem ze mna ta starsia uplne ignoruje. Chodi prvy rok do skolky,ma sa tam dobre,aj ked je viac doma. Ked rano vstaneme , oblečie sa,volam ich umyť zuby 10 x z oci do oci to poviem, hodinu to opakujem,ona ma nepocuva,ide si svoje. Nepotrebuje ma. Ideme na ihrisko,tak isto ja sa vzdialim ona na mna kasle, volam na nu , kyvam jej, usmernujem co a ako,ona si ide svoje,prekrikuje ma, skáče do reci kazdemu. Ideme do obchodu vie ako sa tam treba spravat, vojdeme dnu, začne utekat po obchode,rehotat sa .zase ignor. A takto je to so vsetkym . V skolke je vraj uzasna, ved ako vsetky deti tam .
Ale ona ma úplne svoj svet a davat jej na zadok nepomaha, myslela som ze to skusim aj tak,ale nič. Ani dohovorom,ani milo,ani krikom,ani dat po zadku. Nic. Ignoruje cim dalej tym viac. Ja uz som zufala,mam chut sa zbalit nechat ich a ist prec.s tym mladsim problem nieje ked je sam, uzasne dieta, no keď su uz spolu tak su na mna dvaja a vzdavam sa cim dalej tym viac
Prosím pomôžte mi čo mam robiť inak.

subartic
25. jún 2024

Kde majú otca ako autoritu ?

canany
25. jún 2024

Nic nezmozes. Mala som to rovnako so starsim. Ako cez kopirak. A pockaj az ti v 10tich zacne este papulovat. A mladsia sa uz pridava. Cize u mna zahul x2. Aj po dobrom, aj po zlom, aj milo, dohadovat sa, pytat sa, rozpravat sa, aj na zadok, zakaz mobilu, ntbk. Proste ked pride ten moment, cierna tma, ked odide ten moment, ano mama rozumiem ti, uz to neurobim a bum zase to urobi. Tak som zvedava, co ostatne napisu.

katkaseiner
25. jún 2024

@canany suhlasim... ja mam 11rocnu a 8rocneho... obdobie vzdoru bola prechadzka ovocnym sadom... ale samozrejme vtedy som o tom nevedela...
@autorka dieta skusa tvoje hranice, uci sa aj od inych deti v skolke, pozoruje ich navyky, spravanie... je to zial normalne...

lili177
25. jún 2024

mna inspirovali knihy od psychologicky Lidmily Pekarovej, pri tych zuboch musis pri nej stat a nedovolit aby robila nieco ine ale aby si cistila zuby, vycvicit par tyzdnov si dat tu namahu, mne napriklad pomohlo pri synovi ked robil sceny pri stole, napriklad za to ze som mu otvorila jogurt a on chcel sam, rozreval sa a takto robil nervozitu stale, hned vedla mame obyvacku tak som ho poslala revat tam, ze ked sa ukludni moze sa vratit,ma ist tam aby nerusil dalsich clenov, postupne mu zu len stacilo spomenut obyvacku a prestal hned v zaciatku so scenou ktoru chcel urbit lebo by vedel ze by musel byt sam v izbe, proste dieta musi vediet ze ked robi zle bude aj jemu zle, napriklad ze opusti ihrisko ked sa tam nevie spravat, ona tam v dvoch knihach vsetko opisuje, a co sa tyka nejakych vyostrenych situacii tak to som sa naucila ak sa da neriesit za horuca, kazdy nech vychladneme v inej izbe a neskor sa o tom porozpravame, nekricat, nestrapnit sa, byt ticho a odist do inej izby,nech vychladneme a podla moznosti ked citime ze sa situacia ide hrotit tak zasiahnut aby nedoslo k vrcholu emocii, napr ked zacina byt neposlusna odist z ihriska zavcasu

lili177
25. jún 2024

este tam pise o tom ze vysvtelit mame len raz, potom uz neropravat len ukazat rukou co ma dieta urobit, lebo neustalym opakovanim sme dietatu akoby na smiech, nemame autoritu, ono nezabudlo na nas pokyn len skusa

doriiis
25. jún 2024

Ja vždy vravím,že vek dieťaťa medzi 2-6 rokom je najviac dôležitý a zároveň najťažší z hľadiska výchovy.To je taký nijaký vek.Lebo dieťa sa hľadá a formuje.A práve v tomto veku potrebuje najviac usmerňovať a potrebuje našu najväčšiu pozornosť a koncentráciu.Ak to niekto zanedbá v tomto veku,neskôr už nespraví nič.
A toto je riziko a obrovské mínus mať deti po sebe v tak krátkom čase.
Nedokážeš dať plnú pozornosť ani jednému,ani druhému,lebo ju musíš deliť.A buď jedno dieťa sa cíti odstrcene alebo druhé.
Ona ťa nie že nepotrebuje,práveže ťa potrebuje najviac.Ale tým,že má mladšieho súrodenca tak vie,že jednoducho nemôžeš byť všade.
Odporúčam vyčleniť si denne čas keď budeš iba ty a dcéra.Druhe dieťa zatiaľ nech stráži niekto.Dcera ťa potrebuje a týmto ti to chce naznačiť.
Bola chyba mať takto rýchlo dve deti po sebe.Pojdes na doraz v podstate celý život.Lebo budeš riešiť podobne problémy v jeden čas u dvoch detí.

doriiis
25. jún 2024

A v celom príbehu chyba jeden dôležitý článok - otec deti

milanemila
25. jún 2024

Deti su deti a nemozeme od nich ocakavat, ze budu disciplinovane stat pri nasej nohe a trpezlivo cakat napriklad pocas nakupu v obchode, nie su to cvicene psy. Ja neviem ale z toho co pises mi vobec jej spravanie nepripada nejake katastrofalne, skor ty si vyhorena a zrejme mat rocny rozdiel medzi detmi nebolo uplne stastne rozhodnutie.
Ano deti maju svoj svet aj ta moja vidim, ze je zamyslena a niekedy ma “ignoruje”, ale robi to aj moj muz (uplne vidim, ze je zamysleny a srotuje mu v hlave a proste nevnima), tak skusim mu dat po zadku 2-3 🙈
Aj moja skace do reci, lebo ju nieco napdne a nadsene nam to chce oznamit, ale vysvetlujeme jej stale dookola, ze musi pockat kym niekto iny dohovori…tiez ma 4 roky a mladsie dieta rok.
Vzdy mam pocit, ze uz je velka a mala by sa nejako spravat, ale nie stale je to male dieta a niekedy je proste ako utrhnuta z retaze a niekedy mm toho plne zuby, ale vzdy si poviem ze ona sa na svet nepytala, my sme sa rozhodli mat deti.
Mozno aj ziarli na brata, predsalen to nie je pre nu jednoduche a snazi sa na seba upozornit 🤷🏼‍♀️ ja ked uz mam toho plne zuby a som nervna, tak nastupuje po praci moj muz s bozskou trpezlivostou a prebera stafetu, zoberie aspon starsiu sa vyblaznit/vybehat alebo obidvoch a ja mam cas sa ukludnit a nacerpat zas nejaku energiu.

autor
25. jún 2024

@doriiis otec je skvelý otec,len je od noci do vecera v praci.
Ale mate pravdu so všetkým určite. 😢😢😢

doriiis
25. jún 2024

Autorka.....popros muža o pomoc.Nech varuje mladšie dieťa a ty si výhrad čas pre staršiu dcéru.

bellaa3007
25. jún 2024

Moja ma tiež 4, v školke anjelik, tak isto na krúžkoch.
Nemá ani mladšieho súrodenca a je to niekedy horor.
Ona je velmi tvrdohlava a ťažko sa s takou povahou hýbe. Jedna spec. pedagogicka mi povedala, že musím byt prísna pri takej povahe lebo dieťa vieš "vychovávať" len do 6roku. Potom už je akoby velmi samostatné a ta povaha a to ako je vychované vyformovaná.
Ja už som x krat plakala koli výchove, chcem sa ovládať ale pri tých revoch to niekedy nejde. Snád len obdobie :/

subartic
25. jún 2024

bohužiaľ toto je problém dnešnej doby . Kedy stíha byt skvelým otcom ak je od rána do večera v práci ?

butterflyeffect
25. jún 2024

A mozno nie je neposlusna, mozno len porucha pozornosti-ADHD? Ze ju vsetko lahko rozptyli?

autor
25. jún 2024

@butterflyeffect to sa v akom veku zisťuje??? Aj to som uz myslela ze to môže byť. Chodi od jednej aktivity ku druhej, stale rozprava,ale ze stale, skace do reci, nevnima,ignoruje,stale kyve nohami, ked ju upozornim pri jedeni nech nekyva nohami tak sa na ne pozera a začne ešte viac a povie že ona nekyve. Inak je podla mna velmi mudra,sikovna,inteligentna pri riešení uloh.

@bellaa3007
Ja som myslela ze hranice mame,ale asi by bolo treba stanoviť nejake pravidla,no neviem ako na to ? Cim sa riadit, keď vždy zlyham

bellaa3007
25. jún 2024

ona radila, jednoducho neupustit. Ak niečo kážete napr ideme jest, tak nie zachvilu ale teraz. Ak neposluchne, tak povedať že príde takýto "trest" a dodržať to..

oskvarka
25. jún 2024

skús spoluprácou a komunikáciou na starsiu ale je este malinká ... ale tak postupne to pojde hlavne sa nevzdávaj a obmedz teda situácie kde moze íst o nebezpecie.. napríklad nepojdeme na ihrisko preto ze tam je cesta a ked ma neviete poslúchnut je to nebezpecné .. a tiez dávat príkazov menej len naozaj nutné a skorej formov otázky slobodnej je to menej násilné. Umývanie zubov by som u tak malých detí neriesila s týlom chod si umyt zuby ale zoberiem kefku a umyjem...je to tazké pre nich este chápat pointu tých povinností umyt ruky zuby obut sa dat si bundu... a nebit a nekricat .. to je uplne zbytocne na nic nie je dobre...a navyse je to nedostojne a kazi to vztahy a je to ponizujuce.. podla mna nieje ucelom vychovi dieta ponizit..oto skakanie do reci moze byt ADHD ale tak to je len nalepka pre trochu akcnejsie diet aja som to tiez vzdy robila zial asi tiez som .. ;) nechajme deti detmi ze 4 rocny skacu do reci ...

oskvarka
25. jún 2024

hlavne potom drzat hranice v tych veciach na ktorych naozaj zalezi .. chcem aby si si vecer umyvala zuby tak to jednoducho zariadit tak ze zuby budu umyte (ja som asi rok umyvala jednemu synovi nasilu) s tym ze neustupit ale byt conajviac dosleny ale naozaj na veciach ktore su dolezite vybrat ich par.. utriedit si priority lebo ked za vsetko na deti kricime a mame na nich milion poziadavok tak sa v nich stratia... a ak su nebodaj ADHD nieje absolutne v ich silach to splnit .. znyzit ocakavania a stat si za vecami ktore su dolezite a ostatne uvolnit na volnejsie... a pozitivna motivacia .. vyjait radost ze zuby su umyte dnes... a nie krik a nezmyselne tresty... trestom by mal byt nejaký následok a najlepsie taký ktorý nastane hned..

thereisabear
25. jún 2024

Podľa mňa chce takto upútať tvoju pozornosť. Že robí vlastne všetko naopak. Skús ju na chvíľu viac ignorovať, nemať žiadne požiadavky (svet sa nezrúti keď pôjde do škôlky bez umytých zubov alebo aj v pyžame), pokiaľ samozrejme nepôjde o život. A uvidíš, aká bude prekvapená a sama za tebou príde.

oskvarka
25. jún 2024

neboj sa zvládnes to .. nevzdávaj sa.. a skús is z dcérkov nájst nejakú cinnostt ktorú maá ona rada a robíte ju spolu a pravidelne si na tu cinnost najst cas aby ste si trochu utuzili vztah 🙂

fauko
25. jún 2024

Ja som citala vela psychologie a jedina vec mi utkvela, ze to aky bude me mat zivot a akymi osobnostami budeme zavisi od vychovy, prostredia, vonkajsich vplyvov, ktore sme zazili od narodenia po 7my rok zivot. Preto sa nedivim, ze vo svete je tolko psychopatie... Je to dosledok zanedbavania, tyrania a sex. Zneuzivania v skororannych rokoch. Jednym pomaha psychoterapia, inym obratenie K Bohu. Ale psychopatie sa neda liecit po 7mom roku zivot... Uz SA hlboko zakoreni. Vychovavaj s laskou. Bud aj prisna ked treba, ale vzdy daj dietatu vediet, ze Ho lubis.. Bozkom, pohladenim.. Urcite nehyckat dieta, ked robi zle. Modli SA ruzenec a vzdy predtym Popros, aby Ti Nebesky Otec pomahal deti Vychovavat spravne...

heln
25. jún 2024

vobec to nemusi byt chybou vo vychove.
sama pises, ze ma svoj svet, moze byt v sirsom pasme asperga, moze to byt adhd, moze to byt len problem s porozumenim....
v prvom rade sa pozri na svoje dieta novymi ocami a ber ju taku aka je, a maj ju rada taku aka je. urcite nie davat po zadku, to nepomoze.
ked das pokyn, napr. umyt zuby, venuj sa tej cinnosti na 100%, nerob medzi tym nic ine, povedz raz, povedz druhy krat a potom ju v klude zober za ruku a odved do kupelne.....
ked jej daco hovoris, tak sa jej jemne dotkni, za ruku, plece a pri ocnom kontakte jej povedz pokyn.... na ihrisku ta vobec nemusi vnimat.
ja mam taku dceru, "dve hodiny" jej hovorim, ze sa ma prezliect do pyzama a ona mi povie po dvoch hodinach, ze to pocuje prvy krat. ma diagnistikovanu poruchu v porozumeni reci.

autor
25. jún 2024

@heln
@fauko
@oskvarka
Dnes napriklad na prechádzke sme stretli miestnych chlapov išli z pohostinstva a vraveli jej pod ideš snami a ona ano a išla si do pol ulice kým sa jej nestratili . Inak by som jej dala riadne po zadku,ale len som sa nadychla a po 3000x zopakovala že sa toto a toto nerobí.
Na mňa iné mamičky ked niekde sme pozerajú takými očami že to cítim ake maju nervy oni z nej, akoby bola nevychovana. Ale ona je šikovná, poďakuje poprosi,neublizi, rozdelí sa . Len to že si ide tak svoje stále a mňa nepočúva. Kedysi som išla do papierníctva a ona tam celá šťastná obzerala všetko (nechytala) a nešťastnou nahodou laktom buchla do nejakych zicheriek a spadli ,rozsypali sa , vysvetlila som nech dáva pozor , milo a pani predavačka na nás že jej treba prísnu mamu. Tak keď dám po zadku je zle, keď nedam tiež je zle. Ja už neviem čo je správne a tam sa asi stracam😭

luccija
25. jún 2024

Má len 4 roky myslíš, že všetky deti poslušne prídu umyjú si zuby, raňajky bez napominania?
Zicherky mohol vysypať aj dospelý človek
Sú deti z ktoré od detstva majú svoju hlavu, su priečne, tvrdohlavé a chcú si robiť po svojom.
Poradiť neviem.5-6 r sa hovorí, že je prvá mala puberta🙂

autor
25. jún 2024

@heln a ešte som zabudla že jej je všetko smiešne čo poviem prísne,milo, zvýšim hlas, na vsetkom sa smeje potom vybuchnem a už je zle. Cela snaha ide do haja

autor
25. jún 2024

@luccija zuby su len priklad ktory sa práve vtedy stal . To nieje o zuboch

tanyan
25. jún 2024

Moja mama bola pri mojom bratovi zúfalá, lebo sa jej zdalo, že keď ho hrešila, tak sa usmieval. V skutočnosti mu to bolo ľúto, ale výraz v jeho tvári bol podobný ľahkému pobaveniu. Tiež to viackrát nezvládla a išla do vývrtky, lebo si neuvedomila, že ju vlastne vytáča iba jej čítanie jeho tváre.
Ja pri dcére tiež občas vybuchnem, keď nejde podľa mojich predstáv. Väčšinou si ale našťastie uvedomím, že to naše úžasné dieťa je celé po mne a nastavuje mi iba príliš realistické zrkadlo. 😀 Obdivujem manžela, že to s nami s relatívnou ľahkosťou zvláda.

oskvarka
25. jún 2024

prva situácia no a co ze isla s nimi kusk a potom sa vrátila to by som ndramatizovala.. druhé také reci nepocúvam detom treba vysvetlit milo .. ako by to bolo ak sa vyvrsim na dieta ked spravi nieco omylom.. potom sa cudujeme ze sa citia zle a chovajú sa v obrane nevhodne..

luccija
25. jún 2024

Neviem mne nepríde v ničom extra problémová.Do obchodu pôjdete a budete spolu nebude odbiehať, keď bude, tak ju chytia za ruku a odídete...na ihrisku to pozná a ide po svojom...že chcela ísť s robotníkmi...vieš ona má 4 r pred 2 r čurala do plienok čo od nej chces?
Áno, treba jej povedať, že sme sa rozprávali, že s cudzími sa nejde atď...vedela,že si tam v pozadí a sledujes....pozri sa sú deti, ktorým môžeš dať xy krát hranice a vždy budú pokúšať vždy ..budú chcieť mať posledné slovo, po svojom....tak jej povedz, že po tebe kričať nebude a daj jej trest.Prekrikuju sa ešte aj deti v škole...chcú niečo rýchlo povedať, čo ich napadne...všetci chcú iba dobre deti čo poviem to platí, múdre...ale deti majú aj svoju povahu, temperamant s tvojou budeš bojovať vždy vyzerá, že je temperamentná, tvrdohlavá, nebojácna..

bluka2
25. jún 2024

Mozno by potrebovala nejaky cas s tebou bez brata, iba ty a ona. Ja tak chodievam niekedy s 1 dietatom na par dni na vylet, niekedy s druhym. Velmi im to vzdy prospeje.

bluka2
25. jún 2024

@luccija Tiez myslim. Ked som citala nadpis, som si myslela, ze jej problem bude nieco ako ze jej dieta tyranizuje ine deti v skolke... pokial sa tam sprava fajn, myslim, ze ma z domu dobry zaklad a zvysok sa doladi aj casom