Ahojte,
mám doma 6 ročného knihomoľa, ktorému ešte stále čítame nahlas aj my - rodičia. Je to skúsený "poslucháč", tak hľadám knihy pre trocha staršie deti, pokojne väčšieho rozsahu. Pre ilustráciu, máme za sebou snáď všetky klasiky pre menších, príp. zjednodušené verzie kníh pre školákov: Pippi, Zajačik Peter, Pettson a Findus, Paddington, Heidi, Peter Pan, Narnia, prvé knihy Harry Potter, Matilda, Nekonečný príbeh, Malý princ, Matilda, Charlieho továreň, 20 000 míľ pod morom, Tajomný ostrov, Domček v prérii.... z novších vecí ho nedávno chytili dve knihy od Rosanne Parry - Vlk menom Tulák a Divoká veľryba, Magický domček a tiež Nezničiteľní a Záchrany. Žáner teda môže byť takmer ľubovoľný, ale preferovala by som niečo, čo je kvalitne napísané. Aké sú pre vás top knihy, ktoré by podľa vášho názoru malo prečítať každé dieťa, ideálne, ak to vyšlo aj v slovenčine? Ďakujem za každú inšpiráciu.
@annm81 mojim vsetkym, dievcatam aj chlapcovi, sa velmi pacila Anna zo Zeleneho domu.
Cenkovej deti
@annm81 Deti z Bullerbynu (nepamatam si presne ako sa to pise) ale milovala som to ked som bola mala
Top kniha detstva je pre mna Heidy,dievcatko z hor.
Opice z našej police, Čin ČIN, 2 roky prázdnin,
@kitycat
@simsalabim Nad tým som pravdupovediac uvažovala, ale keďže som ju sama nikdy nečítala (hanba mi), nebola som si istá, či to bude aj pre menšieho chlapca. Ale keď ste tu hneď dve, čo ju odporúčate, asi ju pridám na náš zoznam 🙂
@mareka49 Máme prečítaného Jana... ťažké čítanie, paradoxne skôr pre mňa, nie pre syna... akosi so to vytesnila, vďaka za pripomenutie Čenkovej detí.
@petronellla87 Vďaka, tieto sme už prečítali hneď po Emilovi a Pippi - veľmi pekné knihy, tiež som ich mala ako dieťa rada.
Mne ako dietatu sa velmi pacili knihy traja patraci - myslim, ze tych pribehov je velmi vela.
knihy od Astrid Lindgrenovej napr. Deti z Bullerbynu, Ronja-lúpežníkova dcéra, ďalej napr. Doktor Jajbolíto, séria Králik a medvedica..zo slovenských autorov sa nášmu páčili Drobci 1. aj 2., Danka a Janka, Filipko, Pupo a Fazuľka, Adam a čarovná šmykľavka..Teraz ako 8-ročný rád číta Davida Walliamsa - Babka Gaunerka bola zatiaľ top. A zhltol už aj komplet sériu Fablehaven 😍
Vidim ze ma rad Roalda Dahla,takze urcite Kamos Obor a Carodejnice.Carodejnice maju deti velmi radi,lebo je to "detsky horor" ale netreba sa bat,ja som to malej citala uz v 4.rokoch,dodnes tu knizku miluje,ale urcite je to pre skolakov na 1.stupni a starsich skolkarov.Deti sa radi prijemne boja a je to napisane velmi vtipne.
Nevedkové dodbrodružstvá
Séria detektívok od Martina Widmarka: Detektívna kancelária Lassemaja, Konrád z konzevy od Christine Nostlinger, Sofia a tekvička, náš má veľmi rád aj Troch pátračov, to počúvame v aute a baví to aj dcéru, Opice z našej police zo slovenských, od Gabiky Futovej môžte skulsiť niečo, nášmu sa najviac páčili Naša mama je bosorka a Brata musíš poslúchať.
Syna bavilo: Zošidlo, a teraz ho baví Jo Nesbo a séria o doktorovi Proktorovi - prvý diel je Prdiprášok doktora Proktora.
My najradšej do knižnice a knihovnicka vždy dobre poradí
Nils Holgerson, Encyklopedie malych svistov, deti z bullerbynu, neuveritelny pribeh k obrovskej hruske, seria Bol raz jeden zivot (komiks), opice z nasej police, detektivna kancelaria lassemaja, pom pomove rozpravky, filipko
Slavna patka, cela seria 14 knih, Jack London, Jules Verne vsetky knihy od nich a pre inspiraciu si zadaj do googlu citatelsky dennik pre x rocnik a vyhodi ti celu klasiku.
@kitycat
@simsalabim Kočky, fakt si myslíte, že 6 ročného chlapca by bavila Anna zo Zeleného domu? @annm81 Tebe sa bude určite páčiť, o 6 ročnom synovi presvedčená nie som, ale skús, ak si teda nikdy nečítala, možno sa "chytí" aj syn.
Od Dhala máte prečítanú len Matildu a Charlieho? Mojim sa veľmi páčili Danny - majster sveta, Zázračný prst, Čarodejnice, Fantasický pán Lišiak, v podstate od neho máme prečítané asi všetko.
Neviem, či by ho už bavili Traja pátrači - Robert Arthur, ale keďže je chlapec, tak možno aj áno.
Jo Nesbo - séria Doktor Proktor
Erich Kästner - Lujza a Lotka
Zo slovenských spisovateľov určite Gabika Futová: Nezblázni sa, mamička, Hľadám lepšiu mamu, Očko špehúň, Brata musíš poslúchať, Naša mama je bosorka, Lebo musím, Dokonalá Klára... - od nej je všetko dobré👍
- Branislav Jobus: séria Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda 1-4 (myslím, že toto sa mu bude veľmi páčiť), Láskavé rozprávky, Zázračné rozprávky...
Peter Gajdošík - Zverinec na siedmom poschodí
Ján Uličiansky - Analfabeta Negramotná
Zo slovenskej klasiky asi Danka a Janka, Maťko a Kubko
mojho syna celkom zaujali websterovci 🙂 a teraz mu citam veronika a baky. a velmi sa mu pacil bambi od disneyho
Wau....vy si niekde zapisujete, čo už máte prečítané, alebo všetko z hlavy?
Také, čo sa nám.velmi páčili, si aj ja pamätám, ale neviem, či by som teraz vysypala všetko.
Viete niečo poradiť aj pre 3,5r? (Kľudne 4r+)
@annm81 nevadi, že sa miešam? Príde mi zbytočne zakladať novú tému s tou istou otázkou len iný vek.
Inak v knižnici tiež vedia poradiť.
Baby, vďaka za všetky návrhy a samozrejme privítam aj ďalšie. Pripomenuli ste mi pár kníh, ktoré som v detstve čítala ja a dali mi aj návrhy kníh, o akých som ešte nepočula. K tejto téme sa budem opätovne vracať a dúfam, že budú pribúdať ďalšie a ďalšie tipy.
@simona20201309 Nevadí. U nás boli v 4. rokoch obľúbené napr. Čmeliak Cyril, Rozprávky z Černičia, Zajko Uško, Zajačik Peter (nie som si istá, či to vyšlo aj v slovenčine), Terka.
@annm81 ďakujem
Z týchto sme nemali len tie rozprávky spod Cernicia 👍 rezervovane, ďakujem
Ja vacsinou niečo povyberam v knižnici, alebo sa inspirujem v kníhkupectve a hneď hľadám ci sa dá požičať. Ak nie a veľmi sa mi páči tak kúpim. A potom občas zbieram inšpirácie aj tu na MK, alebo na FB.
Ale ma to cez 200str., nie je to náročné a dlhé čítanie?
@simona20201309 Ja som knihomoľka, deti mám už síce na Gymnáziu, ale čítala som im dlho a veľmi rada, takže tie najobľúbenejšie si pamätám (aj keď nie úplne všetko). Teraz sme na SK a knižnicu máme v DE, takže si musím trošku namáhať pamäť, ale z tých pre menšie deti mi napadajú tieto:
Rozprávky o zvieratkách
Veselé rozprávky o zvieratkách
Dagna Ślepowrońska - Dobrú nôcku - Ľúbim Ťa mamička! Ľúbim Ťa otecko!
Oster Grigorij - Mačiatko Hav (túto zoženieš už asi len v atikvariáte alebo nájdeš v knižnici - je úplne úžasná)
Tieto 4 sú moja srdcovka, tie sme mohli čítať dookola...😍
František Zacharník - Rozprávky o princeznách, Rozprávky o princoch
Jozef Cíger Hronský - Smelý Zajko, Smelý Zajko v Afrike
séria Zuzanka má tiež veľmi pekné príbehy a je krásne ilustrovaná
Podľa toho, čo máte prečítané, mi napadá:
Menej známu, ale podľa mňa (a mojich dcér i muža) najkrajšou knihu Astrid Lindgren - Bratia Levie srdce.
Od slovenských autorov sú skvelé napríklad Tuláčik a Klára, Sedem dní v pivnici, Adela, ani to neskúšaj!, Med z ľadových kvetov, Rozprávky z Múzea záhad a tajomstiev, Hlbokomorské rozprávky, Útek (Marek Vadas), Analfabeta Negramotná, Malá princezná, Tri mačiatka tety Mily, O medvedíkovi bez mena...🙂
@simona20201309 Určite závisí na dieťati. Moje deti podedili knihomoľské gény po rodičoch, takže sme už veľmi skoro čítali aj dlhšie texty. Myslím ale, že štvorročné dieťa s tou knihou nebude mať problém. Text je jednoduchý a celá kniha je rozdelená do šiestich príbehov, ktoré nemajú vzájomnú dejovú nadväznosť. Keď som to teraz tak zbežne prelistovala, polovicu strán vypĺňajú ilustrácie.
@annm81 anna zo zeleneho domu by ho nebavila?