Ahojte co dokazu vase 13 mesacne deti?
Ako ste ich naucili napr. Ukaz to a to
Ako robi to a to? Kde je to a to?
Daj mi to a to…
Ja sa stale opakujem a neviem to naucit.
Prosim rady… a este ako naucit jest priborom
Dakujem
ved ma este cas. moj zacal ukazovat asi okolo 15m, dovtedy len nasaval info.
a k tomu ze stale opakujes, este sa veru budes opakovat, dlho a vela, tak sa na to priprav....
ukaž toto, kde je toto - s tým som začala od 6 mesaicov. Deti sa učia rýchlo. Ale ten príbor, to už je veľa aj na mňa
@kvetinka75 to preto lebo pediater povedal ze uz by mal jest sam lyzickou
Nemyslim pribor ako nozom a tak len lyzickou … odporucal to nas pediater a viem ze vela deti z okolia to ovlada
@eva1235 tak má skúšať jesť lyžičkou aj kvôli koordinácii pohybov, jemnej motorike ale lyžička a príbor sú dve rozdielne veci
Daj mu ju do roky a nech trénuje. Raz to príde.
@eva1235 syn ma 12m a z toho co jsi napsala neumi nic, i kdyz si to kazdy den opakujem. Neresim, vsak ma cas. A kdyz mu das lzicku nebo vidlicku do ruky, tak nic? My mame malou lzicku a vidlicku, na konci je zviratko, za ktere to drzi a fungujeme tak, ze drzi, ja mu chytnu ruku, naberu/napichnu a on si dava sam do pusy, ani za nic si nechce nabirat sam.
@eva1235 mna detska lekarka tiez takto vystresovala. V okoli vsak nemam ani jedno rocne dieta, ktore by jedlo samo priborom. Moje dieta ma 12,5 mesiaca. Vie nasledovne veci:
1. ukazat na vec, ktora ho zaujme, alebo ktoru chce dostat. Niekedy ukaze na vec a caka, ze poviem, ako sa vola. Aktualne ukazuje vlastne skoro neustale na vsetko, niekedy aj bez zmyslu, myslim, ze len preto, ze zistil, ze to uz vie. Neucila som ho to, proste zacal asi v 11 tich mesiacoch sam od seba.
2. Vie povedat mama, papa (aj ked tym este nemysli vzdy len mna s muzom), baba, ahoj, hi, gaga, kde
3. Napodobnuje, ako robi sova a krava, ale nie vzdy to spaja s konkretnym obrazkom kravy, ci sovy, proste si to len zapamatal, tak to opakuje
4. Vie mi podat kocku, ked ho poprosim, no da mi ju len vtedy, ked chce😂. Vie vybrat predmet z dozy. Pokusa sa dat vrchnak na dozu (este netrafi)
5. Vie sa krmit rukami, trafi lyzicku do ust, vie sa napit z pohara. Nie, nevie pouzivat pribor a ani v tomto veku nemusi (!!!)
6. Vie mi hodit loptu a najst ju. Rovnako vie “najst” predmety, ktore skryjem, pocas toho, ako to videl😊
7. Vie vyjadrit nesuhlas krikom, alebo slovne “ne, ne, ne”
8. Ked sa ho spytam, kde je ocko, v 80% pripadov ukaze spravne, na muza. V zvysnych pripadoch ukaze na nieco😊.
9. Vie zakyvat na pozdrav, opakuje to vsak len vtedy, ked sa mu chce. Obcas zacne kyvat rukou aj sam na pozdrav. Vyplazi jazyk, ked ho nan vyplazim ja.
10.vie stvornozkovat, sediet, postavit sa a sadnut si, stat a chodit okolo stola, par sekund stat bez opory, este ale nechodi.
Len ako offtopic, mna vzdy fascinovalo, ako sa dieta nauci pomenovat jednym pojmom vec, ktora ma mnoho podob-napriklad taky pes na kazdom obrazku vyzera inak, a deti vedia, ze je to pes. Wtf??? Furt to obdivujem, ako funguje detsky mozog a kolko sa toho musia ti mali smradi naucit za kratku sobu
@majlo1234 haha toto aj mna fascinovalo! a este moj syn ktory je bilingvalny a uci sa rozpravat a hovori mi mamaaaa aha komin dym! a ja umyvam riady tak nereagujem hned tak sa pozrie na oca a kricii papaaaaa mira humo (po spanielsky) mne z toho ide hlava vyskocit ze to decko to pochopi v 2 jazykoch a este aj rozlisuje kedy na koho tak hovorit 😂
@rivini moj v 12m vedel ukazat kde je tato, mama, podat veci a neustale ukazoval na nieco. v 17m neviem povedat ani mama poriadne, nieto este ze ahoj, nevie si lyzickou trafit do ust a a uz vobec nevie urobit ako robia zvieratka.....
cize aj tu vidno, ze ake su deti velmi rozdielne, a taketo porovnavanie podla mna viac stresuje
@hviera81 ma len 2.5. Este nerozprava plynule navyse byvame v Prahe a chodi do skolky tak vstupuje tu este aj cestina do hry takze ma toho dost co pobrat v hlavicke. Ale obrovske pokroky robi a napr v knihe ja sa ho pytam na obrazky a staci ked povie: a papi toto vola ako? a hned mi to odrapoce po spanielsky.
Logopedicka mi vravela ze on bude miesat aj gramaticke javy- napr mi hovorí mami ja chcem dos jogurtos 😂😂😂 az v 4 rokoch sa to zacne upravovat aj po granatickej stranke. Zatial si vybera slova ktore su pre neho lahsie vacsinou napr chobotnica nepovie ale kto by povedal ked po spanielsky je to pulpo 😂 a naopak bager povie len slovensky atď… ale este je maly este ma cas 😊
Jest lyzickou v 13 mesiacoch, coze? Moja ma 17 mesiacov a lyzicku si sice do pusy da, ale cestou jej z nej vsetko vypadne 😀
Od kedy začal vnímať hovorila som mu všetko, v toku vedel vsetky bežne zvieratká, dať ahoj, poslať pusu a take malickosti. A lyzicku som dávala odkedy sa naučil sám sedieť a sedel v stoličke. V roku papal väčšinu tuhých jedál sám. Teraz má 2 a papa všetko bez pomoci aj polievky. Akurát u nás bol boj s jedlom a jedine, čo zjedol bolo to, čo zjedol sám, preto som ho nechávala tak skoro a neľutujem to
Ahoj, nečítala som komentáre vyššie všetky, ja 2 malé deti, obidve začali v 13m jest lyžičkou (ale samé si ju pýtali, nedovolili mi ich kŕmiť), to ale neznamená, ze zjedli dokonale, čisto. Ale mali o to záujem. Prvý týždeň sa napr z jogurtu trafili polovicu do úst, 2.tyzden už viac a stále sa to zlepšovalo. Proste, ak javia záujem, ponúknuť, ak nie, majú kopec času 😉 to isté aj s nocnikom, muž kúpil nočník,keď šiel na kávu 😁 zo srandy sme ich tam posadili (prvá v 11m, druhá v 13m) a odvtedy kakaju len tak, ale je im na očiach, a radi tam sedia, aj prídu ukázať čo vydalo 😟 ale keď nie, tak nie, nenútit. Musia oni chcieť. Jednu dcéru baví, keď ukazujem a pýtam sa, kde co je, druhu vôbec. Samozrejme, je veľa vecí, ktoré mojibabám nejde. Len som chcela poukázať, ze jest lyžičkou je možné v tom veku. 😊
naučiť 13 mesačné dieťa jesť príborom ?! Nie si trošku premotivovaná ?