Cestovanie s dieťaťom do Talianska

sandral
13. okt 2017

Ahojte, chcela by som sa vás opýtať, na akú najdlhšiu cestu autom ste sa odvážili s dieťaťom? Náš bude mať 3 roky a pozvala nás kamarátka na svadbu do Talianska. Celé moje okolie sa búri, že je to pre 3 ročné dieťa dlhá cesta a obzvlášť v decembri. Absolvovali by ste ju? Dá sa zvládnuť a ak áno, načo si dávať pozor?

ukulela
13. okt 2017

@sandral dobre naplanovanie, sedacka s polohovanim, prestavky s pohybom, dvd do auta a ide sa. nevidim najmensi problem.

sense
13. okt 2017

My to mame na slovensko 1200km, a cestujeme tak 2-4x rocne od 3mesiacov, najcastejsie autom, ale aj vlakom a teraz lietadlom....ma 4roky

sense
13. okt 2017

Treba zvykat dieta na dlhsie cestovanie, ak pojdete cez den kazde dve hodiny prestavky, ak na noc polohovatelna sedacka, nejake knizky,hracky ,prip tablet do auta s rozpravkami a obrnit sa pevnymi nervami zvlast ak nie je dieta na taketo cesty zvyknuty

andrbeata
13. okt 2017

@sandral Nevidím v tom problém. My máme 2 ročného a minimálne raz do mesiaca sa presúvame so Slovinska do SR, čo máme vyše 700 km. V lete sme absolvovali cestu na Gibraltár a malý to zvládal v pohode. Malý mal 2 mesiace keď sme sa začali presúvať medzi Slovinskom a SR.
Na čo si dávať pozor? ... v prvom rade by ste mali mať bezpečnú a polohovateľnú autosedačku, pribaliť veci na prezlečenie, prikrývku, niečo na pitie, príp. zahryznutie, zvlhčené utierky a niečo na zabavenie. My máme v aute poväčšine mäkké hračky, alebo hudobné hračky, ale fantázii sa medze nekladú.
Ak by bol malý nervózny, tak robiť častejšie prestávky, príp. ho postupne učiť na cestovanie - častejšie, menšie trasy môžete absolvovať už teraz.

nelinka2009
13. okt 2017

Jasne v poho nas 13 mes dal 13 hod 1000 km samoztejme vela prestavok

nelinka2009
13. okt 2017

Jo a tebletttt v drziaku je na nezaplatenie... Do toho nejaku detsku hudbu s videom... A idessss uzite si to

sandral
autor
13. okt 2017

@nelinka2009
@andrbeata
@ukulela
@sense Baby, ďakujem vám veľmi pekne. My sme doteraz absolvovali najviac 280 km autom, ale vidím, že poniektoré ste toho precestovali o hodne viac.
Autosedačku máme kvalitnú, polohovateľnú a ostatné nie je problém.
Uvidíme, ale snáď sa na to dáme, ja by som veľmi rada.

hettinka
13. okt 2017

@sandral do Talianska v pohode
dcéra absolvovala cestu Chorvátska v 2 rokoch prvýkrát, syn prvýkrát dovolenka v Chorvátsku (12 hodín cesty) v 16 mesiacoch.
Pri malých deťoch sme prednostne cestovali na noc a v čase poobedného spánku, aby čo najviac prespali. Pri staršej sme ani vymoženosti nemali, ako tablet, len CD s oblúbenými pesničkami. Potom sme mali prehrávač DVD do auta, ale využili sme ho len párkrát.
Od cca 5 rokiv syna chodíme cez den, lebo nevie v aute spať, takže chodíme cez den a cestu si delíme na 2 etapy, ak je to nad 10 hodín.

sandral
autor
13. okt 2017

@hettinka Ďakujem. Nakoľko v decembri už môže byť aj počasie všelijaké, asi zvolíme na cestovanie deň.

euie
13. okt 2017

@sandral nas 5m absolvoval cestu 500km do Rumunska (polka cesty bez dialnic), dali sme to s prestavkami v pohodke, vacsinu casu prespal.

Ked mal necelych 6m, sli sme do Nemecka 800km, cca v polovici cesty sme si dali na noc oddych, uzili si trosku bavorskych Alp a na druhy den pokracovali. Ak si nie si ista ako to dieta zvladne, spravte si takuto zastavku ako sucast vyletu, super to padne aj rodicom 🙂

deti95060810
13. okt 2017

3 roč. dieťa už nespí toľko času čo 5-6 mesačné bábo...
švagriná bola s 13 mes. dcérou v Chorvátsku - autom.

katrinka8
13. okt 2017

Nas mladší v 8 mesiacoch Chorvátsko, staršia 1x v dvoch rokoch. Ako 2-ročný, 3-ročný mladší do Talianska úplne v pohode. Tam cestujeme na noc, naspäť cez deň, aby sme sa vyhli zápcham. Naše deti problém s cestovaním nemajú. Pozerajú rozprávky, ale aj veľa sledujú cestu, okolie, rátajú tunely, syn aj okoloidúce autá obzerá, občas zdriemne.

hettinka
14. okt 2017

@sandral zasa v decembri je menšia pravdepodobnosť, že budú zápchy a budete nejako dlho stáť

ukulela
14. okt 2017

@sandral neboj, date. popozeraj trasu cesty, kde su ake odpocivadla, mozno niekde dake s ihriskom, alebo benzinky s detkym kutikom v restike - to treba vyuzit. skratka nepocitat, ze pocestujete tolko, kolko vyhodi gugl. ale kazde dve-tri hodky prestavku na wecko a pobehat si (pokial nezaspi)

nelinka2009
14. okt 2017

@ukulela a ked spi tak dupnut na to 😁😂😁😂 nech prejdeye co najviac... Drxim palce hlavne sa pbrnit trpezlivostou aj vrestiace dieta v sedacke to prezije... Hlavne aby bol vodic na to pripraveny bol ok a v ZIADNOM PRIPADE SA NEOTACAL ZA AUTOSEDACKOU nech sa deje cokolvek dieta vydrzi

hettinka
14. okt 2017

@nelinka2009 ani ked sa tam povracia??? No toto je teda rada ...

dieťa treba na cesty zvykať, my s deťmi sme cestovali veľa od malinka, postupne trasy predlžovali, ale ked syn mal obdobie, ked v aute plakával, tak sme mali nútenú polročnú prestávku. Potom ho to prešlo a zasa sa dalo.
No teraz už je väčší, tak sme prešli na leteckú dovolenku ak ideme ďalej, on síce neplače, vydrží, nie je protivný, ale ja viem, že to pretrpí. Napriek tomu, že sa mu to snažíme spríjemniť hudbou, rôznymi slovnými hrami, delíme cestu na etapy, aby si mohol vystúpiť a je fajn vyraziť o den skôr a cestou naplánovať nejakú atrakciu, takže sa mu to potom nezdá tak dlho.
Staršia ma už 16 a ona ako sadne do auta, tak si da sluchadla do uší a drieme ... ta vôbec nemá s cestovaním problém od mala.

winni
14. okt 2017

@sandral ako píšu aj iné mamičky, deti treba zvykať na dlhšie cestovanie, naša je cestovateľka od narodenia a teraz ako 4 ročná bez problémov zvládne cestovanie okolo 1600 km ( Z Litvy na Slovensko tohtoročná dovolenka ) treba polohovateľnú autosedačku, dcérke vždy dam cestovku a deku pod nohy, aby ich mala ako tak v rovnej polohe, nie stále pokrčené, nabalím knihy, tablet s rozprávkami, spievankami, jej obľúbenú hračku .. a šup na cesty, keď ešte nespinká robíme si častejšie pauzy, keď zaspinká ide sa 🙂 ona aj rada pozoruje prírodu, keďže na takéto diaľky sedím pri nej vzadu, tak spolu vymýšľame hádanky, aby ubehol čas 😎 hlavne nestresovať, ak by začalo dieťatko trucovať, radšej choďte 20 hodín v kľude ako 15 hodín s depkami a v strede 😘

winni
14. okt 2017

* v strese 😆 nie v strede 😅

nelinka2009
14. okt 2017

@hettinka tak hadam, ze nepojde len vodic a dieta na taku cestu... Tak az,sa povracia, tak sa vie k dietatu otocit spolujazdec, popripade sa da odstavit na odstavnom pruhu... Ale nie VODIC SA BEOTACA ANI KED SA POVRACIA

hettinka
14. okt 2017

@nelinka2009 ja som ten tvoj príspevok chápala tak, že sa rodičia nemajú k dieťaťu otáčať, ked plače a robí cirkus v autosedačke v zmysle "nech sa deje cokolvek dieta vydrzi". Jasné, že vodič sa neotáča, ale nechať dieťa vrieskať v autosedačke sa môže pekne vypomstiť.... napr. tak, že znenávidí akýkoľvek presun autom, aj krátky.

nelinka2009
14. okt 2017

@hettinka jejda, tak to si zle pochopila... Samo, ze ked vresti tak sa hlada vhodne odpocivadlo a zastavi sa o par minut... Ale kym sa jazdi tak sa vodic neotoci, len spolujazdec a ak uz nic nepomaha, tak proste tych par minut place, len z toho netreba byt v strese a treba sa na detsky pkac pripravit . na priklad my s mm vie uz naspamat vsetky pesnicky spievankova...😁😂 lebo cela cesta do de a z de... A potom cesta do hrk z hrk... No ako a maly??? Super v zime ideme este dalej

lavender273
14. okt 2017

@sandral

Nebolo to sice autom (boze chran ) Sydney - Kosice s 8 mesacnym akcnym dietatom. Bez prestavky. To Taliansko autom znie ako jedna basen 🙂

Dali sme aj Ke - Salzburg na jeden sup. Mlada nebola uplne nadsena ale musela vydrzat.

sense
14. okt 2017

My sme mali take extra pridavne zrkadielko ze bolo dobre vidiet co da vzsdu deje ....bez toho aby bolo nutne otacat sa...

yanni
14. okt 2017

@nelinka2009 No neviem, ale preco by hemal ist na cestu len vodic a dieta? Ja mam dobrych milion ciest autom (DE-SK 800 km), vramci DE ku svokrovcom, bratovi, kamoske 450 km a to len sama s malou. Upln normalka. A ano, aj mi vrieskala. Ale to zase na najblizsom odpocivadle som zastala, ved to nie je problem. jedna 800 km cesta (co terza zvladneme za 7-8 hodin aj s prestavkami - mala ma dva roky a dva mesiace) mi trvala uz aj 11 hodin. Prave koli tomu vrieskaniu. Ale zvladli sme a prezili. A ano, mam aj zrkadlo, mala sedi stale v protismere v reboarderi.

@sandral ono tazko je davat nejake rady, ci pisat skusenosti. kazde dieta, clovek, rodina je ina. Musis len vyskusa. Zalezi na samom dietati, jeho veku, povahe, aj na "nervoch" a skusenostiach dispelych, ci idete len jedno dieta a viac dospelych, ci viac deti a rodicia, ci viac deti a len sofer, ci jedno dieta a jeden sofer.
Tiez ako ste, nie len dieta, ale vsetci zvyknuti na cestovanie.

My cestujeme straaasne vela, autom, lietadlom atd. Nikomu nic nerobi problem, Copana uz isla ako 2-3 tyzdnova na jej prvu cestu autom 450 km ta a o tri dni 450 km spät a v pohode. A nemysli si, ze celou cestou spala. Haha To ona doteraz nie.
Autom mame najdlhsiu cestu 1200 km, zdoraznujem cez pust, co je zabijak. ale pohodicka.
lietadlom 7 hodin a to posledne 2 roky takmer kazdy mesiac. plus nespocetne mnozstvo kratsich letov. to uz ani nerata.
copana ma uz jej druhy pas, co ten prvy bol uz plny. a to este pred jej 2. narodeninami.

babatkoling
14. okt 2017

Uk - Sk bezne, 3-4 x do.roka, autom. Kedysi aj s prestavkami na kojenie, zvycajne na noc, teraz uz dame aj den, ale pozera rozpravky...

marusik
14. okt 2017

v Taliansku sme boli s 5 mesačnou - cca 1300 km, potom s 3ročnou a ďalšou 4 mesačnou a nedávno so 7ročnou, 4 ročnou a 1,5 ročným... decká radi cestujú, boli sme vybavení audio rozprávkami, vyberali sme taký čas, aby mohli v aute pospať, rozumne naplánovať prestávky na vyvetranie sa🙂
samozrejme, povinná výbava - materské mlieko🙂 dojčenie v rôznych polohách kým je dieťa vo vajíčku či sedačke... to bolo asi najhoršie... ale zvládli sme

alenkabaj
14. okt 2017

Ja som šla autom keď mal maly 1,5 roka z anglicka na slovensko nejakých 2200 km, ani sme si nerobili prestávky a v pohode to dal, väčšiu časť cesty prespal.