Citlivá 7-ročná dcéra

21. feb 2023

Dobry vecer prajem,idem sa skusit poradit,popytat,ci mate niekto skusenost. Mam 7 rocnu dceru (onedlho 8), druhacka na ZS, sikovna, odmalicka velmi kolektivna, nikdy nemala problem sa zoznamit, pohrat s hocikym, sem tam sa uhanbuje, zaroven velmi citliva. Stala sa nam taka vec, dcera chodi do tanecneho kruzku, boli na sustredeni, pacilo sa jej, ale mala problem s jednym 10 rocnym dievcatom, ktore vraj po nich kricalo a na vsetko sa rozculovalo, dnes vecer mi povedala, ze uz chodit nechce, a viem,ze to je kvoli tej slecne,pretoze doteraz nebol absolutne ziadny problem,na treningy sa vzdy tesila,nikdy sa nestazovala. Neviem,ako jej vysvetlit, ze v zivote sa stretne s roznymi situaciami a ludmi, ze nie vzdy bude moct pred problemami utekat, ale musi sa im postavit celom, nie hned vsetko zahodit a tvarit sa,ze ine riesenie ako utek neexistuje. Povedala som jej,ze sa o tom porozpravame iny den,ked to z nej trosku vysumi,nieje to prvy raz,co sa chce dat na utek, pritom nikdy sme neboli rodicia,co by za nu riesili problemy a prilisne ju chranili,ked sa aj stazuje na spoluziacku,ktora je vyslovene diktatorka a chce mat posledne slovo, poviem jej,ze si to musi odkomunikovat a nenechat si skakat po hlave,zatial to boli vzdy situacie, ktore nebolo treba riesit s dietatom/rodicom. Som z toho smutna, mam obavu, ze sa prihlasi na dalsi kruzok, pride mensi problem a da sa na utek, co podla mna nieje riesenie. Keby ju ta tanecna nebavi, nepoviem pol slova, ale ako som uz pisala, doteraz sa vzdy tesila, doma precvicovala choreografie.
Mate prosim niekto skusenost, ako to dietatu vysvetlit, motivovat ju, ze vsetko sa da riesit?
Dakujem a krasny vecer prajem

doriiis
21. feb 2023

Skús sa jej spýtať,či by jej pomohlo,keby ste tento problém riešili priamo s tou ukricanou spolužiačkou.Lebo pri osobnej konfrontácii by si jej mohla ísť príkladom ako riešiť takýchto ľudí v zivote
Alebo ísť za vyučujúcim a riešiť to s nou

deti95060810
21. feb 2023

hodila by som reč s vedúcim krúžku... mne by sa to tiež nepáčilo a poriadok by tam mal ešte urobiť vedúci..
10 ročná sa hrá na generála...🙄

salamistka
21. feb 2023

Podľa mňa si na ňu prísna, ani niektorí dospelí nevedia, ako sa problémom postaviť, nie ešte 8 ročné dieťa, chceš od nej veci, ktoré sú v jej veku pre ňu ešte náročné, nechaj ju byť dieťaťom, nemusí byť dokonalá, nič sa predsa nedeje, ak tam nebude chodiť ale vyberie si niečo iné, čím bude staršia tým bude citovo zrelšia.

eeffka
21. feb 2023

Riesila by som to s trenerkou.

autor
21. feb 2023

@doriiis
@deti95060810
@eeffka dakujem pekne za odpoved, dcera sa rozrozpravala teraz vecer, sama, ze na nu a 2 dalsie spolutanecnicky kricala,lebo nevedeli uplne choreografiu,ze nevedia tancovat (boli rozdeleny do skupin,kazda si mala vymysliet svoju),no moja dcera tam chodi len polroka a ta druha iba teraz zacala,tretia chodi dlhsie,tato co kricala uz tam je vyse 4 rokov,trenerka pri tom nebola,dcera nechce,aby som to riesila. Kazdopadne som rozhodnuta si to vydiskutovat,len neviem,ci bude lepsie sa porozpravat s akterkou alebo trenerkou.

autor
21. feb 2023

@salamistka je mi jasne,ze nie kazdy je priebojny a vie sa postavit za seba, este ked po nich vybehla slecna o 3 roky starsia,len ako som pisala,doteraz nebol ziadny problem,bavilo ju to,a nerada by som,aby to vzdala kvoli jednej slecne,co si asi mysli,ze je majsterka sveta,asi zabudla,ze aj ona raz zacinala. Ten kruzok nestoji male peniaze,je to zaplatene na polroka dopredu,keby to bolo kvoli tomu,ze ju to nebavi,nepoviem pol slova a skonci,len teraz ked si vyberie dalsi kruzok,s niekym sa raz nepohodne a hned zasa zuteka,tiez si nemyslim,ze to je riesenie. Ale dakujem za nazor, cenim si to, necham jej par dni a uvidime, samozrejme,ak by tam mala chodit so stresom a placom,tak sa nato radsej vykasleme, ide mi skor o to, ze nie vzdy bude utek od niecoho,co ju bavi, kvoli nezhode, som vsak rozhodnuta to riesit,aby aj akterka mala poucenie, ze nie vzdy jej taketo spravanie prejde

0silvia0
22. feb 2023

Hodila by som rec s trenerkou, aby dievcata nenechavala same, aby sa jej niektore veci nevyvinuli do sikany.

andreatytler
22. feb 2023

Musis ju podrzat a nie kritizovat ze uteka pred problemami. Musis jej pomoc a nie zahravat jej prblemy do autu ze sa porozpravate neskor.
Ty vies ako by to mala riesit? Co by si robila keby si bola v jej situacii? Nakricala by si spat na tu 10 rocnu? Sotila by si ju? Igorovala by si ju a nechala nech na teba krici dalej? Isla by si zalovat trenerovi? Povedala by si o tom svojej mame?

autor
22. feb 2023

@andreatytler jasne,ja som sa s nou tom rozpravala, zial problem je ten,ze ona to riesit nechce,asi sa boji,ze by ju nemala rada,alebo ako to nazvat. Otazkou je,ze ok,teraz jej poviem,nemusis tam teda chodit,ak sa necitis komfortne,len ked v skole na nu niekto nakrici,co mi povie,nechcem chodit do skoly,lebo spoluziacka/ucitelka na mna nakricala a nechcem to ani riesit? Ja niesom psycholog,prave preto sa pytam,ci nema niekto skusenost s niecim obdobnym. Osobne by som najradsej hodila rec s mladou akterkou a v klude si to vysvetlila,nech mi aj ona povie svoj pohlad na vec,vysvetli,ci to bolo potrebne takto riesit,ale zasa je tu to ale,dcera to nechce,tak uz som z celej situacie ,,jelen".Samozrejme kricat ani nic podobne som v umysle nemala,taketo veci sa urcite daju riesit v klude.

autor
22. feb 2023

@andreatytler jasne,ze nie kricat,to nie, nejsom ten typ osoby,ktora bude veci riesit krikom a vyhrazanim,len by som videla ako najschodnejsie riesenie konfrontaciu,spytat sa aj jej,co sa stalo,preco mala potrebu kricat na tie dievcata,ked sama vie,ze chodia kratko. Len problem je ten,ze dcera to riesit nechce. Rozpravali sme sa o tom,ona nechce,aby som to riesila,ja niesom psycholog,a teraz vystava otazka,ci to nechat tak,alebo aj napriek tomu,ze dcera nechce,tak to riesit,aj ked ,,len" s trenerkou. Ja sa nato zasa pozeram aj ineho uhla pohladu,teraz v skole na nu spoluziak/ucitel nakrici a co pride domov,ze uz nechce chodit do skoly,lebo na nu niekto nakrical? Preto pisem o uteku,ze nie vzdy je to riesenie.

andreatytler
22. feb 2023

Aha, chapem, ze ona sa uzavrie a odmieta akekolvek riesenie. Ked som sa pytala ze ci by si ty nakricala, myslela som to tak ze ak by si bola 8 rocne dievca, ako by si to riesila? Alebo ako by si chcela aby to dcera riesila? Ja mam taku predstavu ze voci takymto sikanujucim detom sa treba postavit a ukazat im ze sa ich nebojis, len to chce skutocne odvahu a nie kazdy je na to stavany. A teraz je otazka ako sa postavis takymto sikanujucim ludom? Odkomunikujes to? V klude ich poziadas aby uz na teba nekricali, lebo ti to vadi? Je 8-10 rocne dieta schopne takehoto rozhovoru a tym myslim hlavne tu co krici a tu diktatorku zo skoly. Neviem ci na take deti funguje slusna komunikacia zo strany spoluziaka. Urcite ano zo strany rodica, ale toho spoluziaka budu nadalej sikanovat. Asi najlepsie riesenie by bolo keby hned v tom momente isla dcera za trenerom a stazovala sa a ten trener by uz hadam dal tu kriklunu do laty.
Ja by som dcere ukazala ako sa taketo situacie riesia a sama to isla riesit. Proste isla by som dcere vzorom. Viem ze sa moze zdat ze sa bude spoliehat ze za nu budes riesit kazdy problem, ale tieto problemy sikany su pre deti prilis velke. Tam by mal rodic vzdy zasiahnut. Ci uz si to vydebatujes s kriklunou alebo trenerom alebo rodicmi to uz neviem co je spravne. A riesila by som to aj keby uz dcera nikdy nechcela tam chodit.
Skola je mozno ine ako tanecna. Ta ma byt vylucne o pohode a dobrovolnosti. Podla mna ona chape ze by len tak nemohla odmietnut chodit do skoly ak na nu nakrici spoluziak, ale ak nakrici ucitel, tak to ma dovod.
Bude asi dost tazke ju naucit priebojnosti ak je citliva povaha.