Čo má vedieť trojročné dieťa pred nástupom do škôlky?

barbora1992
4. máj 2017

Ahojte mamičky, možno tu už podobná téma je, no nenašla som. Chcela by som sa spýtať, čo všetko by malo vedieť 3 ročné dieťa pred nástupom do škôlky? Moja dcérka má teraz 2 roky a 9 mesiacov a zaujímalo by ma, čo by mala vedieť ako trojročná, lebo v septembri by mala ísť do škôlky. Ešte neviem, či ju zoberú, no aj tak by som rada vedela, čo všetko by som ju mala naučiť. Venujem sa jej dostatočne, je šikovná, inteligentná, rada sa učí nové veci, je vnímaná a rada by som vedela, či vie všetko, čo by na svoj vek mala vedieť. Pozerala som nejaké články na internete, ale všade píšu niečo iné. Povedala som si, že sa s vami poradím. Za opýtanie predsa nič nedám a zaujima ma váš názor.😀 Ďakujem za všetky vaše odpovede!

dominika6
4. máj 2017

@barbora1992 v prvom rade...
je tu xy diskusii na túto tému,tak si ich nájdi a zapoj sa..
dalšia vec,dieťa ti ešte ani nevzali do škôlky a už riešiš čo musí vedieť
posledná vec..to čo musí vedieť,ti povedia v škôlke kde ju prihlásiš..

nyusika
4. máj 2017

@barbora1992
ja by som ti poradila, aby si kasla na to.
nie je nic horsie, ako premotivovana matka 🙂
pises, ze mala je sikovnma a rada sa uci - tak je vsetko v poriadku.
ide do skolky, nie do skoly.
staci, ked nenosi plienky, aj to nie je vzdy podmienka 🙂

mimla
4. máj 2017

Zvyčajne sa požaduje odplienkovanie a ako tak samostatné jedenie.

deti95060810
4. máj 2017

ak ti dá lekár na prihlášku že dieťa je zdravé a môže ísť do MŠ tak nepotrebuje vlastne nič. V MŠ ho naučia samostatnosti. moje keď chodili do MŠ tak učiteľky aj nakŕmili deti - ktoré nevedeli dobre, alebo nechceli jesť, obliekli resp. pomohli s obliekaním, obuli na prechádzku, a pod. takže v podstate nič extra....Už pri predškolákoch sa požaduje väčšia samostatnosť....

moni73
4. máj 2017

Co musi vediet? Akotak sa obliect, akotak sa najest a vypytat sa na wc. Este by bolo vhodne, keby uz vedelo chodit, akotak rozpravat a aby vedelo, ze sa nema bit. 😉

janickacrazy
4. máj 2017

@barbora1992 Tak ako kde, u nás nič moc nevyžadovali, moj syn sa nevedel ani sám najesť, proste jesť odmietal, bolo to s ním ťažké. V školke pre istotu nejedol prvý rok vobec nič. Ale teda on bol proste prípad, vačšina detí sa rozjedli tak do mesiaca-dvoch. Niektoré na začiatku aj krmili učiteľky alebo upratovačka. Moj sa vedel ako-tak obliecť, aj ked niektoré veci ako pančuchy nevedel poriadne. Učiteľky im aj tu pomáhali. Takže sa zbytočne nestresuj, hlavne aby sa vedela pýtať na wcko a ostatné sa rýchlo naučí aj v školke.

gir
4. máj 2017

zo zákona nič, niektoré škôlky najú v interných predpisoch že odplienkované, trocha samostatné pri jedle a pod. Ale nikde to nemôžu dať ako dôvod na neprijatie.

barbora1992
autor
4. máj 2017

Je bez plienok už mesiac, má iba na noc,
Krásne rozpráva,
Vie sa obliecť, okrem tričká, na to sa hnevá,
Vie sa obuť,
Vyzliecť ak sa jej chce
Nechce jesť, máme s tým veľké problémy, ale vie používať lyžicu a vidličku, len nechce jesť
Na wc sa pýta, respektíve uteká sama, vyzlečie sa, utrie sa a oblečie sa
Umýva si sama ruky aj tvár ale zúbky si umývať nechce, to vždy zje pastu a je po umývaní.
Vie toho veľa, toto ma tak v skratke napadlo že čo vie.

janickacrazy
4. máj 2017

@barbora1992 To je v pohode, určite to stačí, nemusíš stresovať.

gir
4. máj 2017

@barbora1992 Niekedy mamina chce od dieťaťa viac ako požaduje škôlka 🙂

barbora1992
autor
4. máj 2017

@janickacrazy Nestresujem, pýtala som sa zo zvedavosti že čo ju mám naučiť všetko.

bodka70
4. máj 2017

Trošku od veci téma, no ale dobre. Všetko tu už bolo spomenuté, je snáď jasné, že ak mám 3 či takmer 3 ročné dieťa, ktoré je zhruba na tom ako jeho rovesníci, že nič iné nemusí vedieť. Nie je to vysoká škola 😀. Stačí byť bez plienok a priemerná samostatnosť. Inak by sa pred prijatím do školky robili špeciálne testy či prijímačky.

Jediné čo tu nebolo spomenuté: dieťa by malo byť schopné vydržať chvíľu bez rodiča (matky). Nie je to síce nevyhnutnosť ale ušetrí to dieťaťu aj rodičom tie stresy a srdcervúce revy pri lúčení v škôlke.

gir
4. máj 2017

@bodka70 Super si to napísala a hlavne dieťaťu cestou do škôlky nerozprávať že sa nemá báť ( ono nevie do čoho ide 🙂 ) pretože automaticky ho napadne že tam bude niečo, čoho sa treba báť. Vhodné je povedať že sa pohráš s deťmi, zjedz to, na čo budeš mať chuť, pôjdete vonku, môžeš si pospinkať a ja pre teba prídem.

bibina224
5. máj 2017

No tak podla mna by sa mala vediet sama ako tak obliect a najest. Kedze pojde do skolky, tak ratam s tym, ze uz bude odnaucena od plienok. Inak ich tam uz vsetkemu ostatnemu naucia. Samostatnost by trocha mat mohla ale tak to sa pri detoch nauci a neboj budu sa este predbehovat v tom