Čítate bábätkam rozprávky?

13. okt 2024

Citate babatkam rozpravky? Nejake z netu alebo mate knizku? Dajte prosim tipy. Viete citanim babatko aj uspat? Citate po kupani, po mlieku vecer pred spanim? Chcela by som zaviest tento ritual 5 mesacnemu babatku, tak rada nacerpam inspiracie ako ja to 🙂

pe_mi
13. okt 2024

Ahoj,tak malým deťom som nečítala .nenapadlo by ma to

pribinak
13. okt 2024

Bábätko ešte nepotrebuje citat rozprávky

autor
13. okt 2024

@pe_mi
@pribinak ahaa, a odkedy je to vhodne prosim? 🙂

veklipo
13. okt 2024

Do 1. roka som spievala.
Inak, syn ma 8r, dcéra 6r a ešte dnes niekedy radšej chcú uspať spievanim

autor
13. okt 2024

Ked teda nie uspavanky, tak riekanky/basnicky tiez neskorsie? Spievam jej ked ju uspavam to ano.

evcagabi
13. okt 2024

Ja citam odkedy sme dosli z porodnice 😅

pribinak
13. okt 2024

Vieš vo, možno tak okolo 1,5 roka, skôr nemal veľmi zaujmem, ale veľmi dlho nám to vydržalo. Už bol na základe v 1-2 triede a čítali sme si na preskáčku

michaella24
13. okt 2024

Ja si myslím, že rob ako cítiš. Ja som čítala skôr sebe, možno cca od 8meho mesiaca, aby som si vyplnila ten čas uspávania. Aj keď mi nerozumel, ale zaspal pekne pri tom. Ja si myslím, že bábätku stačí náš hlas. Dnes už napríklad nečítam, má štyri roky. Vymýšľal pri tom viac ako sa chystal spať, tak som to vzdala. Sem-tam sme niečo čítali. Ale naozaj, väčšinou len robil hovadiny ako počúval. Celkovo ho teraz knižky veľmi nezaujímajú... Takže ten rituál môže skončiť aj takto 😀

lonely66
13. okt 2024

nie. načo?

koniarova
13. okt 2024

Keď chceš čítať, čítaj. A je úplne jedno či. Trebárs aj tvoju rozčítanú knihu. Keď bude väčšie, vyberiete niečo vhodné veku. Urob z toho rituál a ľahšie sa vám bude zaspávať.

anavixy
13. okt 2024

Kludne mu mozes citat, nejde o to co, mozes si citat aj pre seba svoju knizku nahlas, tam ide len o tvoj hlas… uspat mozes spievanim napr 🙂 inak male deti viac bavia basnicky, rytmicke, rymovane, mozno trosku neskor v ramci bdeleho casu 🙂 my sme aj pred spanim isli dookola basnicky (klasicke alebo zvieratka, hadanky, pismenka a basnicky z abecedy, to boli topky).

majamat
13. okt 2024

ak chces citaj. babatko si urcite rado vypocuje mamickyn hlas. ja som teda necitala, ale nevidim na tom nic zle. vyber nejaku jednduchu ropravocku, mozno o zvieratkach a vela intonuj, citaj pokojne, jemne a nie prilis nahlas. nic burlive, potrebujes ho uspat.

a teda rataj s tym, ez ti moze chytat knihu. mozno s tym budes musiet prestat. no to uvidis podla spravania babtka.

majamat
13. okt 2024

a keby nie citat, keby ho knizky vyrusovali, tak kludne si neico vymysli a skus rozpovedat nejaky pribeh. nieco jednoduche, co ti napadne. babatku je asi jendo, co onkretne rozpravas, bude sa len tesit tvojmu hlasu, teda k h nebude rusit prave aj tovjeropravanie, ale podla mna nie.

petamich
13. okt 2024

rozpravky som necitala, u nas ficala kukulienka, ta ho ukludnovala a dlho mu to vydrzalo, potom som mu rozpravala rozpravky, ktore som si vymyslela, teraz ma rad taky miniprojektor s obrazkami rozpravok, premietame si na strop a hovorim mu ja 🙂 to len pre inspiraciu do buducna, kazdopadne moze babatko ukludnovat tvoj hlas, takze pokojne citaj

ukgirls
13. okt 2024

moja mala alergiu na moj hlas asi -neznasala ked som jej citala 😀

katulienocka999
13. okt 2024

Chcela som zaviesť ale nechcelo ani jedno počúvať 😅 ale teraz ako ma najmladšia už 2 tak citame každý deň pred spanim obom deťom 🙂 a aj cez deň keď majú na to náladu 😁 a knihy klasicke kupované s pribehom väčšinou o zvieratkach, klasicke rozprávky aké sme aj my mali, patrola a iné 🙂

natinka36
13. okt 2024

Ja spievam od narodenia vsetky pesnicky od vymysli sveta doteraz 😃 ma 5

pralinka86
13. okt 2024

Nie necitala, ale knihy sme ukazovali hadam od 2-3 mes.. odporucam svojtka a ich minipedie pre taketo mini babo, odkedy sedeli, sami si v nich "citali" a trenovali jemnu motoriku.. alebo hmatove, zvukove, knihy mali velmi radi. take ze citat a pocuvat mini príbeh sa dalo kolo 2r az, dovtedy to bolo nemozne 🙈

autor
13. okt 2024

Zeny ja jem spievam tichu noc ale kedze neviem text, tak len asi 4 riadky a aj to som prisposobila jej menu 😃😃😃 zacina to len ticha noc, svata noc a dalej moja fantazia, ale melodie sa drzim 😃 musim si tie pesnicky pozriet texty.

paulina291
13. okt 2024

Rozprávky samozrejme vnímať nebude, čo sa v nich hovorí. Záleží, aké je tvoje dieťa ale vie už vnímať, to, že na neho hovoríš. Ja som tak malému čítala. Náš má teraz 6m a knižky ho veľmi bavia. Pozeráme na zvieratká, hovorím mu kto, čo robí, akej farby je čo, koľko čoho tam je. A to, že tomu nerozumie? Inak sa nenaučí rozumieť, iba tak, že budeš na neho hovoriť. Vníma, že sa mu venuješ. Takže podľa mňa to na škodu rozhodne nie je. Mama nám s bratom od veľmi malička čítala a ako cca 1,5 roční sme prerozpravali uz celu rozpravku naspamäť. Na škodu to isto nebolo.
Ale hovorím, záleží, ako čulé dieťa máš a či ho bude baviť ťa počúvať.

kosicanka2018
13. okt 2024

Ja som nasmu necitala lebo ho to nebavilo ale zboznoval pozerat obrazky v knizkach pred spanim. Cize mame cez 15 knih a doteraz miluje knihy aj pred spanim. Uz pozna zvieratka, veci, vie ich ukazat a ja si popritom vymyslam nejaky kratky pribeh. Takze smelo do toho

fantaghiro21
13. okt 2024

@pribinak mylis sa....
Keby si zabludila na jisku či neonatológiu, veľa rodičov číta už od útleho maličkého nedonoseneho bábätká pri inkubátore....
Samé sestričky mi to odporúčali ...
Vysvetlenie v článku https://mamaaja.sk/clanky/batola/rozpravky-ucia...
Má to veľký prínos pre dieťa...

eva233
13. okt 2024

Dieťa do asi 10m nevníma text, ale skôr tón hlasu takže či jej budes čítať športové spravy, erotickú knižku alebo Môj macik je to jedno. Dôležitá he melódia a tón hlasu.
Samozrejme riekanky a básničky pre bábätka su o to ľahšie, ze majú vhodný rytmus a rym nastavený tak, aby to bolo malému uchu lahodiace.
Takže napriklad môj macik, básničky od Kristy Bendovej, zabiatko a pod.... Je toho veľa... Ak to citis a babatku sa to páči preco nie. My citame starsiemu od malicka a mladsia to teraz pocuva a je z togho nadšená. Tam uz ale citame knihy s pribehom vhdone tak pre 4+ 😉

pribinak
13. okt 2024

@fantaghiro21 ty čo? ja som písala o sebe a svojom dieťati
Tak chod mudrovať niekam inam

evcagabi
13. okt 2024

@petamich kukulienkova pesnicka? tu ma moja velmi rada 😁😅

nekonecna_katastrofa
13. okt 2024

Ak chceš, čítaj. Ja som prvému čítala aj zo svojej detektívky, ale to bol ešte bábätko.
Teraz mojim večer čítam odtiaľto:
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky...
Je tam 22 stránok. Niektoré rozprávky sú klasické, niektoré také modernejšie alebo zahraničné. Cez deň čítame z kníh, pred spaním toto a potom ešte pustím audio rozprávku. A niekedy deti zaspia skôr a ja stále čítam nahlas, lebo chcem vedieť ako sa rozprávka skončí.

lelelienka
13. okt 2024

Ja citam a rozpravam rozpravky odkedy sme prisli z porodnice. Aj vela spievam, hoci falosne 😉 Nie je vobec pravda, ze babatkam netreba citat, to snad moze povedat len niekto komu sa nechce 🤷‍♀️ Babatkam praveze treba vela rozpravat a citat, normalnym hlasom, nie tym suslavym. Odmalicka. A na tych detoch, ktorym sa citalo, to hned vacsinou aj vidno…Ale spat k otazke, moj rocny dokaze aj zaspat pri rozpravani rozpravky, ukludni ho to. Vyberam skratene verzie znamych, alebo si vymyslam za pochodu vlastne. Urcite babatku citaj, prospeje mu to.

earlgrey
13. okt 2024

A tie, čo spievate, tak aj spievať viete? 🫣

fantaghiro21
13. okt 2024

@pribinak písala si (mudrovala)
"Bábätko este nepotrebuje čítať rozprávky"
Dala som ti argument 🙃( všeobecný, odporúčaný od neonatológou)
Ako vieš,že tvoje bábätko nepotrebovalo čítať?
Ak ti samo povedalo, chápem...
Ale čo si ty robila /nerobila s deckom ,nie je jedina správna voľba...

lelelienka
13. okt 2024

@earlgrey ja neviem, ale vobec mi to nevadi, maly miluje spievanie a hudbu celkovo. A ja sa smejem, ze ked mu niekto zaspieva nie falosne, nebude sa mu to potom pacit, ked je zvyknuty na moj falosny spev 😁