Ahojte, s manželom zvažujeme, že pôjdem rodiť na opačný koniec SR, čo je cca 550km od nášho domova. Rozmýšľame, že nič nie je taký problém ako to, že ako s maličkým späť.
Máme auto, autosedačku ale predsa sa dosť obávame tej 6 hodinovej cesty. Samozrejme sme si vedomí, že by sme museli mať častejšie prestávky a vyberať malé z autosedačky o to nejde..
Len či s tým nejako malému neublížime :(
Máte nejaké vlastné skúsenosti, prípadne poznáte niekoho kto cestoval s takým malým bábätkom?
Ďakujem za každý príspevok
@lubjatqo tak 🙂 cestovanie s novorodeniatkom nie je problém 🙂 to len papá a spinká 🙂
ale!! ja osobne by som do autosedačky nedala, novorodenec nemusí byť v autosedačke, stačí, keď bude v tej fusakotaške z kočiara, aby si nenamáhal chrbátik a aby ho potom nebolel... ja som tiež do mesiaca malého do autosedačky nedala, mala som z toho nočné mory... ja si myslím, že to zvládneš, pokiaľ budeš úspešne kojiť (nebudeš potrebovať UM) tak nevidím problém, prečo to nezvládnuť 🙂
@lubjatqo Na to by ti najlepsie odpovedal lekar, skus sa poradit s pediatrom (moja mudr. by to jednoznacne zamietla). Mozno, ze mas nejaku perfektnu autosedacku, tazko ti odpovedat... Napriklad moja dcerka sa narodila drobnucka a v porodnici este schudla na 2,5 kg, takze v autosedacke bola uplne "utopena", bala som sa, ci vobec zvladne cestu domov vramci jedneho mesta. Zato syncek bol statnejsi, ten by vydrzal aj trochu dlhsiu cestu, ale mam tym na mysli taku hodinku, mozno trochu viac... Ale ako hovorim, podla mna zalezi aj od autosedacky aka je pohodlna, aky ma sklon, prip. ci je do uplneho lahu... Ale aj tak, 6 hodin sa mi vidi akosi privela...
ja by som ho zas nedala do fusakotasky, 500 km je riadna cesta a moze sa stat akakolvek dopravna nehoda.radsej nech ho chrbatik boli 😅 akoby som ohrozila jeho zivot.
pri naraze je fusakotaska nanic!
co sa tyka babatka, to bude naozaj len spinkat a papat.ja by som sa bala toho, ako budes sediet napriklad ty, ak by si mala bolestive stehy alebo po cisaraku, nic moc sediet 6 hodin skrcena v jednej polohe.
Navyse, rozmysli si kedy tam pojdete, pretoze porodit mozes aj par tyzdnov pred terminom..
@lubjatqo ked bude dieta vo vajicku to problem nebude
skor si zodpovedz otazky - kolko pred porodom chces cestovat? budes tam mat pediatra? (kedze dieta treba do 2 dni ukazat pediatrovi resp ho ma prist pozriet) budes vybavovat rodny list a dalsie formality na vychode? a pod.. a tiez ci bude pre teba bezpecne ist x dni pred porodom taku dialku?
my sme cestovali zo Svajciarska na Slovensko,ked mala nasa dcera 6 tyzdnov.9-10h je to,ziadny problem.vajicka su na to,aby v tom dieta cestovalo a bolo dobre priputane...kazde 2-3h treba aj tak stat,dat papat,prebalit plienku....
teleranka - toto všetko by sa dialo iba v tom príp. ak by som mala v poho tehu, nie že v rizikovom sa tam trepať. Ak bude všetko ok, tak už v januári ideme tam na Vianoce, vrátime sa späť domov a niekedy začiatkom marca /15.3.2012 mám termín/, by som išla na východ. A nevidím v tom problém, ak by sa maličké vypýtalo skôr na svet, tak ho porodím s veeeľkym strachom tu. Preto radšej volím inú alternatívu ako nemocnice v BA. A samozrejme do Kocha by som išla rodiť bez námietky, len keby boli €€€..
lenka_da - moja lekárka len mykla plecom, je to Vaše rozhodnutie, aj tak si spravíte podľa toho ako vy budete chcieť a nie podľa toho, čo ja Vám poviem.
tea333 - samozrejme, keby nastali komplikácie, príp. cisársky rez, tak by som nešla tak skoro domov. Určite by som počkala dlhšiu dobu ale ak bude všetko ok nemyslím, že je nejaký problém s cestovaním po pôrode.
cicimon - toto všetko si už zisťujem, že čo treba vybaviť, spraviť, príp. kam bábätko nahlásiť, v podstate všetko okrem rodného listu a pediatra /do tých 2 dní/ vieme vybaviť aj tu. A rodný list netrvá dlho, taktiež pediater nemôže bábo odmietnuť pozrieť.
Podla mna uplne v pohode, ked sa prestahujeme na Slovensko tiez to budem pri dalsich detoch asi takto riesit. Babatko rozhodne v autosedacke, kazde dve hodinky dlhsie (aspon pol hodinove) pauzy a nemas sa coho bat 🙂
@d_anica ak sleduješ niekedy na jojke býva v nedeľu v správach ten policajný náčelník, ktorého sa pýtajú bežné veci..a raz sa ho tiež pýtali, či sa musí novorodenec prevážať výhradne v autosedačke..a on povedal že nemusí, že môže bať aj vo vaničke 😝
ale na túto tému končím, nejdem sa hádať, ja som napísala čo by som spravila ja, a čo som robila ja 😉
vefi89 - ďakujem Ti veľmi krásne, o tomto som naozaj nevedela. A myslím, že tá fusakotaška je pre neho zo zdravotného hľadiska lepšia ako autosedačka. Každopádne čo sa týka jazdy a bezpečnosti, ak sa má stať niečo zlé, stane sa to či je v autosedačke alebo fusakotaške. To je zase môj názor...
ajca123 - proti BA nemám nejaké zásadné výhrady, iba sa mi tu nepáči prístup lekárov /ktorých si mamičky nezaplatia/. Kamarátka mi rodila pred 3 týždňami a z Antolskej ju poslali do Ružinova s odtečenou plodovou vodou, že nemajú miesto. A do nemocnice sa doviezla SAMA na aute a povedali jej, že keď sa doviezla tam do Ružinova to nie je ďaleko.
Peniaze na zaplatenie lekára nemáme, taktiež napr. na Kocha tiež nemáme a tam kam chcem ísť máme aspoň známych v nemocnici. Či už sestry alebo primár chirurgie...
@lubjatqo prepac...ale nedalo mi....ale ja som napr. rodila na Antolskej, nic som nikomu neplatilas a bola som maximalne a do bodky spokojna...nejak sa mi nezda ze by priamo z nemocnice poslali zenu ktora je tam sama prec...ale ak to pises...ja som prisla tiez s odtecenou vodou a fakt je ze este 2-3 hodiny som mohla robit cokolvek lebo sa nic nedialo...ale teda v prvom rade by som do nemocky sama nesla a keby ma chceli poslat prec tak sa nenecham nikam posielat alebo trvam na tom ze ma tam vezmu oni, pripadne aspon vysetria ....
mas istotu ze na vychode budes spokojna? tam su zase ine veci ktore treba zvazit...napr. neprisposobive spolubyvajuce....
ale k Tvojej otazke - my na vychod chodime pravidelne, cca 500 km z BA...maly bol prvykrat ako 3 mesacny a cestu zvladol absolutne genialne - vyrazali sme o 20tej, co bol jeho cas na spanie, od prvej krizovatky spal az kym sme nevybrali vajce z auta a nedali ho do spalne...a potom som ho prebalila, prezliekla, uspala a spalo sa dalej
mam 9 mes syna, ked na to pozeram spatne teraz, tak naozaj cim mensie babo, tym menej starosti...takze s 3 tyzdnovym babatkom by som sa nebala ist na dlhu cestu...teda pokial by nemalo ziadne problemy a neboli by na ceste ziadne extremy...a teda mna by na fusakotasku nikto nenahovoril...tych 5-6 hodin, pripadne s prestavkami zase nie je taka strasna doba aby som riskovala
@lubjatqo no ked mam byt uprimna nikdy by som nesla rodit na Antolsku :((((
Ja som uz dvakrat rodila v Ruzinove a s lekarmi som bola vzdy spokojena a nemala som ziadneho zaplateneho 🙂 nac to su zbytocne vyhodene koruny lebo v Ruzinove su vazne dobry porodnici a aj sestry su tam super s pomahaju pri porode 🙂
Sestricky na 600nedeli su prisne ale naucia prvorodicky a dobre....
Precitaj si tuto niejake prispevky najdes ich tu a precitj si o Ruzinovskej porodnici.... Lebo po porpde aby si ty sedela v aute niekolko hodin....!!!! No neradim ti to
@lubjatqo v pohode by som isla rodit na vychod, ale bud by som cestovala s babatkom vo vajicku, alebo ako pise @d_anica s vanickou na to usposobenou. kamoska mala taku vanicku a cestovali s babom na noc zo zahranicia domov v pohode. vo fusakotaske by som babatko urcite neprepravovala. aj ked sa to na svk moze. nikdy nevies,stacu prudko brzdit, nemusi sa ani nehoda stat, a tam sedacka ci vanicka svoje spravia, fusakotaska nespravi nic - poleti 😖
@lubjatqo este mi napadlo ze my sme asi 3t pred porodom zvazovali ist na vychod na navstevu...ale to uz som nemala na to nervy...nie som pohodlna ale predsalen to brucho, ta cesta, strach ci sa daco neprihodi.....tak som nemala chut ist tam...no a po porode, sice prirodzenom to moze byt tiez zaujimave odsediet si tych par hodin....ale tak vsetko sa da, len na to cele budes urcite inak pozerat uz ked sa to bude blizit a ked budes potom po porode...to sa tazko radi ked kazda z nas inak znasa tehu aj porod...
@lubjatqo Radšej si to dobre rozmysli, nie je všetko také zlé ako sa o tom hovorí. Niektoré mamičky zvyknú preháňať, čo sa pôrodu týka. Ja by som najradšej nikam necestovala. Hlavne kvôli bábätku. Prevážanie vo fusakotaške je síce pohodlnejšie pre bábätko, ale nie je to bezpečné. Predsa 500 km, je teda dosť. A v autosedačke? Bábätko bude treba možno prebaliť, v aute je to také kadejaké. a malé je ešte také krehké. A bude ešte aj chladno. Ja viem, dá sa prikúriť. Dá sa vybrať z autosedačky, aby sa narovnalo. No neviem. Keby malo aspoň mesiac. Ale týždňové dieťatko...také krehké...
Určite nie je treba dávať všade úplatky. V Bratislave je predsa viac pôrodníc. Radšej si to dobre premysli..
Ja som rodila v Humennom, tiež kadečo sa tu porozprávalo. A dobre bolo, nikto ani nekričal, ani som nemusela platiť. Všetci boli príjemní a profesionálny. A tiež som nikoho nepoznala. Podľa mňa ak niekto príde do nemocnice s tým, že očakáva, že budú na neho nepríjemní, tak to tak aj bude. A keď nie, tak nejaký ten dôvod sa "vždy nájde".
@lubjatqo ahoj, no ja som rodila 300 km od domova. Domov nam to trvalo cca 3 hodinky, malu som riadne nakojila a prespala az pred dom 🙂 (Take male babo par dnove vkuse spi). Takze vo vasom pripade to vidim tak na jednu zastavku 😉 Isli sme radsej pomalsie trosicku, ale cesta uuuuplne v pohodicke. Akurat si pre seba pribal nejaky makksi vankusik pod zadok, keby si mala poporodne bolesti zospodu. Inak vsetko uplne OK.
Ďakujem za všetky príspevky, preto som si založila túto diskusiu, nech viem, čo si o tom myslia iné mamičky, tehuľky a pod. Keďže som prvorodička a nič neviem ani o tehotenstve ani o pôrode pýtam sa tu, lebo moje známe príp. dobré kamarátky mi povedia len samé pozitívne veci k tejto téme.
Fusakotaška alebo autosedačka...Myslím, že kočík, ktorý som si vybrala má vaničku uspôsobenú na pripútanie v aute..Ale uvidím, či si kúpim ten kočík, ešte mám dosť času na výber.
Diskusií na pôrodnice som si čítala a ja jááááj, len tých názorov je stále 50na50... A samozrejme keď som sa pýtala manžela, tiež by bol radšej keby to nebol nemocnica v BA...
@lubjatqo Este som si prave precitala, ze niektore baby by ho nedali do autosedacky. No tak toto nech ti ani na um nezide 😉 Dieta patri do autosedacky v aute. Do vajicka neviem preco je pre niekoho problem dat dieta, ved tam sa dokaze tam schulit pekne. Ja mam praveze skusenost, ze malicke babatka su radi v autosedacke. Okrem toho je to jediny sposob bezpecnej prepravy.
V aute sa da aj pri prebalovani krasne zakurit a vyhriat ho, netreba strasit a odhovarat, ak niekto nema konkretnu skusenost. Ako vravim, my sme absolvovali dlhu cestu z porodnice a absolutne ziadny problem. Drzim palce, nech sa dobre rozhodnes.
P.S. Ani ja som sa neodvazila rodit doma, v BA 😉
raffaella - a prečo išla rodiť tak ďaleko? tiež kvôli nemocnici?
ďakujem Ti za prvý pozitívny príspevok 🙂
@lubjatqo zbytočne si komplikuješ život,neverím,že v mieste bydliska by sa nenašiel jeden pôrodník,ku ktorému by si mala dôveru /aj bez úplatku/,je to na tebe samozrejme,ale môže s avyskytnúť /aj ked nemusí/niekoľko problémikov, napr. ja som si po prvom pôrode nesadla na zadok 2 týždne pre zašívanie a hemoroidy,čo som si vyrobila,čo ak nebudeš mať mlieko-tak budeš robiť v aute umelé z vody z termosky....hygiena ...ty na wecko niekde cestou...to len tak mi napadlo k tomu cestovaniu
@lubjatqo srdienko chapem vas lebo aj tam mate rodinku a pomozu ti ale ved aj mama nebo svokra mozu dojst k vam 🙂
Nikdy nevies ako sa budes citit po porode lebo kazda zena to preziva inač aj ked nektora mala bolesti pri porode bol to zazitok k nezaplateni 🙂 ja som moj prvy porod mala tazky a rodila som 18 hodin a hovorila som si že to je naposledy ale ked som zbadala moj maly pokladik zabudla som na vsetko, druhy porod bol zasa super na jednotku a rodila som 1,5 a uz som len zvedava aky bude treti porod 🙂
A ked mam byt uprimna radeji budu rodit nez ist k zubarovi na pohotovost aby mi vytrhol zub 🙂
Pri porode mam aspon dobre zazitky a sestricky boli super a aj lekari 🙂
zbytočne si komplikujem život...ale ak sa k tebe a tvojmu dieťaťu správajú ako k ďalšiemu kusu mäsa na páse?
hold to je nevýhoda veľkých pôrodníc ako sú tu v BA. nehovorím, že sú zlé, že nemajú dostatok prístrojov, príp. personál, to majú lepšie ako menšie pôrodnice.
ale po skúsenosti, keď mi skoro umrel otec v čakárni na pohotovsti na Antolskej za to, že bola sobota a on mal na sebe montérky? nie, ďakujem. veľké nemocnice či pôrodnice u mňa hasli.
a nedajbože že by sa dačo stalo po pôrode alebo by som sa necítila na cestu, v meste máme asi 5 domov, kam s malým môžeme ísť a asi 50km od pôrodnice býva svokra, svokor a švagriná, ktorý sa o nás postarajú tak ako moji rodičia a môj brat tu v okolí BA..
@lubjatqo , sama uvidis, ako sa budes citit, ked budes mat velke brucho a mozno opuchnute nohy, nevolnost... Ja sama za seba hovorim, ze urcite by som nesla tak daleko rodit. Nevydrzala by som cestu. Dalsia vec je, ze od 36.tt chodis do poradne v nemocnici, kam pojdes rodit(aspon tak som bola ja a vsetky kamaratky, co poznam). A po porode? Poviem ti za seba, ze som sotva vydrzala tu polhodinovu cestu. Komplet zosivanie dnu a vonku a opuch, tak som sotva sedela... A urcite by ste necestovali 6 hodin, lebo ked si zratas zastavky na kojenie, prebalovanie... bude to na dlhsie, mozno na cely den. Babatko by nemalo byt tak dlho v autosedacke. Ked si povies, ze budete robit prestavky. Ake dlhe? Ved nestaci malicke dat na 10-15minut narovnat, lebo ked ho drzis na rukach, tak je zasa schulene... A nie vsetky babatka spinkaju. Moj syncek ma od narodenie take 30-40 minutove spanky 5x za den. Niektore babatka prespia dlho v autosedacke, ale moj sa zobudi, aj ked sa hybeme. Raz spustil taky "rev", ze sme rychlo isli na benzinku a to sme cestovali len par kilometrov. My sme to mali este trocha skomplikovane, ze sme mali zlomenu klucnu kost a neskor sme prisli na to, ze este natrhnuty sval na krku...
Nepisem to preto, aby som ta hned odradila, ale kvoli tomu, aby si si vopred uvedomila, co ta moze cakat...
@lubjatqo
cauko, sice ti nedam odpoved, ale naopak s achcem opztat....odkial si a kde chces rodit?
lebo ja som z vychodu a rozmzslam nad porodom vblave v kochu....
skor ma trapi ina vec, ze co akbabo si naplanuje , ze sa narodi inokedy? ako sa dostanem do blavy?