Chodíme k logopedičke a nevidím žiadne zlepšenie

18. jún 2024

Ahojte,so synom má 5r chodíme už vyše roka k logopedicke no žiadne zlepšenie nevidím.Zacala som s ním chodiť lebo zle vyslovuje niektoré písmená ako s c z š č ž r.Dam príklad namiesto cibuľa povie sibula,namiesto citrón sitron.A tie písmená bez a s mäkčenom si mýli a zle vyslovuje.V škôlke chodí s ním do triedy chlapec čo šusle a mazla slová,tak začal aj on po ňom opakovať.Som bezradná poraďte ako zlepšiť výslovnosť?
Doma ho napravujeme,učím sa s ním,robím s ním úlohy čo mi logopedicka káže.No jeho to baví len chvíľu alebo naschvál nespolupracuje.

katkaseiner
18. jún 2024

nezufaj, ano verim ze to napodobnovanie dalsieho dietata robi zle aj tvojmu...
U nas dcera na logo chodit nemusela, krasne rozpravala, syn nevedel povedat r. Ked sme ho dali na diagnostiku, bolo toho viac ako len to r, cvicil s logopedickou, malokedy doma, potom dosla pandemia.... a jemu to r prislo same.
Daj tomu cas, este ho do skoly ma. Niektore hlasky sa proste objavia - tiez som neverila ze by sa r mohlo... a predsa...
A mozno prestane napodobnovat toho kamarata...

cookie29
18. jún 2024

Logopedia je na dlhe lakte. A napriklad nam povedali, ze co sa tyka vyslovovanie C/č, s/š, z/ž ze ked sa nauci citat pojde to samo. Inak mne druhe dieta tiez zle vyslovuje a tam mi povedali, ze do 6 rokov ma cas, inak rozprava perfektne len to c/s/z

simca06022011
18. jún 2024

ja som bola len s R... a travlo nam o rok... a to uz isla do skoly.. v podstate z nicoho nic zacala rkat, a doma mi uplne odmietala cvicit. Ona si to nejak prepla v hlave, a robila si srandu logopedicka, tak si robila aj dcera a ucila sa to na zachode... :DDD inak celu navsetvu u logopeda sa odhrala na pocitaci a iba sa s nou rozpravala lekarka. A este aj zajakavanie sme riesili, to tiez som dala nejakou takou nenapadnou metodou a preslo ju to :D Znama ma syna a ten naozaj rozpraval zle v predskolskej, maznavo, suslavo, zle vyslovoval, zle rozpraval (uz neviem co presne=konkretne, ale aj rozumiet mu bolo zle), teraz je to velky chalan, druhy stupen = proste v skole ho to velmi rychlo preslo, rozpraval pekne...
Podla mna on bude aj skusat a srandiky si robit...

autor
18. jún 2024

@katkaseiner
@cookie29 Teraz od septembra bude predškolák a logopedicka ma posiela s ním k psychologicke že prečo mu to nejdú tie písmenká správne hovoriť.Plus môj je taký hanblivý,zo začiatku trvalo mu pokiaľ sa otukal.Tak mám strach či to dá pokiaľ pôjde do školy.
@simca06022011 Áno niekedy robí aj srandičky z toho.A keď sa pozabudne tak aj povie pekne.

cookie29
18. jún 2024

akoze moje druhe ma cerstvo 3, ale rozprava dobre az na tie sykavky, prave preto som sa na to informovala. Ale nam R ide. A pre zaujimavost, co by psychologicka mohla urobit s vyslovnostou?

simca06022011
18. jún 2024

podla mna je normlane, ze dieta je hanblive a este ma podla mna cas, cize az taku paniku by som nerobila 🙂

autor
18. jún 2024

@cookie29
@simca06022011 K psychologicke preto lebo je hanblivý.Neviem čo by s ním robila na vyšetrení,no on je taký že musí sa otukat spoznať človeka až potom sa s ním rozpráva.

cookie29
18. jún 2024

ale ved to je uplne normalne podla mna. Asi len malo deti sa vrhne cudzim ludom do narucia... akoze paradoxne moje dieta toho vytara dost aj cudzim, ale tiez mu trva, kym sa osmeli

simca06022011
18. jún 2024

Ale ved to sú takmer všetky deti ...

oli18
18. jún 2024

V pripade mojho vnuka bol problem v logopedicke. Stratil s nou tiez 1 rok. Ina ho za rok potom naucila vsetko, co potreboval.

mamickalisticka
18. jún 2024

Toto ste presne opísali moju situáciu. Tiež 5r syn, tiež problém vyslovovať a tiež šušlavý chlapec v škôlke. My sme na začiatku prešli Lkom, a aj to ho musím opravovať, lebo ho nehovorí v reči. Teraz je na Š, tiež žiadna sláva. Ale určite je to lepšie ako pred rokom, ale nemyslím, že vďaka logopédii ale tým, že vyrástol. Máme ešte menšie deti a tie hovoria bez problému krásne čisto. Dúfam, že sa to zlepší a jazyk rozcviči, lebo rozpráva fakt hrozne 🙄

nikaeli
18. jún 2024

a ako s ním doma cvičíš? myslím ako často a ako dlho?

mirkava
18. jún 2024

Môj nevedel r. Večer pred spaním sme toľko opakovali dookola, že mňa jazyk bolel. Som si povedala, že to r bude vedieť aj keby fúriky z neba padali 😁. Naučil sa, tiež to trvalo dosť dlho, ale cvičili sme podstivo a veľa.

autor
19. jún 2024

@nikaeli Snažím sa každý deň pol hodinku-hodinku kedy ako, v rámci toho že hráme sa na školu a ja som učiteľka a on žiak a má hovoriť čo mu poviem v rámci hry také čo robí aj u logopedicky, aj s jazykom tie cvičenia, teraz sme začali vytlieskat slabiky a slová. Máme všelijaké kartičky a hry logopedicke. No nie vždy má na to náladu. Čo sa týka rozprávania sa zakaždým keď povie niečo zle napomeneme ho aby to povedal správne.

autor
19. jún 2024

@mamickalisticka A ako to máte so školou nechceli mu dať kvôli tomu odklad že zle vyslovuje niektoré písmená?

mamickalisticka
19. jún 2024

On je decembrový, takže od septembra ide len do predškolskej. Verím, že za rok sa posunie a nebudeme musieť riešiť legopedicku školu ani odklad.

nikaeli
19. jún 2024

Pýtala som sa ťa to preto, že hodinu denne je veľa. Som špec.ped. a zároveň mám za sebou rok logopédie s mojim predškolákom, ktorý mal veľmi zlú výslovnosť. Keď si porovnám video s básničkou spred roka a dnes, neskutočný rozdiel. Na poslednej kontrole nás logopédka uzavrela. Cvičili sme každý deň max 10 minút. Na budík. Keď zazvonil, hotovo, skončili sme. Niekedy aj mimo domu a papierov, na ihrisku - pozri sa okolo seba a hľadaj slová, ktoré sa začínajú na Š. Niečo povedal on, niečo ja, navzájom sme po sebe opakovali. V lete na dovolenke - čo nájdeš v mori? skús, skús slová, kde je R. Čítali sme rozprávku - počúvaj, kedy poviem L a zopakuj to slovo. Atď. Mal tabuľku - kalendár - každý deň si dal pečiatku za cvičenie. Niekedy je menej viac 😉
Čo sa týka školy, nemusí mať odklad. Existujú úvodné ročníky zamerané práve na NKS.

autor
19. jún 2024

@nikaeli U nás nie sú úvodné ročníky

kvadrinkaaa
4. júl 2024

Moj syn začal celkovo neskoro rozpravat a rozprával veľmi zle. Chodili sme na logo, kde nam v podstate vzdy dala len nejake slova a vety na cvičenie. Doma sme cvičili. Časom sa mu reč krasne vyčistila, ale až v 1.rocniku, ktorý prave ukončil s tym, ze pekne rozprava. Tiez mal problém so sykavkami a R. Dokonca mu R same! nabehlo…cvičili sme milionkrat a nic a zrazu ideme citát šlabikár a on vedel R.

autor
5. júl 2024

@kvadrinkaaa Ake cvičenia ste robili doma? My máme teraz od logopedicky tlieskať a slabikovat slová a mám ho stále opravovať keď vysloví niečo zle. Len často rozpráva so zlou výslovnosťou lebo tie sykavky suyskoto v každej vete.